Dodaj do ulubionych

Wkurza mnie

11.01.11, 08:56
Wkurza mnie to, że czasami się wkurzam. Ciekawa jestem, czy potraficie panować nad nerwami, gniewem? Skoro gniew jest tylko silną emocją, nie jest w żadnym wypadku jakąś nieodłączną częścią nas samych, przychodzi i odchodzi, dlaczego tak silnie utożsamiamy się z nim w momencie, kiedy się pojawia? Przecież nie ma z niego żadnego pożytku - wręcz przeciwnie - działając pod jego wpływem tylko krzywdzimy innych i sami czujemy się nieciekawie. Spokojna rozmowa może zdziałać cuda, zaś wykrzyczane, nie potrzebne, pełne gniewu słowa, mogą jedynie zranić osoby, na które spada nasz gniew i pogorszyć całą sytuację. Panujecie nad tym?
Obserwuj wątek
    • pompeja Re: Wkurza mnie 11.01.11, 09:09
      Nie wiem, o czym piszesz, gdyż JTNM. Nie potrzebnie się nakręcasz laska, czilałt malutka :D
    • varia1 Re: Wkurza mnie 11.01.11, 09:56
      1. magnez bierz to się nie będziesz wkurzać
      2. nie filozuj
      3. co to znaczy silnie utożsamiamy się z nim (gniewem)?
      4. czy wkurzanie się to dla ciebie to samo co gniew?
    • kookardka Re: Wkurza mnie 11.01.11, 10:12
      Panujemy.
    • megi1973 Re: Wkurza mnie 11.01.11, 10:36
      kobieto ty musisz brać jakieś silne tabsy uspokajające!!! +wizyta u lekarza. Badałaś tarczycę?
    • ofelia1982 Re: Wkurza mnie 11.01.11, 11:13
      Gniew jest TWOJĄ emocją, a każda emocja ma swoje źródło - jawne lub głębiej ukryte. Jeśli nie akceptujesz swoich emocji - to jest coś co można wypracować na psychoterapii. Naprawdę. Nie ma w tym nic złego.
    • princessjobaggy Re: Wkurza mnie 11.01.11, 12:56
      Potrafie panowac.
      Czesciowo musialam sie tego sama nauczyc.

Zanim zareagujesz na cokolwiek pod wplywem emocji, lepiej poczekaj ok. 20 minut. Sprobuj poszukac jakiegos rozpraszacza. Podobno stara, prymitywna czesc mozgu potrzebuje wlasnie tyle, zeby naturalnie 'zapomniec' o co chodzi. Takie z nas prymitywy. Oczywiscie nie pomoze, jesli w tym czasie dalej bedziesz sie nakrecac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka