Dodaj do ulubionych

Podajcie jeden powod

17.04.02, 08:14
Akurat w wiadomosciach w radio podano, ze sejm zajmie sie dzisiaj
rozpatrywaniem mozliwosci przywrocenia osobom niepelnosprawnym darmowych
przejazdow komunikacja miejska, kojejowa z pociagami IC i EC wlacznie.
Moim zdaniem panstwo jest zobowiazane do ulatwienia osobom niepelnosprawnym
dostepu do urzedow, przychodni itp, poprzez budowanie podjazdow, czy
przystosowanych do przewozu tych ludzi wind. Nie znajduje jednak powodu, by
osoby te mialy korzystac z ulg komunikacyjnych. A moze sie myle i sa jakies
argumenty za tym, by niepelnosprawni byli w tym zakrsie dotowani przez panstwo?
Obserwuj wątek
    • suzume Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 08:50
      bo często są to ludzie biedni?
      • mario2 Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 08:54
        Nie calkiem. Wtedy o takie same prawa powinni walczyc bezrobotni i i ci bedacy
        na stale pod skrzydami opieki spolecznej!
        • suzume Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 08:59
          wiesz co
          bezrobocie to najczęściej stan przejściowy (teoretycznie), a kalectwo albo
          upośledzenie - nie
          może należy uznać za inwalidów tylko tych, którzy by sobie nie poradzili bez
          pomocy innych, bo _nie_mogą_ pracować, są na czyimś utrzymaniu. bo wtedy bilet
          to już wydatek (dzieci są na utrzymaniu rodziców i też mają zniżki)
          poza tym, po co tym ludziom jeszcze bardziej utrudniać życie?
    • viper40 Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 08:53
      A, to chyba w Radio Maryja, bo u mnie nic takiego nie mówili.
      • suzume Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 08:55
        viper40 napisał(a):

> A, to chyba w Radio Maryja, bo u mnie nic takiego nie mówili.

viper, bo kosmici w Twojej głowie to wogóle nic mądrego nie mówią...

• viper40 Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 09:10
          suzume napisał(a):

> viper40 napisał(a):
          >
          > > A, to chyba w Radio Maryja, bo u mnie nic takiego nie mówili.
          >
          > viper, bo kosmici w Twojej głowie to wogóle nic mądrego nie mówią...
          >
          Ty zawsze taka wredna byłaś, czy nauczyłaś się tego od Mario?
          Chyba mocna w gębie to ty jesteś tylko na forum,w realu pewnie ani be, ani me.
          Czar wydumanej inteligencji prysnąłby, jak przysłowiowa mydlana bańka.

• suzume Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 09:16
            zawsze byłam wredna dla tych, którzy bez powodu mnie obrażają
            Ty zacząłeś, nie wiem nawet czemu... (może mnie oświeć)
            w realu radzę sobie nienajgorzej - nie muszę okazywać nawet 10% mojej
            wredności, bo bubki jak Ty nigdy w życiu nie byłyby tak odważne, żeby tak po
            prostu rzucić komuś "miłe słowo" prosto w oczy... brak Wam odwagi cywilnej...
            a do nicka nie dorosłeś (mimo tego "40"), bo nie jadem, ale chamstwem tryskasz
            • viper40 Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 09:39
              suzume napisał(a):

> zawsze byłam wredna dla tych, którzy bez powodu mnie obrażają
              > Ty zacząłeś, nie wiem nawet czemu... (może mnie oświeć)
              > w realu radzę sobie nienajgorzej - nie muszę okazywać nawet 10% mojej
              > wredności, bo bubki jak Ty nigdy w życiu nie byłyby tak odważne, żeby tak po
              > prostu rzucić komuś "miłe słowo" prosto w oczy... brak Wam odwagi cywilnej...
              > a do nicka nie dorosłeś (mimo tego "40"), bo nie jadem, ale chamstwem tryskasz

40 - to jest akurat rozmiar kołnierzyka.

• suzume Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 09:40
                proszę bardzo... kołnierzyka...
                i może maluchem jeździsz?
        • agick Re: halo.. 17.04.02, 09:16
          suzume napisał(a):

> viper40 napisał(a):
          >
          > > A, to chyba w Radio Maryja, bo u mnie nic takiego nie mówili.
          >
          > viper, bo kosmici w Twojej głowie to wogóle nic mądrego nie mówią...

bardzo proszę nie mieszać do tego kosmitów...:)))
          jestem dyżurnym ufolem i z całą pewnością mogę stwierdzić, że nie zarządzamy
          myślami vipera...
          prawdę mówiąc też nie słyszałąm żeby o czymś takim mówili...
          mówią za to o Komisarzu łapickim - niezbyt pochlebnie....
          >

• suzume Re: halo.. 17.04.02, 09:22
            hi ufol

agick napisał(a):

> bardzo proszę nie mieszać do tego kosmitów...:)))
            > jestem dyżurnym ufolem i z całą pewnością mogę stwierdzić, że nie zarządzamy
            > myślami vipera...

qrna, to on tak sam z siebie? zdolna bestia :)))

> mówią za to o Komisarzu łapickim - niezbyt pochlebnie....

no bo mają powód, co nie?
            • agick Re: halo.. 17.04.02, 09:29
              he, he... czółko su...
              komisare łapicki ma bardzo duże zasługi na polu zmniejszania populacji polskiego
              narodu - cukrzycy, astmatycy i inni wielbią go bez końca...
              powinnam zacytować moją mamę - też cukrzyka... ale nie zrobię tego, bo to mocno
              niecenzurale..
              prawdę mówiąc słąbo mi się robi jak słucham wiadomości, kolegi rządzimillera
              (wiadomo kto) i całej tej zgrai (p)osłów....
              • suzume Re: halo.. 17.04.02, 09:39
                no to też o tym mówię
                mnie problem nie dotyczy, bo pewnie będą mnie musieli dobić w 134 urodziny :),
                ale generalnie pomysły panów kierowników są, delikatnie mówiąc, trafione
                inaczej... jesteś pewna, że oni nie są z dawno temu w odległej galaktyce?
                a Mamę cytuj bez krępacji- a nuż dotrze? może oni tylko literackiego nie
                pojmują?
                • agick Re: halo.. 17.04.02, 09:48
                  (p)osły nie pochchodzą z naszej galaktyki - nie jestem jednal przekonana co do
                  komisare łapicki.. ale to jest chyba bardziej jakaś mutacja... nie udana zresztą..

powiadzasz żebym zacytowałą moją mamę - " ten sq... zajeb..łapicki kłamie
                  ostenetacyjnie.. podam tego ch.. do sądu za to, że wprowadza ludzi w błąd..!
                  leki, które miałąm do tej pory refundowane już takimi nie są a ta w q.. jeb..
                  świnia twierdzi, że jest inaczej...pojeb.. kraj, pojeb... rząd..."
                  i tak dalej w tym tonie..
                  moja mama jest kulturalną osobą ale jej się w końcu ulało - sama byłam w szoku,
                  że potrafi posłać taką kombinacę bez powtarzania - peora trwała 15 minut.

taaak... człowiek nigdy nie wie co jego starzy potrafią...:))
                  • Gość: fi Re: halo.. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.04.02, 16:14
                    Dziwnym zbiegiem okoliczności mój tato (też cukrzyk) wypowiedział podobne
                    słowa. Może zadziałała między nimi telepatia???
                  • olakwi Re: halo.. 17.04.02, 16:36
                    Dziwnym zbiegiem okoliczności mój tato (też cukrzyk) wypowiedział podobne
                    słowa. Może zadziałała między nimi telepatia???
                    • olakwi Re: halo.. 17.04.02, 16:37
                      kurde coś mi sie skopiowało
              • olakwi Re: halo.. 17.04.02, 17:14
                "powinnam zacytować moją mamę - też cukrzyka... ale nie zrobię tego, bo to
                mocno
                niecenzurale..
                prawdę mówiąc słąbo mi się robi jak słucham wiadomości, kolegi rządzimillera
                (wiadomo kto) i całej tej zgrai (p)osłów...."

Zastanawiam się za co kupi insulinę (bardzo teraz podrożała!)np. bezrobotny?
                Przecież to lek ratujący zycie, ciekawe czy powszechny będzie teraz obraz
                pogrążonych w śpiaczce cukrzycowej ludzi n a ulicach, w parkach, na
                skwerkach... I trzeba bedzie przyzwyczaić się do widoku duszących się
                astmatyków, co jakiś czas na ulicy będzie upadać człowiek chwytając się za
                serce i nawet już nikt nie będzie wzywał karetki, przecież i tak nie
                przyjedzie...
    • Gość: Annka Re: Podajcie jeden powod IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.04.02, 09:24
      Mario, czy wyobrażasz sobie, że ludzie ci dostaną sie do urzędu czy przychodni
      z miejsca zamieszkania na wózku lub o kulach! Poza tym inwalida to nie tylko
      człowiek niepełnosprawny ruchowo o widocznym kalectwie. Ludzie Ci często
      wymagają rehabilitacji, nieustannego leczenia itp. nie zawsze w miejscu
      zamieszkania. To samo dotyczy dzieci - niewidome i głuchonieme chodzą do szkół
      z internatem i ze względu na ich wiek i rozwój powinny weekendy spędzać z
      rodziną - a do szkoły ktoś je musi dowieźć. Z chwilą odebrania ulg dla
      opiekunów odwożących dzieci - wielu rodziców przestało je dowozić. Albo
      pozostawały w domach (pomimo obowiązku szkolnego) lub szkoły musiały opiekować
      się nimi bez przerwy( co zwiększa koszty na utrzymania tych ośrodków). Myślę,
      że jest to bardzo duży problem, który nie powinnien być bagatelizowany, gdyż
      pozwala niepełnosprawnym funkcjonowac w społeczeństwie i prowadzić w miarę
      normalne życie. Bez pomocy państwa biorąc pod uwagę wysokość rent i kosztów
      leczenia ludzie ci skazani byliby na wegetację.
      • Gość: zzz Re: Podajcie jeden powod IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 09:54
        A mnie zastanawia inna rzecz. Jeśli sejm zastanawia się za przywróceniem ulg
        dla niepełnosprawnych, to dlaczego nie zastanowił się zanim je odebrał? Teraz
        znów panowie posłowe wezmą należną im dietę za nowelizację ustawy, a nic innego
        nie robią tylko zastanawiają się nad tym samym. Może wreszcie wzieli by się za
        ustanawianie skutecznego wymiaru sprawiedliwości! A nie ciągle i wkółko nad tym
        samym dywagują.
        • Gość: Annka Re: Podajcie jeden powod IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.04.02, 11:01
          no cóż panowie posłowie(i panie posłanki) przede wszystkim pilnują aby nie dać
          wyrzucić się z siodła. Oszczędzają na czym mogą, ale tak aby nie utracić
          czekogolwiek ze swioch dochodów, więc łupią bezmyślnie gdzie się da bez
          zastananowienia (oni nie tracą a nawet jak zauważyłeś/-aś zarobią). A kogo
          najłatwiej okraść - dzieci i biednych - bo trudno im walczyć o swoje.
          Najbardziej przykre jest to, że tak od lat - coraz większe ponosimy koszty -
          wyższe podatki, koszty leczenia itp. a w zamian większe bezrobocie i upadająca
          gospodarka. Chciałoby się rzec jaki pan taki kram - szkoda słów.
    • mario2 Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 10:59
      Padlo tutaj kilka waznych argumentow, ktore poniekad mnie przekonuja.
      Zastanawiam sie jednak, jak to jest- przyszlosci narodu- studentom - odbiera
      sie prawo do uld na przejazdy kolejowo-autobusowe. Innym sie je przywraca.

I jakos nie moge sie pogodzic z argumentacja, ze ludzie Ci musza dojezdzac na
      rehabilitacje, czy do poradni. Istnieje duza grupa chorych emerytow i
      rencistow, ktorzy inwalidami nie sa i tez musza dojezdzac czesto do placowek
      ochrony zdrowie. Tym sie jakos ulgi w zakresie darmowych przejazdow w/g SLD
      (Sojusz Lewicy z Duchowienstwem) nie naleza!
      • Gość: annka Re: Podajcie jeden powod IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.04.02, 11:19
        mario2 napisał(a):

> Padlo tutaj kilka waznych argumentow, ktore poniekad mnie przekonuja.
        > Zastanawiam sie jednak, jak to jest- przyszlosci narodu- studentom - odbiera
        > sie prawo do uld na przejazdy kolejowo-autobusowe. Innym sie je przywraca.
        >
        > I jakos nie moge sie pogodzic z argumentacja, ze ludzie Ci musza dojezdzac na
        > rehabilitacje, czy do poradni. Istnieje duza grupa chorych emerytow i
        > rencistow, ktorzy inwalidami nie sa i tez musza dojezdzac czesto do placowek
        > ochrony zdrowie. Tym sie jakos ulgi w zakresie darmowych przejazdow w/g SLD
        > (Sojusz Lewicy z Duchowienstwem) nie naleza!

Coż pewnie emeryci i renciści czują się pokrzywdzeni ale w pewnym wieku prawie
        każdy choruje na coś przewlekle, wszak ludzie żyją coraz dłużej a trudno byłoby
        fundować darmowe przejazdy połowie społeczeństwa (czy chciałbys je finansować).
        Dlatego zostały ustalone pewne kryteria - nie wiem jakiej grupy inwalidów te
        zniżki dotyczą (są trzy), ale otrzymać grupę nie jest łatwo, więc jest mniejsze
        prawdopodobieństwo, że zamiast wspomagać osoby naprawdę potrzebujące bedziemy
        jako płatnicy podatków fundować innym bilet do cioci np. w Koluszkach

• mario2 Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 11:27
          Wlasnie tego sie obawiam. Przyjaznie sie z kilkoma niesprwanymi. Wiesz- oni
          wcalke nie chca tych darmowych przejazdow! Im bardziej odpowiadaloby
          wybudowanie, za te pieniadze, podjazdow dla wozkow, ulatwien w poruszaniu sie w
          budynkach uzytecznosci publicznej itp.
          Uwazam, ze dzialania Selmu w tej sprawie, to czysty populizm, a nie dzialania
          racjonalne, uzgodnione, czy przedyskutowane z zainteresowanym srodowiskiem!
        • Gość: mirelka2 Re: Podajcie jeden powod IP: *.ath.spark.net.gr 17.04.02, 11:27
          Gość portalu: annka napisał(a):

> mario2 napisał(a):
          >
          > > Padlo tutaj kilka waznych argumentow, ktore poniekad mnie przekonuja.
          > > Zastanawiam sie jednak, jak to jest- przyszlosci narodu- studentom - odbie
          > ra
          > > sie prawo do uld na przejazdy kolejowo-autobusowe. Innym sie je przywraca.
          >
          > >
          > > I jakos nie moge sie pogodzic z argumentacja, ze ludzie Ci musza dojezdzac
          > na
          > > rehabilitacje, czy do poradni. Istnieje duza grupa chorych emerytow i
          > > rencistow, ktorzy inwalidami nie sa i tez musza dojezdzac czesto do placow
          > ek
          > > ochrony zdrowie. Tym sie jakos ulgi w zakresie darmowych przejazdow w/g SL
          > D
          > > (Sojusz Lewicy z Duchowienstwem) nie naleza!
          >trudno byłoby
          >
          > fundować darmowe przejazdy połowie społeczeństwa (czy chciałbys je finansować).
          >
          > wiecie co? jesli panstwu trudno jest fundowac darmowe przejazdy inwalidom,
          rencistom , kombatantom.... co to qrwa jest za panstwo, nie przesadzajmy, darmowe
          przejazdy nie nadwyreza budzetu, zabieranie tych ulg jest tylko po to, zeby
          jeszcze troche, jeszcze ciutke zedrzec z tych ludzi, mnie to wnerwia
          niesamowicie, sa to ludzie slabsi i panstwo, czyli podatnicy, powinnismy sie nimi
          zaopiekowac, bez szukania argumentow, nalezy im sie to tak samo jak psu buda i
          koniec, tak uwazam i tak jest w cywilizowanym swiecie. ale polska to jest polska,
          szlag jasny.....
          >
          >
          >

• Gość: annka Re: do Mirelki IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.04.02, 12:05
            Gość portalu: mirelka2 napisał(a):

> Gość portalu: annka napisał(a):
            >
            > > mario2 napisał(a):
            > >
            > > > Padlo tutaj kilka waznych argumentow, ktore poniekad mnie przekonuja.
            >
            > > > Zastanawiam sie jednak, jak to jest- przyszlosci narodu- studentom -
            > odbie
            > > ra
            > > > sie prawo do uld na przejazdy kolejowo-autobusowe. Innym sie je przyw
            > raca.
            > >
            > > >
            > > > I jakos nie moge sie pogodzic z argumentacja, ze ludzie Ci musza doje
            > zdzac
            > > na
            > > > rehabilitacje, czy do poradni. Istnieje duza grupa chorych emerytow i
            >
            > > > rencistow, ktorzy inwalidami nie sa i tez musza dojezdzac czesto do p
            > lacow
            > > ek
            > > > ochrony zdrowie. Tym sie jakos ulgi w zakresie darmowych przejazdow w
            > /g SL
            > > D
            > > > (Sojusz Lewicy z Duchowienstwem) nie naleza!
            > >trudno byłoby
            > >
            > > fundować darmowe przejazdy połowie społeczeństwa (czy chciałbys je finanso
            > wać).
            > >
            > > wiecie co? jesli panstwu trudno jest fundowac darmowe przejazdy inwalidom,
            >
            > rencistom , kombatantom.... co to qrwa jest za panstwo, nie przesadzajmy, darmo
            > we
            > przejazdy nie nadwyreza budzetu, zabieranie tych ulg jest tylko po to, zeby
            > jeszcze troche, jeszcze ciutke zedrzec z tych ludzi, mnie to wnerwia
            > niesamowicie, sa to ludzie slabsi i panstwo, czyli podatnicy, powinnismy sie ni
            > mi
            > zaopiekowac, bez szukania argumentow, nalezy im sie to tak samo jak psu buda i
            > koniec, tak uwazam i tak jest w cywilizowanym swiecie. ale polska to jest polsk
            > a,
            > szlag jasny.....
            > >
            > >
            > >
            >

Masz wiele racji, ale jak pokazuje rzeczywistość psu budę też trzeba za coś
            kupić . Z pustego i Salomon nie naleje, a podatki w państwie nie biorą się znikąd
            tylko z naszych dochodów i sa coraz wyższe.
            A props nie podoba mi się, że cytując wyrwałaś moje zdanie z kontekstu bo daje
            fałszywy obraz mojej wypowiedzi - wśród bliskich mi osób mam i emerytów o niskich
            dochodach i inwalidów - utrzymujących się z pracy więc nie bujam w obłokach, ale
            żyjemy w takiej a nie innej rzeczywistości i nic nie wskazuje na to aby
            gospodarka naszego kraju tak rozkwitła, żeby nasze państwo było tak opiekuńcze
            jak byśmy sobie życzyli.
            • Gość: mirelka2 Re: do Mirelki IP: *.ath.spark.net.gr 17.04.02, 12:33

> żyjemy w takiej a nie innej rzeczywistości i nic nie wskazuje na to aby
              > gospodarka naszego kraju tak rozkwitła, żeby nasze państwo było tak opiekuńcze
              > jak byśmy sobie życzyli.

Chodzi mi tylko o to, ze darmowe przejazdy tych grup ludzi naprawde nie spowoduja
              zadnego uszczerbku na finansach panstwa (jesli sie myle to prosze mi wyjasnic w
              jaki sposob ucierpi budzet na tym ze paru emerytow czy inwalida przejedzie sie
              nie placac za bilet) Po prostu nie powinno sie od nich zadac tej oplaty w ramach
              zwyczajnej ludzkiej wyrozumialosci, wiekszosc z tych ludzi naprawde liczy kazdy
              grosz i ma full wydatkow na leki, rehabilitacje itp, ktore po rpostu zdrowego
              czlowieka nie dotycza. Nie zdajemy sobie sprawy z tego poki jestesmy zdrowi, jak
              bardzo trudno jest placic za leki (czesto kilkaset zlotych) czlowiekowi choremu
              zyjacemu z renty czy emerytury. To, ze on ma czterysta czu osiemset zlotych
              miesiecznie nic nie znaczy jesli nie wezmiemy pod uwage ile z tego wydaje w
              aptece. Wiem, ze taki los itd, ale wydaje mi sie zadanie oplaty za przejadz od
              tych ludzi oburzajace i nie zmienie zdania. Natomiast jesli chca placic, jak mowi
              Mario to niech placa sobie za bilet, przciez nikt im tego nie broni. Co do
              przystosowania Polski do potrzeb niepelnosprawnych, przemilczmy w skupieniu ten
              temat....
    • goga.74 Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 12:10
      Chociazby dlatego ze 1-przystanek autobusowy do przychodni zdrowy a biedny
      czlowiek przejdzie na nogach (albo nawet i cala trase) natomiat inwalida nie.
      • mario2 Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 12:27
        A zawalowiec. Tez nie przejdzie, a do inwalidow nie jest zaliczany. Zreszta
        mozemy w ten sposob dojsc do absurdu. Znajdzie sie milion i jeden powodow, by
        jakakolwiek grupa spoleczna domadala sie jakichkolwieg ulg lub przywilejow.
        Pytanie: czy nas na to stac?
        • goga.74 Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 14:23
          Mario, chciales powod dla ktorych oni pownni miec te
          ulgi. Moim zdaniem powinni. To ze nie na wszystko nas
          stac na co powinno to zupelnie inna sprawa. Gdyby to ode
          mnie zalezalo to oszednosci szukalabym gdzies indziej.
          Pamietam kiedys byl taki raport o proporcjach (nie o
          kwotach, bo te sa moze i nizsze) miedzy zarobkami ludzi
          sejmie czy samorzadach a srednia krajowa i nasz biedny
          kraj tam przodowal...

• mario2 Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 15:17
            Nie mam nic przeciwko ulgom dla naprawde biednych, czy poszkodowanych przez
            los!! naprawde. Wywazmy tylko proporcje, a moze posluchajmy zainteresowanych!
            Ja sobie na razie daje rade, ale co bedzie za lat pare, nie jestem w stanie
            stwierdzic! Moim zdaniem powinno sie wsluchac w glos tych, ktorych sprawa
            dotyczy. Ich byc moze jest stac na bilet za 2,40 PLN na przejazd, ale nie sa w
            stanie wybudowac sobie podjazdow dla wozkow chociazby na Dworcu Centralnym!
            • goga.74 Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 16:58
              Sorry, zle Cie zrozumialam.
              Te podjazdy wydaja sie byc bardziej potrzebne, zreszta
              nie ma ich prawie nigdzie.
              Ale mysle ze panom w sejmie latwiej dac ulgi, bardziej to
              populistyczne niz zrobic cos naprawde konkretenego.
              Kolejny dowo ze tam siedza palnaci co nie mylsa, a jak
              mysla to tylko o tym jak nabic swoaj kabze.
              I zeby za bardzo nie "podapasc" zeby ich znowu wybrano,
              wiec wciaz wszycy finansujemy lekcje religii a kosciol
              zarabiana na wynajmnie bylych salek katechetycznych i na
              dodatek podatku od tego nie placi (do blondynka - nie
              odpisuj na to zdanie bo nie z Toba rozmawiam).

mario2 napisał(a):

> Nie mam nic przeciwko ulgom dla naprawde biednych, czy
              poszkodowanych przez
              > los!! naprawde. Wywazmy tylko proporcje, a moze
              posluchajmy zainteresowanych!
              > Ja sobie na razie daje rade, ale co bedzie za lat pare,
              nie jestem w stanie
              > stwierdzic! Moim zdaniem powinno sie wsluchac w glos
              tych, ktorych sprawa
              > dotyczy. Ich byc moze jest stac na bilet za 2,40 PLN na
              przejazd, ale nie sa w
              > stanie wybudowac sobie podjazdow dla wozkow chociazby
              na Dworcu Centralnym!

• Gość: zula Re: Podajcie jeden powod IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 12:46
        Brak słów. Polska to państwo prawa? To państwo z polityką pro-rodzinną? Może
        zaczniemy mówić Państwo opiekuńcze?

Bandyci mordują policjantów, zmniejsza się urlopy macierzyńskie, zaprzestaje
        płacić zasiłek porodowy, inwalidzi muszą się zmagać ze stopniami w autobusach,
        emerytom zabrania się pracować a z drugiej strony mają głodowe emerytury, takie
        za jakie nie wyżyłby żaden poseł, podnosi się ceny lekarst, likwiduje bądź
        zmiejsza refundacje na podstawowe lekarstwa dla cukrzyków,... nagle okazuje się
        że cukrzyca jest mniej ważna od raka jajnika? nie rak jajnika stał się modny, a
        cukrzyca nic nowego. A za 20 lat okarze się że pracowałam na emeryturę, za
        która nie jestem w stanie opłacić mieszkania....

Albo taka mała paranoja wynikająca z naszego prawa: urlop macierzyński wynosi
        16 tygodni, matka musi przebywać na tymże urlopie min. 14 tygodni, resztę może
        wziąść ojciec. Resztę tzn. 2 tygodnie. Czy jest tu jakaś matka, która wróciła
        do pracy po 14 tyg. urlopu mac. by z pozostałej części mógł skorzystać ojciec?
        To miało sens, kiedy urlop trwał 26 tyg. ale przy 16 to troszkę kretyński
        pomysł. A może nie pomysł tylko niedopatrzenie. Pozostał taki zapis... a więc
        pewnie niedługo ktoś wpadnie na pomysł by tenże zapis zlikwidować bo jest bez
        sensu. A więc kolejne poprawki do tego samego rozporządzenia, a więc kolejne
        pieniążki za nowelizację rozporządzenia, ustawy... złodziejstwo w biały dzień.

A czy zamrożenie stawek podatkowych dla osób fizycznych jest OK? A czy płacenie
        ZUS od dziłalności gospodarczej nawet jeśli nie masz dochodów w wys. 600 zł
        jest OK? A czy podatek od oprocentowania naszych oszczędności jest OK? Tu nic
        nie jest OK!
        • mario2 Re: Podajcie jeden powod 17.04.02, 16:18
          Zulko- zgadza sie. Dlatego trzeba kopnac w dupe SLD-upkow a w jaja Awsiarzy!
          Moze cos nowego? Swiezego?
          Widze, ze z Wa-wy stukasz! Odezwij sie!
          • Gość: zula Re: Podajcie jeden powod IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.02, 08:49
            Problem moim zdaniem nie leży w koalicji rządzącej, problem leży w mentalności
            i biedocie polaków. Gdyby tak do rządu dopuścić ludzi, którzy kasę posiadaja
            nie byłoby okradania społeczeństwa. Ale do Stanów nam daleko... a do systemu
            prezydenckiego nie dopuszczą elity rządzące. I koło zamknięte. Dopóty będą nas
            okradać, nas czyli społeczeństwo, dopóki sami się nie wzbogacą, a że cały
            majątek państwowy został już wyprzedany to nie mają skąd brać.
            A dodatkowo społeczeństwo jest na tyle zdesperowane, że wierzy komu popadnie w
            przedywborcze obietnice. A to wszystko jest mydlenie oczu. Kiedy już do rządu
            się dostaną i tak realizują swoje własne interesy. I nie ma znaczenia czy
            jesteśmy inwalidami czy emerytami, czy pracujemy czy jesteśmy bezrobotnymi, oni
            i tak mają to wszystko w nosie i dopiero kiedy zobaczą że społeczeństwo jest
            skłonne do wszystkiego byle mieć co do garnka włożyć to znów zaczną zamydlać
            oczy... to może damy podwyżkę peilęgniarkom... z czyich pieniędzy, z pięniędzy
            podatników, to może naprawimy drogi, opodatkujmy więc składki na ubezpieczenie
            i z tego zabierajmy na dziury w asfalcie, i kto za to zapłaci - my. Oczywiście,
            tak jest najprościej, ale to jest okradanie na oczach nic nie mogących ludzi.
            Oczywiście, że nie stać nas na darmowe przejazdy dla inwalidów, ale kto za to
            zapłaci... ? podatnicy, czyli Ci którzy podatki odprowadzają. Nie wiem do czego
            takie postępowanie doprowadzi, ale może spowodować pracę w szarej strefie skoro
            na emeryturę i tak nie ma po co zbierać, bo psie pieniądze dostaniemy za x lat,
            a do lekarza i tak chodzimy prywatnie, bo czekając na swoją kolej do badań
            pewnie wcześniej byśmy się wykończyli.
            mój adres: giovanita@gazeta.poczta.pl
            pozdr.
    • Gość: coijak Re: Podajcie jeden powod IP: 64.215.245.* 17.04.02, 22:25
      Zgadzam sie z watpliwosciami wyrazonymi w pierwszym watku...
      pieniadze dla potrzebujacych w Polsce powinny sie znalezc, ale jak juz sie
      znajda (pewnie wpadly do dziury w budzecie) trzeba je - uwaga truizm - wydawac
      madrze.
      Madrze to znaczy efektywnie - wlasnie tak jak kolega Mario mowi:"Nie bilety, a
      pojazdy." Co z tego, ze ktos ma za darmo bilet, jesli czesto nie moze do tego
      autobusu wjechac/wejsc. Nawet jesli gdzies dojedzie to potem taki inwalida ma
      wejsc/teleportowac sie na ktores tam pietro. Za granica to jest latwo
      rozwiazane - prawie kazdy budynek musi miec podjazdy zbudowane od razu, albo
      kary finansowe ( znajomy inzynier - wlasciciel firmy budowlanej poznal taka
      polityke socjalna na wlasnej skorze w Niemczech).

Jestem za pomoca finasowa rodzicom dzieci niepelnosprawnych, zwlaszcza
      umyslowo. Nigdzie na swiecie jest latwo byc takim 'specjalnym' rodzicem, ale
      zwlaszcza w Polsce jest to trudne.

A najtaniej byloby po prostu zaczac od zmiany mentalnosci.
    • kitek1 cieszem sie ze az takim lewakiem nie jestes....... 17.04.02, 22:31
      bo siem na naszym ostatnim spacerku,
      zdziebko wystraszylem,
      ze anarchista marys zostaniesz:)
      • mario2 Re: cieszem sie ze az takim lewakiem nie jestes....... 17.04.02, 23:29
        Jestem lewakiem. Wiec mam socjalne nastawienie do zycia! Ale nie
        socjalistyczne :o))
        • Gość: skwarka Re: cieszem sie ze az takim lewakiem nie jestes....... IP: *.talnet.pl 18.04.02, 09:03
          mario2 napisał(a):

> Jestem lewakiem. Wiec mam socjalne nastawienie do zycia! Ale nie
          > socjalistyczne :o))

O, tak samo, jak ja! A to dziwne.

• Gość: moi Re: Podajcie jeden powod IP: 213.25.85.* 18.04.02, 11:40
      Bo Ty mając zdrowe nóżki możesz zap...pieszo lub podjechać samochodem. I
      prawdopodobnie nie masz ich zabójczo wysokich rent, bez szans na pracę.
      • Gość: EEE Re: Podajcie jeden powod IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 21:39
        Gość portalu: moi napisał(a):

> Bo Ty mając zdrowe nóżki możesz zap...pieszo lub podjechać samochodem. I
        > prawdopodobnie nie masz ich zabójczo wysokich rent, bez szans na pracę.

POPIERAM ,BO MAM NISKA RENTE [JESTEM NIEPELNOSPRAWNA]I NIE MAM MOZLIWOSCI PRACY
        NA BILETY NIE BYLO BY MNIE STAC.SIEDZIALABYM W DOMU I GDZIE TU
        INTEGRACJA.......?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka