Dodaj do ulubionych

Kopciuszek 2015

15.03.15, 12:43
W marcu do kin weszła nowa wersja "Kopciuszka".

Rozszerzona i zmieniona. Twórcy postarali się unowocześnić produkcję tak, żeby z jednej strony dostosować ją, na ile się da, do współczesnych oczekiwań, z drugiej nie zapominając, że stara baśń pozostaje baśnią.

Film podobno nie skupia się na małżeństwie z księciem jako głównym celu w życiu młodej dziewczyny. Ich relacja pokazana jest z nieco innej strony, Kopciuszek nie jest ofiarą, a rola księcia nie sprowadza się do wybawiciela. Dziewczyna przedstawiona jest jako mądra, z zasadami, nie tylko piękna (choć oczywiście piękna, blond, z wąską talią jest, wiadomo).

Część krytyków podkreśla, że zarówno Kopciuszek jak i książę, są oczywiście szczupli, zgrabni i urodziwi. Kopciuszek jak mantrę powtarza wpojoną przez zmarłą matkę zasadę o odwadze i byciu dobrą ("Always remember to have courage and be kind"). Niektóre feministki twierdzą, że to kolejne powielanie stereotypu, że dziewczynka powinna być miła i dobra.

Tutaj odpowiedź reżysera:
www.nytimes.com/2015/03/08/movies/cinderella-has-a-dusting-of-downton-abbey.html?_r=0
I moje pytanie - czy rzeczywiście bajka to tylko bajka i na niekóre kwestie należałoby przymknąć oko? A może od współczesnych produkcji powinniśmy oczekiwać czegoś więcej? Jednym słowiem - czy zabrałybyście na ten film własne dzieci? :)
Obserwuj wątek
    • kalllka Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 12:50
      Bajka ma morał. W tym znaczeniu fikcja jest życiowa. Często stanowi kanwę dla baśni- soap oper przynoszących ich "twórcom" konkretne dochody.

Ponieważ tendencje feministyczne na rynku medialnym znacznie osłabły trzeba było przemodelować Kopciuszka. Teraz tylko czekać gdy pojawi sie w formacie gry komputerowej.
      • kalllka Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 13:00
        I jeszcze, a propo moralu i kina;
        Niedawno przeżywaliśmy boom na bajki alegoryzujace światem zwierząt, morały ksiedza Krasickiego,. Obecnie, tendencje moralizatorskie przesuwają sie ( niebezpiecznie) w okolice łóżka ( Body/ ciało)

• leptosom Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 16:50
          Już A.Lindgren pisała o dziewczynce, która potrafi podnieść konia.
    • coffei.na Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 12:58
      Szczerze?
      Wolę sama czytać,wymyślać i tworzyć je wspólnie z dzieciarnią...to taka frajda :)

Mają jeszcze czas na utwierdzaniu ich w przekonaniu,że coś muszą!

Poza tym na xuj kolejny remake? Cóż to wnosi?
      A Kopciuszek taki piękny mówisz? dla mnie tak samo bezpłciowy jak Scarlett Johannson :)
      • fuzja-jadrowa Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 15:12
        > Poza tym na xuj kolejny remake? Cóż to wnosi?

Nie wiem. Niech zgadnę - pieniądze?

> A Kopciuszek taki piękny mówisz? dla mnie tak samo bezpłciowy jak Scarlett Joha
        > nnson :)

W porównaniu z przyrodnimi siostrzyczkami - tak. Czyli znowu to samo: piękna, mądra i z zasadami vs głupie, złośliwe i brzydkie. ;)
    • nudzimisie_strasznie Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 13:01
      fuzja-jadrowa napisał(a):
      Kopciuszek jak mantrę powtarza wpojoną przez zmarłą
      > matkę zasadę o odwadze i byciu dobrą ("Always remember to have courage and be k
      > ind"). Niektóre feministki twierdzą, że to kolejne powielanie stereotypu, że dz
      > iewczynka powinna być miła i dobra.

Większosć bajek dla dzieci jest oparte na tej zasadzie - mały nikt (czy to dziewczynka, czy chłopiec), nie posiadający znaczenia i pozycji, opierając się jedynie na swoim przyzwoitym charakterze i życzliwości, zdobywa góry: kopciuszek, harry potter, frodo i wielu, wielu innych. Nie ma nic złego w byciu dobrym i miłym, przeciwnie, to coś bardzo fajnego i powinno być promowane.
      Problem jest w tym, że góry kopciuszka to małżenstwo, góry frodo to ocalenie śródziemia.
      Lubiłam kopciuszka jak byłam mała, teraz chętnie też bym obejrzała, dziecku też bym pokazała, choć pewnie z komentarzem.
      • berta-death Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 14:44
        Bo większość książek jest adresowana do takich właśnie dzieci. Bo takie właśnie dzieci nie mają kolegów, jak wyjdą na podwórko to od razu padają ofiarą podwórkowych łobuzów, nikt ich nie lubi i nie mają się z kim bawić. Zatem nudzą się w domu nieprzeciętnie i mają dużo czasu na czytanie książek. A chętniej czytają historyjki, których bohaterowie są im bliscy i realizują ich niespełnione fantazje o byciu kimś ważnym. Analogiczne motywy można znaleźć w komiksach, filmach, serialach i grach komputerowych.
        • fuzja-jadrowa Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 15:14
          Tak, tylko że Kopciuszek to przykład kompletnej łajzy, zdanej na łaskę i niełaskę innych. W domu gnębiona i wykorzystywana jako służąca, grzecznie poddająca się temu, co jej los zgotował. Dopiero wróżka i książę odmieniają jej życie. Ona sama nie ma na nic wpływu.

Dlatego w nowej wersji zrobiono z niej bardziej aktywną. W przeciwnym razie przesłanie o odwadze i dobroci byłoby bez sensu. Starą wersję można by podsumować: siedź na dupie i bądź uprzejmna, a twoje życie w tajemniczy sposób się odmieni (tylko musisz być ładna, bo jak jesteś brzydka, to lepiej od razu palnij sobie w łeb :D).
          • m.a.l.a_syrenka Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 20:17
            Można ewentualnie powiedzieć dziecku, że drzewiej kobiety tak miały, że niewiele mogły zmienić jeśli los nie był dla nich łaskawy. Można podyskutować co mogłaby zrobić dziewczyna w naszych czasach. Dzieci lubią takie rzeczy. Oglądanie bajki nie musi być zakończone napisami.
            • fuzja-jadrowa Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 00:24
              Zgadzam się. Jestem przeciwniczką zabraniania dzieciom oglądania bajek o konkretnej tematyce, bo z prawie każdej dziecko może wyciągnąć coś pożytecznego (już w tym rola rodzica, żeby o to zadbał). Powinna być oczywiście dostosowana do wieku.

• czoklitka Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 13:10
      >Kopciuszek jak mantrę powtarza wpojoną przez zmarłą
      > matkę zasadę o odwadze i byciu dobrą

No właśnie - o odwadze. Czyli, jeśli w pracy Kopciuszek byłby np. molestowany to by to zgłosił, gdzie trzeba,a nie trząsł portkami czy sukienką, jak można to rozumieć. Gdy mąż Kopciuszka nieźle coś namąci, to Kopciuszek też zareaguje zamiast tylko stać z zastraszonymi oczętami.
      Bycie grzecznym - każdemu można polecić.
      Ciekawe tylko, jak wyobrażają sobie feministki nie-bycie grzecznym.
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 13:15
        Jako femnistka odpowiem;)
        Bycie nie-grzeczną to właśnie to, o czym piszesz - czyli niezgoda na to, żeby ktoś za Ciebie decydował np. molestujący wujek (nie bądź grzeczna - nie musisz siadać na kolana każdemu dorosłemu, który Cię zaprasza/tego oczekuje - powiedz, że nie lubisz wujka, jak go nie lubisz), albo mąż, który oczekuje od Ciebie coś, czego nie chcesz zrobić. Tak po krótce.
        • coffei.na Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 13:28
          Akurat nie do końca się zgodzę,że definicja niegrzeczności dotyczy wyłącznie kobiet określanych szumnie jako feministki
          To o czym piszesz to chyba norma!
          Wychowywaniem nazywamy wpajanie dzieciom,iż mają swoje rozumy i nie muszą kierować się stereotypami
          U mnie to się nazywa "kobieta ze świadomością" a feministką bym się nie nazwała! Nawet nie chcę! To przecież odbiera tyle uroku (~.^)
          • grzeczna_dziewczynka15 Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 17:37
            NIe powiedziałam, że bycie niegrzeczną to przywilej jedynie feministek;)
            Nie wiem, czy to "norma".

Spoko, nie musisz się nazywać feministką. Zostań przy swoim niefeministycznym uroku. Ja mam swój feministyczny;)
        • czoklitka Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 13:29
          to może w bajce zastąpić słowo miła np. zwrotem - zachowuj się z klasą.
          • czoklitka Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 13:31
            a co do niegrzeczności - to tak się własnie zastanawiałam, czy im chodzi o to, o czym piszemy, czy po prostu o jakieś chamskie zachowania.
            • coffei.na Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 13:37
              Noo ja uważam,że chyba w zgodzie ze sobą....ale nie bądźmy hipokrytami..ilu z nas może sobie na to pozwolić?

Ja mam pewien komfort ,jestem furiatką,więc wielu przymyka oko na moje "niegrzeczne" zachowania-czyli: rąbanie prawdą po oczach-czego sama od innych oczekuję w swoim przypadku

Co dziwne takie postępowanie wcale nie przysparza mi wrogów...
              Reasumując: Bycie niegrzeczną w tych czasach to komfort? To coś dobrego?
              Współczuję
              • czoklitka Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 13:49
                źle to nazwałam. Nie niegrzeczna, a - niemiła czyli odważna, tak chyba ;)
                dla mnie mila, to zachowująca się z klasą, odważna - przez panusiów niektórych zapewne uważana za niegrzeczną i niemiłą
            • grzeczna_dziewczynka15 Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 17:40
              Czoklitka, a kim są "oni", czy "one"?
              Myślę, że różni ludzie różnie interpretują różne pojęcia;)
              • czoklitka Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 18:08
                oni czy one to feministki
                • grzeczna_dziewczynka15 Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 18:11
                  Ale po co spekulować, co myślą "oni i one", skoro jest tu na forum parę osób identyfikujących się z femnizmem - np. ja. Moją opinię już znasz.
                  • czoklitka Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 18:22
                    i całe szczęście, że jest to taka opinia, a nie inna. Oby reszta feministek myślała podobnie.
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 13:18
      Bajka to AŻ bajka - ma wlaśnie przekazać pewne znaczenia dotyczące wchodzenia w dojrzałość. Wydarzenia nie mają takiego znaczenia jak "morał" - bądź odważna/y.
      • nudzimisie_strasznie Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 13:43
        Nie wiem, nie wiem. Skończyłam właśnie House of Cards, a że jeszcze nikt z moich znajomych nie obejrzał do końca, to weszłam na filmweb zapoznać się z opiniami. I powiem Ci, że przecierałam oczy ze zdumienia. Frank Underwood jest dla rzeszy młodzieńców prawdziwym bohaterem, mistrzem niedoścignionym,. Wątpiąca Clair natomiast kulą u nogi i niepotrzebną zawalidrogą. Przy okazji mnóstwo analogii do Breaking Bad, gdzie, jak się okazuje, Walter też jest pozytywnym bohaterem, a jego małżonka histeryczką, która wszytko zepsuła. Morał tych opowieści jest zupełnie inny, twórcy chyba nigdy nie chcieli kreować takich wzorców, ale jak się okazuje, są widzowie, którzy oglądają to zupełnie wprost i rośnie pokolenie, którego wyobraźnią rządzą psychopaci. W tej opcji miły kopciuszek wydaje się bardzo pozytywnym wzorcem ;)
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 17:43
          Seriously? Frank jako bohater pozytywny????
      • fuzja-jadrowa Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 15:16
        Ja też odebrałabym przekaz jako prosty, uniwersalny, niezależny od płci.

Jednak odpierając zarzuty, Branagh niepotrzebnie starał się być górnolotny (Luther King, Mandela, Gandhi, ojp) i mam wrażenie, że troche zamotał się w tłumaczeniach (I’m proud that a sophisticated, intelligent and passionate girl emerges out of a classical framework where her empowerment is not at the price of becoming like a man. I think it celebrates her specific femaleness in a way that encourages people to be who they are, not necessarily in competition with the opposite gender (…)).
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 17:42
          I tu się zaczyna kwestia nad którą dyskutują femnistki - czy "uniwersalny" może być niezaleźny od płci? Czy płeć ma znaczenie, czy jej nie ma?
          • czoklitka Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 18:25
            tylko że jest to bajka o dziewczynce. Gdyby inne bajki pokazywały chłopców w roli głównej i ten przekaz - bądź grzeczny, z dobrymi manierami i odważny to można byłoby mówić o uniwersalności tej mądrości. a tak to ta mądrość zostaje jednak wśród kobiet i kobiet się tyczy, nie chłopców.
    • berta-death Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 14:40
      Kind to akurat bym przetłumaczyła jako uprzejma. Wtedy to nawet nabiera współczesnego sensu. Bo dobra, miła i grzeczna to faktycznie się z pierdołowatością kojarzy. A uprzejmy, czyli nie cham. Filmu nie oglądałam, ale ze zwiastunów wygląda, że daje sobą dziewczę poniewierać, siostry i macocha robią z nią co chcą, czyli nie do końca wzorzec dla współczesnych kobiet.

Co do zabierania dziecka do kina, to ja nie Terlikowska, żeby coś komuś cenzurować. Nawet na religię bym nie zabraniała chodzić. Fanatyzm w żadnej dziedzinie nie jest pożądanym zjawiskiem.
      • fuzja-jadrowa Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 15:19
        > Kind to akurat bym przetłumaczyła jako uprzejma.

Nie wiem, jak przetłumaczono "kind" na polski, zgadywałam (jak pomyślisz o zwierzętach czy środowisku, to "dobra" bardziej pasuje).
    • ursyda Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 15:26
      Poszłabym ale w zwiastunie jest cały film:)
      Poza tym w bajkach dobro wygrywa a ludzie to lubią. I ja też lubię:) Jeśli dobrem dla tej dziewczyny jest książę to dlaczego mnie ma to boleć?
    • zama-zama Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 16:05
      ja trochę z innej bajki- czy tak jak zapowiadają przed kopciuszkiem jest krótka wersja z bohaterami Krainy Lodu?
      • triss_merigold6 Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 16:07
        Jest. Za długa, zdecydowanie.
        • zama-zama Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 17:23
          o dzieki, córka sie ucieszy, faktycznie tylko dlatego zgodziła sie iść na kopciuszka, mam nadzieję, ze 5-latka wytrzyma
          • six_a Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 17:29
            a po co ciągać takie małe dzieci do kina, jeszcze zanim się film zacznie, to już nóg dostaną od tych kilometrów reklam i rozlezą się wszędzie i będą jęczeć, gadać na głos, kopać w fotele i przeszkadzać reszcie. oraz żreć popcorn.
            ja nie mogę.
            • zama-zama Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 17:42
              ale to jest film dla dzieci wiec wszelkie zachowania tego typu są jak najbardziej akceptowalne
              poza tym znam trochę swoją córkę i wiem jak się potrafi w takim miejscu zachowywać, a jesli nie bedzie chodziła do kina to się nie nauczy odpowiedniego zachowania w miejscach publicznych
              • six_a Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 18:31
                dla jakich dzieci?
                nawet jeśli film jest bez ograniczeń wiekowych, to nie znaczy, że jest dla trzylatka czy noworodka. no błagam. i jeszcze się zastanawiasz, czy dzieciak wytrzyma? za karę go tam ciągniesz?
                • triss_merigold6 Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 19:12
                  Dla dzieci.
                  Nie sądzę, żeby matka z noworodkiem poszła na "Kopciuszka", kobiety miewają lepsze pomysły na wydanie 50 zł.
                  Moja prawie czterolatka wytrzymała spokojnie.
                  • six_a Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 19:20
                    ja nie pytam, czy twoje dziecko wytrzymało. pytam, dlaczego ciągnąć dziecko do kina w sytuacji, gdy człowiek musi się zastanawiać, CZY wytrzyma i przekupywać je, żeby zgodziło się pójść.

z dzieckiem chodzisz, gdy dziecko jest gotowe. może twoje jest, ale większość kilkulatków to zmora w kinie i film powyżej kilkudziesięciu minut to dla nich męczarnia.
                    • zama-zama Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 20:46
                      przeczytaj jeszcze raz uważnie co napisałam- znam mozliwości mojego dziecka i długośc filmu nie jest problemem, tym bardziej jeśli ją film zainteresuje
                      • six_a Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 09:51
                        a to nie ty pisałaś, że dziecko zgodziło się pójść na kopciuszka tylko dla tego wstępu z krainy lodu? no i przed faktem raczej nie wiesz, czy dziecko się zainteresuje. ale spoko idź. 5 lat i dwie i pół godziny w kinie, co to dla pięciolatka. bułka z masłem.
                        • zama-zama Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 10:36
                          ależ oczywiście pójdę, jeszcze dziś i nie omieszkam napisać ze było fajnie :)
                          • six_a Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 10:43
                            koniecznie. chociaż, w rankingu to już jesteś daleko, tera czekam na jematkę dwulatka, która była na kopciuszku albo się wybiera.
                            moin!
                            • zama-zama Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 18:41
                              spokojnie, córka zachwycona filmem, zadawała pytania jesli coś było dla niej niejasne
                              polecam :)
    • triss_merigold6 Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 16:10
      Byłam wczoraj z prawie czterolatką. Bardzo ładna bajka, w klasycznej wersji uzupełnionej o kilka dodatkowych wyjasniających elementów.
      Od współczesnych produkcji dla dzieci oczekuję, że będą estetyczne, zabawne, przyjemne dla oka.
      A kogo obchodzi, co twierdzą feministki na temat holyłodzkiej produkcji bajki dla dzieci?!
      • fuzja-jadrowa Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 00:21
        > Od współczesnych produkcji dla dzieci oczekuję, że będą estetyczne, zabawne, przyjemne dla oka.

Jakiś przekaz, głębia, są mniej istotne? Na pewno filtrujesz bajki pod kątem zawartych w nich treści (agresja, słownictwo itp.) czy obrazów. Z tego, co czytałam, rodzice małych dziewczynek (w wieku Twojej (?) córki) mają wątpliwości w związku z promowanym w "Kopciuszku" wizerunkiem pięknej, szczuplutkiej kobietki z talią osy. Wiele z nich doszło do wniosku, że ich dzieci są na ten film za małe.

> A kogo obchodzi, co twierdzą feministki na temat holyłodzkiej produkcji bajki dla dzieci?!

Jak tak Cię rażą te feministki, to zamień je na "inni rodzice", inni ludzie", bo nie każdy wyrażał krytykę pod szyldem feminizmu.

Etan Cohen, reżyser taki, między innymi, zanim poszedł do kina ze swoją 11-letnią córką, miał wątpliwości. Niektórzy po prostu zastanawiają się nad takimi rzeczami. I chyba dobrze.

Sorry, jeśli nie czytasz po angielsku:

thetalkhouse.com/film/talks/etan-cohen-get-hard-talks-kenneth-branaghs-cinderella/
        • wydramarlenka Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 09:38
          Byłam wczoraj z czterolatką. Zdecydowanie bardziej zwróciła uwagę na przecudnej urody suknię balową Kopciuszka niż na całą resztę w tym morał :D
          Jako fance Krainy Lodu wstęp bardzo jej się podobał chociaż pokazywanie go przed dość długą bajką było IMO pomysłem kiepskim.
    • mendigo Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 16:57
      Nie obchodzi mnie Kopciuszek ani kinematografia, więc wypowiem się na temat zalecenia: Always remember to have courage and be kind.
      Otóż moim zdaniem każdy człowiek powinien być odważny i życzliwy, to jest ideał, do którego powinno się dążyć, i wydaje mi się, że nie jest to pogląd rażąco ekscentryczny w naszym kręgu kulturowym. Nie widzę w związku z tym nic złego w propagowaniu takiej myśli, widzę natomiast tendencję do utożsamiania życzliwości z frajerstwem, słabością i głupotą, co jest wielkim nieporozumieniem.
      Można być przecież człowiekiem życzliwym i twardo stojącym na straży swoich interesów, czemu nawiasem mówiąc sprzyja właśnie odwaga. Oczywiście rozumiem, dlaczego wkurzać może domaganie się życzliwości i wrażliwości tylko od kobiet - to osobny problem, którego rozwiązaniem jednak nie może być uznanie, że aby wprowadzić równouprawnienie, będziemy promować wśród dziewczynek takie chamstwo, jakiego rzekomo z natury dopuszczają się mężczyźni. Nie tędy droga.
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 17:50
        O, jaki fajny wpis!

Dodam jeszcze, że odwaga się kojarzy jedynie ze śmiercią za ojczyznę, czego, mam nadzieje, nie będzie trzeba weryfikować. Dobrze jak są utwory, które propoagują inny rodzaj odwagi, przede wszystkim cywilnej, odwagę w myśleniu i nie poddawaniu się presji grupy bezrefleksyjnie.
        • czoklitka Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 21:43
          no, świetny.
    • eat.clitoristwood Ja byłem w szczęśliwszej 15.03.15, 19:47
      sytuacji od większości dzieci. Mnie bajki opowiadała babcia. Nie byłem skazany na telewizor. Inna rzecz, że wtedy był jeden program, który zaczynał się późnym popołudniem i kończył około dziesiątej wieczorem. :)
    • szabla.towarzysza.kiszczaka Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 20:24
      Piętaszek ze szpadą, na dworze w Kopciuszku? Czekam na czarnego Juliusza Cezara.

https://1.fwcdn.pl/ph/96/66/589666/557516_1.1.jpg
      • fuzja-jadrowa Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 00:27
        > Czekam na czarnego Juliusza Cezara

A o czym jest ta bajka?
        • szabla.towarzysza.kiszczaka Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 08:36
          Asterix i Obelix: W służbie Jej Królewskiej Mości

"50 rok p.n.e. Rzymski wódz Juliusz Cezar na czele swoich niezwyciężonych legionów podbija kolejne terytoria. Po podporządkowaniu sobie prawie całej Galii, Egiptu i Iberii potężny wojownik marzy o zdobyciu Brytanii. Dociera ze swoją flotyllą do leżącej na końcu świata wyspy. Gdy królowa Brytów Cordelia uświadamia sobie, że jej poddani nie są w stanie obronić się przed okrutnymi najeźdźcami, wysyła swego najbardziej zaufanego człowieka, Mentafixa, po pomoc do niezdobytej przez Rzymian małej wioski w Galii. Jej mieszkańcy mają tajną broń - sporządzony przez pewnego druida magiczny napój, którego wypicie daje ludziom ogromną siłę. Miejscowa starszyzna podejmuje decyzję, by pomóc Brytom w walce z legionami Cezara. Wysłannik królowej Cordelii dostaje beczkę cudownego eliksiru i eskortę, w skład której wchodzą między innymi sprytny Asterix oraz mało rozgarnięty, ale bardzo silny Obelix. Dzielni galijscy wojownicy zrobią wszystko, by zatrzymać ekspansję Juliusza Cezara. A przy okazji złamią serca kilku kobietom. Obelixowi szczególnie wpadnie w oko dumna arystokratka, panna Macintosh."
          • six_a Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 09:48
            już był czarny juliusz cezar. jak zwykle jesteś sto lat za murzynami.
          • fuzja-jadrowa Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 20:05
            Nie no, dokuczam, bo wymieniasz postać historyczną obok baśniowych.

Sedno przyjęłam.

• varia1 Re: Kopciuszek 2015 15.03.15, 21:37
      poszłam dzisiaj z córkami, ale w zasadzie głównie dlatego że przed tym można było obejrzeć kilkuminutową "etiudę" Frozen Fever
      Kopciuszek jest poprawny, ale nie powala, fajnie opowiedziane, ale i tak Kraina Lodu prowadzi u nas w rankingu :)
      • fuzja-jadrowa Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 00:26
        Twoje córy już duże są. Na tyle duże chyba, że mają swoje opinie na różne tematy i można z nimi po filmie porządnie podyskutować. :)

Wzięłabyś na "Kopciuszka" czterolatkę?
        • varia1 Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 16:10
          nie, dla czterolatki, moim zdaniem ta wersja Kopciuszka jest za długa i zbyt "dorosła"
          patrzę pod kątem moich córek, kiedy były w tym wieku, oraz aktualnie mojej chrześnicy

tak powyżej 6-7 lat moim zdaniem jest ok

• magnusg Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 17:29
      Straszne,bo jak wiadomo celem kazdej mlodej dziewczyny dzisiaj powinny byc studia gender,zwalczanie tradycyjnego modelu rodziny i do konca zycia zastanawianie sie jaka ma plec.
      • fuzja-jadrowa Re: Kopciuszek 2015 16.03.15, 20:06
        Nie wiem, co do mnie mówisz za bardzo, Magnus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka