lioka 05.12.12, 19:22 piją wódke w Wigilię? Czy ogólnie w waszych domach pije się alkohol w Wigilię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: Czy wasi faceci 05.12.12, 19:28 a jak jest z twoim facetem i w twoim domu? Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Czy wasi faceci 05.12.12, 19:31 od wódki jest rozum krótki :) Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka1 Re: Czy wasi faceci 05.12.12, 20:45 jak już krótki , nie zaszkodzi picie wódki Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Czy wasi faceci 05.12.12, 20:45 it's ballantime! ale nie w wigilię. picie wódki w wigilię utrudnia sprawną ewakuację. a tego byśmy nie chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
kseniainc Re: Czy wasi faceci 05.12.12, 20:49 Wystarczy wybrac się na pasterkę-pic nie ma potrzeby, wystarczy powdychac;-p Odpowiedz Link Zgłoś
leniwy_pierog Re: Czy wasi faceci 05.12.12, 20:54 wigilia jest zawsze bezalkoholowa, w święta jakieś wino do obiadu lub likier do ciasta - na co kto ma ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Czy wasi faceci 05.12.12, 21:34 Lubię wątki z serii "wasi faceci" :) Jeden pijał, u niego w domu była praktykowana setka do jakiejś ciężkiej potrawy. U mnie w domu z kolei pije się wino, a po wieczerzy orzechówka mojego tatusia. Przy okazjo poprosze cię o zdefiniowanie tego, co uważasz za "picie alkoholu w wigilię". Czy kieliszek wina, bądź czarka nalewki na trawienie, czy uwalenie się do zaśnięcia twarzą w karpiu? Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: Czy wasi faceci 05.12.12, 22:18 mąż nie. Ojciec tak. W rodzinnym domu wyciągał wódkę. U nas tego zwyczaju nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mm969696 Re: Czy wasi faceci 06.12.12, 01:05 nie tylko facet ale ja również. Jadnak to dopiero po pasterce, spotykamy się ze znajomymi i łupiemy;p oczywiście w granicach przywoitości Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Czy wasi faceci 06.12.12, 01:13 > Czy ogólnie w waszych domach pije się alkohol w Wigilię? Ano. Za Zbawiciela. :) Odpowiedz Link Zgłoś
krakoma Re: Czy wasi faceci 06.12.12, 01:34 a czy polskim zwyczajem wigilia nie powinna byc postna? Odpowiedz Link Zgłoś
coffei.na innymi słowy: 06.12.12, 08:15 kto by doopał w taki upał...:P www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=i3Jv9fNPjgk I can't be the answer Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 jestesmy elastyczni w chwilach kleski zywiolowej 06.12.12, 09:05 upal to jedno, gorzalka drugie. Upalu nie unikniesz..... Odpowiedz Link Zgłoś
coffei.na Re: jestesmy elastyczni w chwilach kleski zywiolo 06.12.12, 09:17 chiałabym poznać te Twa elastyczność..z gorzałką w tle...bo nie ma to jak 40+..i czacha dymi :P R=1&v=i3Jv9fNPjgk" target="_blank">www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=i3Jv9fNPjgk</a> I can't be the answer Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 pijany nie jedzie, glupi nie pije 06.12.12, 09:27 sie ograniczam, bo moglbym pod prad pojechac. Odpowiedz Link Zgłoś
coffei.na Re: pijany nie jedzie, glupi nie pije 06.12.12, 09:44 czas by ktoś potrząsnął tą Twoją spokojnie płynącą łódeczką-czasem warto płynąć pod prąd-dla swojej psychicznej równowagi :) Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: pijany nie jedzie, glupi nie pije 06.12.12, 10:51 mozna utknac w srodku rwacego pradu, kotwica nie utrzyma i przygoda konczy sie tragicznie. Tylko wykalkulowane ryzyko, inaczej nie plyne! A na spokojnej wodzie to mozna miec czas na podziwianie widokow, zarzucenie haka, refleksje i ogolnie przezyjmy to jeszcze raz. Kazdy wiek ma swoje prawa, swoje wady i zalety. Najwazniejsze, to miec zdrowie. Wiek? Jak kto sie czuje. Ta "otpowiec" byla cacy. Odpowiedz Link Zgłoś
varia1 Re: Czy wasi faceci 06.12.12, 08:07 w ogóle nie pija wódki, niezależnie od okazji na szczęście nie nauczył się większości polskich zwyczajów:) Odpowiedz Link Zgłoś
light_in_august Re: Czy wasi faceci 06.12.12, 09:28 W moim rodzinnym domu Wigilię się nie piło żadnego alkoholu, dopiero wódeczka w pierwszy dzień Świąt, ale też bardzo oszczędnie. U nas pije się czerwoone wino do kolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: Czy wasi faceci 06.12.12, 11:51 Jedni pili, inni nie pili. Ja stworzyłam sobie własną tradycję i świąteczne potrawy przygotowuję popijając adwokat, a w wigilię w moim domu pije się wina - czerwone i lichi. U teściów nie pije się nic, bo są katolikami. Moi rodzice piją wino. Widziałam kiedyś "polską wigilię" z chlaniem wódy i z polską tradycyjną wigilią ma ona niewiele wspólnego, więcej z patologią. Jeśli wątek założyłaś po to, żeby się zorientować, czy chlanie wódy w wigilię to norma - to ci odpowiem. Nie. Jeśli taka jest tradycja domu - kieliszek lub trzy przed pasterką nie zaszkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
kseniainc Re: Czy wasi faceci 06.12.12, 13:12 I tym zwyczajem idąc na pasterkę w kosciele jak w gorzelni;-p Ja sobie zawsze napełniam piersiówkę wiśniówka-co by się rozgrzac, zimę mamy,kawałek do kościoła, koscioły zimne.....a jak spotkasz znajomych , to na trzeźwo się nie dogadasz;-p Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Ustaliłaś już grafik? 06.12.12, 13:17 Ustaliłaś już grafik spotkań dzieci z ich ojcami? PPP Do starszego jeden, do młodszego drugi, żeby tylko przeciąg za duży się nie zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Ustaliłaś już grafik? 06.12.12, 13:25 Triss, czy ty masz jakąś osobistą awersję do bogini? Bo nie pierwszy raz widzę, jak czepiasz się jej złośliwie a bezpodstawnie? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ustaliłaś już grafik? 06.12.12, 13:31 Nie znoszę sposobu w jaki ośmiesza idee feminizmu i równouprawnienia. Bo IMO je ośmiesza zamiast zachęcać. Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: Ustaliłaś już grafik? 06.12.12, 16:01 triss_merigold6 napisała: > Nie znoszę sposobu w jaki ośmiesza idee feminizmu i równouprawnienia. Bo IMO je > ośmiesza zamiast zachęcać. Póki co ośmieszasz siebie, łażąc za mną po forum i puszczając dziecinne komentarze w stylu tego o dyżurach ojców przy dzieciach. Co do ideii feminizmu jest ich tak wiele, że nie wiem które masz na myśli. Ja wyznaję tylko jedną - kobiety nie są gorsze od mężczyzn. Podzielam też (dość dobrze udokumentowany badaniami) pogląd, że to co uważamy za "płeć" jest w znacznej mierze produktem kultury, a nie biologii - tyle, że nie jest to pogląd feministyczny, a efekt badań etnologicznych i antropologicznych w tym antropologów kultury. Niektóre nurty feminizmu z tych badań korzystają w swoich założeniach lub do nich się odwołują. Zachęcanie kogokolwiek do ideii uważam za głupotę, a już zwłaszcza do idei równouprawnienia. Kobiety które nabiją sobie głowę ideami równouprawnienia mają przerąbane, zwłaszcza w związkach małżeńskich - chyba, że praktykują swój feminizm teoretycznie, a w domu potulnie myją gary i cieszą się jak ojciec zabierze dziecko na spacer. Większość znanych mi osobiście feministek praktykujących na co dzień to rozwódki. Większość szczęśliwych mężatek to kobiety, które w domu swój feminizm olały, wypełniają obowiązki żony, ale w zamian mają wymagania i to niemałe. I taka jest rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Czy wasi faceci 08.12.12, 11:52 U teściów nie pije się nic, bo są katolikami haha, chyba pomyliłaś wyznanie. Odpowiedz Link Zgłoś
maly.jasio No to po jednym za Mikolaja : 06.12.12, 15:24 bo na hollere mam czekac do Vigilii ? savvima.com/wp-content/uploads/2010/10/Matis-Lchaim-Vodka.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
headvig Re: Czy wasi faceci 06.12.12, 15:42 nie piją. choć ojciec i przybrany teść lubią po kolacji sobie piwko wypić. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Czy wasi faceci 07.12.12, 16:20 Nie, praktycznie nie pijamy wodki wogole, a w wigilie to juz z cala pewnoscia nie. Pijamy za to wino, szampana, czasem porto... ----------------------------------------------------------- moje postanowienie noworoczne : naprawianie świata zaczynam dzisiaj od siebie, przepraszam wszystkich tutaj, których uraziłam niekulturalnym zachowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
alienka20 Re: Czy wasi faceci 08.12.12, 03:05 Mój facet pije tylko w moim towarzystwie, gdy jesteśmy sami i zazwyczaj przy jakiejś okazji. Na spotkaniach z rodziną nie pije. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Czy wasi faceci 08.12.12, 06:25 Zwykle do alkoholu na imprezach "napieraja" pierwsi najwieksi pijacy. Takze, wiadomo kto pierwszy sie o flaszke zapyta. U nas w rodzinie zazwyczaj stawia sie na stole, po rozdaniu prezentow jakies wino lub czesciej nalewke na rozgrzanie, ale do samej kolacji nigdy nie ma alkoholu jako jednego z "dan" wigilijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Czy wasi faceci 08.12.12, 11:17 Podobno Polacy z samej definicji to chlejusy a z forum wyłania się całkiem inny obraz, czyli nie jest z nami aż tak źle :) Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Czy wasi faceci 08.12.12, 11:55 to taka sama prawda, jak, że każdy Polak to leń i złodziej. To tylko część prawdy:) Odpowiedz Link Zgłoś