Dodaj do ulubionych

lista obecności

09.05.12, 14:59
www.hotmoney.pl/artykul/jak-zyja-polscy-bogacze-25367
"Na świecie i w Polsce przybywa zamożnych osób. Według firmy doradczej KPMG majątkiem wartym milion dolarów może się już pochwalić ponad 50 tysięcy Polaków"

Dobra, przyznawać się kto jest z tych 50 tys. i na co wydaje:>
Obserwuj wątek
    • wez_sie moja babcia 09.05.12, 15:01
      moja babcia - glownie na lekarstwa i mojo edukacje i rozpuste
      • zamysleniee Re: moja babcia 09.05.12, 15:03
        to teraz z czasem wnuk musi wejść do tych 50 tys.
      • berta-death Re: moja babcia 09.05.12, 16:40
        To babcia dla UB pracowała, że ma taką emeryturę?
    • mr.man Re: lista obecności 09.05.12, 15:02
      Mowa o gotówce w banku, czy o majątku, np starej willi po dziadkach na mokotowie? Bo to jest gigantyczna różnica.
      • zamysleniee Re: lista obecności 09.05.12, 15:04
        chyba ogólnie o "plecach" materialnych
      • jan_hus_na_stosie Re: lista obecności 09.05.12, 15:19
        majątek to majątek, wszystko się liczy, stara willa po dziadkach na Mokotowie również
        • mr.man Re: lista obecności 09.05.12, 15:23
          No, o to mi właśnie chodziło. Można mieć willę po dziadkach na mokotowie i chodzić z gołą dupą.
          • ultimate.strike Re: lista obecności 09.05.12, 17:42
            > Można mieć willę po dziadkach na mokotowie i chod
            > zić z gołą dupą.

Bezx przesady, kilt z serii casual/semi-foormal nie jest taki drogi, wynajmiesz jeden pokój w tej willi i Cie na te 300zł będzie stać.
    • zetka50 Re: lista obecności 09.05.12, 15:57
      myślałam, że ci co są na forum:D
    • stary.dziadyga Re: lista obecności 09.05.12, 16:38
      Milion dolarów to jest trochę ponad 3 miliony złotych, jak się zastanowic to nie tak dużo.

• jan_hus_na_stosie Re: lista obecności 09.05.12, 16:46
        stary.dziadyga napisała:

> Milion dolarów to jest trochę ponad 3 miliony złotych, jak się zastanowic to ni
        > e tak dużo.

Dokładnie, taki nieco bardziej luksusowy dom jednorodzinny w Warszawie.
        • berta-death Re: lista obecności 09.05.12, 16:50
          Byle nie na kredyt, bo wtedy to się nie liczy. ;)
        • stary.dziadyga Re: lista obecności 09.05.12, 17:03
          No, w tych czasach to raczej dwa.
          W mojej dzielni ostro pospadały ceny w ostatnich latach
      • zamysleniee Re: lista obecności 09.05.12, 19:31
        oszałamiająca kwota to to nie jest, co nie znaczy, że nie przyjęłabym jej do "skarpety" albo na waciki
    • berta-death Re: lista obecności 09.05.12, 16:49
      Takie 3-3,5mln PLN to nie jest dużo. Wystarczy coś odziedziczyć, coś się dorobić i się ma. W końcu nowe mieszkanie w jakimś nie najgorszym miejscu 50m2 to około 500tys. Szeregowy dom to jakieś 800tys-1mln. Wolnostojący z działką odpowiednio więcej. Średniej klasy samochód to 70-100tys. Do tego ludzie mają firmy, które też coś tam są warte. I jeszcze jakieś oszczędności i rzeczy typu obrazy, przedwojenne meble po babci, biżuteria, itp. Ziarnko do ziarnka i mamy milionera.

Poza tym czym innym jest rynkowa wartość szacowana przez rzeczoznawców a czym innym wartość rzeczywista kształtowana przez rynek. Tej ostatniej to ludzie dowiadują się dopiero jak chcą sprzedać takie nieruchomości bądź ruchomości. Najczęściej przeżywają wielkie rozczarowanie.
      • mr.man Re: lista obecności 09.05.12, 17:11
        podpisał się. obiema ręcami.
      • zeberdee28 Re: lista obecności 09.05.12, 18:19
        No właśnie to nie jest tak dużo - i fakt że jedynie 50 tys. osób w całym 38 mln. kraju ma taki majątek oznacza że jesteśmy bardzo ubogim społeczeństwem. Ciekawe jak liczna jest grupa która w ogóle nic nie posiada i wydaje wszystkie zarobione pieniądze na bieżące potrzeby ?
        • berta-death Re: lista obecności 09.05.12, 19:37
          Większość tych osób to zapewne zwykli łowcy spadków. Od końca wojny ludzie coraz mniej dzieci mają, więc te majątki po rodzicach, dziadkach i bezdzietnych krewnych idą często w jedne ręce a nie tak jak dawniej, że trzeba się było dzielić z licznym rodzeństwem. Dodatkowo zapewne większość tych milionerów, to oscyluje wokół tego miliona, raczej go nie pomnoży i jeszcze nie dysponuje gotówką, tylko trzyma te nieruchomości jako lokatę kapitału na ciężkie czasy albo spadek dla wnuków. W związku z tym tych rzeczywistych bogaczy to musi być ledwo jakaś garstka.
    • moonogamistka Re: lista obecności 09.05.12, 18:21
      Chcialabym na mlodszych kochankow, ale dopiero zbieram;-) Zglosze sie jak bede miala '70 :-D
    • mariuszg2 Re: lista obecności 09.05.12, 19:57
      ja mam wiecej ale nie wydaje na nic poza alkoholem i kobietami.....
      • zamysleniee Re: lista obecności 09.05.12, 19:59
        to niedługo może zabraknąć
        i jedno i drugie lubi pochłaniać gotówkę :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka