werka86ka 16.07.11, 00:43 Czym dla Was jest zdrowa opalenizna? Czy takie stwierdzenie ma jakiś punkt odniesienia? Czy może w ogóle nie istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
83kimi Re: Zdrowa opalenizna? 16.07.11, 09:42 Pewnie, że istnieje. Trochę słońca dla zdrowia i dobrego samopoczucia jest potrzebne. Jak ktoś się smaruje kremem z wysokim filtrem i nie leży plackiem na słońcu przez kilka godzin, to właśnie wg mnie będzie miał zdrową opaleniznę. Wszystko jest dla ludzi, opalenizna też, nie popadajmy w żadne skrajności. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Zdrowa opalenizna? 16.07.11, 09:52 "Wszystko jest dla ludzi" własnie popadłas w skrajność :)) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Zdrowa opalenizna? 16.07.11, 09:59 Hehehe ;-) no ale chyba wiadomo o co mi chodziło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Zdrowa opalenizna? 16.07.11, 10:28 mogę się tylko po swojemu domyślać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kolor_purpury Re: Zdrowa opalenizna? 16.07.11, 11:38 IMO zdrowa opalenizna to termin używany w kobiecych czasopismach w kontekście samoopalaczy i balsamów brązujących. zdrowa w sensie nabyta w drodze innej niż narażenie się na szkodliwe promieniowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
passionati Re: Zdrowa opalenizna to brak opalenizny 16.07.11, 11:55 Moja babcia zawsze mawiała , ze tylko chłopki były opalone , a dziś ... pomijając budowlańców i handlarzy no i tych co na polu muszą pracować Coś w tym jest ! bo brak opalania, smarowania różnistymi mazidłami brązującymi czyni nas młodo wyglądającymi i bardziej zadbanymi A samo ,,opalanie" typu spacer z psem jak najbardziej polecam. Ja sama wygładam dzięki temu o 20 lat mniej Odpowiedz Link Zgłoś
zapomnialamnika Re: Zdrowa opalenizna? 20.07.11, 12:26 Nie, ja się nie opalam i nie mam zamiaru, mam to gdzieś, że jestem blada. Co innego jak gdzieś idę i akurat słońce mnie łapie. Ale tak żeby leżeć plackiem na plaży to nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Zdrowa opalenizna? 20.07.11, 12:51 nie opalam sie ,chbya ,ze mimochodem . Denerwuje mnie terror opalenizny ,nawet tej zlotawej. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Zdrowa opalenizna? 20.07.11, 14:11 Ależ istnieje! Z samoopalacza. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zdrowa opalenizna? 20.07.11, 14:15 jasne że istnieje - to taka opalenizna że widać od razu że ktoś nie siedzi cały dzień przed kompem na d*pie tylko spędza dużo czasu na dworze na swieżym powietrzu. I ma wtedy zdecydowanie inny kolor skóry niż tez zamknięty w 4 scianach przez 24h Odpowiedz Link Zgłoś
szymianka21 Re: Zdrowa opalenizna? 20.07.11, 15:34 Zdrowa opalenizna istnieje, ale oczywiście musi być ona przedsięwzięta z umiarem :) Nic tak na ciało nie działa jak nadmiar ;) tak samo jest to w wypadku słoneczka. Przeczytajcie sobie artykuł o opalaniu na doUrody.pl więcej się dowiecie :> Odpowiedz Link Zgłoś
roszpunka3 Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 13:38 Czyli taka, która nie podrażnia skóry, taka która nie wygląda na 'zesmażoną', opalana 'z głową', z zastosowaniem kremów ochronnych, nie 'zjarana'. Niestety opalanie również uzależnia jak wiele innych rzeczy i widać to po wielu kobietach niestety już przesadnie wręcz. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmobeauty Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 14:47 Ja się nie opalam, bezpieczniejsza jest opalenizna z tubki:) Odpowiedz Link Zgłoś
asiu_3 Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 15:01 Zdrowe sa tylko balsamy brazujace i samoopalacze, ale czasami zdarza mi sie popelnic smazenie sie na plazy albo w solarium. Wszystko jest dla ludzi, oczywiscie w granicach zdrowego rozsadku. Odpowiedz Link Zgłoś
noname.78 Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 17:55 krem samoopalajacy+ sok z marcheweczki mniami:D Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 20:49 W lecie dwa misiace plackiem na srodziemnomorskiej plazy posmarowana olejkiem kokosowym z filtrem 2, a w zimie oczywiscie solarium 4 - 5 razy w tygodniu. To jest zdrowe no i pieknie wyglada, zwlaszcza po 20 latach takiego trybu zycia ;) A na serio: Odkad znam juz cztery osoby z mojego otoczenia, ktore zachorowaly na czerniaka, z czego dwie juz nie zyja, to w upie mam opalanie i uznaje tylko faktory 50+ na codzien i na plaze. Nie ma czegos takiego jak zdrowa opalenizna. NAwet te samoopalacze to nie wiem czy sa zdrowe. Moze nie jest to wystawianie sie na promienie UV, ale z kolei jakas dodatkowa chemia - po co to komu. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 20:53 szczerze, nie zastanawiałam się nad tym mogę jedynie napisać, że zawszę rozróżnię sztuczną od naturalnej i że potrzebuję słońca ładnie się opalam, podobają mi się ludzie naturalnie opaleni, wolę to niż trupią bladość poza tym minimum kwadrans wystawiania się na słońce codziennie uzupełnia potrzeby organizmu w witaminę D, a on apowoduje, że się wykątkowo dobrze czuję :) samopoczucie jak po witaminie W Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_pl Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 21:15 Nie ma czegoś takiego. Niektórzy nazywają tak lekko ozłoconą skórę, bo przyjęło się, że opalenizna to symbol witalności, a blada cera - choroby. Odpowiedz Link Zgłoś