Dodaj do ulubionych

Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Zniecz

28.07.04, 12:31
Przeczytałam ten artykuł dziś w naszej lokalnej gazecie. Poprostu mnie
zaszokował, jak ludzie potrafią być znieczuleni na innych krzywdę która
dzieje się na ICH OCZACH! W centrum miasta w godzinach największego
ruchu...SZOK!
Przeczytajcie:

Gazeta Lubuska 28 Lipca 2004 (www.gazetalubuska.pl/)

Wczoraj około 15.00 w centrum Zielonej Góry została zgwałcona 20-letnia
dziewczyna. Sprawcą okazał się pijany szesnastolatek.
Do idącej ul. Sulechowską dziewczyny nagle podbiegł nieznajomy młody
mężczyzna. W ręku trzymał rozbitą butelkę, tzw. tulipana. Przyłożył ostre
krawędzie do szyi dwudziestolatki, nakazał jej milczenie i... zgwałcił. Gdy
skończył, zabrał telefon komórkowy i uciekł.

Cudze sprawy

Działo się to około 15.00, w chwili kiedy w okolicy dworca PKP panuje
największy ruch. Przechodnie, którzy widzieli chłopaka gwałcącego 20-latkę
nie reagowali. Ofiara krzyczała i błagała o pomoc. Przechodzący obok ludzie
zazwyczaj udawali, że nic nie widzą, patrzyli w drugą stronę, niektórzy wręcz
uciekali. Jeden z mężczyzn poprzestał na okrzyku: "Zostaw ją!” i... poszedł
dalej. Niczego nie słyszała również pracownica sklepu oddalonego od miejsca
gwałtu ledwie o ok. 60 m.
- Nic nie wiem, widziałam tylko jak policja jeździła po okolicy - opowiada
kobieta. Mieszkańcy kamienicy leżącej około 30 metrów od miejsca tragedii też
zapewniają, że nie słyszeli wołania o pomoc. Przecież na tej ulicy jest taki
ruch, jest głośno.
- Nawet policji nie widziałam - opowiada starsza kobieta. - Ja tam się nie
swoimi sprawami nie interesuję.
Zgwałcona dziewczyna sama musiała zawiadomić policję i czekać na radiowóz.
Nikt nie zainteresował się jej tragicznym wyglądem. Trafiła do szpitala.
Lekarze zastrzegli, że na temat stanu zdrowia ofiar gwałtu informacji się nie
udziela.

To przestępstwo

Obojętnością przechodniów oburzona jest rzeczniczka zielonogórskiej policji
nadkom. Donata Wojnicz.
- Jeżeli ktoś się bał, uważał, że gwałciciel może zaatakować innych,
wystarczyło zadzwonić pod numer 997 lub 112 z telefonu komórkowego -
podkreśla. - Dwóch mężczyzn mogło przecież bez większego trudu złapać
gwałciciela. Gdyby nie ludzka obojętność, do tej tragedii prawdopodobnie by
nie doszło.
Pół godziny po zdarzeniu policjanci zatrzymali gwałciciela. Okazał się nim 16-
letni mieszkaniec Zielonej Góry. Policjanci ujęli go przed jednym z marketów
przy ul. Batorego.
- Jeszcze jest pijany, lekarz zadecyduje czy trafi do izby wytrzeźwień, czy
do policyjnej izby zatrzymań - informuje nadkom. Wojnicz. - Policja wystąpi z
wnioskiem do prokuratury, aby młodzieńca potraktować jak osobę dorosłą.
Działał ze szczególnym okrucieństwem.
Czy brak reakcji świadków przestępstw jest normą? Jak twierdzą policjanci,
niestety, normą się staje. Tak było w przypadku niedawnego napadu na ul.
Łużyckiej, gdy w obecności kierowców rabuś napadł kobietę. Podobnie zachowali
się ludzie będący w sklepie podczas napadu.
(autor PIOTR JĘDZURA)

Obserwuj wątek
    • pierozek_monika Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z 28.07.04, 12:41
      szok! rozmawiałam ze wspólpracownikami na ten temat - i oni uważają, że ludzie
      się bali, bo policja potem ujawnia dane zgłaszających. I oni się boją.
      Mimo wszystko wstyd, że nikt nie zareagował.
      • default Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z 28.07.04, 12:48
        Wiesz co, to jest właśnie okropne, że na widok takiej krzywdy komuś
        wyrządzanej, ludzie myślą najpierw o własnej d..., na zimno kalkulują co będzie
        dla nich lepsze. Powiem Ci, że jak sobie wyobrażam, żebym tam była, to chyba
        ogarnęłaby mnie taka furia, że zanim bym pomyślała cokolwiek, to już bym kopała
        drania. A już na pewno zareagowałby tak mój mąż, nieraz wplątywał się w bójki,
        bo mu ręce latały na sam widok krzywdzenia bezbronnego. No ale on to w ogóle
        szczególny przypadek - chłopak z Pragi ;)
        • pierozek_monika Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z 28.07.04, 12:53
          nie rozumiem tego co się stało, bo jedna osoba, to mogła się bać zareagować.
          Ale czy nie przechodziło "pięć młoda mencizna"? Czy dwie osoby nie dadzą radę
          gnojowi???? Zupełnie nie wiem o co chodzi. Też zazwyczaj jestem bojowo
          nastawiona w takich sytuacjach.
          Raz musiałam się sama bronić, bo o mało co (centymetry) a zgwałciłby mnie fagas
          mojej kuzynki (siedziała 1,5 metra dalej i oglądała telewizję), po czym na
          wychodne dała mu jeszcze buziaka. Ja się cała trzęsłam z nerwów. To co ja się
          dziwię obcym ludziom, jak rodzina nie reagowała....
          • Gość: kitty genovese Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 13:00
            dziewczyna miała właśnie pecha że to nie była jedna osoba tylko tłum
            kiedy mamy do czynienia z tłumem- jedyna możliwością ratunku dla nas- jest
            wyraźne wskazanie jednej osoby np. "pani w zielonej bluzce, proszę mi pomóc"
            w przeciwnym razie pani w zielonej bluzce zobaczy że reszta nic nie robi więc
            ona postąpi podobnie.
        • Gość: melmire Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 28.07.04, 12:57
          Ja to nawet moze pomyslalabym o sobie- o tym ze jak teraz tylka nie rusze, to
          do konca zycia nie bede mogla w lustro spojrzec. I mam nadzieje ze w bojowym
          szale zakopalabym drania na smierc - przy odrobinie szczescia nikt by sie nie
          pofatygowal na policje w celu wskazania sprawcy :)
          • oliviaa Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z 28.07.04, 13:10
            Gość portalu: melmire napisał(a):

> Ja to nawet moze pomyslalabym o sobie- o tym ze jak teraz tylka nie rusze, to
            > do konca zycia nie bede mogla w lustro spojrzec.

Własnie, jak ci ludzie co TO wszystko widzieli, przechodzili obok TEGO się
            teraz czują czytając ten artykuł???Czy nie jest im wstyd za siebie...???
      • Gość: totempotem Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z IP: *.zywiec.plusnet.pl 28.07.04, 12:53
        guzik prawda z tym ujawnianiem - zgłaszając na policję jakieś zdarzenie NIE
        musisz podawać danych...
        • pierozek_monika Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z 28.07.04, 12:54
          też tak myślę, ale ludzie w takie opowieści-dziwnej- treści chętnie wierzą,
          wygodniej myśleć, że zgłoszenie może mieć przykre konsekwencje
          • Gość: lala Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z IP: *.epsa.pl 29.07.04, 16:26
            no wlasnie, chyba przez telefon nikt dowodu nie sprawdza?
    • Gość: kety genovese Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 12:45
      można włożyć w podręczniki zamiast genovese
    • lena_zienkiewicz Re: WYKASTROWAĆ 28.07.04, 13:00
      SKURWYSYNA!
    • Gość: Asik Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z IP: *.233.233.90.devs.futuro.pl 28.07.04, 13:08
      To nie strach, tylko znieczulica.
      Na taką skalę! Ludzie w tej gonitwie i walce codziennej myślą już tylko o
      sobie. Wystarczyło też, że ktoś jeden zareagowałby, a myślę, że i inni
      znaleźliby się. Jakby też, bali się wszyscy wyłamać z tego szyku. Ludzie jak
      automaty, roboty.
      Straszne, bo komórki takie powszechne teraz są, że na pewno ktoś ją miał, a
      połączenia na nr alarmowe też darmowe są.
      Ciekawe jak daleko to zajdzie.
      Dobrze, że mówi się o tym i powinno jak najwięcej, ale też o tym, co dzieje się
      źle. Może Ci zobojętniali ludzie otrząsną się.

Pozdrawiam. Ciepła i słońca na co dzień wszystkim życzę. Asia

• Gość: pdf A może to był gwałt sprowokowany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 13:17
        Nigdy nie wiadomo.Czytałem że takich gwałtów sprowokowanych gdzie kobieta jest
        winna to jest ok.30 %.
        • oliviaa Re: A może to był gwałt sprowokowany? 28.07.04, 13:29
          Gość portalu: pdf napisał(a):

> Nigdy nie wiadomo.Czytałem że takich gwałtów sprowokowanych gdzie kobieta
          jest
          > winna to jest ok.30 %.

Nie wiadomo, ale to nie znaczy że nie należało tej dziewczynie pomóc. Bo o samą
          reakcję ludzi tu chodzi.
        • Gość: obierzyna Re: A może to był gwałt sprowokowany? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 13:35
          szkoda ze nie napisano jak byla ubrana.
          • oliviaa Re: A może to był gwałt sprowokowany? 28.07.04, 13:41
            A uwazasz że kobieta nie ma prawa ubrać sie jak jej się podoba? Gdyby każda z
            nas myślała każdego dnia że "bedą dziś gwałcić" to wszystkie chodziłybyśmy w
            ciuchach zapiętych po szyję albo wogóle nie byłoby nas na ulicy.To jak się
            kobiety ubierają nie znaczy że chcą być gwałcone.
            • Gość: obierzyna Re: A może to był gwałt sprowokowany? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 14:20
              no to po co wszystko odslaniaja, w jakim celu, zeby sie pochwalic ze maja
              lepsze od innych? daj spokoj, to co wyrabia sie obecnie z moda wola o pomste do
              nieba. jesli ktos ma troche oleju w glowie i przyzwoitpsci to nie ubierze sie w
              na ulice tak jak na dyskoteke. a niestety cora zczesciej widze rano na
              przystankach dziewczyny , ktore jada do pracy albo do szkol a wygladaja jakby
              dopiero wyszly z lokalu.
              • Gość: totempotem Re: A może to był gwałt sprowokowany? IP: *.zywiec.plusnet.pl 28.07.04, 14:42
                To, jak się ubierze kobieta ( może nago sobie chodzić),nie może być
                usprawiedliwieniem gwałtu...wiadomo, że wtedy bardziej prowokuje i może
                nieświadomie ściągnąc na siebie jakiegoś degenerata, ale nie można winić za to
                kobiety
                • mickey.mouse Re: A może to był gwałt sprowokowany? 28.07.04, 17:39
                  Nie ma sporu, ze sposob ubierania sie, styl zachowania, itd. nie
                  usprawiedliwiaja gwaltu, to fakt z ktorym nie potrzeba dyskutowac. Ale tez z
                  drugiej strony, zgwalconej dziewczynie, ktora zalozmy ze sprowokowala w jakis
                  sposow ow gwalt, nic nie pomoze swiadomosc, ze ona miala prawo prowokowac, a
                  mimo tego ktos inny nie mial prawa jej gwalcic. Nie poczuje sie lepiej z tego
                  powodu, ze racja moralna jest za nia.
              • Gość: Em Pytam co to ma do rzeczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 12:01
                • Gość: Em Powyższe pytanie jest do Obierzyny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 12:03
        • Gość: Asik Re: A może to był gwałt sprowokowany? IP: *.233.233.90.devs.futuro.pl 28.07.04, 13:37
          Gość portalu: pdf napisał(a):

> Nigdy nie wiadomo.Czytałem że takich gwałtów sprowokowanych gdzie kobieta
          jest
          > winna to jest ok.30 %.

A, czy wszyscy, którzy przechodzili koło tego i widzieli, wiedzieli, że może
          być to gwałt sprowokowany:-)

Nie chodzi też o samo wydarzenie tylko, że stało się to w miejscu publicznym w
          ciągu dnia, gdzie dużo ludzi przechodziło i nikt nie zareagował. Jeśli ktoś bał
          się czegoś, czy jakiegoś skutku swojej reakcji na to, to dlaczego nikt nie
          zadzwonił na 997, czy 112. Na pewno ktoś miał komórkę, a też mógł ktoś podejść
          dalej do automatu telefonicznego(budki) i po prostu wykręcić, któryś z tych nr
          alarmowych.

Wcześniej został zamieszczony na forum wątek przez Honeybeam-"Prawdziwa
          tragedia." Kobieta zabiła się i dziecko. Zobaczcie, co spowodowało, że ona
          znalazła się w takiej skrajności, że coś takiego zrobiła. Sąsiedzi widzieli ją
          zawsze uśmiechniętą. Niby bez żadnych problemów. Miała męża, rodzinę i dziecko
          dla, którego mogła żyć. Ale ona nawet nie widziała dla niego w tym świecie
          żadnej szansy i zabrała je, ze sobą. Honeybeam trafnie napisała, jak ona
          musiała czuć się(bo materialnie nie była sama-miała męża i pewnie inną rodzinę)
          samotnie i mieć poczucie braku wsparcia od kogokolwiek, że aż zdolna była do
          tego.

Po prostu wszyscy żyjemy obok siebie. I też nie mamy zrozumienia dla innych.
          Brak miłości do innych- dawania innym dobra.
        • owca nie istnieje coś takiego 28.07.04, 14:37

Nie ma czegoś takiego jak ‘gwałt sprowokowany’.
          Gwałt jest gwałtem i nie ma okoliczności łagodzących.
          Nawet jeśli panienka przechadzałaby się po ulicy w skąpym kostiumie plażowym bez
          jej pozwolenia żaden facet nie ma prawa jej tknąć.
          Pamiętacie film z Judie Foster ‘Oskarżeni’ w którym po dosyć prowokującym
          zachowaniu w pubie bohaterka zostaje brutalnie zgwałcona przez kilku mężczyzn?
          Ukarani byli nie tylko ci, którzy ją zgwałcili ale także ci, którzy podżegali do
          gwałtu. I słusznie.

Gatunek ludzki tym różni się od zwierząt, że obowiązują go pewne normy
          współżycia społecznego
          jeśli ktoś się im nie podporządkowuje sam skazuje się na izolację społeczną jako
          karę za swoje czyny.

Ale...
          Dobrowolny seks od gwałtu oddziela bardzo cienka linia.
          Nie w przypadku opisywanym w artykule, czy w filmie wcześniej wspomnianym, tam
          sytuacja wydaje się być oczywista ale w codziennych kontaktach kobiet i mężczyzn.
          Świata nie da się zapisać w systemie zero-jedynkowym, pomiędzy normalnym seksem,
          może nawet trochę bardziej ostrym niż przeciętny a gwałtem jest tysiące
          możliwości pośrednich.
          Co decyduje o zakwalifikowaniu danego czynu jako gwałt? Mężczyźni pewnie nie są
          z tego powodu zadowoleni ale prawo zostawia ocenę kobiecie. Jest to jedyny
          przypadek w prawie gdzie trzeba udowodnić niewinność.
    • Gość: obierzyna bo sie nie krzyczy POMOCY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 13:16
      tylko PALI SIE, tak nakazuje policja. ludziska sie bardziej przywiazuja do
      rzeczy, stad zapewna bezwarunkowy odruch ratowania.
      ale to jakas cimdzia byla z=ta zgwalcona. mnie napadlo dwoch wbialy dzien.tak
      sie rozdarlam ze uciekli, az mi wstyd do dzisiaj:)) no i mialam gorzej,
      bo "moi" byli trzeźwi.
      • lena_zienkiewicz Re: ło obierzyna, pszestań 28.07.04, 13:18
        >mnie napadlo dwoch wbialy dzien.
        >"moi" byli trzeźwi.

Aaaaaaaaaaa, no to nic dziwnego, że uciekli;-)))))))
      • Gość: pdf Re: bo sie nie krzyczy POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 13:18
        Gość portalu: obierzyna napisał(a):

> tylko PALI SIE, tak nakazuje policja. ludziska sie bardziej przywiazuja do
        > rzeczy, stad zapewna bezwarunkowy odruch ratowania.
        > ale to jakas cimdzia byla z=ta zgwalcona. mnie napadlo dwoch wbialy dzien.tak
        > sie rozdarlam ze uciekli, az mi wstyd do dzisiaj:)) no i mialam gorzej,
        > bo "moi" byli trzeźwi.

Chyba lepiej że trzeźwi hamowali się.Ten szczyl teżby na trzeźwo nie poruchał w
        środku miasta w tłumie ludzi.
        • Gość: obierzyna Re: bo sie nie krzyczy POMOCY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 13:34
          oni sie moze hamowali, ale samochody przejezdzajace pol metra od nas nie bardzo.
          poza tym, ja mialam lepiej, bo chcieli moje precjoza ...kurde, dlaczego tylko
          tyle?!
          • pierozek_monika Re: bo sie nie krzyczy POMOCY 28.07.04, 13:35
            znaczy się, nie uczciwi gwałciciele, tylko złodzieje
      • Gość: siedem Re: bo sie nie krzyczy POMOCY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 13:45
        > tylko PALI SIE,

co sie kurna pali? dupa? ludzie przeciez widza ze para nastolatkow sie kocha to
        woleli nie przszkadzac, jasne?

5040

tak nakazuje policja. ludziska sie bardziej przywiazuja do
        > rzeczy, stad zapewna bezwarunkowy odruch ratowania.
        > ale to jakas cimdzia byla z=ta zgwalcona. mnie napadlo dwoch wbialy dzien.tak
        > sie rozdarlam ze uciekli, az mi wstyd do dzisiaj:)) no i mialam gorzej,
        > bo "moi" byli trzeźwi.

• oliviaa Re: bo sie nie krzyczy POMOCY 28.07.04, 13:47
          Gość portalu: siedem napisał(a):

> > tylko PALI SIE,
          >
          > co sie kurna pali? dupa? ludzie przeciez widza ze para nastolatkow sie kocha
          to
          >
          > woleli nie przszkadzac, jasne?

Gdyby się kochali to nie wrzeszczałaby pomocy....
          • Gość: obierzyna co sie tak nagle oburzacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 13:50
            a niedawno byl wątek o parze, ktora kochala sie w centrum miasta Kielcach w
            bialy dzien i tez nikt nie reagowal i ona z rozkoszy krzyczala "ratunku
            mamusiu!!!" no to jak wreszcie - reagowac czy nie?
          • Gość: siedem Re: bo sie nie krzyczy POMOCY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 14:23
            > Gdyby się kochali to nie wrzeszczałaby pomocy....

roznie kobiety przezywaja uniesienia. vide "kwiczałam ze smiechu"

5040
        • Gość: obierzyna Re: bo sie nie krzyczy POMOCY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 13:48
          no wlasnie pali sie chlop do baby! a wiecie przez ta znieczulica u ludzi? ano
          przez to, ze sie cholery gżdżo w bialy dzien bez krempacji, i jak odroznic co
          jest gwaltem a co stosunkiem dobrowolnym?
        • Gość: Asik Re: bo sie nie krzyczy POMOCY IP: *.233.233.90.devs.futuro.pl 28.07.04, 13:51
          Gość portalu: siedem napisał(a):

> > tylko PALI SIE,
          >
          > co sie kurna pali? dupa? ludzie przeciez widza ze para nastolatkow sie kocha
          to
          >
          > woleli nie przszkadzac, jasne?

A, to jasne na końcu, to ma nam powiedzieć, że tak mamy myśleć, a
          nie inaczej:-))))
          Kumplem jesteś tamtego, czy co?

Kto u nas w Polsce kocha się na ulicy wśród ludzi i jeszcze mając butelkę zbitą
          do gardła przyłożoną?
          Każdy też inaczej na stres reaguje i prawdopodobnie przez to nie była ona w
          stanie nawet krzyknąć.
          • Gość: obierzyna jest napisane ze krzyczala i blagala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 14:12
            o pomoc. a wczesniej napisali ze miala przystawione szklo do gardla i nakazne
            milczenie. wiecie co, to ja juz nic z tego nie rozumiem.
      • Gość: Em Ale bzdet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 12:10
        Jestem bachor, osiemnastu lat nie mam, ale wiem, że nie ma głupszego tekstu
        niż "ja miałam gorzej". Niby na jakiej podstawie tak uważasz? Skąd możesz to
        wiedzieć, jak możesz oceniać? Dla każdego, kto przeżył coś w tym stylu,
        najgorsza jest jego własna tragedia bo innej nie zna.
        Ona została zgwałcona a Ty nie. To rzeczywiście miałaś gorzej.
        A całkiem niedawno pisałaś, że przyzwoitych kobiet nie spotykają takie
        rzeczy... Pisałaś też, że należy uważać na swoje słowa, bo mogą się obrócić
        przeciwko wypowiadającemu. Odnieś to teraz do siebie.
        W momencie, gdy komuś się dzieje coś złego, traci głowę i nie potrafi trzeżwo
        mysleć. Wiele zgwałconych czy obrabowanych kobiet było po kursie samoobrony,
        nie musiałyby wołać "pali się"....
        Jak zwykle wykazała się Pani swoim wielkim poziomem intelektualnym i moralnym,
        Pani Obierzyno.
    • anieatak Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z 28.07.04, 13:47
      `widziałem na ulicy chłopaka i dziewczynę
      całowali się..
      ktoś ciągle zwracał im uwagę..
      widziałem na ulicy jak czterech meneli kopało człowieka..
      NIKT NIC NIE POWIEDZIAŁ..NIKT`.

SUPERMANIE GDZIE JESTEŚ..DLACZEGO NIEZAREAGOWAŁEŚ?

strasznie smutna historia..odechciewa się zyć na planecie ziemia w takich
      momentach..
    • undyna ale "chamówa":( n/t 28.07.04, 16:52

• Gość: biseks Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z IP: *.crowley.pl 28.07.04, 16:59
      Szkoda, że mnie tam nie było. Wykastrowałbym gnoja na miejscu, słowo. A później twierdziłbym, że to w afekcie.

:-) biseks
      • owca Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z 28.07.04, 17:37

to ja teraz wypowiem się jako samiec, no dobra jako biseks ;-)

czy nie uważasz, że kobiety odsłaniając coraz bardziej swe ciało (króciutkie
        spódniczki, dekolty, odsłonięte pępki po samą szyję ;-), zachowując się w
        wyzywający sposób wysyłają prosty sygnał do podświadomości mężczyzny (no co, no
        co mam męski mózg ;-) 'przeleć mnie, przeleć mnie, przeleć mnie'???

można do tego dorabiać setki teorii, tworzyć nowe ustawy i pisać kolejne
        elaboraty o kobiecej wolności wyboru, ale sygnał ten nadal będzie brzmieć
        'przeleć mnie'
        to tkwi w nas bardzo głęboko, w końcu rozmnażanie się jest podstawowym instynktem
        • Gość: biseks Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z IP: *.crowley.pl 28.07.04, 17:43
          Owieczko, ten tok myślenia nie jest pozbawiony racji, oczywiście. Prowokowanie przez same kobiety nie jest niczym dziwnym. Ale... sama zresztą bardzo słusznie zauważasz gdzieś w poście powyżej, że człowiek w pewnych drobnych kwestiach różni się od innych zwierząt, choćby tym, że wypracowuje sobie pewne normy społeczne, które jednak dają prawo kobiecie do odmowy uczestniczenia w akcie seksualnym, choćby.... już nawet trwał.
          Dla mnie więc jest jasnym, że nawet gdy uprawiam seks z kobietą i ona mówi nagle NIE, to mam przestać i tyle, a nie... dokonywać aktu zgwałcenia na jej osobie. Bo wtedy już dochodzi do gwałtu.

Ale zgadzam się w całej rozciągłości, że granica pomiędzy przyzwoleniem przez kobietę na sam akt a zgwałceniem może być bardzo cieniutka. Sądownictwo polskie i nie tylko polskie zna wiele przypadków, gdy kobieta w trakcie stosunku rozmyślała się i zarzucała zgwałcenie, albo nawet godziła się na sam akt, a później informowała o rzekomym zgwałceniu organa ścigania.

• owca Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z 28.07.04, 17:48

dodajmy jeszcze dysonans w kobiecym rozumieniu (wyrażaniu) słowa 'nie'
            jako kobieta powiem Ci: śliskie to...
            i wcale nie z powodu nadmiaru lubrykatu ;-)
            • Gość: biseks Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z IP: *.crowley.pl 28.07.04, 17:52
              To prawda, tu się poddaje:-))) Tej "logiki" nigdy pojąc nie umiałem :-)))
              Trochę jak u Bułgarów, którzy kiwanie głową w pionie uważają jako "nie":-)))

• Gość: Em Nie znaczy nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 12:17
              W tym nie ma dysonansu. Kiedy kobieta czegoś nie chce, to mówi że nie chce. To
              faceci lubią tym tłumaczyć swoje swiństwa.
              • owca Re: Nie znaczy nie 29.07.04, 12:33

są kobiety, które nie mają oporów w wyrażaniu swych prawdziwych uczuć i potrzeb
                ale znam wiele, które mówiąc 'nie' w rzeczywistości krzyczą 'tak'
                czują się wtedy bardziej tajemnicze, chcą dodać pikanterii zdarzeniu

z drugiej strony ile razy czytaliśmy na tym forum zwierzenia w stylu:
                'chłopak mnie pytał czy nie będzie mi przykro jak pójdzie z kumplami na piwo do
                pabu, powiedziałam, że nie... a teraz płaczę w poduszkę
                jak miałam mu powiedzieć, że nie chcę aby szedł sam? jest mi smutno i źle bo
                przecież powinien się domyśleć'

i jak tu wierzyć że 'nie' znaczy 'nie' a 'tak' - 'tak'?
    • oliviaa Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z 28.07.04, 17:49
      Ale tam nigdzie nie było napisane że ona była "tak" czy "tak" ubrana. Mnie w
      tym wszystkim zszokowało zachowanie przechodniów którzy całe zajście widzieli i
      dokładnie NIC nie zrobili, o znieczulicy. Czy zaalarmowanie policji o takim
      zajsciu, naprawde nas (ludzi) tak dużo wysiłku kosztuje...???Swoją drogą,
      strach się bać, jak już nawet 16letnie dzieci gwałcą...
      • owca Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z 28.07.04, 18:03

wiesz, miałam podobne zdarzenie
        jakieś 7 lat temu, w południe w pobliżu lubelskiego PKS-u, gdzie zazwyczaj tłum
        jest spory zostałam wepchnięta w krąg 5 facetów, którzy popychając mnie między
        sobą i podszczypując robili niedwuznaczne uwagi i propozycje
        dookoła setki ludzi i nikt nie reagował
        nie trwało to wcale krótko, czułam się sponiewierana i brudna od łap i spojrzeń
        tych samców
        nie zostałam zgwałcona, wystarczył prawy sierpowy w nos jednego z nich i bieg do
        autobusu, zaskoczenie było moim atutem ale kto wie jak mogło się to skończyć

od tamtej pory nie mam w sobie strachu, mogę nocami włóczyć się po mieście
        bo jeśli w środku dnia w obecności tylu ludzi spotkało mnie coś takiego, to
        czego mam się więcej obawiać?
        wiem, że mogę liczyć tylko na siebie
        • oliviaa Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z 28.07.04, 18:11
          > od tamtej pory nie mam w sobie strachu, mogę nocami włóczyć się po mieście
          > bo jeśli w środku dnia w obecności tylu ludzi spotkało mnie coś takiego, to
          > czego mam się więcej obawiać?
          > wiem, że mogę liczyć tylko na siebie.

Przykro mi.

Właśnie taka bierna postawa ludzi mnie zasmuca.Bynajmniej mi się to w głowie
          nie mieści jak można przejść obojętnie obok takiej czyjeś krzywdy??
        • Gość: Em Szok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 12:20
          Podpisuję się w stu procentach pod tym ostatnim akapitem. Nawet saam nie wiem,
          ile razy wypowiadałam to zdanie.
    • lucjola Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z 28.07.04, 18:14
      Kiedy się to stało ??? Niestety artykuł się nie otwiera - dzięki za
      streszczenie.
      Ciekawe, kedy media ogólnopolskie nagłośnią tę sprawę.
      Jestem też w szoku :(
      • owca Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z 28.07.04, 18:17

www.gazetalubuska.pl/
        • Gość: lucjola Re: Już czytam IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 28.07.04, 18:21
          a oto kilka wyoowiedzi :

TO BYŁ RECYDYWISTA KARANY JUŻ ZA NAPADY
          autor: BYŁ NA PRZEPUSTCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          data: 2004.07.28 14:38
          JAK U NAS DZIAŁA RESOCJALIZACJA W "POLSCE"??!! heh.
          W WIĘZIENIU ZROBIĄ MU CO TRZEBA.
          CWEL
          POLICJA POWINNA POMYŚLEĆ O STAŁYCH MIEJSCACH W KTÓRYCH BY STAŁY RADIOWOZY W
          TYCH NAJBARDZIEJ STRATEGICZNYCH MIEJSCACH. TAK JAK HERZ . BIERZCIE Z NICH
          PRZYKLAD WTEDY DOJAZD I REAKCJA POLICJI BYŁA BY SZYPSZA I SKUTECZNIEJSZA.
          PODOBNO POLICJA MA GPS W KAZDYM SAMOCHODZIE WIEC DYSPONOWANIE SAMOCHODAMI
          POWINNO BYĆ ŁATWIEJSZE
          ……………………………………….
          TO NIE BYŁ FILM ŻEBY STAĆ I OGLĄDAĆ
          autor: SZOK!!! 3 komentarze z radia
          data: 2004.07.28 15:06
          WYPOWIEDZI ŚWIADKÓW, KTÓRZY BYLI W POBLIŻU:
          "ZA SŁABO KRZYCZAŁA"
          "WYGLĄDALI JAKBY ROZMAWIALI"-pewnie wtedy jej groził a po chwili przystawił
          tulipana. Więc jak taka potencjalna rozmowa zwróciła twoją uwagę napewno resztę
          tez widziłeś i napewno zostanie to w twojej psychice żeś niezareagował!!
          KRETYNIE!!!
          TO NIEBYŁ FILM ŻEBY OGLĄDAĆ

• owca Re: Już czytam 28.07.04, 18:27

reszta komentarzy pod tamtym artykułem nie nadaje się do cytowania :-/
            • Gość: lucjola Re: Już czytam IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 28.07.04, 18:35
              Dodam swój: dochodzenie prokuratorskie, kto sprzedał 16-latkowi alkohol. Jeżeli
              nie można wpłynąć inaczej na znieczulicę, postąpiłabym na miejscu prokuratora
              właśnie tak. Jeżeli nie można doprowadzić do odpowiedzialności osoby, które
              były świadkami gwałtu, może dla przykładu należałoby ukarać osobę, którą można,
              czyli tę, która sprzedała mu alkohol.
    • Gość: tulipan JA TEZ NIE ZROBILBYM NIC.... IP: *.250.102.163.Dial1.Weehawken1.Level3.net 29.07.04, 01:24
      Jestem pewien , ze nie byla dziewica i zreszta kto ma ochote siedziec pol dnia
      na komisariacie i skladac zeznania.
      • oliviaa a co ma dziewictwo do gwałtu?????? 29.07.04, 11:20
        Gość portalu: tulipan napisał(a):

> Jestem pewien , ze nie byla dziewica i zreszta kto ma ochote siedziec pol
        dnia
        > na komisariacie i skladac zeznania.

A co ma do rzeczy to czy była czy nie była dziewicą??Zresztą skąd ty możesz o
        tym wiedziec? spałes z nią? Ciekawe co byś myślał jakby tobie nikt nie pomógł
        gdyby cie lali na ulicy w tłumie ludzi?
        • pierozek_monika Re: a co ma dziewictwo do gwałtu?????? 29.07.04, 11:24
          fakt,
          czyli co: nie jestem dziewicą, więc jak mnie ktoś zgwałci, to nie popełnił
          czynu karalnego?
      • pierozek_monika GRATULUJĘ POSTAWY SPOŁECZNEJ 29.07.04, 11:29
        na szczęście są jeszcze tacy nieliczni, którzy nie myślą tak jak ty.
      • Gość: Em Człowieku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 12:23
        Jak to dobrze dla Ciebie, że nie wiesz, o czym mówisz.
      • Gość: Wawka Re: JA TEZ NIE ZROBILBYM NIC.... IP: 195.136.50.* 29.07.04, 13:35
        Tulipanie drogi, czyzby Ci ktos mozg wybil? Czlowieku, nie masz pojecia o czym
        mowisz. Po pierwsze co ma piernik do wiatraka, a po drugie - pomysl sobie, ze
        bez Twojego pozwolenia jakis facet Cie posuwa od tylu, i jak sie z tym
        czujesz?? a ludzie w kolo Ciebie udaja, ze tego nie widza... Takich jak Ty
        rowniez przydaloby sie resocjalizowac.... szkoda slow...
    • Gość: Ewa Re: Gwalt w srodku miasta w srodku dnia!!!SZOK!!Z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 12:27
      To co się stało w ZG to przechodzi samo siebie, SZOK!!! gdzie reakcja osób tam
      przechadzących i mieszkających. Ludzie czy już naprawde jesteście tak obojętni
      na to co się dzieje z innymi, gdzie wasze współczucie, przecież to mogłoy
      spotkać każdego z was. Nie reagując na coś takiego sami jesteście przestępcami.
      Ludzie zastanówcie się co robicie.!!! A tobie Tulipan nie życze żadnego
      takiego zdarzenia, ale kopa w dupe powinies dostać i to porządnego, może ci sie
      w głowie poukłada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka