11.01.11, 09:10
Bardzo często ostatnio spotykam się ze smutnym faktem, że ludzie wokoło mnie czują się przemęczeni, smutni, źli. Przytłacza ich szara codzienność, zawrotny pęd, w jakim przyszło im żyć - praca, dom, szkoła, dzieci i tak w kółko, codziennie od nowa. Brakuje im motywacji, brakuje wiary, brakuje siły, która pcha całą tą maszynę do przodu...
Ciekawa jestem ilu z tych wartościowych, zabieganych, ale smutnych ludzi pomyślało - choćby raz dziennie - jakie to szczęście, że mam nogi, mogę pójść do pracy! Jakie to szczęście, że mam ręce, mogę pomagać innym! Jakie to szczęście, że jestem zdrowy, nie ma dla mnie rzeczy nie możliwych!
Kurcze!
Zapominamy o wdzięczności, a przecież mamy miliony powodów, by ją odczuwać. Doświadczamy nie tylko zmęczenia! Smutek i złość na otaczający nas, pędzący świat - nikomu nie pomogą. Wdzięczność za to, co dobrego nas spotyka - zapewne pomoże, i to bardzo. Może brzmię teraz jak jakiś koszmarny kaznodzieja... cóż, pewnie tak :). Jednak zachęcam byście przynajmniej spróbowali!
Obserwuj wątek
    • pompeja Re: motywacja 11.01.11, 09:23
      Limit wątków na dziś wyczerpany :P

Co do tematu - priorytety się ludziom poprzestawiały i nie rozumieją, że praca to tylko dodatek do życia - ja to wyznaję i nie narzekam, jestem hepi ;)
    • megi1973 Re: motywacja 11.01.11, 09:29
      justynka.108 napisała:
      > Ciekawa jestem ilu z tych wartościowych, zabieganych, ale smutnych ludzi pomyśl
      > ało - choćby raz dziennie - jakie to szczęście, że mam nogi, mogę pójść do prac
      > y! Jakie to szczęście, że mam ręce, mogę pomagać innym! Jakie to szczęście, że
      > jestem zdrowy, nie ma dla mnie rzeczy nie możliwych!

ja tak myślę, i to nawet kilka razy dziennie!!! ale fakt-ludzie nie potrafią się cieszyć życiem...
    • varia1 Re: motywacja 11.01.11, 09:42
      nie filozuj...
      zgodnie z twoim podejściem do życia - poza tym, że się "spotykasz z faktem"..... co robisz żeby pomóc tym przemęczonym smutnym i złym?
      • zoska171 Re: motywacja 11.01.11, 13:24
        Świata nie zmienisz, ale próbować warto, choćby dla jednego uśmiechu czy dobrego słowa.
      • ritsuko Re: motywacja 11.01.11, 22:22
        Varia, możesz uczynić świat lepszym i skoczyć ze mną na kawkę :), ja też zakreślę ptaszkiem rubrykę "lepszy świat" w tym miesiącu :)
    • annataylor Re: motywacja 11.01.11, 21:52
      problemem opisywanym przez Ciebie nie jest motywacja, tylko brak radosci z zycia.
      ludzie nie potrafia sie cieszyc z tego co mają, ciągle im mało i ciągle się porównują do innych
      to jest właśnie problem
    • ritsuko Re: motywacja 11.01.11, 22:18
      Osz w mordkę, jakież to filozoficzne! Serio, to braki fizyczne to nie najgorsze co może spotkać :). Wszystko zależy od punktu widzenia, od tego z czym mamy na co dzień do czynienia. Mi jest doceniać łatwo, ale komuś, kto ma średnio fajną pracę, średnio dużo czasu, średnio warunki do radości- też się nie dziwię, bo też tak miałam.
      Co do tej pomocy innym- myślę, że we współczesnym świecie większym problemem jest pomóc sobie niż innym
      • justynka.108 Re: motywacja 20.01.11, 20:54
        No dobra, piszecie o średnio fajnej pracy, średnio fajnych dochodach, średniej ilości wolnego czasu... Że ja niby filozuję, mówiąc o radości życia, jakie by ono nie było... A znacie faceta nazwiskiem Nick Vujcic? Wpiszcie na youtube, zobaczcie i dokończcie ten wątek.
    • yannika Re: motywacja 21.01.11, 03:16
      Ty tak sobie filozofujesz, czy reklamujesz bloga?
      • justynka.108 Re: motywacja 21.01.11, 05:11
        yannika napisała:

> Ty tak sobie filozofujesz, czy reklamujesz bloga?
        >
        A jak myślisz, mogę na tym forum napisać całkiem szczerze? Nie sądzę, a szkoda...
        • cus27 Re: motywacja 21.01.11, 08:04
          Traktowac kazdy dzien...jako OSTATNI ...!!!
    • paco_lopez Re: motywacja 17.02.14, 13:51
      trzeba się orientowac na połozenie ludzi w Lutym 1943 w danym mieście. Mnie od razu lepiej.
    • facet_on_line Re: motywacja 18.02.14, 16:07
      > Bardzo często ostatnio spotykam się ze smutnym faktem, że ludzie wokoło mnie cz
      > ują się przemęczeni, smutni, źli. Przytłacza ich szara codzienność, zawrotny pę
      > d, w jakim przyszło im żyć - praca, dom, szkoła, dzieci i tak w kółko, codzienn
      > ie od nowa. Brakuje im motywacji, brakuje wiary, brakuje siły, która pcha całą
      > tą maszynę do przodu...

w większości dlatego ,ze za harówkę czasami 10-12 godzinna otrzymują marne wynagrodzenie które w dużej mierze zostanie pochłonięte przez konsumpcję i miesięczne życie a gdzie w tym wszystkim przyjemności typu wypady urlopowe ,świąteczne nie wspominając już o weekendowych .Owszem można się cieszyć zdrowiem ale prędzej czy później człowiek który porządnie nie wypoczywa, i wcale nie mam tu na myśli domowego wypoczynku, popada w letarg nie mówiąc już o depresji , która ostatnimi czasy zrobiła się mówią kolokwialnie dość popularna.Z czego ludzie mają się cieszyć jak są najzywczajniej w świecie przemęczeni
    • 0riana Re: motywacja 19.02.14, 13:03
      A skąd wiesz że ci ludzie wokół Ciebie tak właśnie się czują? Meldują Ci o tym na każdym kroku? To że ktoś sobie ponarzeka czasem na pracę czy inne aspekty życia nie znaczy, że np. po powrocie do domu nie czują się spełnionymi rodzicami, albo idą na trening boksu czy inne cuda.

Ponarzekać lubi wiele osób, ja sama przez wielu (szczególnie na początku) jestem odbierana jako wiecznie wkurzona i narzekająca. Dopiero po jakimś czasie wychodzi że to wszystko z przymrużeniem oka.
      • slottka.ja Re: motywacja 19.02.14, 13:37
        A nie lepiej z przymrużeniem oka wyrażać zadowolenie z życia i doceniać pozytywne drobnostki, które dzieją się wokół nas? mmmmm jaką pyszną kanapkę zjadłam przed chwilą, jak to cudownie że mam z kim wypić tę kawę:) wypowiadając radosne komunikaty rozweselamy przestrzeń wokół, a marudząc co?
        • 0riana Re: motywacja 19.02.14, 14:18
          Nie o tym watek.
    • apersona Re: motywacja 19.02.14, 13:51
      Zredukowana do kija, marchewkę objęły cięcia budżetowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka