Dodaj do ulubionych

Prasa kobieca (?)

IP: 195.117.41.* 17.07.02, 15:44
Najbardziej się uśmiałam, jak zobaczyłam okładkę nowego "Elle", a tam: "tylko
u nas - naga Ania B., [... - tu inne atrakcyjne panie]." Po tym widoku
obiecałam sobie, że jak znajdę ten "magazyn dla kobiet" u mojego chłopa w
garażu, to się nie zdziwię.
Dziewczyny, czytacie prasę kobiecą?
Obserwuj wątek
    • Gość: Emma Re: Prasa kobieca (?) IP: 2.4.STABLE* 17.07.02, 23:03
      Taaa, jest mnostwo takich "kwiatkow". Np. publikuja artykul pt. "dojrzala
      pieknosc" o urokach dojrzalej kobiecosci + rady typu "pokochaj wszelkie
      niedoskonalosci", a obok ranking kremow przeciwzmarszczkowych, albo artykul o
      anoreksji, a dwie strony dalej kilka super-diet odchudzajacych + obowiazkowo
      anorektyczna moda (calkiem na serio). Te pisma sa zenujace. Dziwie sie, ze w
      ogole je ktos kupuje.
      • Gość: gaga Re: Prasa kobieca (?) IP: 80.116.215.* 18.07.02, 08:20
        Nie wiem jak to jest z polska prasa kobieca, ale wloska przypomina
        skrzyzowanie poradnika dla sfrustrowanej, grubej i starej kobiety z tania
        reklamowka beauty farm i gabinetow do usuwania cellulitis.
        Ktos to musi kupowac, bo ciagle wydaja. A pozniej sie dziwia, ze coraz wiecej
        anorektyczek i zgonow z powodu zabiegow usuwania tluszczu (higiena w takich
        gabinetach zabiegowych kuleje).
    • hokusai A jakiej prasy bysmy chcialy? 18.07.02, 10:25
      Ja tez sie zawsze wsciekam na pisma kobiece, bo zwykle to dno-dna... I ciesze
      sie, ze nie tylko mnie to doprowadza do pasji. Kupuje i czytam (to zbyt
      eufemistyczne okreslenie, bo co tam czytac..) jak chce sobie poprawic humor,
      mam przed soba podroz pociagiem etc. I marzy mi sie wtedy:
      - dobry reportaz (o kobietach z Polski i ze swiata)
      - reportaz tez o aktualnych wydarzeniach (nie tylko "kobiecych")
      - felieton
      - fajne felietony kulirnarne z przepisami
      - opowiadania
      - porady kosmetyczne (ale nie ilsustowane zdjeciami 13-latek zachwalajacych
      kremy przeciwzmarszczkowe)
      - moda (bez anorektyczek)
      A jak wyglada wasze pismo marzen?
      • Gość: gaga Re: A jakiej prasy bysmy chcialy? IP: *.27-151.libero.it 18.07.02, 11:24
        Pierwsze numery "Twojego stylu", to bylo to. Nie wiem, jak jest teraz, ale
        wtedy chetnie czytalam.
        • Gość: Justyna Re: A jakiej prasy bysmy chcialy? IP: 195.117.41.* 18.07.02, 15:56
          Kiedy chcę poczytać o tym, co mnie interesuje (kino, motoryzacja itp), sięgam
          po magazyny specjalistyczne. To mi wystarcza, nie muszę przepuszczać tego przez
          filtr "kobiecości". Myślę, że np. kolumny motoryzacyjne w pismach kobiecych
          zamiast obalać stereotypy, utrwalają je. (te wszystkie "małe, kobiece autka",
          psychotesty: co mówi o tobie kolor lakieru itp...)

Jest jednak pewien zakres tematów, które interesują wyłącznie kobiety i takie
          sprawy powinno IMHO poruszać pismo kobiece. Chciałabym tam poczytać o
          nowościach w kosmetykach, modzie (normalnej!), zdrowiu... a poza tym: reportaże
          z życia interesujących kobiet, felietony. Bez testów, horoskopów, porad jak
          wywabić plamy z (jego) pobrudzonej smarem koszuli.

Pozdrawiam,
          Justyna
          • Gość: Kati Re: A jakiej prasy bysmy chcialy? IP: 2.4.STABLE* 18.07.02, 19:01
            Ja bardzo lubie felietony z 'Zwierciadla' i 'Wysokich Obciachow', diety cud i
            porady kosmetyczne raczej mnie nie interesuja, bo tyle ich wszedzie, ze juz
            chyba wystarczy...;) Przepisy kulinarne tez, i zastanawiam sie, czy naprawde az
            tak duzo czasu poswiecamy gotowaniu, ze potrzebujemy tysiace przepisow co
            tydzien/miesiac w kazdej gazecie. Przeciez jak ktos w ogole gotuje w domu
            jakies wymyslniejsze potrawy to posiada ze 2-3 ksiazki kucharskie, ktore
            powinny wystarczyc.
            Zdecydowanie najlepszym pismem dla mnie jest 'Zadra', ktora porusza tematyke
            spoleczna i polityczna (tak trudna dla kobiet w dzisiejszej Polsce), jest tam
            miejsce na sprawy 'rodzicielsko-dzieciece', na problemy kobiet na rynku pracy,
            sa reportaze mowiace o syt. kobiet w innych miejscach swiata, godne zaufania
            artykuly na tematy zdrowotne, recenzje kobiecej literatury, kina, etc...
            Naprawde jest to czasopismo, ktore nie zawiera zadnych niepotrzebnych tresci i
            dodatkow w stylu mody, kosmetykow i przepisow, za to same ciekawe i aktualne
            tresci. Jedyna wada to fakt, ze ukazuje sie co kwartal:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka