Dodaj do ulubionych

Problem moralny

26.01.12, 12:40
Czy zwróciliście uwagę, że serwują nam programy, w których pochwala się zabójstwo? Przykładowo taki Dexter czy zdesperowane kury zabijają w imię "wyższego dobra" całego społeczeństwa. Mnie to razi bardzo. Uświadomiłam sobie po obejrzeniu 2 pierwszych odcinków Dextera, potem zaś stwierdziłam, że to takie programowanie do zabijania i wytwarzanie pseudomoralności, na którą oficjalne prawo zgody nie wydaje a chrześcijaństwo tym bardziej. I nie chcę tutaj dyskusji o kościele, który nie jest od wieków chrześcijański, tylko o tych podwójnych standardach.
Obserwuj wątek
    • raohszana Re: Problem moralny 26.01.12, 12:42
      A jakie to jest to "wyższe dobro"? Kogo konkretnie zabijają i jak wyrażona jest ta pochwała?
      • georgia241 Re: Problem moralny 26.01.12, 12:46
        Przykładowo zabili "niechcący" pedofila, który zgwałcił nastoletnią bohaterkę, pochowali go w lesie i mają traumy, bo może się rypnąć. A potem nadal są dobrzy, bo jednak pedofil miał jeszcze kolejne ofiary. Zaś Dexter zabija psychopatów (sam też jest psychopatą), żeby "oczyścić świat ze śmieci". Natomiast wszystkie te historie ze szczegółowymi danymi na pewno skończyłyby się skazaniem winnych i nikogo nie trzeba mordować. Standardowo zupełnie jak na produkcje z USA...
        • raohszana Re: Problem moralny 26.01.12, 12:49
          Kay, ale gdzie ta pochwała? Serial opowiada o jakichś zdarzeniach i, jak na razie, ja w tym pochwały nie widzę. To tak, jakby np. serial o narkomanach sprowadzał się do pochwały nałogu.
          • georgia241 Re: Problem moralny 26.01.12, 12:55
            A ja dostrzegam pochwałę. Jednoznaczny jest podział na tych, którzy zrobili dobrze i źle. A źle zrobił ten, który został zabity, w pełni zasługując na śmierć. To przekaz między wierszami. To nie czasy pozytywizmu z natrętnym hasłem.
            • raohszana Re: Problem moralny 26.01.12, 12:59
              W jaki sposób jest wyrażona ta pochwała? Cały czas o to pytam - skoro ją widzisz to wyjaśnij temu, kto nie widzi i uprzejmie o to prosi. Jak to wyrażają? Jakieś gesty, słowa, jednoznaczne reakcje otoczenia?
              • wersja_robocza Re: Problem moralny 26.01.12, 13:08
                Się wtracę.
                Samosąd we Włodowej. Został zabity człowiek (złoczyńca). Ci, co zabili, zyskali w oczach ogółu. Oto wymierzyli sprawiedliwość. Zostali oskarżeni i skazani przez wymiar sprawiedliwości, jednak oczekiwanie społeczne było na tyle silne, ze prezydent podpisał akt łaski.
                Może to nie najtrafniejszy przykład, sama historia jest bardzo złożona, ale bywa, ze zabójca mimo pozbawienia kogoś życia jest uznany za bohatera i wzór.
                • raohszana Re: Problem moralny 26.01.12, 13:11
                  Kay, ale my tu o serialu i jakiejś ewentualnej propagandzie dobrego zabijania w tymże.
                  Rozumniem Twój przykład, ale to jakby inna płaszczyzna :)
                  • wersja_robocza Re: Problem moralny 26.01.12, 13:34
                    Czyli przywaliłam jak łysy grzywką w kant sedesu.:D
    • berta-death Re: Problem moralny 26.01.12, 12:43
      Wszystkie westerny propagowały tego typu moralność.
      • georgia241 Re: Problem moralny 26.01.12, 12:47
        To prawda, ale nie czas przestać to pokazywać? To nie jest ok.
        • ka-mi-la789 Re: Problem moralny 26.01.12, 14:31
          Samosądy pojawiają się tam, gdzie nie nie działa prawo. Skoro w tak zwanym realu gwałciciel dziecka dostanie w najlepszym razie 10 lat, z czego odsiedzi połowę, po czym znów będzie gwałcił (a nawet mordował), to wściekłe społeczeństwo w ten czy inny sposób demonstruje swój stosunek do rzeczywistości.
    • princess_yo_yo Re: Problem moralny 26.01.12, 13:15
      ale czasy czarnobialych postaci w tv juz sie dawno skonczyly, rozumiem ze ci ciezko za jasnym przekazem ale w takim razie trzeba zaczac ogladac inne programy, chociaz nie bardzo wiem jakie bo mnie akurat bajki o wyraznie okreslonymi dobrymi i zlymi bohaterami nie interesuja.

dexter nie pochwala zabojstwa, nie pochwala nawet glownego bohatera, chyba ogladamy inne seriale, chociaz ja przestalam ogladac dextera po serii z trinity.
      • lucky.13 Re: Problem moralny 26.01.12, 13:17
        Dobrze napisane.
        Ja Dextera znielubiłam dopiero po ostatniej serii.
      • siostra.bronte Re: Problem moralny 26.01.12, 14:42
        Ale fakt, że seryjny zabójca został bohaterem serialu w jakiś sposób go gloryfikuje...
        • princess_yo_yo Re: Problem moralny 26.01.12, 15:08
          aha, a the walking dead gloryfikuje zombie
          • siostra.bronte Re: Problem moralny 26.01.12, 15:32
            Chodzi o ludzi i ich postawy moralne, a nie zombie tudzież jakieś wampiry :)
            • princess_yo_yo Re: Problem moralny 26.01.12, 15:40
              aha, zalapalam. gloryfikacja albo jej brak to kwestia odbioru. jesli chodzi o postawy moralne to wlasnie seriale zrobily ogromny postep w tej kwestii ostatnio, do pewnego momentu zdaje sie pokazywali tylko jednowymiarowych bohaterow, latwo byc z gruntu dobrym albo zlym w zero jedynkowym swiecie gdzie brak moralnej ambiwalencji i droga przed nami jasna i prosta lol
    • funny_game Re: Problem moralny 26.01.12, 14:14
      Sęk w tym, że to nie są programy, tylko seriale. Fikcja, nie fakty. Fabuła, nie reportaż.
      I co najlepsze, są to produkty dla mało wymagających.
      Więc dodatkowo: papka, nie kino moralnego niepokoju.

P. S. Oglądam! :F
      • georgia241 Re: Problem moralny 26.01.12, 14:39
        To teraz się dowiedziałam, że nie rozróżniam fikcji od rzeczywistości. Otóż poniekąd rozróżniam. Poniekąd, bo prawdy historycznej i manipulacji każdej nie umiem w 100% rozróżnić ;-)
    • male_pytanie Re: Problem moralny 26.01.12, 14:16
      och... to tez juz było ostatnio w tv. dyskutowano o tym dlaczego tak nas fascynuja bohaterowie ktorzy sa seryjnymi mordercami i wyszło na to ze Dexter zawsze zabija szumowiny i męty i robi dobrze spoleczenstwu :P
      • siostra.bronte Re: Problem moralny 26.01.12, 14:40
        Uwaga, będzie analiza historyczna :) Wg. mnie ten, że tak to określę, relatywizm moralny w kinie zaczął się od "Pulp Fiction" Tarantino. Film odniósł ogromny sukces i wywołał falę naśladownictwa. Pojawiło się mnóstwo filmów i seriali o ciężkim życiu gangsterów, tudzież innych morderców. Zabijanie stało się wręcz normalnym fachem, jak każdy inny. Mnie też to się nie bardzo podoba.
        • lazy.eye Re: Problem moralny 26.01.12, 14:46
          Wcześniej to był Taksówkarz chyba?
          • lazy.eye Re: Problem moralny 26.01.12, 14:51
            A jeszcze wcześniej Ojciec Chrzestny.
            • siostra.bronte Re: Problem moralny 26.01.12, 15:14
              I jeszcze "Bonnie i Clyde" :) Ok, kiedyś też były filmy z gangsterami i mordercami. Ale bylo ich znacznie mniej niż teraz, zwłaszcza jeżeli chodzi o seriale telewizyjne. Pamiętam seriale policyjne: Kojaka, Colombo, Ulice S.Francisco, ale seriali o mordercach jakoś nie. No i trudno porównywać klasę artystyczną i wymowę filmów Scorsese i Coppoli z obecną produkcją:)
              • lazy.eye Re: Problem moralny 26.01.12, 15:20
                Dla mnie Scorsese, Coppola, DeNiro itp. to wieś dla upośledzonych małolatów. Dexter ma przynajmniej poczucie humoru.
                A jak szukasz klasy artystycznej to obejrzyj sobie np. Hobo with Shotgun a nigdy już nie będziesz narzekać;)
                • siostra.bronte Re: Problem moralny 26.01.12, 15:21
                  Mocne :) Ale de gustibus...
    • lazy.eye Re: Problem moralny 26.01.12, 14:45
      To trudno ocenić. Z 1 strony Dexter jest postacią pozytywną, działa w szarej strefie, wykonuje cięzką i brudną robotę, nie płaci VATu od usługi, nie wspiera systemu a z drugiej zabiera jednak pracę wielu osobom. Takie coś możliwe jest tylko w filmie. W życiu gdyby policja zaczęła łapać przestępców a sądy ich skazywać 95 % pracowników aparatu "sprawiedliwości" straciłoby pracę w ciągu roku.
      • soulshunter Re: Problem moralny 26.01.12, 14:47
        Właśnie! Tak potega militarna, takie sprawne agencje rzadowe i wywiadowcze i nie potrafio se poradzic z narkotykami i gangami na terenie USA? No smiechu warte.
        • male_pytanie Re: Problem moralny 26.01.12, 14:51
          soulshunter napisał:

> Właśnie! Tak potega militarna, takie sprawne agencje rzadowe i wywiadowcze i ni
          > e potrafio se poradzic z narkotykami i gangami na terenie USA? No smiechu warte
          > .

jejciu, na jakim swiecie ty zyjesz. przeciez te sprawne agnecje rzadowe czerpia z tego korzysci i partycypuja w zyskach....
          • soulshunter Re: Problem moralny 26.01.12, 14:55
            Wpis zostal usuniety ze wzgledu na zlamanie ustawy ACTA.
        • lazy.eye Re: Problem moralny 26.01.12, 14:56
          Dokładnie. Prawie cały handel narkotykami jest w rękach służb. A najbardziej jaskrawy przykład ich działania to napaść na Afganistan gdy Talibowie zakręcili kurek z heroiną. W ciągu roku od agresji Amerykanie zwiększyli jej produkcję 100x.
    • male_pytanie Re: Problem moralny 26.01.12, 16:07
      kurcze jak macie problemy z serialami kryminalnymi to sobie zobaczcie teraz drzyzgę gdzie jakies panienki opowiadaja ze podniecaja je gangsterzy, ktorzy wysadzaja w powietrze innych i sprzedaja narkotyki,
      to jest problem a nie seriale...
      • kseniainc Re: Problem moralny 26.01.12, 17:19
        Różne są zboczenia...
        A film pokazuje jedynie opowiadaną tym sposobem historię, najczęściej zmyśloną-bajkę taką tyle, ze dla dorosłych.
        Większe wrażenie w obecnych czasach znieczulicy robią właśnie takie filmy jak Dexter .Kiedyś program 997 wzbudzał ogromne emocje.
    • kokoryczko Re: Problem moralny 26.01.12, 17:15
      Zainteresuj się zagadnieniem "Illuminati".
    • charles_chaplin Re: Problem moralny 26.01.12, 19:32
      Daj spokój, oddziel fikcję i papkę z TV od życia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka