Dodaj do ulubionych

Zdrowa opalenizna?

16.07.11, 00:43
Czym dla Was jest zdrowa opalenizna? Czy takie stwierdzenie ma jakiś punkt odniesienia? Czy może w ogóle nie istnieje?
Obserwuj wątek
    • 83kimi Re: Zdrowa opalenizna? 16.07.11, 09:42
      Pewnie, że istnieje. Trochę słońca dla zdrowia i dobrego samopoczucia jest potrzebne. Jak ktoś się smaruje kremem z wysokim filtrem i nie leży plackiem na słońcu przez kilka godzin, to właśnie wg mnie będzie miał zdrową opaleniznę. Wszystko jest dla ludzi, opalenizna też, nie popadajmy w żadne skrajności.
      • grassant Re: Zdrowa opalenizna? 16.07.11, 09:52
        "Wszystko jest dla ludzi"

własnie popadłas w skrajność :))
        • 83kimi Re: Zdrowa opalenizna? 16.07.11, 09:59
          Hehehe ;-) no ale chyba wiadomo o co mi chodziło :-)
          • grassant Re: Zdrowa opalenizna? 16.07.11, 10:28
            mogę się tylko po swojemu domyślać :))
    • kolor_purpury Re: Zdrowa opalenizna? 16.07.11, 11:38
      IMO zdrowa opalenizna to termin używany w kobiecych czasopismach w kontekście samoopalaczy i balsamów brązujących. zdrowa w sensie nabyta w drodze innej niż narażenie się na szkodliwe promieniowanie.
    • passionati Re: Zdrowa opalenizna to brak opalenizny 16.07.11, 11:55
      Moja babcia zawsze mawiała , ze tylko chłopki były opalone , a dziś ...
      pomijając budowlańców i handlarzy no i tych co na polu muszą pracować
      Coś w tym jest ! bo brak opalania, smarowania różnistymi mazidłami brązującymi czyni nas młodo wyglądającymi i bardziej zadbanymi A samo ,,opalanie" typu spacer z psem jak najbardziej polecam. Ja sama wygładam dzięki temu o 20 lat mniej
    • zapomnialamnika Re: Zdrowa opalenizna? 20.07.11, 12:26
      Nie, ja się nie opalam i nie mam zamiaru, mam to gdzieś, że jestem blada. Co innego jak gdzieś idę i akurat słońce mnie łapie. Ale tak żeby leżeć plackiem na plaży to nie :)
      • simply_z Re: Zdrowa opalenizna? 20.07.11, 12:51
        nie opalam sie ,chbya ,ze mimochodem . Denerwuje mnie terror opalenizny ,nawet tej zlotawej.
    • triismegistos Re: Zdrowa opalenizna? 20.07.11, 14:11
      Ależ istnieje! Z samoopalacza.
    • trypel Re: Zdrowa opalenizna? 20.07.11, 14:15
      jasne że istnieje - to taka opalenizna że widać od razu że ktoś nie siedzi cały dzień przed kompem na d*pie tylko spędza dużo czasu na dworze na swieżym powietrzu. I ma wtedy zdecydowanie inny kolor skóry niż tez zamknięty w 4 scianach przez 24h
    • szymianka21 Re: Zdrowa opalenizna? 20.07.11, 15:34
      Zdrowa opalenizna istnieje, ale oczywiście musi być ona przedsięwzięta z umiarem :) Nic tak na ciało nie działa jak nadmiar ;) tak samo jest to w wypadku słoneczka. Przeczytajcie sobie artykuł o opalaniu na doUrody.pl więcej się dowiecie :>
    • roszpunka3 Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 13:38
      Czyli taka, która nie podrażnia skóry, taka która nie wygląda na 'zesmażoną', opalana 'z głową', z zastosowaniem kremów ochronnych, nie 'zjarana'. Niestety opalanie również uzależnia jak wiele innych rzeczy i widać to po wielu kobietach niestety już przesadnie wręcz.
    • kosmobeauty Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 14:47
      Ja się nie opalam, bezpieczniejsza jest opalenizna z tubki:)
    • asiu_3 Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 15:01
      Zdrowe sa tylko balsamy brazujace i samoopalacze, ale czasami zdarza mi sie popelnic smazenie sie na plazy albo w solarium. Wszystko jest dla ludzi, oczywiscie w granicach zdrowego rozsadku.
      • simply_z Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 15:11
        solarium powinno byc zakazane.
    • noname.78 Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 17:55
      krem samoopalajacy+ sok z marcheweczki mniami:D
    • reniatoja Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 20:49
      W lecie dwa misiace plackiem na srodziemnomorskiej plazy posmarowana olejkiem kokosowym z filtrem 2, a w zimie oczywiscie solarium 4 - 5 razy w tygodniu. To jest zdrowe no i pieknie wyglada, zwlaszcza po 20 latach takiego trybu zycia ;)

A na serio: Odkad znam juz cztery osoby z mojego otoczenia, ktore zachorowaly na czerniaka, z czego dwie juz nie zyja, to w upie mam opalanie i uznaje tylko faktory 50+ na codzien i na plaze. Nie ma czegos takiego jak zdrowa opalenizna. NAwet te samoopalacze to nie wiem czy sa zdrowe. Moze nie jest to wystawianie sie na promienie UV, ale z kolei jakas dodatkowa chemia - po co to komu.
    • vandikia Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 20:53
      szczerze, nie zastanawiałam się nad tym

mogę jedynie napisać, że zawszę rozróżnię sztuczną od naturalnej i że potrzebuję słońca
      ładnie się opalam, podobają mi się ludzie naturalnie opaleni, wolę to niż trupią bladość
      poza tym minimum kwadrans wystawiania się na słońce codziennie uzupełnia potrzeby organizmu w witaminę D, a on apowoduje, że się wykątkowo dobrze czuję :)
      samopoczucie jak po witaminie W
    • jagoda_pl Re: Zdrowa opalenizna? 21.07.11, 21:15
      Nie ma czegoś takiego. Niektórzy nazywają tak lekko ozłoconą skórę, bo przyjęło się, że opalenizna to symbol witalności, a blada cera - choroby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka