Dodaj do ulubionych

stres w ciąży

18.08.11, 13:48
Witam! Kilka dni temu zrobiłam test ciążowy i wyszedł pozytywnie:) Ciesze się bardzo, ale... no właśnie, ogólnie jestem osobą , która wszystkim martwi sie na zapas i stresuje i teraz bardzo się boję jak to wpłynie na dziecko. Nie chodzi o nic konkretnego, ale takie chyba oczywiste rzeczy przy pierwszym dziecku- przebieg ciąz czy prawidłowo się odzywiam, czy coś tam może mi zaszkodzic, PORÓD itp, itd. Boję się , że własnie takim martwieniem się (przez które zle spie przy okazji) moge zaszkodzic dziecku. Napiszcie mi czy tez tak miałyscie i czy wszystko w koncu było ok. Mogę sobie mówić tysiąc razy "wyluzuj , nie martw się" ale ból brzucha, taki jak przed egzaminem :) pozostaje... Nie potrafie tego wyłączyc, ale poza tym staram sie robic wszystko tak jak powinnam w moim stanie i dbam o siebie, ale własnie ten niepokój...z góry dzięki za pocieszenie :)
Obserwuj wątek
    • mahadeva Re: stres w ciąży 18.08.11, 14:01
      zrób sobie cesarke, powinno byc w miare bez stresu
    • marzeka1 Re: stres w ciąży 18.08.11, 14:24
      Rada od osoby ,która ma 2 dzieci, nie słuchaj opowieści o porodach, nie czytaj o komplikacjach w ciąży, komplikacjach okołoporodowych itp. Czytaj rzeczy pogodne, unikaj toksycznych ludzi; sporo wypoczywaj, dobrze się odżywiaj, ale nie wierz w opowieści, że masz jeść za dwoje, bo tylko utuczysz się. Będzie dobrze :) gratulacje .
      • ursyda Re: stres w ciąży 18.08.11, 16:02
        Ja jeszcze dodam, żeby pod żadnym pozorem nie chodziła do warzywniaka bo tam straszne historie o porodach i ciążach opowiadają:)
        • gr.eenka Re: stres w ciąży 18.08.11, 18:03
          same ją dopadną i opowiedzą prawdziwą historię :)
    • berta-death Re: stres w ciąży 18.08.11, 14:31
      Idź do lekarza po coś na wyciszenie jak to jest w takim nasileniu, że ci żyć nie daje. I to najlepiej do psychiatry, który ma doświadczenie w leczeniu ciężarnych, bo nie wszystkie leki można zażywać w różnych etapach ciąży. Nie wierz w mity, że leki bardziej szkodzą płodowi niż stres.
      • wersja_robocza Re: stres w ciąży 18.08.11, 18:25
        O. Idź do lekarza po leki, bo wiedz, że coś się dzieje.
    • szironna Re: stres w ciąży 18.08.11, 14:35
      Czeka Cię zmiana w życiu - zatem stres zrozumiały, tym bardziej że teraz jesteś w dwupaku i musisz myśleć nie tylko o sobie. Niemniej nie traktuj tego jak egzaminu, staraj się podchodzić bez szaleństwa do tematu ;). Będzie dobrze. Dbaj o siebie, nie przeciążaj (chodzi mi głównie o noszenie ciężarów) i staraj myśleć pozytywnie. Powodzenia :)
    • chwilazapomnienia Re: stres w ciąży 18.08.11, 14:36
      Przed Tobą 9 niesamowitych miesięcy. Nie martw sie na zapas, bo niepotrzebnie stresujesz maluszka. Myśl pozytywnie. Dziecko to największy skarb. Gratuluję:)
    • roszpunka3 Re: stres w ciąży 18.08.11, 14:40
      Wydaje mi się, że Twoje obawy są normalne, każda kobieta stresuje się tym jak to będzie bo to nowa sytuacja, zupełnie nowa, która zmieni Twoje zycie. Ale spróbuj spojrzec na pozytywne strony, zamiast martwic się spróbuj cieszyc sie swoim stanem i wmawiac sobie ze wszystko bedzie dobrze :)
    • ursyda Re: stres w ciąży 18.08.11, 16:02
      Będzie maly Forumek lub Forumka:)
      • wersja_robocza Re: stres w ciąży 18.08.11, 18:24
        Będzie pępkowe.
        • soulshunter2 Re: stres w ciąży 18.08.11, 18:46
          bedzie trza kupic dodatkowego laptopa.
          • wersja_robocza Re: stres w ciąży 18.08.11, 18:47
            Nie wiem jak my się tu wszyscy pomieścimy. Ktoś musi odpaść.
    • roonya Re: stres w ciąży 18.08.11, 16:49
      Dzieki za pozytywne slowa, ciesze sie bardzo i staram myslec pozytywnie i jestem oczywiscie bardzo szczesliwa, ale z moim charakterem zawsze jest ryzyko, ze niepokoj sie pojawi i ja juz nawet nauczalam sie z tym zyc, problem tylko, ze teraz nie chodzi tylko o mnie i czy ten maluch w brzuch bardzo to odczuwa...Mam nadzieje ze z kazdym dniem bedzie lepiej, to w sumie poczatek i chyba to nie jest takie dziwne , ze czlowiek troche swiruje..:)
    • varia1 Re: stres w ciąży 18.08.11, 17:52
      ciąża to stan fizjologiczny, naprawdę nie ma się czym stresować na zapas
      tak jak ktoś radził, zajmij swoje myśli czymś pogodnym, żyj zdrowo, ale nie przesadzaj też z takim dmuchaniem na zimne... pomyśl, że niedługo będziesz mogła podziwiać małego człowieka, całkowicie uzależnionego od ciebie, ufnego i bezbronnego:) pomyśl, co masz temu człowiekowi do powiedzenia, pokazania, jak chciałabyś zbudować waszą relację
      poczytaj na zapas, wysypiaj się, potem nie będziesz mieć już tyle czasu dla siebie
    • malamelania Re: stres w ciąży 18.08.11, 19:14
      >Boję się , że własnie takim martwieniem się (przez które zle spie przy okazji) moge zaszkodzic dziecku.

To się nie bój. Mam koleżankę, ktora podczas pierwszej ciąży przeżyła obronę doktoratu, kupno i remontowanie domu, a podczas drugiej rozpadło się jej małżeństwo. I ma dwójkę najbardziej pogodnych i niekłopotliwych dzieciaków, jakie znam. A co najważniejsze - zdrowych. :)
    • moonogamistka Re: stres w ciąży 18.08.11, 19:17
      Ja to nie wiem.. Ja podeszlam tak na pewniaka, ze nic zlego sie nei moze stac,przeczytalam mln ksiazek i czasopism, i ogolnie bylam rozdeta wiedza;-))
      Mloda miala 10 w skali Apgar i dzis ma 15 lat:)
      Kobiety sa stworzone do rodzenia dzieci;-)) I przestan sie sama nakrecac;_))
      Trzymam kciuki:-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka