Dodaj do ulubionych

dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem skąd !

03.12.13, 18:53
Witajcie.
Zanim napisałam ten post przeglądnęłam archiwum i nie znalazłam odpowiedzi. Mam nadzieję, że opisany problem nie dotyczy tylko mnie i że możecie mi pomóc...
Na czystych, jasnych ubraniach (bluzkach, podkoszulkach...), które leżą sobie w szafie pojawiają się nie wiem skąd fioletowawe plamy, takie czarno-fioletowe odbarwienia... jestem w szoku i nie mam pojęcia skąd się one biorą.... tak czy inaczej są nie do wywabienia... Nie umiem sobie z tym poradzić, nie zauważyłam, by leżały przy jakiś czarnych bluzkach, ale nawet gdyby, to czy jest możliwe by na suchych ubraniach pojawiły się plamy tylko w pewnych miejscach bo bluzki sąsiadują ze sobą w szafie????
proszę pomóżcie, bo już mam sporo bluzek zniszczonych i nadal nie wiem co robić... Dzisiaj zauważyłam na jasnej pomarańczowej apaszce, która wisiała w szafie również taką fioletowawą plamę... skąd się biorą???!!!
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 18:59
      to brzmi, jakbyś miała po prostu grzyba w mieszkaniu. Jak u ciebie z wilgocią?
      • gyubal_wahazar Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 19:13
        Hehehe ;)
      • grassant Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 19:16
        Jak u ciebie z wilgocią?

mowa o bluzkach, nie o majtach.
        • alpepe Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 20:47
          jak to niektórym wszystko z d. się kojarzy, co by powiedział na to "Froid". Te, klasyk, gdzie jesteś?
      • evamaj Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 19:57
        nie ma szans na wilgoć. w dobrze ogrzewanym mieszkaniu w bloku mieszkam. poza tym to nie śmierdzi, jest suche...
    • maitresse.d.un.francais Droga Ewo, 03.12.13, 19:49
      cokolwiek się dzieje z Twoimi ubraniami, plamy są dziwnE. Nie "dziwno".
      • gyubal_wahazar Re: Droga Ewo, 03.12.13, 19:53
        Sie nie znasz na dobrej zabawie, grammar nazió ;)
      • evamaj Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:00
        No to błysnęłaś inteligencją. jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to się nie wtrącaj. chcesz sobie głupio pogadać to do lustra zapraszam.
        • maitresse.d.un.francais Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:02
          evamaj napisała:

> No to błysnęłaś inteligencją. jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to się ni
          > e wtrącaj.

Mam sporo, ale potrzebowałabyś tłumacza - z mojego polskiego na twój polskawy.
          • evamaj Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:06
            nie potrzebowałam. śmieszy mnie fakt, że siedzisz na forum i wyszukujesz literówek byleby tylko w jakimś wątku zaistnieć.... żenujące.
            • maitresse.d.un.francais Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:09
              evamaj napisała:

> nie potrzebowałam.

nie szkodzi, to jeszcze zależy, o czym byśmy rozmawiały.

śmieszy mnie fakt, że siedzisz na forum i wyszukujesz literó
              > wek

uhm, bo "e" i "o" leżą blisko na klawiaturze, a czasownik "wyszukiwać" wiąże się z dopełniaczem, nowa rekcja?

pomijając już fakt, że swój fascynujący wniosek wyprowadzasz z całkowicie błędnej przesłanki

byleby tylko w jakimś wątku zaistnieć.... żenujące.

A nie, w innych celach. No ale każdy sądzi według siebie.

• six_a Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:20
                >A nie, w innych celach.
                na pewno w celu promowania dziewiarstwa ręcznego.
              • zajonc.o.poranku Re: Droga Ewo, 04.12.13, 11:31
                Chciałbym tylko zauważyć, że zrobisz większe wrażenie zaczynając zdanie dużą literą.
                • tymon99 Re: Droga Ewo, 04.12.13, 11:35
                  wielkie litery są takie.. ostentacyjne.
                  • zajonc.o.poranku Re: Droga Ewo, 04.12.13, 11:56
                    tymon99 napisał:

> wielkie litery są takie.. ostentacyjne.

Dlatego na początek - nomen omen - wystarczą duże.
                    • tymon99 Re: Droga Ewo, 04.12.13, 12:49
                      duże litery są w książeczkach dla dzieci. albo w takich modlitewnikach dla starszych ludzi.
                      majuskuła to są wielkie litery.
                      i proszę nie wklejać mi w odpowiedzi żadnych linków, bo to nie jest kwestia poprawności językowej.
                      • zajonc.o.poranku Re: Droga Ewo, 04.12.13, 12:50
                        tymon99 napisał:

> i proszę nie wklejać mi w odpowiedzi żadnych linków, bo to nie jest kwestia pop
                        > rawności językowej.

A czego?
        • gyubal_wahazar Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:04
          Ojtam zaraz tak po oczach. Każdą z Was kocha mama, wiec luz, jabol pokoju i ogólna buźka
          • evamaj Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:07
            kiedy ja szukam pomocy w problemie, a nie bezsensownych pogaduszek...
            • behind_these_hazel_eyes Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:08
              może wywal wszystko z szafy i porządnie ją wyszoruj wewnątrz? może źle wypłukałaś?
              • evamaj Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:24
                szafę myłam zaraz po pierwszym razie kiedy to zauważyłam... nic to nie zmieniło. Nie śmierdzi w szafie, nie mam robaków, nie mam grzyba... nie mam również pojęcia o co chodzi z tymi plamami.... już nawet myślałam czy może nie były wilgotne, ale to też nie to.
                • six_a Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:28
                  a czym pierzesz i co dodajesz do prania?
                  może te rzeczy się nie wypłukują dobrze?
                  • evamaj Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:37
                    proszki to vizir, ariel, dobre myślę... pralkę mam bombelkową, która bardzo dobrze pierze i bardzo dobrze wypłukuje myślę, bo w dużej ilości wody...
                    • six_a Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:45
                      jeżeli dodajesz tych zmiękczająco-pachnących, to być może za dużo tego lejesz.
                      ogólnie płyny do prania są trudniejsze do wypłukania niż proszki, więc trzeba się trzymać dawkowania.
                      jeśli dawkujesz na oko i środek do prania i płyn nadający zapach, to efekt może być taki, że po solidnym wyschnięciu robią się jakieś plamy.
                      • evamaj Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:47
                        no właśnie tym tropem pójdę... innego pomysłu z resztą nie mam... :) dziękuję!
                        • six_a Re: Droga Ewo, 03.12.13, 21:19
                          i jeszcze możesz rozważyć niedodawanie płynu pachnącego do wszystkiego, tylko do tych rzeczy, które faktycznie jakoś się wyjątkowo usztywniają - pościel, może ręczniki, jeśli lubisz.

do ubrań z lycrą nie wolno zdaje się, do większości sportowych też nie, powinno być na metce.
                        • 5er Re: Droga Ewo, 04.12.13, 11:54
                          oddaj do pralni. dowiesz się, pranie, szafa, czy materiał.
          • behind_these_hazel_eyes Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:07
            Niektórzy lubią nawrzucać innym, by poczuć się lepiej...

Ale do rzeczy. W szafie Ci się te plamy robią na ciuchach? Może coś się w niej zalęgło?
            • maitresse.d.un.francais Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:10
              behind_these_hazel_eyes napisała:

> Niektórzy lubią nawrzucać innym, by poczuć się lepiej...

Gdzie jej nawrzucałam?
              • behind_these_hazel_eyes Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:37
                Wytknięcie literówki to żenujące zachowanie, którym sugerujesz, że Autorka wątku cierpi na wtórny analfabetyzm i nie wie, że się pomyliła. Co najmniej jakbyś nam wszystkim objawiła, że to literówka. Jeżeli masz takie natręctwo to z nim walcz, bo psuje ono atmosferę… Raczej wszyscy już wyrośli z dyktand i szkoły…

Jak nie masz nic ciekawego do dodania w temacie chyba nie ma sensu robić bajzlu w wątku? ;)
                • maitresse.d.un.francais Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:56

> Wytknięcie literówki to żenujące zachowanie, którym sugerujesz, że Autorka wątk
                  > u cierpi na wtórny analfabetyzm i nie wie, że się pomyliła.

Akurat nie zakładałam, że to literówka, tylko że błąd gramatyczny. Mogłam się mylić, co nie znaczy, że "nawrzucałam" autorce. Zresztą ona ze swojej strony mi nawrzucała, więc nie musisz bronić uciśnionej sierotki. :-PPP

\ Raczej wszyscy już wyrośli z dyktand i szko
                  > ły…

Naprawdę? To czemu promuje się longlife learning?
                  >

Nie no, rozumiem. Oczywiście. To znaczy nic z tego, czego nas uczono w szkole, nie obowiązuje? Berlin też np. nie jest stolicą Niemiec?
                  • maitresse.d.un.francais Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:57
                    maitresse.d.un.francais napisała:

>
                    > > Wytknięcie literówki to żenujące zachowanie

Zakładając, że moją intencją było wytknięcie literówki, po pierwsze. Po drugie, tak czy owak nie jest to nawrzucanie.
                    • behind_these_hazel_eyes Re: Droga Ewo, 03.12.13, 21:06
                      dobrze pani profesor, proszę wpisać wszystkim dwójki czy tam pały jak to ma poprawić humor ;)
            • evamaj Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:31
              to nie jest jakiś kokon, czy efekt robaka.to ewidentne zabarwienia, które wyglądają jakby zafarbowane od ciemnych ubrań, ale nie chce mi się w to wierzyć. poza tym, czy wy w szafach dzielicie ubrania na kolory? osobno jasne, osobno ciemne, czy je mieszacie? mnie się to dziwne wydaje, by trzeba było układać ubrania kolorystycznie. a z drugiej strony w tej sytuacji to chyba nie mam wyjścia..
              • miau.weglowy Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:33
                pierzesz proszkiem, ktory ma jakies kolorowe granulki?
                • evamaj Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:35
                  tak, a co? wszystkie proszki do kolorów mają takie granulki... do białych też, tylko do białych mają niebieskie, a do kolorowych różne...
                  • miau.weglowy Re: Droga Ewo, 03.12.13, 20:41
                    jakas reakcja chemiczna? za duzo tych granulek i sie nie wyplukuja? ja tam nie wiem, bylam kiepska z chemii, ale tak sobie dywaguje :) gdyby to sie dzialo u mnie, pewnie pierwsza czynnoscia byloby zmiana srodkow do prania.
                    • nie.mam.20 Re: Droga Ewo, 03.12.13, 23:20
                      dla mnie chemia gospodarcza to ... ja wiem, norweski w trzech wydaniach.
                      1. Czy plamy sa po pupraniu?
                      2 czy plamy pojawiaja sie podczas skladowania
                      3 czy odziez jest sortowana
                      4 czy lezy na kupie, czy wisi
                      5 jakiej jakosci jest woda pluczaca? twarda? zaweartosc zelaza i manganu? stacja sanepid/wodociagi powinna miec wyniki
                      srodki piorace roznia sie w niewielkim stopniu, jest to glownie weglan sodu, detergenty, wybielacz optyczny, perfumy, zwiazki kompleksujace.
                      Ja bym stawial na plesn, ale

trzeba toto obejrzes z dwu stron, zewnatrz, wewnatrz. jakiego typu material - syntetyk, naturalny?
                      sprobowac uprac jeszcze raz
                      sprobowac na moczyc w napisanie (nadboran albo nadweglan sodowy plus enzymy
                      plamy moga przejsc, gdy material w styku jest wilgotny. Na sucho nie idzie.
                      Gdyby to sie dzialo u mnie, to bym poszukal w literaturze, albo zapytal fachowca :P
                      - skål
                      • miau.weglowy Re: Droga Ewo, 03.12.13, 23:30
                        nie.mam.20 napisał:

> - skål

excellent timing panie chemiku
                        wstrzelil sie pan w magnum baileys!
                        • nie.mam.20 Re: Droga Ewo, 03.12.13, 23:39
                          daj sprobowac, nie badz zyla..... :-{........... (slinka cieknie)
              • nie.mam.20 zgodnie z teologia gender, moja Pani 03.12.13, 23:36
                wklada do pralki bebnowej o wsadzie 7 kg - tylko rzeczy jasne, albo ciemne. Ustawia na 40° i stosuje jedynie Omomatic (jak Bog przykazal, w trzech postaciach).
                Caly proces konczy sie wywieszeniem do wyschniecia w powiewach letniego powietrza.
                Plam nie stwierdzono.
                Kolory podejrzane sa prane recznie, osobno, w celu stwierdzenia - czy kolor puszcza?
                Niektore sztuki sa moczone w napisanie przez kilka godzin, w celu usuniecia plam organicznych (z jedzenia ;P ).
                Obejrzyj przez lupe, czy plama jest jednostajna, czy rozni sie gestoscia optyczna?
                Mozesz przyjac, ze tkaniny sztuczne nie puszczaja. Ale doswiadczenia z chinskimi tkaninami nie mamy.
                Wez jedna sztuke i poeksperymentuj.
    • tymon99 Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 20:07
      za dużo płynu do płukania.
      • behind_these_hazel_eyes Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 20:11
        właśnie, tym tropem bym szła, że coś nie tak ze środkiem do prania... ewentualnie wywalić wszystko z szafy i wyszorować wnętrze oraz używać mniej proszku...
        • evamaj myślicie, że to może być przez proszek/płyny?? 03.12.13, 20:33
          ale dlaczego...??? co w płynach lub proszku może na to wpływać jak pranie jest suche...
          • behind_these_hazel_eyes Re: myślicie, że to może być przez proszek/płyny? 03.12.13, 20:39
            skoro potrafi uczulać jak będzie źle wypłukany to dlaczego nie może powodować czegoś takiego? być może to właśnie płyn, bo jak piszesz poniżej używasz go dużo...
            • evamaj Re: myślicie, że to może być przez proszek/płyny? 03.12.13, 20:43
              Dziękuję za sugestię. nie jestem przekonana, ale zawsze to jakiś trop... :) muszę przetestować piorąc wszystko jasne i białe i przepłukać w mniejszej ilości płynu... oby mi to pomogło, bo naprawdę sprawa jest dla mnie poważna. straciłam już co najmniej 4 bluzki i apaszkę w dniu dzisiejszym...
      • evamaj Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 20:32
        myślisz? to może być prawda, bo lubię mieć miękkie ubrania i daję sporo płynu... ale to byłby powód??? dlaczego?
        • behind_these_hazel_eyes Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 20:41
          myślę, że źle wypłukane środki piorące odbarwiają ciemne ciuchy i przez ta na jasnych leżących pod nimi/obok nich robią się plamy, ale mogę się mylić... ale ciężko mi uwierzyć, że to np. dyfuzja ;)
          • evamaj Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 20:44
            heh... no byłoby to dziwne. dzięki za sugestię. na pewno sprawdzę :)
        • tymon99 Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 20:46
          nie, wcale nie myślę, że to "byłby" powód. to JEST powód.
          płyny do płukania są znakomitą pożywką dla mikroorganizmów.
          • behind_these_hazel_eyes Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 20:47
            a tego to nie wiedziałam... to chyba mamy powód.. źle wypłukane...
            • evamaj dlatego tu napisałam. burza mózgów zawsze działa 03.12.13, 20:53
              dzięki!
              • tymon99 Re: dlatego tu napisałam. burza mózgów zawsze dzi 04.12.13, 17:16
                dodatkowo kup preparat do odkażania pralek i użyj, a także staraj się od czasu do czasu prać też w wyższych temperaturach.
        • tymon99 Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 21:07
          nie próbuj być mądrzejsza od etykietki na butelce, jeśli nie wiesz, jak taki płyn działa. dziękuję za uwagę.
    • magadanskaya Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 20:39
      To z pewnością plamy atramentowe. Jeden z forowiczów także zaczął je dostrzegać - nie tylko na swojej odzieży. Niestety, dopiero po rozpoczęciu sesji terapeutycznych (nie pamiętam nurtu - gestalt albo psychoanaliza) objawy ustąpiły.

https://nowajajaodnowa.blox.pl/resource/Rorschach_blot_02.jpg

P.S.
      Czy inni też widzą te plamy? Czy tylko ty?
      • behind_these_hazel_eyes Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 20:46
        nie powiem, co ja tu widzę, bo w odpowiedzi dostanę pełną psychoanalizę, sądząc po tonie wypowiedzi ;)

a jak wiadomo, lepiej nie wiedzieć ;)
      • nie.mam.20 Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 23:53
        mnie to przypomina zajecia z anatomii dla szesciolatkow.
        Musialem powtarzac klase, wiec sobie utrwalilem.
        Miednica, dwie nerki do odsprzedania oraz dozwolone od lat 18.
        Miednica wyglada na mloda dosc.
        • annajustyna Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 04.12.13, 11:55
          A ja widze chlopa z wasami.
          • nie.mam.20 Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 06.12.13, 11:00
            jedyna sluszna odpowiedz brzmi - piernik z wasami. Zapytaj wokol.
            ps - lubie imie Justyna, Anny mnie nie chcialy.
    • brak.slow Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 03.12.13, 23:02
      przejrzalam z grubsza cały wątek, ale czy Ty piszesz, że plamy są tylko na bluzkach i podkoszulkach? a spodnie?
      może te plamy to jakiś wysięk w rany albo coś na twoim ciele? obejrzyj się dokladnie
    • truskawka2013 Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 04.12.13, 16:47
      Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że dodajesz za dużo płynu do płukania. źle są rzeczy wypłukane i wtedy się pojawiają takie plamy....
    • rat_canals Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 04.12.13, 17:06
      zelatyna z plynu do plukania
      • nie.mam.20 Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 06.12.13, 11:04
        dodawano skrobii do ostatniej wody, zeby wykrochmalone koszule mialy sztywne mankiety i konierzyki. Wilgotna zelatyna jest doskonalym medium do hodowania plesni, grzybow, bakterii.....
        Jak nazywa sie srodek do plukania, zawierajacy zelatyne?
    • pleciony.pojemnik.na.kangura Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 06.12.13, 12:35
      Po pierwsze:
      do prania dodaje się NAKRĘTKĘ płynu do płukania, i ustawia pralkę każdorazowo na dodatkowe płukanie.
      Po drugie:
      SORTUJE SIĘ kolory. To nie wymysł archaicznych prababek, tylko czysta praktyka; białe ubrania farbują na fioletowo od czarnych, np. skarpet.
      Po trzecie: pierze się w niskich temperaturach (30-40 stopni), tylko czasem warto przeprać np. białe ręczniki czy ścierki (SAME białe) w 60-90 stopniach, żeby "przeczyścić" pralkę i przy okazji odkazić te rzeczy (profilaktyka antygrzybicza).
      • martishia7 Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 07.12.13, 10:49
        Słuszne to wszystko, co pleciony pojemnik prawi. Od siebie dodam jeszcze, żebyś się przyjrzała pojemnikowi/szufladce w pralce, do której wlewasz płyn do płukania. Nie robi Ci się tam przypadkiem taki szaro-bury nalot? Jak tak, to jesteśmy w domu.
      • six_a Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 07.12.13, 11:12
        "nakrętka" nie jest żadną uniwersalną miarą, bo środek zmiękczający może być koncentratem albo płynem. dodaje się tyle, ile zaleca producent danego środka, i to jeszcze w zależności od tego czy masz pełny wsad czy tylko kilka rzeczy pralce. + do niektórych tkanin płynu się nie dodaje.

ustawienie dodatkowego płukania nie ma w ogóle sensu przy dodatkach (płyn/krochmal), ponieważ są one używane przy ostatnim płukaniu przed wirowaniem.
        • pleciony.pojemnik.na.kangura Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 07.12.13, 14:24
          Zapomniałam dodać - wlewam ten płyn do płukania razem z płynem do prania. Nie wlewam płynu do płukania do osobnej przegródki, bo właśnie chcę, żeby mi się tak prało i żeby płukanie następowało samą wodą. Kogoś może to dziwić, na szczęście ja nie zauważam żadnych skutków ubocznych na rzeczach, które piorę. A ręczniki lubię mieć szorstkie, nie miękkie, bo wtedy lepiej spełniają swoje zadanie.
          Tak nawiasem mówiąc - mam pralkę ładowaną od góry, więc i tak nie wiedziałam, co pralka i kiedy pobiera. A niektóre pralki mają tak ustawione, że pobierają wszystko od razu. Zreszta jak się taką klapę z płynami zamyka, to one i tak mają tendencję do wylewania się wszystkie na raz.
          • six_a Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 07.12.13, 14:34
            hmm, to po co w takim razie w ogóle używasz płynu do zmiękczania tkanin, jeśli go potem wypłukujesz do czysta? :)

co do przegródek, oraz co i kiedy pobiera, polecam instrukcję obsługi pralki - uniwersalne panaceum na wszelką niewiedzę i wątpliwości;)
            • pleciony.pojemnik.na.kangura Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 07.12.13, 15:00
              six_a napisała:

> hmm, to po co w takim razie w ogóle używasz płynu do zmiękczania tkanin, jeśli
              > go potem wypłukujesz do czysta? :)

Płuczę dodatkowo, bo pralka płucze za mało, a nie mam ochoty mieć reakcji alergicznych.
              >
              > co do przegródek, oraz co i kiedy pobiera, polecam instrukcję obsługi pralki -
              > uniwersalne panaceum na wszelką niewiedzę i wątpliwości;)
              >
              Teoria teorią, a praktyka praktyką.
              • six_a Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 07.12.13, 15:53
                nie rozumiesz mnie chyba. dodając płyn zmiękczający do prania głównego, wypłuczesz go razem z proszkiem i żadnego efektu nie będzie. po prostu szkoda Twoich pieniędzy.
          • tymon99 Re: dziwno plamy na jasnych ubraniach nie wiem sk 07.12.13, 14:46
            pleciony.pojemnik.na.kangura napisała:

> wlewam ten płyn do płukania razem z płynem do prania
            > [..]
            > nie zauważam żadnych skutków ubocznych na rzeczach, które piorę.

a opiszesz skutki inne niż uboczne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka