mendiga 25.05.15, 10:18 Duda wygrał, komentatorzy grzmią, a wy, kobiety? Szykujecie się na wojnę z Rosją? Zaczynacie rozważać emigrację? Robicie zapasy środków antykoncepcyjnych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariuszg2 [...] 25.05.15, 10:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: duda, wojna i szminka 25.05.15, 11:05 a sprawdzałaś jak głosuje Szikago? Chyba, że masz na myśli inny kierunek emigracji... Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: duda, wojna i szminka 25.05.15, 10:46 PKW liczy głosy kluczem godziny głosowania, najpierw liczą z godzin przedpołudniowych kiedy ludzie z kościoła szli na wybory a potem będą wyniki z godzin wieczornych ...scenariusz przerabiany w wyborach, w których Wałęsa przegrał z Kwaśniewskim... tak czy owak wojna będzie... damsko- męska... Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: duda, wojna i szminka 25.05.15, 10:57 Nie pisz tak do mnie jak wyżej, nie życzę sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus nastrój jak po Wałęsie i Kwaśniewskim 25.05.15, 11:06 i co potem było? Ano nic. Odpowiedz Link Zgłoś
molly_wither Re: duda, wojna i szminka 25.05.15, 11:11 Nigdzie sie nie wybieram, przeciwnie, sciagam z powrotem syna do Polski:) Ps. Z antykoncepcja zawsze bylam na bakier, a teraz do niczego mi nie potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: duda, wojna i szminka 25.05.15, 11:13 molly_wither napisał(a): > Nigdzie sie nie wybieram, przeciwnie, sciagam z powrotem syna do Polski:) > Ps. Z antykoncepcja zawsze bylam na bakier, a teraz do niczego mi nie potrzebna > . może synowi się przyda... Odpowiedz Link Zgłoś
molly_wither Re: duda, wojna i szminka 25.05.15, 11:41 mariuszg2 napisał: > molly_wither napisał(a): > > > Nigdzie sie nie wybieram, przeciwnie, sciagam z powrotem syna do Polski:) > > Ps. Z antykoncepcja zawsze bylam na bakier, a teraz do niczego mi nie pot > rzebna > > . > > może synowi się przyda... > To jego sprawa, a na pewno nie twój "interes":) Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: duda, wojna i szminka 25.05.15, 11:52 Wprost przeciwnie, za PiS-u interes twojego syna wprawdzie pozostanie w jego władaniu, ale już majtki twojej synowej będą własnością narodu. O ile oczywiście będą tak głupi, by wrócić. Obym się myliła. Chciałbym się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
molly_wither Re: duda, wojna i szminka 25.05.15, 20:22 Nie rozumiem tej przenosni z majtkami. Jesli byli na tyle madrzy by wyjechac to sa na tyle madrzy by nie wracac. I nie wroca, bo zyja tam tak (a maja po 25 lat,jak ja tutaj po 30 latach pracy. A nawet chyba lepiej. To mnie bardziej boli,ze oni wyjechali niz ich. mendiga napisał(a): > Wprost przeciwnie, za PiS-u interes twojego syna wprawdzie pozostanie w jego wł > adaniu, ale już majtki twojej synowej będą własnością narodu. O ile oczywiście > będą tak głupi, by wrócić. > Obym się myliła. Chciałbym się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 25.05.15, 21:12 molly_wither napisał(a): > Nie rozumiem tej przenosni z majtkami. Mendi subtelnie zasugerowala,ze to co sie bedzie dzialo..hi..hi w w/w majtkach Twojej synowej i nie tylko Twojej, bedzie sie odbywalo wylacznie w celach prokreacyjnych,a zadecyduje o tym izba nizsza, by nie powiedziec,ze upadla, czyli sejm w stosownych ustawach > > Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Ty nie musisz używać śr. anty 25.05.15, 11:13 Byleby inni decydowali za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
molly_wither Re: Ty nie musisz używać śr. anty 27.05.15, 18:46 A nieinni za kogos.Amen. znana.jako.ggigus napisała: > Byleby inni decydowali za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus inni za kogos? jak to ma wygladac? 27.05.15, 19:19 nie chcesz, nie uzywasz. A co robia inni, to ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 18:50 Rozważamy emigrację, a w sumie już nie rozważamy, my już jesteśmy jej pewni. Co do państwowych majtek polskich kobiet, to powiem tyle, ze jestem przeciwna refundowanej aborcji. Uważam, ze skoro ktoś chce się seksić, to powinno być go stać na seks - na zabezpieczenia, czy ewentualnie na tabletkę "po" czy aborcję. Seks nie jest obligatoryjny. Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 18:55 czoklitka napisała: > Rozważamy emigrację, a w sumie już nie rozważamy, my już jesteśmy jej pewni. jestem w szoku, Czoko serio zamierzacie wyjechac z naszej cudnej Bydzi???. Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 18:58 Tak, tak, tak! I już się nie mogę doczekać! Na pewno będzie ciekawie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 19:00 wolno zapytac o kierunek? Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 19:01 tam gdzie Ty, choć nieco bardziej na północ. Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 19:02 czoklitka napisała: > tam gdzie Ty, choć nieco bardziej na północ. wow, chyba nie zdradze wielkiej tajemnicy? ..szkocja? Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 19:04 Tak! W końcu! Miałam jechać z dobry rok temu, ale mi się poprzesuwało to i owo. Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 19:10 czoklitka napisała: > Tak! W końcu! Miałam jechać z dobry rok temu, ale mi się poprzesuwało to i owo. > ..Czoko i tyle czasu nic nie wspominalas o takich arcywaznych planach? ..az mnie zatkalo, tu juz jest tylu bydgoszczakow, ze jak rzucisz kamieniem to prawie pewne,ze w leb dostal ktos z fordonu, albo blonia..no, ale garatuluje zaczniecie nowe fajne zycie! ..rozumiem,ze wszyscy jedziecie? Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 19:21 Nie, jadę sama. Mąż najprawdopodobniej znowu gdzieś wybędzie za Ocean na dłużej, więc jadę sama. Ha! Urodziłam się w Bydgoszczy, na Błoniu potem na Fordonie odwiedzałam przez wiele lat babcię. A teraz mieszkam na Jachcicach. Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 19:25 czoklitka napisała: > Nie, jadę sama. Mąż najprawdopodobniej znowu gdzieś wybędzie za Ocean na dłużej > , więc jadę sama. > Ha! Urodziłam się w Bydgoszczy, na Błoniu potem na Fordonie odwiedzałam przez w > iele lat babcię. A teraz mieszkam na Jachcicach. z jachetek pochodzi moja bratowa, a moj rodzinny dom byl wsrod blokow wojskowych,oczywiscie wiesz gdzie. a moja bydgoska stala baza, obecnie pusta, jest w fordonie..8) Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 19:35 Nie, nie wiem, gdzie. Az tak dobrze to jeszcze Bydgoszczy nie poznałam. Za to wizualnie wiem, gdzie mieszkają wojskowi w Toruniu. Przynajmniej po części ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 19:41 czoklitka napisała: > Nie, nie wiem, gdzie. Az tak dobrze to jeszcze Bydgoszczy nie poznałam. Za to w > izualnie wiem, gdzie mieszkają wojskowi w Toruniu. Przynajmniej po części ;) a wiesz gdzie jest jednostka wojskowa na szubinskiej? ..no to wlasnie zaraz za kasynem wojskowym druga w prawo i do konca..tam pierwsze szczeniece lata, i tam mieszkala swoje go czasu rodzina zony,..stad wiesz blisko pod reka zawsze byla, i juz tak zostalo..hi..hi..8) Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 19:44 Szubińską kojarzę, ok, będę wiedzieć. Aaa, to Ty tak ze swoją żonką (prawie że) od dziecka się znacie? Fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 19:49 czoklitka napisała: > Szubińską kojarzę, ok, będę wiedzieć. > Aaa, to Ty tak ze swoją żonką (prawie że) od dziecka się znacie? Fajnie. oj tak znalem ja jeszcze jako paskudnego chudzielca z fikusnymi warkoczami i wiecznie pozdzieranymi kolanami ..8) ..kawal czasu, razem, ale Ewcia to cos , co najlepszego w zyciu mi sie trafilo. Teraz sobie uswiadamiam, ze my tej kawy juz raczej razem nie wypijemy.Pewnie po powrocie z podlasia zwiniesz sie i koniec, co? Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 19:53 Spokojnie, Navar, wypijemy i to może niejedną. A kto powiedział, ze jak się stąd wyprowadzę to skończę z forum? Może zaprosisz mnie do siebie i żony, może ja Was zaproszę do siebie, gdy będę już na miejscu? Lub spotkamy się w połowie drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:06 Czoko, w teorii wszystko pieknie ladnie, tylko za duzo tu, jak na moj gust tych moze, moze.. ale, jesli ladujesz w birmingham to wybacz, czy chcesz , czy nie chcesz, ale zapraszamy do nas,..zobaczysz ten slynny ogrod o orgiastycznym przeznaczeniu, lipiec blisko!! Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:16 :) Nawalony! Myśl pozytywnie! Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:25 .. to samo powiedzial dowodca plutonu egzekucyjnego skazancowi zawiazujac mu przy tym oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:30 Pierwsze słyszę, żeby to dowódca zawiązywał oczy. Jesteś pewien, że tak to było? Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:41 jasne,ze nie! ..wiesz tu jednak tak mi bardziej pasowalo, wyzsza ranga,wiec i wiekszy ciezar gatunkowy powagi chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 19:50 Czoklita, ale wiesz oczywiście, że problemem nie jest żadna refundacja aborcji, ale widmo całkowitego jej zakazu i utrudnianie aborcji w tych nielicznych przypadkach, gdy jest legalna? Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 19:57 wiem wiem wiem, jak tylko tak niewinnie poza tematem ;) Zresztą i tak nie zagłosuje na pisiorków. Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:07 A ja mam jakieś autodestrukcyjne ciągoty ostatnio, więc może zagłosuję na PiS, upiję się i przespaceruję po dachach samochodów. Dobry scenariusz na straceńczy wieczór. Nie wiem tylko, czy taka wizja okaże się ponętna także w dzień wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:28 wiesz co, uświadomiłaś mi z jak niebezpieczną partią mamy do czynienia. w dzień wyborów chyba się zmoczę ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:31 Rozłóż to sobie na dłużej. Kumulowanie emocji, czy tam innych takich, nie jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:03 Mendi, korzystajac ze jestes, znasz tego autora? Arturo Perez-Reverte, na podstawie jego powiesci 'Klub Dumasa' Polanski zrobil swoje 'Dziewiate Wrota' i jesli uznac te dwie rzeczy za sukces, to moze warto przeczytac jego nowosc w polsce, 'Dzien Gniewu' ..podobno fajna ksiazka,a w niej Twoja Hiszpania z okresu podboju przez Napoleona..przeczytaj, jesli powiesz ,ze super, to i ja po biesach i pieknych dwudziestoletnich Hlaski , wezme to i lykne w pare wieczorow. i mocno licze na Twoja rekomendacje,..8) Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:05 Wybacz, mój drogi, ale ja zabukowana na miesiąc jestem, więc nie licz na żadne szybkie (czy też żadne w ogóle) rekomendacje. Możemy za to zrobić tak, że ty przeczytasz i powiesz mi, czy warto było. Hę? Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:08 He, mozemy, ale troche mi zjedzie , bo musze ja dopiero nabyc...ale umowa jest, Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:35 spoko mendi, jakby podatki były mniejsze, zarobki większe, i zero opłat za zus i nfz, to śmiało na lewo bym sobie tą antykoncepcję załatwiała. Tudzież dla córki jak dorośnie i jakby była potrzeba i ochota aborcję też. Oczywiście duda to pionek i nie poprawi jakości życia w PL, ani nie zrobi nic z tego co napisałam. Ale zmierzam do tego, że wolałabym żyć nawet w kraju w którym antykoncepcja jest zabroniona, ale nie ma nfz zus i wysokich podatków, za to wysokie zarobki, bo wtedy stać by mnie było niezliczoną ilość aborcji w czechach czy tam w niemczech. Podobnież z tabletkami. A matura z religii? Spoko, wiadomo, że wieprze katolickie są pazerne na kasę, więc dałoby się takiemu w łapę i dziecko miałoby celujący z matury, mimo że nawet nie ochrzczone i nigdy na religię nie chodziło. Oczywiście do niczego takiego nie dojdzie, ale na wszystko jest rozwiązanie. Na katoli też. Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:51 Phi, gdyby tak było, to by nie było PiS-u, a w każdym razie nie w tak radykalnym wydaniu. Jednak co racja, to racja. Czy ja się muszę martwić czymkolwiek poza własnym tyłkiem? No nie, nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:57 > Jednak co racja, to racja. Czy ja się muszę martwić czymkolwiek poza własnym ty > łkiem? No nie, nie muszę. no i mądrze prawisz. A ja nie mogę się doczekać jak domina stokrotka mnie skarci za to co napisłam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 20:59 A właśnie, gdzie ona się podziewa? Muszę ją wpisać w wątek "Kogo lubicie..." Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 21:02 mendiga napisał(a): > A właśnie, gdzie ona się podziewa? Muszę ją wpisać w wątek "Kogo lubicie..." ooo, tak i wspomnij ,ze ja tez..8) > Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 21:05 A ty to wszystkich lubisz. To jest patologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 21:06 mendiga napisał(a): > A ty to wszystkich lubisz. To jest patologiczne. ma pojemne.... serduszko. Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 21:06 mendiga napisał(a): > A ty to wszystkich lubisz. To jest patologiczne. > niestety i nieuleczalne zdaje sie. Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 21:20 Nie martw się, medycyna i farmaceutyka pędzą szaleńczo i nie takie upośledzenia już pokonywały. Póki żyjesz, jest nadzieja. I tego - myśl pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 21:39 pozytywnie, pozytywnie..bleee, a z pozytywizmu w szkole raz dostalem pale, wiec nie lubie tego slowa!! ..ide do lodowki, pora cos przekasic,Branoc. 8) Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: duda, wojna i szminka 28.05.15, 00:10 Jaką pałę, nawalony? Jaką pałę? Plączesz mi się w zeznaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: duda, wojna i szminka 28.05.15, 00:49 mendiga napisał(a): > Jaką pałę, nawalony? Jaką pałę? Plączesz mi się w zeznaniach. ..pale,czyli dwoje za notoryczne uchylanie sie od wejscia w posiadanie wiedzy z pozytywizmu,no jakos wowczas nie mialem ochoty, czy to zbyt interesujace byly kolezanki wtedy , nie pamietam, dosyc ze skutecznie jakis czas olewalem chodzenie do szkoly..hi..hi > Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 21:06 ja też ją bardzo lubię..... podpuszczać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 21:21 Tak, stokrota niepodpuszczana usycha. Dobre masz serduszko. Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 21:25 >Dobre masz serduszko. obrażasz mnie! idę kąpać dziecko z... fochem! Odpowiedz Link Zgłoś
mendiga Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 21:28 Dziecko z fochem? To jakaś wada rozwojowa? Dermatoza? Czy każde dziecko w Szwecji musi mieć to przy sobie podczas kąpieli (słyszałam, że macie tam poważne regulacje)? O co cho? Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: duda, wojna i szminka 27.05.15, 21:41 ja mam focha ;-) moje na szczęście odziedziczyło charakter po tatusiu. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus samuela zszokowalas mnie 27.05.15, 21:25 ta wypowiedzia spoko mendi, jakby podatki były mniejsze, zarobki większe, i zero opłat za zus > i nfz, to śmiało na lewo bym sobie tą antykoncepcję załatwiała. Tudzież dla cór > ki jak dorośnie i jakby była potrzeba i ochota aborcję też. Oczywiście duda to > pionek i nie poprawi jakości życia w PL, ani nie zrobi nic z tego co napisałam. > Ale zmierzam do tego, że wolałabym żyć nawet w kraju w którym antykoncepcja je > st zabroniona, ale nie ma nfz zus i wysokich podatków, za to wysokie zarobki, b > o wtedy stać by mnie było niezliczoną ilość aborcji w czechach czy tam w niemcz > ech. Podobnież z tabletkami. A matura z religii? Spoko, wiadomo, że wieprze kat > olickie są pazerne na kasę, więc dałoby się takiemu w łapę i dziecko miałoby ce > lujący z matury, mimo że nawet nie ochrzczone i nigdy na religię nie chodziło. > Oczywiście do niczego takiego nie dojdzie, ale na wszystko jest rozwiązanie. Na > katoli też. Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: samuela zszokowalas mnie 27.05.15, 21:40 z tymi podatkami to mit - niewiele rzeczy opodatkowanych jest na 25% np żywność na 12% a usługi na 6%. O ile nie mylę w PL na wszystko jest 24%. Jako właściel firmy nie płacę vatu wcale, za ubezpieczenie zdrowtone płacę jakoś 30% ' a służbę zdrowia mają świetną', składka emerytalna 7%- rewelacja. Dalej mi się nie chcę wymieniać, ale nie zapominaj, że dochody też są wysokie. Wierz mi wychodzę na plus. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus mam na mysli podatki, jakie 27.05.15, 21:46 odciagaja Ci z pensji. Zyje w kraju dosc niskiego VAT-u. I jak najb,. wierze, ze wychodzisz na plus:) Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: mam na mysli podatki, jakie 27.05.15, 21:55 mam własną firmę i mnóstwo zniżek i ulg. Więc nie bolą mnie te 'wielkie' podatki. Mieszkasz w UK? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus w Niemczech 27.05.15, 21:58 i sytuacje szwedzka znam z opisow. Szwecja to raj feministyczny, rownosc, ale oplacony podatkami. Zazdroszcze energii - w obcym kraju wlasna firma. Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: w Niemczech 27.05.15, 22:09 bo wbrew tym wysokim podatkom otrzymuję bardzo dużą pomoc od państwa w jej prowadzeniu. Z wielu opłat zwyczajnie jestem zwolniona + uczestniczę w programie kobiet przedsiębiorców- co także daje mi duże atuty. Plus życie- jest zwyczajnie tanie w stosunku do zarobków. W niemczech mój brat siedzi z rodzicami, siostra w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
tycho99 Re: w Niemczech 27.05.15, 22:39 Z tym szwedzkim eldorado bym nie przesadzał. Nie wiem w jakim mieście mieszkasz, ja znam trochę Sztokholm. Mieszkania (zarówno własność jak i wynajem) bardzo drogie - wynajem w miarę dobrego mieszkania to miesięczny koszt od 14 000 SEK. Z kupnem - najdroższe mieszkania w Sztokholmie dochodziły do 80 000 SEK / m2, choć to wyjątki dotyczące niektórych ulic, ale porządne mieszkanie w centrum kosztuje ze 40-50 000/m2. Drogie są usługi (mechanik, dentysta), kilkukrotnie większe niż Polsce. Ze służbą zdrowia nie miałem za wiele do czynienia, ale zapamiętałem, że do lekarza to nie można ot tak sobie wyciągnąć karty, pierwszym kontaktem jest sanitariusz i jeśli on uzna, że coś pacjentowi dolega to dopiero wtedy dostaje się skierowanie do internisty. Dodam jeszcze, że szwedzcy urzędnicy, choć bardziej uprzejmi i uśmiechnięci, wydali mi się mniej kompetentni niż polscy. O szwedzkiej policji mam podobną opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: w Niemczech 27.05.15, 22:59 do zakupu mieszkania dostajesz trochę nieoprocentowanej kasy od państwa + oprocentowanie kredytu w bankach nie jest tak bardzo wysokie- za to na długo. Już nie wspominając o mieszkaniach socjalnych dla najbiedniejszych. Dentysta jest za darmo, a także większość usług związanych z protetyką. Ze służbą zdrowia to zależy, bo jeśli masz swojego lekarza w przychodzni to żaden sanitariusz nie przyjmuje, sanitariusza masz jak wezwiesz karetkę, albo zgłosisz się na ostry dyżur. Z oczekiwaniem na specjalistów nie ma większego problemu, także z zabiegami. Urzędnicy zwykle wszędzie są tacy sami :-) tu wiele rzeczy mają po prostu gdzieś. Nie jest kolorowo i nie jest to eden, ale żyje się po prostu łatwiej i co najważniejsze bardziej na luzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tycho99 Re: w Niemczech 27.05.15, 23:47 > do zakupu mieszkania dostajesz trochę nieoprocentowanej kasy od państwa + oproc > entowanie kredytu w bankach nie jest tak bardzo wysokie Tak, z tego co wiem 2%. Tylko nie wiem czy by mnie to satysfakcjonowało mając do spłacenia 3-4 mln SEK przy zarobkach brutto rzędu 30 000 SEK/m. Mieszkania w Szwecji, a już zwłaszcza w Sztokholmie są towarem deficytowym, biorąc pod uwagę, że rocznie do tego miasta przybywa ok 50 000 imigrantów, a mieszkania budują się w tempie kilka razy mniejszym. Socjalne mieszkanie można dostać, fakt. Znajomy dostał - ponad 100 km od miejsca pracy :) Banki szwedzkie to kolejne kuriozum. Z przyczyn, które określono dość zdawkowo jako "niemożność stworzenia długotrwałej relacji z klientem" odmówiono mi otwarcia konta w 5 bankach. Mimo, iż pokazywałem im informacje z internetowej strony rzecznika praw konsumenta, że nie jest to zgodne z prawem, nadal obstawali przy tym, dość nieelegancko ucinając moje próby argumentacji. W konsekwencji, w tym "cywilizowanym" kraju podatki musiałem płacić gotówką, nawet nie w kasie banku, tylko w jakimś kiosku z papierosami i grami hazardowymi. Pewnie dla osób zarejestrowanych w imigracyjnym nie byłoby to problemem, zwracam jednak uwagę na samo zjawisko. > Dentysta jest za darmo, a także większość usług związanych z protetyką. Tu to chyba przesadziłaś. Pokaż mi tego darmowego dentystę w Szwecji. Dentysta jest refundowany - są 2 progi refundacji rocznych kosztów, powyżej 1 progu koszty są refundowane w 50%, powyżej drugiego w 90%. Nie pamiętam wielkości pierwszego, ale drugi to było kilkadziesiąt tysięcy SEK. To pokazuje z jakiego rzędu wydatkami na dentystę można się liczyć w Szwecji. Najtańsze usunięcie zęba to koszt ok 1500 SEK, nie licząc kosztów obowiązkowych przeglądów i rentgenów. > Nie jest kolorowo i nie jest to eden, ale żyje się po prostu łatwiej i co najwa > żniejsze bardziej na luzie. Pewnie tak, ale to w dużej mierze kwestia mentalności społeczeństwa, które ma w sumie wywalone na różne niedogodności, które nas Polaków doprowadzałyby do szewskiej pasji, a nie jakiegoś obiektywnego dobrobytu. Warto dodać, że nie jest to kraj do zarabiania dobrych pieniędzy na etacie (własna firma to co innego, ale to już jak wszędzie). Stosunek zarobków na jakie możesz liczyć na końcu swojej kariery, do tych na początku bardzo rzadko przekracza 200%. Ja swojego czasu zastanawiałem się nad wyjazdem do Szwecji, jako że znam trochę ten kraj i bezproblemowo dostałbym niezłą pracę, ale po analizie stwierdziłem że mój poziom życia przez pierwsze 10 lat byłby niższy niż w Polsce, a co byłoby potem to nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee28 Re: samuela zszokowalas mnie 27.05.15, 22:15 W Polsce podstawowa stawka VAT to 23%, ale spora część produktów żywnościowych jest na stawce 5 albo 8%,część usług też jest na 8% VAT, np. nie kupuje się okien bo okna są na 23% VAT, tylko zamawia się montaż okien i wtedy całość jest na 8%. Składka zdrowotna w Polsce wynosi 9% od dochodu, ale możesz sobie odliczyć 7,75% od podatku, składka emerytalna jest wysoka bo wynosi ponad 19,52%. Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: samuela zszokowalas mnie 27.05.15, 22:26 tylko weź pod uwagę różnicę jakości służby zdrowia 'która w PL istnieje tylko formalnie' i emerytury, której w PL nie będzie już niebawem 'wiem, wiem zaraz mi się dostanie za czarnowidztwo, ale nigdy nie zmienią zdania'. I dochody, które znacznie przewyższają te w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee28 Re: samuela zszokowalas mnie 27.05.15, 22:55 Ale ja nie kwestionuję:) Wielka Brytania jest mocarstwem i bardzo bogatym krajem, tylko wariat albo nieuk to zakwestionuje, dla biznesów związanych z usługami na lokalnym rynku to lepsze miejsce niż Polska, ale dla zuchwałych Polska jest lepsza - tutaj jeszcze wiele kawałków rynku jest pustych i jak się zrozumie system to da się tu robić kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: samuela zszokowalas mnie 27.05.15, 23:04 UK to raj dla małych i średnich przedsiębiorstw. Gdyby nie zadomowienie w szwecji, pewnie bym tam pojechała, wprawdzie paskudnie tam niemożebnie. W życiu nie widziałam tak brzydkich miast jak w UK. Nawet nasz bytom wygląda 100 razy lepiej niż każde duże miasto w jukeju. Polska byłaby znośniejsza gdyby nie zus i nfz i ogromne koszty pracownicze i ta nieszczęsna kwota wolna od podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: samuela zszokowalas mnie 29.05.15, 21:45 Za 20 lat w Szwecji bedzie nizszy poziom zycia niz w PL.Juz zjechali w okolice 25 miejsca jesli chodzi o dobrobyt,a byli w niedawno w pierwszej 10-tce.A gdyby nie masowa emogracja zarobkowa Szwedow do duzo bohatszej Norwegii,to juz by byli gdzies okolo 35.Jeszcze kilkaset tysiecy Arabow i bedziemy mieli Bagdad,a nie Sztokholm.ten kraj sie sam rujnuje.Ale taka jest cena debilnych lewackich eksperymentow na wlasnym spoleczenstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: samuela zszokowalas mnie 28.05.15, 13:08 Na stal jest nawet 0%, taką używaną do zbrojenia. Odpowiedz Link Zgłoś