konwalia55 11.05.18, 18:30 Jak w temacie. Z gory dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obrotowy pociesze cie... 11.05.18, 18:48 siarczyny /sulfite/ w umiarkowanej ilosci sa nieszkodliwe dla zdrowia i jezeli tylko nie czujesz ich smaku i zapachu - mozesz to vino spokojnie butelkami pic. osobiscie polecam jednak czysta vudke z sokiem pomaranczowym i cytryna - gdyz ta nie zawiera absolutnie zadnych szkodliwych substancji (ws. garbniki) - za to zawiera vitamine C. :) Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia55 Re: pociesze cie... 11.05.18, 19:09 Nie moge, nawet po kilku lykach mam juz objawy nadwrazliwosci (alergii), ktora zle sie konczy :( Wodki nie pije, nie tylko dlatego, ze nie lubie. Piwo sporadycznie. Soki tez zawieraja siarczyny, wiec nie tykam. A wino tak, ale szukam metoda prob i bledow i dlatego zapytalam o takie godne polecenia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
strofakota Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 11.05.18, 18:57 sprobuj dobrego piwa, Westmalle Tripel na przyklad, jeden wystarczy zeby sie stoczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 12.05.18, 20:48 o! gust piwny dobry zaskoczenie Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 12.05.18, 10:49 Nie widziałam ani jednego, nawet te organiczne mają siarczany. Popytaj u małych producentów win, nie wiem, gdzie mieszkasz. Albo rób sama, mój ojciec robił wina, które miały (czasem) moc bliską wódkom i upijał swoje ofiary. Ciocia też robiła całe lata, dobre wina były. konwalia55 napisała: > Jak w temacie. > Z gory dziekuje :) > > Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 12.05.18, 20:46 wszystkie wina mają siarczyny gdyby ich nie miały, bardzo szybko zmieniałyby się w ocet Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia55 Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 12.05.18, 22:42 Nie, nie wszystkie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy wszystkie firmy skrzetnie to ukrywaja... 13.05.18, 06:50 moge polecic vino marki Dornfelder - gdyz kiedys przy jego "tworzeniu" pracowalem. ale juz nie daje gwarancji za Spätburgunder (franc. : Pinot Noir), ktory smakuje rownie dobrze... i czy jest bez tych zapodanych przez Ciebie dodatkow... Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: wszystkie firmy skrzetnie to ukrywaja... 13.05.18, 10:22 Dornfeldet to rodzaj winogorn, wina maja siarczyny, Spätburugunder tez obrotowy napisał: > moge polecic vino marki Dornfelder - gdyz kiedys przy jego "tworzeniu" pracowal > em. > > ale juz nie daje gwarancji za Spätburgunder (franc. : Pinot Noir), ktory smakuj > e rownie dobrze... > i czy jest bez tych zapodanych przez Ciebie dodatkow... > Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy dornfelder to rodzaj winogron i... 13.05.18, 22:45 i jednoczesnie nazwa gatunku Vina. i w tej wytworni (nad Mozela) - w ktorej pracowalem - niczego do nich nie dodawano. koniec, kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: dornfelder to rodzaj winogron i... 13.05.18, 22:49 pl.wikipedia.org/wiki/Dornfelder obrotowy napisał: > i jednoczesnie nazwa gatunku Vina. > i w tej wytworni (nad Mozela) - w ktorej pracowalem - niczego do nich nie dodaw > ano. > > koniec, kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy dornfelder to tez rodzaj vina: - tu na zdjeciu: 14.05.18, 00:20 coby ci sie nie nudzilo, dziewojo: (w ktorego produkcji mialem onegdaj swoj wspoludzial): zblogowani.pl/wpis/334518/winne-wtorki-nudny-niemiec-pasujacy-do-modelu Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 13.05.18, 11:33 W naturalnej produkcji/ czyli z małych rodzinnych winiarenek/ wina nie sa konserwowane. Nie uzywaja siarczynów.. Specjalnie butelkowane /korkowane / i przechowywane moga/choć nie musza../ zachować oryginalny smak/ szczepu/ i poziom alkoholu.. Allora, takie poszukiwanie dobrych i tanich lokalnych win (!) może być świetnym pomyslem na wycieczki- bliższe lub dalsze. PS Californijskie to takie bardziej delikatne? Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia55 Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 13.05.18, 12:13 W Kalifornii nie pilam jeszcze zadnego alkoholu, w ogole, mam problemy ze zdrowiem, wiec gdy jestem tam sama wole nie ryzykowac. Wina bez siarczynow pilam w Szwajcarii i we Francji, niemal w kazdym miasteczku jest sklepik z lokalnymi winami i win bez siarczynow sa cale polki. A w Polsce ciezko znalezc. Takie wino pilam na Zamku w Rzucewie, a jedno kupilam u Marka Kondrata, ale raz ze niedobre bylo, a dwa ze drogie... A pije malutko, jak juz to jedna lampke, ktora dlugo sie delektuje ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 14.05.18, 13:04 >Nie, nie wszystkie maja. No tak, nie wszystkie. Jak sobie wyhodujesz winogrona a potem zrobisz z nich wino, to wtedy nie będzie siarczynów. W pozostałych SĄ. W niektórych winach ekologicznych po prostu nie są dodawane do samego wina, tylko do winogron albo do moszczu. W efekcie jest tych siarczynów w winie mniej i może nie być o nich informacji na etykiecie (bo w końcu do samego wina nie zostały dodane). Istnieją wina tzw. "naturalne" w których nie używa się związków siarki lub używa ich minimalnie, ale wina takie nie są certyfikowane, a sam termin "wina naturalne" nie jest zdefiniowany prawnie. Po prostu grupa zapaleńców pozwala sobie rosnąć winogronom bez zbytnich ingerencji, a potem robią sobie wino bez zbytnich ingerencji - które wyjdzie jak wyjdzie, albo nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia55 Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 14.05.18, 19:46 OMG :-} Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 14.05.18, 19:50 Co się stało? Gorzej się czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 14.05.18, 20:13 Z dupy sobie tych informacji nie wyjęłam, także trzymam kciuki - jak w poniższym poście. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
adriana_ada Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 14.05.18, 23:46 piataziuta napisała: > Z dupy sobie tych informacji nie wyjęłam, także trzymam kciuki - jak w poniższy > m poście. ;) I moze Ziuciu z powodu takich takstow, jak ten banuja Cie czasem, bo takie teksty moga byc nieprzyjazne gejom. Mnie zabanowali na forum psycho znow bez powodu Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 15.05.18, 08:19 ależ dostałam bana tylko raz, za "sranie" dziewczynki nie srają, wiadomo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
adriana_ada Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 12.05.18, 22:49 Vino Primitivo, jak konczyly sie lata temu wakacje w Bukareszcie a wraz z nimi pieniadze, to tez sie to pilo i smakowalo:) Odpowiedz Link Zgłoś
adriana_ada Re: z białych 12.05.18, 23:36 To tez jest na siarczanach, chyba, ze kupisz to drogie wegierskie, po ktorym nie ma kaca. Ale to na dluzsza mete kosztuje duzo pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: z białych 12.05.18, 23:42 dostaję albo nabywam włoskie . Z certyfikatem. Kaca nie miewam. Odpowiedz Link Zgłoś
adriana_ada Re: z białych 12.05.18, 23:48 Kazdy ma wlasne doswiadczenia, jednak Wlosi w Chardoney nie specjalizuja sie. Vino Primitivo sprzedaja tez po 7 ojro i drozej, a w Rumunii jest to wino dla zuli, chociaz etykiety sa bardzo zachecajace Odpowiedz Link Zgłoś
adriana_ada Re: z białych 13.05.18, 00:41 Nazwa wina wskazuje na Francje, tylko podobno nie wiem w ktorym wieku Francuzi ukradli recepte Wegrom, to bylo w czasach, gdy Wegry bardzo szybko bogacily sie z produkcji wina. Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: z białych 13.05.18, 00:47 aż takim znawcą i koneserem nie jestem. Ot, użytkownik. Z całą przyjemnością. Odpowiedz Link Zgłoś
adriana_ada Re: z białych 13.05.18, 00:55 Ja tez nie, ale kiedys bylam na wakacjach na Wegrzech, gdzie byl jeden profesor lubiacy wino. Wakacje na Wegrzech konczyly sie podobnie z pieniedzmi jak i w Rumunii i na ich koniec pilo sie Kékfrankos, ktore mozna bylo tankowac do karnistrow niczym benzyne na stacjach o kazdej porze dnia i nocy jak ktos mial karte bankowa na Europe wazna (dawno temu do bylo) Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: z białych 13.05.18, 01:07 z Węgrami a konkretnie z Budapesztem, mimo że to piękne miasto mam w poprzek. Podczas pierwszej bytności okradli nam samochód na zero. A wracaliśmy z Chorwacji. Zostaliśmy z tym i w tym w czym wyruszyliśmy w miasto. Potem przesłuchania na ichniej policji i sugestia, że okradliśmy się sami. W..kurw i bezsilność. Wróciłem na Węgry z różnych powodów, między innymi szlakiem win. Październik. Objazdówka. I pięknie i straszno. Generalnie OK. Za jakiś czas powtórnie kilkakrotnie Budapeszt.Świetny. I Buda i Peszt. A termy.. olala :) Odpowiedz Link Zgłoś
adriana_ada Re: z białych 13.05.18, 01:16 Taka piosenka mi sie przypomniala jak pieknie bylo na Wegrzech, jezdzilismy prawie codziennie pociagiem do Budapesztu, pozniej tym samym pociagiem wracalismy do wakacyjnej miejscowosci nad Ballatonem www.youtube.com/watch?v=f6VDm2npVkI Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: z białych 13.05.18, 01:20 dla mnie Węgry, to nieodłącznie Omega i Dziewczyna o perłowych włosach :) www.youtube.com/watch?v=YijB_KVqHV4 Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: z białych 13.05.18, 10:02 Ha.. www.google.co.uk/search?q=dziewczyna+z+perla+%3F&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=en-gb&client=safari#mie=e,,The%20Milkmaid,H4sIAAAAAAAAAONgFuLUz9U3SEsvKIlX4gIxjSsrcpOLtPgdi0rK84uygzNTUssTK4sBH1WinioAAAA Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: z białych 16.05.18, 22:48 no ha.. "tamta dziewczyna miała" jeno perłowe kolczyki. Co do barwy włosów, litery greckiej, tudzież pochwały XVII wiecznej urody nie podejmuję się dyskutować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: z białych 17.05.18, 11:42 No przecież żarcik taki.. Wino w mleko zamienił Odpowiedz Link Zgłoś
derff Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 14.05.18, 10:28 Smakuje mi "Portada" ale nigdy nie patrzę na siaczany. Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 14.05.18, 10:49 Po 3 kieliszku siarczyn już nie czuć. :cool: Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy "S I A R A"- Rewinski to siarą nie gardzil... 14.05.18, 14:54 pl.wikipedia.org/wiki/Jabol#/media/File:Mamroty.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia55 dziekuje za odpowiedzi 14.05.18, 20:07 Dziekuje za odpowiedzi, wina bez siarczynow zamowilam przez znajomego z lokalnej winiarni w miasteczku Féchy (Szwajcaria). I pieknie zapakowane juz do mnie jada :). Dla wiedzacych lepiej: nawet znikoma ilosc siarczynow powoduje u mnie atak anafilaksji, to tak, jakby osobie z celiakia podac ciastko z minimalna ociupinkowa iloscia glutenu - jedno i drugie konczy sie pobytem w szpitalu. Tak wiec... mile osoby zapraszam do siebie, sprobujecie jak smakuje takie wino :) Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: dziekuje za odpowiedzi 14.05.18, 20:12 Trzymam kciuki, żebyś nie dostała wstrząsu anafilaktycznego ( o ile jesteś faktycznie uczulona na znikome ilości siarczynów :))! Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: dziekuje za odpowiedzi 14.05.18, 22:16 konwalia55 napisała: > Dla wiedzacych lepiej: nawet znikoma ilosc siarczynow powoduje u mnie atak anaf > ilaksji, to tak, jakby osobie z celiakia podac ciastko z minimalna ociupinkowa > iloscia glutenu - jedno i drugie konczy sie pobytem w szpitalu. Współczuję. > Tak wiec... mile osoby zapraszam do siebie, sprobujecie jak smakuje takie wino Nie ma żadnej różnicy w smaku, jeśli wino jest młode. Natomiast starsze wino bez siarczynów to pomyje, których nie da się pić. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia55 Re: dziekuje za odpowiedzi 14.05.18, 22:27 Troche wina juz wypilam i pomyje to jednak nie byly. Wina mlode tez sa przeciez rozne. Akurat wino i kawe mam "obcykane" w smakach i rodzajach i nie tylko ;) Reszte napoi, w tym alkoholi, zupelnie nie i raczej nigdy juz ich nie sprobuje - taka moja uroda. A lubisz herbate? Ja prawie nie pije herbaty (jakos nie przepadam), ale moze jest jakas godna uwagi w smaku, zapachu itp.? Powaznie pytam, chetnie bym sprobowala... Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: dziekuje za odpowiedzi 14.05.18, 22:50 konwalia55 napisała: > Troche wina juz wypilam i pomyje to jednak nie byly. Widocznie nie piłaś wina bez siarczynów po okresie przydatności do spożycia, który jest znacznie krótszy niż dla win z dodatkiem siarczynów. Jeśli spróbujesz dwa młode wina z tej samej winnicy i tego samego zbioru, z których jedno zawiera a drugie nie zawiera siarczynów, to na pewno nie będzie pomiedzy nimi zauważalnej różnicy smakowej. > A lubisz herbate? Piję tylko wodę - jest najsmaczniejsza ze wszystkich napojów bezalkoholowych. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia55 Re: dziekuje za odpowiedzi 14.05.18, 22:55 O, ja tez wode :) Pierwsza rzecz, ktora nas "laczy" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: dziekuje za odpowiedzi 15.05.18, 11:55 konwalia55 napisała: > O, ja tez wode :) Pierwsza rzecz, ktora nas "laczy" ;-) Sugerujesz, że nie jesteś człowiekiem? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sambolejro Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 15.05.18, 11:23 Ja bardzo lubię Carlo Rossi. Odpowiedz Link Zgłoś
adriana_ada Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 17.05.18, 00:03 Apropos wina i letniej pogody zawsze mi sie w gorace dni przypomina smak ajvaru, zrobilam dzisiaj wegierskie leczo i napilabym sie tokaju, takiego z beczki Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 17.05.18, 08:54 popacz, a wczoraj wywaliłam ajwar bo nie było komu jeść mnie się chłodzi moje ulubione - alzackie Pinot Gris od Hugelów mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 17.05.18, 23:23 Leczo pyszna rzecz, muszę też sobie zrobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
lena575 Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 17.05.18, 22:33 Dla mnie wszystkie chilijskie lub argentyńskie są super. Odpowiedz Link Zgłoś
adriana_ada Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 17.05.18, 22:50 Tam tez maja wino dla smakoszy i wino dla zuli. Ty wszystko stamtad pijesz? Odpowiedz Link Zgłoś
pct3 Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 21.05.18, 20:16 siarczyny są produktem fermentacji drożdży.... nie za bardzo widzę możliwość powstania wina bez tego procesu. Wina "bez siarczyn" to takie do których się nie dodaje dodatkowo siarczyn, ale tak żeby w ogóle natywnie siarczyn nie było w winie to chyba nie jest do pomyślenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 21.05.18, 23:51 Konwalia w swoim egotyzmie, neurotyczności i hipochondrii myśli, że siarczyny wywołują u niej wstrząs anafilaktyczny, niczym gluten u nikłego procenta społeczeństwa. Ale wystarczy jej brak napisu "zawiera siarczyny" i już może pić, i będzie zdrowa. :D Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 22.05.18, 13:45 A do niedawna laktoza. piataziuta napisała: > Konwalia w swoim egotyzmie, neurotyczności i hipochondrii myśli, że siarczyny w > ywołują u niej wstrząs anafilaktyczny, niczym gluten u nikłego procenta społecz > eństwa. > Ale wystarczy jej brak napisu "zawiera siarczyny" i już może pić, i będzie zdro > wa. :D Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: jakie dobre wino bez siarczynow polecacie? 22.05.18, 17:18 ależ laktoza dalej jest w modzie jako zło tego świata aczkolwiek tutaj akurat może bardziej jest to uzasadnione, bo do 15-30% Europejczyków faktycznie nie trawi laktozy konwalia na pewno jest na nią wrażliwa :D Odpowiedz Link Zgłoś