funny_game Taqwacores 06.12.11, 22:36 www.filmweb.pl/film/Taqwacores,+The-2010-500004 No, sobie obejrzelim wczoraj. Kolejna rzecz, po tym: www.filmweb.pl/film/Na+spalonym-2006-300110 na którą bym sama nie wpadła. W sensie: na taki temat, że on jest. Więc, dla mnie, warto. Lubię zderzenia kulturowe w tematach nieoczywistych. Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 06.12.11, 22:40 To może nie brzmi dobrze, ale znów odradzam - "Skóra, w której żyję" - nigdy nie byłam fanką Almodovara, ale tak słabego filmu nie udało mu się do tej pory nakręcić. Chyba do końca pracy nad tym obrazem nie mógł się zdecydować, czy to parodia, czy 'on tak na poważnie'. Słabe, totalnie niewiarygodne psychologicznie i niesmaczne. Szkoda tych kilkudziesięciu złotych na kino. Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.bronte Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 09.12.11, 14:52 Nie jestem na bieżąco z nowościami filmowymi, więc polecam z klasyki: "Rebeka" Hitchcocka, "Trzy kamelie" Rappera, "Bunt na Bounty" Lloyda, "Ludwig" Viscontiego, "Nie oglądaj się teraz" Roeg'a, "Piknik pod wiszącą skałą" Weir'a, "Zielony promień" Rohmera, "Lawrence z Arabii" Leana, "Serce to samotny myśliwy" Ellisa, "Hannah i jej siostry" Allena, "Rękopis znaleziony w Saragossie" Hasa. Z nowszych "Idol" Haynes'a. Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.bronte Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 09.12.11, 17:24 I jeszcze: "Pół żartem, pół serio" i "Podwójne ubezpieczenie" Wildera, "Czyż nie dobija się koni?" Pollacka, "Wyrok w Norymberdze" Kramera, "Rozmowa" Coppoli, "Strach na wróble" Schatzberga, "Nad złotym stawem" Rydella, "Tak tu cicho o zmierzchu" Rostockiego, "Cinema Paradiso" Tornatore. Uff... Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 06.12.11, 22:59 Lubię ten wątek i z racji małego ruchu w pozostałych polecę klasyk, którego być może niektórzy z Was nie widzieli: www.filmweb.pl/film/Dwunastu+gniewnych+ludzi-1957-30701 I odradzę remake: www.filmweb.pl/film/Dwunastu-2007-309948 To skrajnie różne filmy. Michałkow rosyjską przaśnością i przerostem formy zabił ten scenariusz. Pierwowzór polecam z całego serca. Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 07.12.11, 12:20 Widziałam ten z Fondą. Rzeczywiście warto obejrzeć. Chyba go sobie przypomnę, bo to wieki temu było Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Instytut B61 08.12.11, 11:12 instytutb61.pl/powrot/zespol-naukowy_pl.php W moim mieście niedługo, zdam relację :) W 3mieście już byli, ktoś był? Bo moje źródła nie mogą się nachwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: Instytut B61 09.12.11, 19:42 O, a propos instytutu.. Polecam "Instytut Benjamenta" - Dziwne i mroczne kino nie mniej dziwnych i mrocznych braci Quay. Ostrzegam, że to film dla koneserów ;) - jeżeli nie spodoba Wam się pierwsze kilka minut, to umrzecie z nudów próbując dzielnie dotrwać do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
looona Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 08.12.11, 13:27 Z cyklu Dobre Bo Polskie :) (jakoś tak wyszło, że w tym roku najbardziej zachwyciły mnie nasze rodzime rzeczy. Obejrzeć: "Chrzest", "Joanna", "Wymyk", "Róża", "Sala Samobójców". Przeczytać: "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" Ligockiej, "Dżozef" Małeckiego. Posłuchać: "8" Nosowska Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
georgia241 Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 09.12.11, 21:25 A do słuchania polecam Patricka Watsona - moje odkrycie sprzed 5 lat. Mało w Polsce znany. Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 09.12.11, 21:39 Regulamin tłoczni win Irvinga. O jego dorastaniu, rozwijaniu osobowości i szukaniu własnej scieżki. Na podstawie ksiażki nakręcono równie dobry film Wbrew regułom. Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 09.12.11, 21:45 Aaa dla wielbicieli swingujących melodii ... nie wiem jak inni do tego podchodzą, Janowski a ostatnio Dereszowska nagrali takie przeboje jak Już nie zapomnisz mnie czy Sex appeal. Bodo, Żabczyński, Ordonówna... Z kolei standardy zagraniczne świetnie wydał Rod Steward i trochę mniej świetnie Buble. Odpowiedz Link Zgłoś
zetka50 Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 10.12.11, 21:23 A taka piękna piosenka:) www.youtube.com/watch?v=Nm4V3WYqAl8 Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Dzisiaj TVP Kultura, 21:10... 11.12.11, 18:12 Dzisiaj TVP Kultura, 21:10 - "Szepty i krzyki" Ingmara Bergmana. Bardzo dobre kino, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.bronte Dzisiaj TVP Kultura, 21:00 12.12.11, 14:38 "Maurice" Ivory'ego wg. powieści E.M. Forstera. Nagrody w Wenecji dla reżysera i aktorów. Hugh Grant i kilku innych, przystojnych panów :) Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
annasoltys0 Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 14.12.11, 20:09 rewolucyjny antyoksydant [url=http://www.rankingmlm.com/articles/article/dobre,_bo_polskie._czesc_szosta]Tekst linka[/url] Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 15.12.11, 09:22 "Moneyball" - Polecam. Ostatecznie bardzo romantyczny film o (udanej) próbie odromantycznienia amerykańskiego baseballu. Plus dobra rola Brada Pitta. Odpowiedz Link Zgłoś
mallwia polecam posłuchać 16.12.11, 09:07 nowej płytki Miloopy Optica,od wczoraj przesłuchuje i nie zawiedli mnie,chociaż uważam ze pierwsza płytka nie do pobicia Nutricion Facts(a moze to przez sentyment?), a z nowej płyty utwór Obscure już od razu wiem,że należy do mnie:) pierwszy oficjalny teledysk www.youtube.com/watch?v=vXjlYMZDc28 Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 18.12.11, 22:49 Z bajek niedawno 'wyjszłych' polecam "Megamind". Dorosłych śmieszy chyba dużo bardziej niż dzieci :) Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 "Dzienniki kołymskie" 19.12.11, 12:55 ...reportażysty Jacka Hugo-Badera. Połknęłam błyskawicznie. Bosko się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
astrofan Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 19.12.11, 22:10 polecam "Lato w Szamoniksie", rewelacyjna rozrywka i w dodatku autentyk na faktach, ze złotego okresu polskiego alpinizmu, napisana przez satyryka i "niedzielnego alpinistę" niestety trudno dostępna Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 "Lalki w ogniu. Opowieści z Indii" 20.12.11, 11:07 ...Pauliny Wilk. Kolejna "reporterka". Ciężko się oderwać, momentami szokująca, bardzo realistyczna. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
balbina_alexandra Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 24.12.11, 04:01 Z tych najnowszysch - We Need to Talk About Kevin z T. Swinton. Jeszcze nie widziałam, ale czekam z niecierpliwością - Shame. Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, 26.09.12, 21:18 balbina_alexandra napisała: > Z tych najnowszysch - We Need to Talk About Kevin z T. Swinton. > Musimy porozmawiać o Kevinie. Przeczytałam i obejrzałam. Zarówno książka (rzecz jasna dużo obszerniejsza od filmu) jak i książka wstrząsające. Główny bohater odpychający. I jak dla mnie jest zagadką. Ostatnia scena z filmu - przejmująca. Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, 26.09.12, 21:18 Ach i Tilda Swinton mistrzowska.;) Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 08.01.12, 10:06 Drugi Sherlock Holmes daje radę. Bawiłam się bardzo dobrze. Nawet głupawe gagi są do wybaczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Perełka Liryki Polskiej 09.01.12, 22:08 ...Kupywać jej co tylko chce... Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Filmy 16.01.12, 12:37 Musimy porozmawiać o Kevinie (Tilda Swinton!) Wielkie nadzieje (serial BBC) Sherlock (serial BBC a nie film!) Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonima Re: Filmy 17.01.12, 11:40 Polecam: We Need to Talk About Kevin z T. Swinton. Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonima Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 17.01.12, 20:09 Pogorzelisko, Dramat 2010r Odpowiedz Link Zgłoś
sl-14 Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 29.09.14, 21:34 > Pogorzelisko, Dramat 2010r Wiem, ze to wpis sprzed 2 lat, ale niedawno obejrzałam ten film po raz drugi i jest tak znakomity, że muszę to podkreślić. Polecam też Labirynt, tego samego gościa - z resztą Wróg, którego jeszcze nie widziałam, też jest jego. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 "Musimy porozmawiać o Kevinie" 18.01.12, 10:19 Przyznam, że bardzo ciężko oglądało mi się ten film. Ciężko, bo pomimo, iż nie mam podobnych problemów z dzieckiem, to jestem matką buntującego się nastolatka i chcąc nie chcąc, wciąż wczuwałam się w sytuację głównej bohaterki. Geny czy wychowanie? Mom zdaniem w tym wypadku jedno i drugie. Tragiczny w skutkach zbieg okoliczności. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: "Musimy porozmawiać o Kevinie" 09.02.12, 23:57 O, a tu się z Tobą nie zgodzę. :) Mi się film nie podobał. Moim zdaniem był efekciarsko 'horrorystyczny'. Uważam też, że niedostatecznie uwidoczniony zostały jego temat i teza. Postacie ojca i demonicznego syna były niewiarygodne psychologicznie, a całość była niepotrzebnie rozwleczona. Symbolika była nachalna. Tylko Tilda Swinton robiła co mogła żeby uratować ten spektakl. Mam do niej słabość. Odpowiedz Link Zgłoś
chlopina Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 24.01.12, 18:34 co zobaczyć? koniecznie to: www.youtube.com/watch?v=vFXToyeGEB8 Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik [...] 25.01.12, 21:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sid.sid Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 29.01.12, 20:14 Dopiero niedawno przeczytałam "Służące" - polecam, przeczytałam jednym tchem, jestem ciekawa jak udał się film. Polecam "Rzeź" - Waltz wymiata, Foster imo przerysowana, ogólnie film - śmiech przez łzy trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 10.02.12, 00:00 "Służące" - jak dla mnie idealny film do pasma wieczornego jedynki. Trochę wzruszenia, trochę śmiechu, dzielni bohaterowie i niezbędne katharsis. Jednym słowem - przeciętniak. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 02.02.12, 16:18 książka- Umberto Eco "Cmentarz w Pradze" Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 10.02.12, 00:01 Czeka u mnie w kolejce. :) Odpowiedz Link Zgłoś