Dodaj do ulubionych

Eskomosi Netsilik

15.08.11, 23:29
Eskomosi Netsilik nie pozwalaja czesci nowourodzonych dziewczynek przezyc ( pozwalaja im zamarznac..). Uzasadniaja to tak; Kobiety:
- nie poluja na zwierzeta,
- nie sa w stanie samodzielnie sie wyzywic,
- wymagaja wielu lat opieki jako dziewczeta, aby tylko opuscic rodzine w momencie malzenstwa.
Stosunek ilosci dziewczat do ilosci chlopcow w plemieniu wynosi 1 : 2.
( Balikci, 1967).
Jak przyjmujecie zachowanie i poglady Eskimosow Netsilik??
Obserwuj wątek
    • best.yjka Re: Eskomosi Netsilik 15.08.11, 23:34
      W Indiach zmienia się płeć dziewczynkom z podobnych pobudek. Operacja w wieku niemowlęcym i łykanie hormonów do końca życia.
    • baba_nie_jaga Re: Eskomosi Netsilik 15.08.11, 23:36
      To tak jak polscy faceci... jakieś wnioski?
    • m-kow Re: Eskomosi Netsilik 15.08.11, 23:38
      Uważamy, że istnieją istotne powody dla których Eskimosi Netsilik nie wynaleźli
      -prochu
      -koła
      -silnika spalinowego
      -penicyliny
      -fejsabuka
      i że żyją nadal jakby trochę jakby mieszkali w ciemnej dupie murzyna, znaczy się przepraszam, w głębokiej okrężnicy Afroafrykańczyka...

---
      "Statek coraz bardziej przecieka, pasażerowie jeszcze nie wiedzą, ale pierwszy oficer wie i po cichu ubiera kamizelkę ratunkową. Żeby pasażerowie nie zauważyli nalewającej się wody, to przelewa ją z sali balowej do maszynowni (czyli środki z OFE do ZUSu)." K. Rybiński
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Eskomosi Netsilik 15.08.11, 23:49
      Teoretycznie bez sensu.
      Bo kobiety potrafią polować i byłby w stanie samodzielnie się wyżywić. Jedynie kultura eskimosów im to uniemożliwia.
      • rotkaeppchen1 Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 00:13
        Bo kobiety tradycyjnie zajmowaly sie zbieractwem. A co tam zbierac, chyba tylko snieg na mineralna :/
      • masher Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 00:49
        no nie wiem, kobietom brak troche cierpliwosci ;) a taki eskimos to jednak tych kilka godzin w bezruchu musi nad przereblem wysiedziec a pizdzi i wieje nieziemsko. no i wyciagnac taka foke to tez nie w kij dmuchal. co nie znaczy ze by sobie ktoras nie poradzila.

a tak zupelnie powaznie, tam sa zupelnie inne warunki przetrwania. doskonale sie do tego zaadoptowali. to ze moga tak postepowac, oznaczac moze tylko to ze fizycznie slabosc jednostki moze stanowic o przetrwaniu grupy. a tam natura nie wybacza. pomijam zupelnie to ze wieksza ilosc kobiet oznacza wiecej ludzi z ludzi, czyli wiecej geb do wykarmienia. przy ograniczonych zasobach raczej trzeba na ilosc geb patrzec. zreszta, u nich to srodki kontroli populacji. nasza "cywilizacja" zabija plody, noworodki wyrzuca do smietnikow, chowa w beczkach. i co my im mozemy zarzucic? przynajmniej nie maja wiezien, rozbojow i gwaltow ;)
        • ma_dre Re: Eskomosi Netsilik 18.08.11, 14:01
          musze, no musze po prostu :
          adopcja : adoptowac
          adaptacja : adaptowac
          • masher Re: Eskomosi Netsilik 20.08.11, 10:40
            no widzisz jak to dobrze sobie czasem ulzyc ;)
    • masher Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 00:35
      nijak, bo w roznych czesciach swiata wyglada to kulturowo roznie i kompletnie nic mi do tego tak jak im nic do tego ze lubie bigos.
    • easz Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 00:44
      67 rok? Czyli zyli tak gdzies w 20-30. latach xx wieku? Hm. Gdzies czytalam, ze dawniej, to potrafili zostawic kazde dziecko, niezaleznie od plci, aby tak skonczylo, jesli warunki byly wyjatkowo ciezkie (jak lwice zagryzaja kocieta, kiedy wiedza, ze i tak ich nie wyzywia). Dziw, ze jeszcze sa na tym swiecie... a sa? jakies nowsze dane?

Oni zyja/zyli w ekstremie i to nie jakiejs tam obyczajowej, phi, nie ma sie co dziwic.
    • chersona Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 08:01
      mężczyznom zawsze dopisywało samopoczucie. nawet dziś powołują się pół żartem, pół serio na dawne poradniki wychowania, opisy idealnej pani domu, podręczniki medycyny, w których pisze się, że kobieta nie posiada mózgu z prawdziwego zdarzenia. zamiast wstydzić się tych bzdur i szydzić z ich autorów.
    • soulshunter2 Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 08:33
      aktualnie siedze na zachowaniach i pogladach eskimosow Netsilik.
      Nie wiem dlaczego przeczytalem Nestle. WTTM?
      • chersona Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 08:49
        wiesz dlaczego. z tego samego powodu, z którego ja przeczytałam nesquik. reklama, reklama, reklama. tkwi to w naszych głowach.
        • soulshunter2 Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 08:52
          u mnie ta reklma lezy odlogiem, bo nie kupuje niczego z wyraznym logo Nestle, choc zdaje sobie sprawe, ze malutkimi literkami na odwrocie moze tak byc napisane.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 08:59
      Tak się głębiej zastanowiłem i myślę że prawdziwym powodem takiego podejścia jest ograniczenie płodności populacji.
      Jak wiadomo płodność tą wyznacza ilość kobiet a nie mężczyzn, więc zmniejszenie liczby kobiet pozwala dość dokładnie przewidzieć ilość dzieci w następnym pokoleniu.
      Liczba mężczyzn jest nieistotna - nie wpływają na ilość dzieci. Pytanie tylko jak ci mężczyźni (zwłaszcza ci wolni) zachowują się w sytuacji głodu - czy będą się poświęcać polując z narażeniem życia czy raczej próbować korzystać z zapasów społeczności.
      To bardziej złożona sprawa musi być niż się wydaje na pierwszy rzut oka.
      • andreas3233 Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 23:46
        g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Tak się głębiej zastanowiłem i myślę że prawdziwym powodem takiego podejścia je
        > st ograniczenie płodności populacji.
        > Jak wiadomo płodność tą wyznacza ilość kobiet a nie mężczyzn, więc zmniejszenie
        > liczby kobiet pozwala dość dokładnie przewidzieć ilość dzieci w następnym poko
        > leniu.
        > Liczba mężczyzn jest nieistotna - nie wpływają na ilość dzieci.

Gratuluje, wspaniala swiadomosc demograficzna..:)))

>
      • andreas3233 Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 23:59
        g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Tak się głębiej zastanowiłem i myślę że prawdziwym powodem takiego podejścia je
        > st ograniczenie płodności populacji.
        > Jak wiadomo płodność tą wyznacza ilość kobiet a nie mężczyzn, więc zmniejszenie
        > liczby kobiet pozwala dość dokładnie przewidzieć ilość dzieci w następnym poko
        > leniu.
        > Liczba mężczyzn jest nieistotna - nie wpływają na ilość dzieci.

Przepraszam, ale jeszcze raz; sprostuje popularny blad. Nie chodzi o ''plodnosc'', bo ta biologiczna zdolnosc zazwyczaj jest dana wszystkim kobietom / termin plodnosc jest przeciwienstwem terminu ''sterylnosc'').
        Terminem stosownym tutaj bylby termin ''dzietnosc'', czyli urodzenie dzieci/ dziecka.
        >
        • mumia_ramzesa Re: Eskomosi Netsilik 20.08.11, 12:23
          Tam nie bylo przeludnienia, srodowisko bylo w stanie wyzywic wiecej ludzi (ktorzy zreszta mogli tez migrowac na nowe tereny).
    • six_a Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 09:37
      takie zachowania są charakterystyczne dla ludów pierwotnych albo sytuacji ekstremalnych, gdzie wychodzi zwierzęca natura, czyli przeżywają najsilniejsi i rzadko kiedy liczy się co innego. nad czym tu deliberować, to nie są poglądy, tylko instynkty.
      • lonely.stoner Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 12:36
        wynika z tego pewnie tyle ze ogolnie nie kazdy mezczyzna ma taki luck zeby sie ozenic i byc kobieta, nie wiem jak to tam u nich wyglada, ale pewnie tez sa jakies obostrzenia co do seksualnosci i rozmnazania, 2 :1 mezczyzna : kobiet- to pewnie tez duza rywalizacja miedzy samcami musi byc.
        • mumia_ramzesa Re: Eskomosi Netsilik 20.08.11, 13:00
          Moga miec 1 zone na kilku.
    • tehuana Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 14:10
      Mezczyzbi za to czesciej umieraja w wieku doroslym. Dane:smiertelnosc
    • potworski Re: Eskomosi Netsilik 16.08.11, 15:30
      Ciekawe jak do tej kwestii odnosi się eskimoskie FK?=pytał ktoś?
    • mumia_ramzesa Re: Eskomosi Netsilik 18.08.11, 14:13
      Kobiety sa w stanie polowac i samodzielnie sie wyzywic, jest to kwestia odpowiedniego wychowania. Zreszta mezczyzni tez nie poluja pojedynczo, a upolowanie karibu w trakcie wedrowki nie jest chyba strasznie trudne.
      • andreas3233 Re: Eskomosi Netsilik 20.08.11, 00:13
        mumia_ramzesa napisała:

> Kobiety sa w stanie polowac i samodzielnie sie wyzywic, jest to kwestia odpowie
        > dniego wychowania.
        Bardzo, ale to bardzo mozliwe:) Problem polega na tym, ze pomysl ten jest bardzo rzadko praktykowany. Antropologii znany jest tylko jeden przypadek polujacych kobiet / wyspy Sundajskie/. Zreszta mezczyzni tez nie poluja pojedynczo, a upolowanie ka
        > ribu w trakcie wedrowki nie jest chyba strasznie trudne.
        Karibu..?? To raczej chodzi o polowanie na biale niedzwied
        zie i wieloryby...
        • mumia_ramzesa Re: Eskomosi Netsilik 20.08.11, 12:20
          Litosci! Slyszales o ludziach jedzacych niedzwiedzie? I jak mozna upolowac wieloryba z kajaka?
          Eskimosi jedli ryby, mieso fok i karibu.
          • andreas3233 Re: Eskomosi Netsilik 21.08.11, 23:54
            mumia_ramzesa napisała:

> Litosci!
            Czemu..? Slyszales o ludziach jedzacych niedzwiedzie? Jesli sa upolowane i niezywe, to tak. Amerykanscy Indianie i ludy Syberii, polowali na niedzwiedzie. I jak mozna upolowac wiel
            > oryba z kajaka?
            Ale chociaz mozna probowac..:)
            > Eskimosi jedli ryby, mieso fok i karibu.
            • mumia_ramzesa Re: Eskomosi Netsilik 22.08.11, 13:07
              Na niedzwiedzie nie oplaca sie polowac dla miesa, bo ryzyko jest niewspolmierne do korzysci (mowie o tradycyjnych metodach polowan, nie o broni palnej). Poza tym ludzie jedza mieso roslinozercow, nie slyszalam nigdy zeby jedzono mieso niedzwiedzi.
              • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Eskomosi Netsilik 22.08.11, 13:30
                mumia_ramzesa napisała:

> Na niedzwiedzie nie oplaca sie polowac dla miesa, bo ryzyko jest niewspolmierne
                > do korzysci (mowie o tradycyjnych metodach polowan, nie o broni palnej). Poza
                > tym ludzie jedza mieso roslinozercow, nie slyszalam nigdy zeby jedzono mieso ni
                > edzwiedzi.,

Ja słyszałem że niedziwiedzie polarne sa niejadalne dla ludzi. Nie pamiętam powodu.
                A co do ilości pożywienia - mam rozumieć że nie mieli niedostatku? Nie wydaje mi się to zgodne z prawdą - bo w sytuacji dostatku populacja i dana społeczność się rozwija, zajmując kolejne tereny. A eskimosi póki co, żadnych terenów nie podbili :D
    • akle2 Re: Eskomosi Netsilik 19.08.11, 00:29
      Może dlatego, że nie toczą wojen plemiennych. Wtedy wszystko by się szybciutko wyrównało; kobiety w fabrykach zbrojeniowych musiały kogoś zastąpić.
    • francesfarmer Re: Eskomosi Netsilik 20.08.11, 11:21
      A jak mamy przyjmować.
      No prymitywny lud. Jak w Chinach...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka