Dodaj do ulubionych

ma 40 lat. Ona też. DZIECKO ??????

IP: *.crowley.pl 10.10.04, 21:28
Zycie nie dało mi szansy wcześniej. Może z mojej głupoty. Poznałem Ją. Jesteśmy rówieśnikami. Czy ona ma szansę mieć dziecko?
Czy czymś ryzykuje? Dla was to może banalne pytanie ale dla faceta który jeszcze chciałby komus słuzyć to tajemnica.
Proszę, odpowiedzcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: alpepe Re: ma 40 lat. Ona też. DZIECKO ?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 21:31
      zależy, moja matka leżała na sali po porodzie z kobietą pięćdziesięcioletnią,
      która wtedy urodziła swoje pierwsze dziecko...
    • Gość: Fema Re: ma 40 lat. Ona też. DZIECKO ?????? IP: *.b.pppool.de 10.10.04, 21:36
      Teoretycznie ciaza w tym wieku moze niesc pewne zagrozenia. po pierwsze moze
      byc Twojej partnerce trudniej w ogole zajsc w ciaze. W tym wieku cykle moga byc
      bezowulacyjne. poza tym wystepuje podwyzszone ryzyko wad u plodu (np. zespol
      Downa), powiklan w czasie ciazy i podczas porodu. ale to tylko w teorii, wcale
      tak byc nie musi. Powinnyscie poradzic sie dobrego ginekologa.Powodzenia:)

ps. ciotka mojej kolezanki (43 lata)urodzila 3 tygodnie temu zdrowa coreczke.
    • mgg1 ja mam 40 lat 10.10.04, 21:53
      i oczekuje pierwszego dziecka, moj maz jest rowniez w "dojrzalym" wieku,bylam
      na badaniu w kierunku wad genetycznych, wyniki b, dobre, jak u 30 letniej
      kobiety, polecam badania genetyczne i inne (swiadczace o stanie zdrowia) przed
      poczeciem, a potem j.w., chyba, ze chcecie dziecka za wszelka cene (podobnie
      bylo u mnie), wiec wszelkie badania sluza tylko wlasnemu dobremu
      samopoczuciu...co wazne jest dla kobiety i dziecka w czasie ciazy
      szansa na urodzenie zdrowego dziecka jest bardzo duza, ryzyko, ze urodzi sie
      chore istnieje, choc w niewielkim zakresie zawsze, nawet u rodzicow b. mlodych.
      a wiec do dziela...... powodzenia i spotkajmy sie na forum ciaza
    • julia2004 Re: ma 40 lat. Ona też. DZIECKO ?????? 11.10.04, 08:53
      dziecko to najwspanialsze co moze sie przytrafic, powodzenia i dlugo sie nie
      zastanawiajcie.
    • julia2004 Re: ma 40 lat. Ona też. DZIECKO ?????? 11.10.04, 08:54
      aha, moja kuzynka urodzila w wieku 40 lat przepiekna coreczke :)
    • Gość: matka Re: ma 40 lat. Ona też. DZIECKO ?????? IP: *.chello.pl 11.10.04, 10:34
      Macie szansę być wspaniałymi rodzicami. Sama urodziłam bliźniaki w wieku 34 lat
      ( byłam tzw. starą pierwiastką, ale co tam). Będziecie mieli więcej rozsądku,
      cierpliwości, lepsze warunki socjalno-bytowe.
      Moja rada: kwas foliowy przed planowanym zajściem w ciążę, papierosy ( oboje) i
      alkohol- won, wizyta u INTERNISTY pod katem wykluczenia lub ustawienia
      nadciśnienia, cukrzycy, choroby wieńcowej itp. Zaznaczam - dobrego(!)
      internisty. Wizyta u ginekologa ( również dobrego) pod katem zbadania profilu
      hormonalnego i wykluczenia lub wyłuskania ew, mięśniaków, które moga być
      przyczyna ew poronień.
      Macie już "czystą kartę" - oboje jesteście zdrowi. I do roboty.......
      Jesteś(cie) w ciąży. Pamiętaj, że jest to ciąża podwyższonego ryzyka, ale nie
      unieruchamiajcie się na 9 miesięcy ( chyba, że ginekolog zaleci bezwarunkowe
      leżenie). Jeśli nie, spacery, dobre odżywianie się( nie za 2 lub 3), ale dużo
      witamin. Czeka Was , niestety, jeszcze badanie prenatalne w kierunku wad
      wrodzonych ( szansa, że wystapią jest niewielka, ale wyższa niż u 20
      latków).Niestety na wynik trzeba czekać. Ufffffff jesteście już pewni, że
      urodzi się zdrowe i jakiej będzie płci ( ta wiadomość przy okazji).
      Teraz jeszcze tylko kilka miesięcy i poród. Proponowałabym rozwiązanie cięciem
      cesarskim - bezpieczniej w tym wieku, chociaż nie ma reguły.
      Marcin, jeśli nie chcesz nie musisz być przy porodzie, ale jeśli masz ochotę,
      Ona będzie szczęśliwa. Pamiętaj, że obecność przy porodzie nie ma żadnego
      znaczenia na fakt jakim będziesz ojcem.
      Macie szansę- statystycznie większą- na ciążę mnogą. Oj, ile Was czekać będzie
      spacerw........
      Pozdrawiam - matka, całkiem już sporych bliźniaków ( liceum) a do tego pediatra.
    • Gość: obierzyna przcietny 40latek w tym kraju nadaje sie juz tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 12:25
      do odstrzalu. kto w tym wieku dedycuje sie na potomstwo jest niezlym ryzykantem
      i egoista. przy takich realiach, jak istnieja w Polsce to osobiscie moge
      zrozumiec urodzenie z pwodu "wpadki". swiadomie nigdy nie zdobylabym sie na
      dziecko (jedno juz mam i wystarczy).
      • Gość: Zdegustowana Re: przcietny 40latek w tym kraju nadaje sie juz IP: 212.69.67.* 11.10.04, 12:32
        Wiesz Pajda, przestałabyś wreszcie zatruwać atmosferę. Co się nie odezwiesz, to
        jakbyś bąka puściła.
        • Gość: obierzyna Re: przcietny 40latek w tym kraju nadaje sie juz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 12:35
          a kim ty jestes ze nazywasz mnie pajda, bo pierwszy raz cie tu widze?
      • anusia29 Re: przcietny 40latek w tym kraju nadaje sie juz 11.10.04, 13:10
        W Twoim przypadku to nawet za duzo.
        • Gość: obierzyna Re: przcietny 40latek w tym kraju nadaje sie juz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:31
          masz na mysli, mowiac za duzo, mojego syna? jestes bezczelna, ale pewnie sama o
          tym wiesz. decydujac sie na jedno dziecko bralam pod uwage realia. moj syn wie,
          dlaczego jest jedynakiem i na szczescie nie ma o to pretensji. ale dodam, ze
          gdyby "trafila" mi sie druga ciaza to NA PEWNO bym jej nie usunela.
          jednoczesnie modle sie, zeby nie miec drugiego dziecka, bo co, oprocz milosci,
          moglabym mu ofiarowac w tym zwariowanym i zmaterializowanym, swiecie?
          • Gość: matka Re: przcietny 40latek w tym kraju nadaje sie juz IP: *.chello.pl 11.10.04, 13:52
            Ilość Twoich dzieci, sposób ich wychowania i to co mogłabys im dać
            w "zwariowanym i zmaterializowanym swiecie" szczególnie nas nie obchodzi. A juz
            napewno nie interesuja Marcina Twoje poglady na temat czterdziestolatków.
            • Gość: obierzyna nas? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:57
              a kim ty jestes? glosem ludu? matka-polka? mow za siebie, bo nie chcemy, zebys
              wypowiadala sie w naszym imieniu.
              • Gość: matka Re: nas? IP: *.chello.pl 11.10.04, 15:15
                Tak, nas- bo to zdanie i moje i Zdegustowanej i kilku innych osób, które maja
                dość Twoich wypocin w tym i innych wątkach. Nie sądzę, żeby czytał je z
                zainteresowaniem Marcin.Bez odpowiedzi.
                • Gość: Talala Re: nas? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 22:34
                  Tak, nas. Mnie również, więc jest nas juz trzy.
    • kryzolia Re: ma 40 lat. Ona też. DZIECKO ?????? 11.10.04, 13:14
      To zalezy czy jest jeszcze płodna. Chodzi o to że u każdej kobiety okres
      płodności jest inny. Można mieć okres lecz niestety nie jajeczkować. Niekiedy
      pomaga kuracja hormonalna. Znam wiele przykładów kobiet, które po ukończeniu 40
      lat zaszły w ciążę.
      • Gość: Asik Re: ma 40 lat. Ona też. DZIECKO ?????? IP: *.233.233.94.devs.futuro.pl 11.10.04, 14:09
        kryzolia napisała:

Znam wiele przykładów kobiet, które po ukończeniu 40 lat zaszły w ciążę.

np. Katarzyna Figura. Jest teraz w ciąży, a ma gdzieś 43-44 lata:-)
        Jest większe ryzyko, ale pod kontrolą lekarza powinno się spróbować.
        Jeśli nie spróbujecie to później będziecie tego żałować.
        Teraz medycyna jest na wyższym poziomie i jest większa szansa na urodzenie
        zdrowego dziecka w tak późnym wieku.

Powodzenia Wam życzę.
        • lena_zienkiewicz Re: Figura? 11.10.04, 14:11
          ona ma tyle szmalu, że lekarze skakać koło niej będą jak nienormalni!To było
          głupie porównanie :/
          • Gość: Asik Re: Figura? IP: *.233.233.94.devs.futuro.pl 11.10.04, 21:10
            Nie. Tylko jest to znana nam wszystkim osoba:-) A, biedniejsi ludzie też mogą
            mieć dziecko i podobną opiekę. Sama powiedziała, że zrobiła jedynie badania
            prenatalne. Jeśli nie ma jakiś innych przeciwskazań i w tym wieku jeszcze
            kobieta może zajść w ciążę, to cóż więcej potrzeba. Tylko chcieć i trochę
            odwagi:-)Nie przesadzajmy, że jest przy tym potrzebna jakaś szczególna opieka
            medyczna. Jeśli ktoś nad sobą rozczula się, to nie wyjdzie to na dobre dziecku.
            Dziecko potrzebuje normalnych warunków, a nie jakiegoś rozkliwiania się nad
            nim. Nawet nad nienarodzonym:-)
    • Gość: margie Re: ma 40 lat. Ona też. DZIECKO ?????? IP: *.kcp.pl / 213.241.45.* 11.10.04, 14:03
      Oczywiscie, ze ma:)) Niech sie uda do dobrego lekarza, zrobi wszytskie badania,
      jesli regularnie mnmiesiaczkuje, to jak najbardziej:)) Sama mam 46 lat i
      ostatnio mi lekazr powiedzial, ze mam szanse, ze ostatnio pzryjmowal porod
      mojej rowiesnicy i dziecko sie urodzilo zdrowiutenkie, ciaza pzrebiegala bez
      powiklan i to bylo pierwswze dziecko:)) trzymam kciuki!!!! powodzenia!!!
      • Gość: * Re: ma 40 lat. Ona też. DZIECKO ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 15:58
        moja koleżanka z pracy urodziła w wieku 43 lat, bardz się bała, bo to było
        nieplanowane dziecko. Maluch ma dwa lata, jest zdrowy, śliczniutki. Ona
        odmłodniała, wygląda rewelacyjnie!
    • Gość: Joasia Re: ma 40 lat. Ona też. DZIECKO ?????? IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.04, 18:30
      A pytales ja czy Ona chce miec dziecko?
      • Gość: marcin Re: ma 40 lat. Ona też. DZIECKO ?????? IP: *.crowley.pl 11.10.04, 21:01
        Chce ale też się waha. Boi się. Zadałem pytanie na tym forum bez Jej wiedzy.
        Dziękuję że mi odpowiadacie.
        • Gość: jk Re: ma 40 lat. Ona też. DZIECKO ?????? IP: *.net 11.10.04, 21:23
          Czesto rodzą sie dzieci po 40-ce rodzicom,którzy niby nie moga miec dzieci.Znam
          dwie takie dziewczyny,są bardzo zdolne i samodzielne.
    • Gość: nabisa Re: ma 40 lat. Ona też. DZIECKO ?????? IP: *.infocoig.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 23:18
      Gdy się urodziłam, moja mama miała 46 lat! Ale to nie była pierwsza ciąża.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka