Dodaj do ulubionych

bolesne miesiączki

12.06.05, 19:55
W czasie 1 i 2 dnia okresu odczuwam ból brzucha i krzyża baaaardzoo silne nie
do wytrzymania:( połykam około 5 tabletek przeciwbólowych dziennie(wiem że to
nie mądre ale zwijam sie inaczej z bólu) i przykładam butelke gorącej wody
...to pomaga. mozecie mi powiedzieć skąd te dolegliwosci ,czy tam w śodku coś
ze mną jest nie tak?czy powinnam sie wybrać do lekarza??chciałabym żeby bóle
ustąpiły.......bardzooo.prosze o porady
Obserwuj wątek
    • iberia29 Re: bolesne miesiączki 12.06.05, 20:45
      taka uroda niektorych kobiet,sugeruje wizyte u ginekologa i byc moze srodki
      antykoncepcyjne pomoga.
    • epsilon0 Re: bolesne miesiączki 12.06.05, 20:53
      Najlepiej zglosic sie do lekarza.
      A z tego co wiem niektore tak maja do pierwszego dziecka - po porodzie jest lepiej.
    • przemkowa.b Re: bolesne miesiączki 12.06.05, 21:34
      Lekarz jest konieczny, są środki które pomagają wyregulować te sprawy i to
      niekoniecznie przeciwbólowe. Najczęsciej to sprawa hormonów.
    • rachela180 Re: bolesne miesiączki 13.06.05, 10:22
      Tez tak miałam.

Idź do ginekologa i spytaj o pigułki. W przypadkach bolesnych miesiączek często
      podejrzewa się endometriozę (az nie chcę Cię straszyć...). Pigułki najczęściej
      rozwiązuja problem.
      Poza tym zlikwidują też problemy z cerą, PMS no i nie zajdziesz w niechcianą
      ciążę :)
    • mmagi Re: bolesne miesiączki 13.06.05, 10:56
      powinnas sie wybrac do dobrego lekarza:-)
    • morela_tu_i_tam Re: bolesne miesiączki 14.06.05, 00:25
      tez mialam ogromne problemy z bolesnymi miesiaczkami, ale lekarz wypisal mi
      MINESULIN. bardzo dobre tabletki, mozna je dostac tylko na recepte. zapytaj sie
      o nie swojego lekarza, bo sa bardzo mocne i najlepiej jak on zdecyduje czy
      mozesz je brac. mi one bardzo pomagaja, pierwszego i drugiego dnia biore dwie i
      trzeciego jedna w rezultacje zero bolu.

pozdrawiam
      • martys_85r ha tez tak MIALAM a nie biore nic nadzwyczajnego.. 14.06.05, 13:47
        mialam baaaardzo bolesne miesiaczki!! plakalam bralam po 4 no-spy i do tego
        opakowanie panadolu lub paracetamolu, to i tak nie pomagalo! kiedys nawet bylam
        na pogotowiu, bo myslalam ze umre! w tych dniach nie chodzilam do szkoly bo
        zwijalam sie z bolu, lzy mi same lecialy a jak slyszalam tekst od nauczycielki
        typu od okresu nikt jeszczze nie umarl (jak prosilam czy moge wyjsc do
        pielegniarki), to myslalam, ze pozabijam! no ale odkrylam recepte:) najpierw
        pigulki, ale nawet na pigulach antykoncepcyjnych mnie bolalo, choc przyznam
        duzo mniej ale jednak, do tego utylam po tym swinstwie 12 kilo przez pol roku!
        oczywiscie u ciebie moze byc inaczej, ale:(ODP NA TWOJE PYTANIE)

poszlam sobie do innego ginekologa i dowiedzialam sie kilku ciekawych rzeczy:)
        otoz, dlaczego tak sie dzieje, ze niektore kobiety boli?
        bo podczas okresu kazda kobieta wytwarza prostaglandyny ktore wywoluja skurcze
        macicy(potrzebne do wydalenie krwi), niestety niektore z nas (te ktore maja
        bole) wytwarzaja ich za duzo, wtedy prostaglandyny przenikaja do miesnia macicy
        a to powoduje BOLESNE skurcze, dlatego trzeba brac leki zawierajace srodek
        antyprostaglandynowy czyli taki, ktory zmniejsza wydzielanie prostaglandyn,
        najlepiej przyjmowac je tuz przed miesiaczka (1-2 dni) po jednej tabletce no i
        w czasie miesiaczki, u mnie dziala to rewelacyjnie! (choc nie biore przed, bo
        mam nieregularne cykle)

jest to np ibuprofen a takze inne, jakies kwasy, nie pamietam dokladnie,
        ibuprofen znajduje sie w lekach: mefacit, ibuprom, advil.
        ja zaczelam od ibupromu bo ten znam, wiem gdzie i za ile kupic, na nim
        skonczylam bo dziala super! lykam jak tylko zobacze co jest grane i potem za
        jakies 5 godzinek znowu, moze nie musialabym gdybym brala wczesniej-przed
        miesiaczka, w koncu lepiej zapobiegac niz leczyc:) ale dla mnie jest to
        najlepszy srodek na ten ch...y bol misiaczkowy!! POLECAM!!
        mam nadzieje ze pomoze wszystkim obolalym:)
        pzdr Martys

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka