Dodaj do ulubionych

studia i jeszcze jedne studia

27.08.13, 12:02
Skończyłam wymarzone studia rok temu (zarządzanie).
Myślałam, że z ze znalezieniem pracy pójdzie jak z płatka, a tu nawet na kelnerkę mnie nie wzięli.

Mam opcję rozpocząć kolejne studia (z żywienia) - warto? Myślicie, że drugi kierunek da mi więcej szans na nową pracę?
Obserwuj wątek
    • grassant Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:06
      może na pracę w domu. zarządzanie żywieniem chłopa.
      • kurkalesna Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:07
        > może na pracę w domu. zarządzanie żywieniem chłopa

Na razie rodzicom gotuję :)
        • gree.nka może dietetyk? 27.08.13, 22:01
          bo gotowaniem to wszyscy się zajmują i tyją na potęgę , więc ktoś musi odchudzić towarzystwo
          :)
          nie wiem, z pracą to trudna sprawa jest
    • wodnapani Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:08
      Nie.
      • kurkalesna Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:13
        > Nie.

A jakieś uzasadnienie?
        • wodnapani Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:32
          Bo to strata czasu, pieniędzy i zero gwarancji, że to Ci cokolwiek zapewni.
          • kurkalesna Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:43
            > Bo to strata czasu, pieniędzy i zero gwarancji, że to Ci cokolwiek zapewni.

Strata czasu tak. Ale pieniędzy nie do końca, bo w zamian wiedzy trochę posiądę. No i papier.

Zero gwarancji na pewno, bo już po zarządzaniu widzę, że ze mną biednie.
        • maitresse.d.un.francais W Polsce jest praca dla tanich wyrobników 27.08.13, 19:16
          nie dla specjalistów.

Oto uzasadnienie.
          • samuela_vimes Re: W Polsce jest praca dla tanich wyrobników 27.08.13, 19:32
            maitresse.d.un.francais napisała:

> nie dla specjalistów.
            >
            > Oto uzasadnienie

niestety szczera prawda.
    • galuccia47 Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:08
      W tej sytuacji zamiast studiów spróbuj wybrać jakieś kursy. Zaoszczędzisz czas i pieniadze.
      • kurkalesna Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:23
        > W tej sytuacji zamiast studiów spróbuj wybrać jakieś kursy. Zaoszczędzisz czas
        > i pieniadze.

Obawiam się tylko, że dla pracodawcy kurs będzie miał mniejsze znaczenie niż studia. Kurs może zrobić każdy...
        • samuela_vimes Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 19:39
          dziecko drogie. Pracowałam w HR swego czasu i zapewniam cie, że kursy, doświadczenie i języki są ważniejsze niż studia. Zdarzało mi się zatrudniać ludzi po maturze do niektórych korpo 'bo niektóre mają wymóg tylko wyższego wykształcenia' ,bo ludzie ci znali min dwa języki, SQL, podstawy księgowości i rachunkowości oraz mieli długoletnie doświadczenie i wolałam brać kogoś takiego niż niedoświadczonego bajtka zaraz po studiach. Prawda choć bolesna jest taka, że system nauczania w PL można o kant d..py rozbić. Co z tego, ze studiujesz 5 lat, skoro nie nauczą cię niczego co przyda ci się do pracy 'no może z wyjątkiem IT, lekarzy i prawników, choć z tymi ostatnimi to się kasa liczy, a nie 5 na pracy dyplomowej'. Tak więc lepiej zapisz się na języki, idź na staż. Chodź jak napisałam wcześniej, najlepszą opcją jest praca za granicą. Lepiej zarabiać 1200 euro niż 1200 zł. :-)
        • po-trafie Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 22:04
          A studia nie? Teraz kazdy baran, ktory chce, jest magistrem czegos. Nie potrzeba intelektu, zaciecia czy talentu. Bycie magistrem to nic wybitnego. Wystarczy faktyczna chec skonczenia i wybranie odpowiednio malo wymagajacego kierunku.

Czytajac to, co piszesz, mam wrazenie, ze jakby nie dociera do Ciebie prosta prawda, iz studia nie dajace jakichs konkretnych uprawnien (prawo, medycyna, architektura) bez konkretnego doswiadczenia zawodowego albo pasji NIE MAJA DLA PRACODAWCY ZADNEGO ZNACZENIA.

Zrob kursy, idz na darmowy staz albo dwa, praktyki i moze za 2 lata bedziesz miala jakies szanse na zycie zawodowe.
          Same studia z tak niespecjalistycznych kierunkow, wkladajacych do glowy glownie wiedze teoretyczna, niepoparte praktyka, nie maja zadnego sensu ani znaczenia.
          • samuela_vimes Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 22:12
            ee ty do mnie potrafie? bo wpisałaś się pod moim postem a napisałaś generalnie to samo co ja ;-)
            • po-trafie Re: studia i jeszcze jedne studia 28.08.13, 14:34
              Nie samuelo, nie do Ciebie :-)
              Jakby do Ciebie, to byloby wciete, a nie bezposrednio pod.
              Odpowiadalam jak Ty, autorce. Bo mi od jej posta rece opadly i nawet twojej wypowiedzi nie przeczytalam.
    • soulshuntr Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:09
      No dobrze. Zalozmy, ze pojdziesz na ten drugi kierunek i nawet jakos tam go ukonczysz, ale pracy po nim dalej nie znajdziesz? Co wtedy? Zaczniesz 3 kierunek?
      • galuccia47 Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:13
        Naukowcem zostanie po 7 fakultetach.
        • soulshuntr Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:16
          jakby co to wlasnie zwolnila sie najlepsza posada na uczelni
          okazja!
          • galuccia47 Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:22
            Babcia klozetowa dalaby radę zastąpic profeska.
      • kurkalesna Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:18
        > No dobrze. Zalozmy, ze pojdziesz na ten drugi kierunek i nawet jakos tam go uko
        > nczysz, ale pracy po nim dalej nie znajdziesz? Co wtedy? Zaczniesz 3 kierunek?

Założenie jest takie, że z dwoma kierunkami pracę na pewno znajdę. Chyba.

Kiedyś wykształcenie było w cenie.
        • galuccia47 Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:23
          kurkalesna napisał:

> Kiedyś wykształcenie było w cenie.

Yep. Przed 89. Ile ty masz lat?
        • maly.jasio bezsens 27.08.13, 12:37
          kurkalesna napisał:
          > Kiedyś wykształcenie było w cenie.

Tak, do 2000 roku.
          Od tego czasu jest nadmiar absolwentow.
          moze z wyjatkiem kilku kierunkow technicznych.

a studiujacych administracje i zarzadzanie ostrzegalem tu na foro ostatni raz PIEC LAT TEMU.

m.j.
          cialo pedagogiczne.
    • collonyl Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:10
      A jak dlugo szukasz pracy?
      Jesli juz pare miesiecy, to opcje nastepnych studiow rzeczywiscie mozna przemyslec. W koncu po tym drugim kierunku tez bedziesz miala ten sam problem- szukanie pracy.

Nie powinnas sie tak nie zniechecac. Rzadko kiedy absolwenci wyzszych uczelni znajduja prace zaraz po dyplomie.
      • kurkalesna Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:17
        > A jak dlugo szukasz pracy?

Rok.

> Jesli juz pare miesiecy, to opcje nastepnych studiow rzeczywiscie mozna przemys
        > lec. W koncu po tym drugim kierunku tez bedziesz miala ten sam problem- szukani
        > e pracy.

Właśnie tego się obawiam. Ale im więcej kierunków skończonych, tym lepiej, czy nie?
        • magadanskaya Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:23
          Śmiem wątpić :)
          • kurkalesna Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:38
            > Śmiem wątpić :)

Teraz zaczynam to widzieć. Szkoda że dopiero teraz! :)
    • magadanskaya Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:10
      lepiej się doszkolić.
      idż na jakieś MBA czy coś. po tym zawsze jest robota.
      • kurkalesna Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:14
        > idż na jakieś MBA czy coś

MBA są dla mnie za drogie :(
        Ale masz rację ze szkoleniami.
        • magadanskaya Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:22
          E tam za drogie. Drugie studia też kosztują. Pożycz od rodziny, alboco ;) Oddasz z procentem ;P
          No, chyba, że naprawdę Cię nie stać, to znajdź coś mniej prestiżowego, ale liczącego się na rynku pracy. A na praktykach/stażu byłaś? Skoro siedzisz na razie i nie zarabiasz, to może chociaż pójdziesz i nabierzesz doświadczenia (pewnie niestety bez wynagrodzenia, ale może nauczysz się czegoś nowego/wzbogacisz CV?).

Powodzenia ;)
          • kurkalesna Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:24
            > E tam za drogie. Drugie studia też kosztują. Pożycz od rodziny, alboco ;) Oddas
            > z z procentem ;P

I tak na razie rodzice mnie sponsorują. No nie wiem co robić, studia kolejne, za granicę jechać, czy jak?
            Myślałam o praktykach, ale i o nie ciężko.
            • soulshuntr Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:27
              Zawodu konkretnego sie naucz, a nie po studiach czas marnowac.
            • magadanskaya Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:27
              No nie chce mi się wierzyć. Dziewczyno, a co robiłaś w trakcie studiów, żeby zapewnić sobie po nich pracę? Bo zaliczanie kolokwiów i egzaminów w terminie to ciut za mało.

Oooooj, niucham prowokację. Zaraz na głównej pojawi się kolejny artykuł o milenistach :/
              • soulshuntr Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:29
                Teraz to juz nie millenisci, tylko ipeenisci (Miller na tweecie tak stwierdzil).
              • kurkalesna Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:34
                > No nie chce mi się wierzyć. Dziewczyno, a co robiłaś w trakcie studiów, żeby za
                > pewnić sobie po nich pracę?

Głupio się przyznać, ale przebimbałam. Zawsze mi tata tłumaczył, że z papierem wszędzie mnie wezmą. A ja głupia myślałam że tak będzie.

Poszukam jeszcze tych darmowych praktyk, studia sobie na razie odpuszczę w takim razie, przekonaliście mnie. Ewentualnie jakiś konkretny kurs zrobię. Dzięki za rady :)

• magadanskaya Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:45
                  Spoko ;-) Stawiaj na zdobywanie doświadczenia, niestety jest dziś cenniejsze niż sam papier, choćby był z Oxfordu.
                  Daj znać za jakiś czas, jak poszło ;)
                  • kurkalesna Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 12:48
                    > Daj znać za jakiś czas, jak poszło ;)

Dzięki! Natchnęłaś mnie! :)
      • light_in_august Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 20:22
        Jaaasne, po embieju dostanie od razu stołek "derektora". MBA jest przydatny dla kadry manadżerskiej, ale nie dla siuśmajtek, które dnia w życiu nie przepracowały.
    • samuela_vimes Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 19:32
      lepiej wyjedź za granicę. W PL i tak nie znajdziesz pracy, a jak znajdziesz to za psie pieniądze. Zanim zaczniesz zarabiać jako tako minie z jakieś 10 lat. Wyjedź za granicę i tam znajdź prace i kształć się., bardziej ci się to opłaci.
    • light_in_august Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 20:17
      Po "żywieniu" na pewno wezmą Cię na kelnerkę.
    • prosty_facet Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 20:30
      kurkalesna napisał:

> Skończyłam wymarzone studia rok temu (zarządzanie).
      > Myślałam, że z ze znalezieniem pracy pójdzie jak z płatka, a tu nawet na kelner
      > kę mnie nie wzięli.

Daj e-maila to wyślę Ci zadanko w Excelu - ciekawy jestem jak sobie poradzisz.
      Wtedy porozmawiamy o tym, co trzeba umieć żeby dostać pracę :-)
      • samuela_vimes Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 21:06
        > Daj e-maila to wyślę Ci zadanko w Excelu - ciekawy jestem jak sobie poradzisz.
        > Wtedy porozmawiamy o tym, co trzeba umieć żeby dostać pracę :-)

hahaha, no po zarządzaniu to na pewno w dwie sekundy rozwiąże. Hłe hłe
        • simply_z Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 21:21
          ;)wiesz na uniwersytecie ekonomicznym na zarządzaniu jest sporo matematyki i z tego co wiem sporo zadań też się w excelu robi.Mielismy z zarządzaniem te same przedmioty zresztą ,jak prognozowanie ,ekonometria czy badania operacyjne .
          • samuela_vimes Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 21:28
            no powiem ci, że ja właśnie nie miałam za dużo excela. A jak na drugim roku zaproponowałam, żeby nam profesorka pisanie business planu pokazała, to nawrzeszczała na mnie, że to nie jest w programie i żebym jej nie zawracała głowy takimi pytaniami. Insza inszość, że na AE nie kończyłam zarządzania a handel zagraniczny. Dodam, że więcej z księgowości i rachunkowości nauczyłam się w studium policealnym niż na ekonomicznej :-)
            • simply_z Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 21:32
              wszystkiego człowiek uczy się tak naprawdę w pracy ,począwszy od księgowości.
    • astrofan Re: studia i jeszcze jedne studia 27.08.13, 21:53
      zarządzanie czyli co, co umiesz konkretnie? jak umiesz zarządzać,

zrób automatykę, technologię maszyn lub dobrą informatykę ofert od cholery,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka