Dodaj do ulubionych

ile za opiekę nad dzieckiem

08.07.05, 08:49
sprawa wygląda tak, że trzebaby zająć się malą (7 lat) rano przez godzinkę
dziennie - czyli obudzic, podać sniadanie i zaprowdzić do szkoły - szkola
jest za siątką:-) pani jest z naszego bloku - myślę, że nie muszę płacić tyle
co zazwyczaj dostają opiekunki - bo tu nie trzeba gotować, podawać obiadu
itp.. do szkolu blisko a dziecko narawdę bardzo samodzielne.... dodam że nie
mieszkam w W-wie ale w mniejszym mieście gdzie średnio płaci się 4 zl/h.
Obserwuj wątek
    • dr.verte Re: ile za opiekę nad dzieckiem 08.07.05, 08:54
      4 zlote???Za to że ktoś rano wstanie i ci wyprawi bachora i do szkoly zaniesie.
      Upokarzająca stawka.
      • eszi 4 zl to normalna stawka 08.07.05, 08:58
        w moim mieście, tyle płaci np. moja znajoma ale ona ma dziecko 3 letnie, przy
        którym jest więcej pracy, poza tym do dziecka opiekunka też ma "kawałek" drogi
        więc nie rozumiem, co tu jest upokarzającego - przy założeniu że ktoś zajmuje
        się dzieckiem przez 10 godzin- ma 40 zl dziennie - 800 zl czystej pensji bez
        podatku, a wiadomo, że takie panie zazwyczaj mają emeryturkę, nie widzę nic
        okropnego w takiej stawce - chodzi o to, żeby ktoś przez tę godzinkę byl z
        dzieckiem.... tyle...żadnych zakupów, żadnych prac - nic, a do szkoły jest może
        50 metrów - więc bez przesady ciekawa jestem ile Ty byś zapłacił/a za
        taką "prace"??
        • pimpek_sadelko Re: 4 zl to normalna stawka 08.07.05, 09:41
          jak bede wracala do pracy po macierzynskim to za opieke nad bobasem zaplace 5
          stow miesiecznie. takie sa stawki w moim miescie. opiekunka nie bedzie prac,
          sprzatac itd... jedyne co to pilnowanie dziecka ( jedzenie dla niego przygotuje
          wczesniej), chodzenie na spacery.nie mam sumienia za taka kase wymagac nic
          wiecej. wystarczy, ze syn bedzie bezpieczny. reszte jakos z mezem sobie
          zorganizujemy.
          jesli szkole mas przez siatke to moze corka jako samodzielna osoba pojdzie sama?
          kurcze, czasy sie zmieniaja.... w tym wieku sama jechalam 2 przystanki
          autobusem do budy i prowadzilam brata do przedszkola, ktore bylo wlasnie "tuz
          za siatka".
          • eszi tak by pewnie było - tyle że 08.07.05, 09:49
            szkoła wymaga, żey ktoś przyprowadzal dziecko i odbieral w pierwszej klasie -
            nie wiem jak w drugiej - poszlaby na 200% sama - ale z drugiej strony jest
            samodzielna i owszem - mogę się z nią umówić,że budzę ja telefonem rano , ona
            się szykuje i idzie, ale sama nie wiem, boję się że może coś jej się stać w
            końcu ma dopiero 7 lat....ja w tym wieku też sama zasuwalam do szkoły ale to
            były inne czasy i mieszkałam na wsi - szliśmy wszyscy razem zawsze po
            mnie "zachodzili" koledzy w 5-6 raźniej się spracerowało.... a teraz sama wiesz
            jak jest...
            • lena_zet Re: eh, eszi :) 08.07.05, 10:54
              od września będę w identycznej sytuacji co ty.A na którą jeździsz do pracy?nie
              możesz sama małej podrzucać?
              • eszi no nie - bo muszę 08.07.05, 10:57
                1,5 godzinki dojechać do pracy w W-wie, a świetlica w szkole od 7,30 - ja mam
                na 8 -mąż też... no i tak to wygląda.. apo południu świetlica i obiadki w
                szkole - cóż takie życie chyba........
                • lena_zet Re: no nie - bo muszę 08.07.05, 11:19
                  o kurcze, to faktycznie głupio :( nic, najlepiej zapytaj opiekunki ile będzie
                  chciała kasy za "opiekę" nad dzieckiem.Zobaczysz co ci powie.

• eszi powiedziała tyle, że nie 08.07.05, 11:25
                    liczy na zarobek - bo chce się czyms zając - tyle że co to za zajęcie - a tak
                    serio to sama mnie zaczepiła i pytała... powiedziałam jej mniej więcej jak
                    sprawa wygląda i że nie wiem na 100% jak to będzie bo nie znam planu lekcji
                    itp. np. jeśli będzie miala na 9-tą to wiadomo - posiedzi 2 godzinki - dużo nie
                    zarobi, ale z drugiej strony też się nie napracuje.... wiadomo inaczej wygląda,
                    gdy ktoś płaci 800-1000 a inaczej gdy dostaje się 200 zł, ale z drugiej
                    strony - przecież prawie cały dzień ma dla siebie - tym bardziej że ona nie
                    szuka takiej opieki na cały dzień..... mnie ... zresztą jeszcze nie wiem, czy
                    będzie w porządku z tą kobietą - np. mam obawy czy nie bęzie siedziała u siebie
                    w domku ,albo robila poranne zakupy zamiast siedzieć u mnie..... co z jednej
                    strony niby OK - bo sklep po drugiej stronie ulicy i dziecku nic się nie stanie
                    jak zostanie sama te 15 min. - z drugiej strony - wiadomo- chcialabym, aby
                    pilonowała dziecka.. i tak w koło macieju....ej życie, i dziwią się ldaczego
                    przyrost naturalny spada........
          • eszi no własnie 08.07.05, 09:52
            500 zl - a przy takiej stawce - 4 zł to wychodzi chyba więcej - no nie wiem na
            ile godzin za te 500 zl, ale przy małym dziecku jest więcej pracy - nawet to
            jedzenie, które przygotujesz - musi chyba choć podgrzać.... u nas za opiekę na
            2 dzieci biorą ok. 800-900 zl... no to chyba stawka 4 zl nie jest jakimś
            poniżeniem tyle, że tu będzie mało pracy i wiele się nie nabiera przez m-c ale
            z drugiej strony przecież też sie nie napracuje....
      • eszi nie gadam 08.07.05, 11:11
        z takimi co nie potrafią użyć innego określenia na dziecko..... mam nadzieję,
        że Ty nie masz dzieci - widocznie jesteś jakimś porąbanym opiekunem, ktory
        czuje się nie dowartościowany... przykre to ale może bardziej się postaraj -
        może w końcu ktoś Cię doceni....
    • simonkapl Re: ile za opiekę nad dzieckiem 08.07.05, 10:32
      mysle, ze to jest wystarczajaca suma.Ja jak zaczelam swoja pierwsza prace w
      szkole jezykowej, harowlaam za 5 zl na mieisac, bylo to zreszta niedawno i w
      duzym miescie.Takze, spokojnie.
      • sylwuska22 Re: ile za opiekę nad dzieckiem 08.07.05, 10:50
        Ja przez 3 lata pracowałam jako opiekunka w nie wielkim miasteczku i za opiekę
        nad 20 miesieczną dziewczynką dostawałam 750 zł + pełne utrzymanie. Po 3 latach
        pracy stawka ta wzrosła do 1200 = utrzymanie. Znalam opiekunki ktore miały
        wyższe pensję od mojej.
        • eszi ile godzin i co robiłaś ?? 08.07.05, 10:52
          jaki byl Twoj zakres obowiązków???
        • simonkapl Re: ile za opiekę nad dzieckiem 08.07.05, 10:55
          Ej, no to chyba super ci sie trafilo.Mialas wyzsza pensje niz nauczycielka w
          szkole.
          • pimpek_sadelko Re: ile za opiekę nad dzieckiem 08.07.05, 11:51
            simonkapl napisała:

> Ej, no to chyba super ci sie trafilo.Mialas wyzsza pensje niz nauczycielka w
            > szkole.

i wiecej niz lekrz w szpiotalu z trzema dobowymi dyzurami.
            kurfa mac, po co studia konczyc?
            • simonkapl Re: ile za opiekę nad dzieckiem 08.07.05, 12:00
              No , ja tez se takie pytanie zadaje.
      • eszi Re: ile za opiekę nad dzieckiem 08.07.05, 10:51
        mnie też się wydaje, że specjalnie się nie napracuje - właśicwie musi tylko być
        na czas - przecież śniadanie przygotuję 9a powinna podać herbatę), ubranie też,
        mała sama się umyje - coż więc - praktycznie żadna praca..... a godzinka
        przeleci moment - i OK.... po m-cu zbierze te 100 zł - no majątek to to nie
        jest ,ale kobieta sama powiedziala, że ona nie chce zajmować się dzieckiem cały
        dzień, barziej da rozrywki - pewnie będą sytuacje, kiedy posiedzi dłużej, albo
        poproszę żeby odebrała - ale to sporadycznie.... wiem że to nie majątek, ale po
        m-cu jak ktoś dałby mi dodatkową 100 - 200 zl - to też bym się ucieszyła...
        • sylwuska22 Re: ile za opiekę nad dzieckiem 08.07.05, 11:22
          Zakres moich obowiązków to było tylko i wyłącznie zajmowanie się dzieckiem tzn.
          zabawa z nim, spacery podanie posiłku. Często z nudów podczas gdy mała spała (a
          potrafiła nawet 3 godziny) to sama z siebie gotowałam jej posiłki które z
          reszta uwielbiała.

Natomisat jeśli chodzi o zaprowadzaie dziecka tylko do szkoły , bez odbierania
          po szkole to myślę że 100 zł wystarczy. A pomyślałaś co będzie jeśli dziecko
          będzie chore???
          • eszi Re: ile za opiekę nad dzieckiem 08.07.05, 11:27
            do tej pory dziecko chodziło do przedszkola i sama radziłam sobie z takimi
            problemami - przecież to normalne że dziecko może zachorować.. i wtedy na
            zmianę ja mąż babcia itp... ale babcia nie mieszka w naszym mieście więc nie
            mogę jej codziennie ciągnąć.... po za tym nie chcę jej wykorzystywać.... z
            przedszkolem bylo o tyle dobrze, że wczesniej było otwarte... a teraz godzinka
            do tyłu.... odbierać będę sama.. wiec samo zaprowadzenie.....
    • kajuuusia Re: ile za opiekę nad dzieckiem 08.07.05, 11:46
      moja mama opiekuje sie dzieckiem w toruniu i od godz. 7:00 do 15:00 od
      poneidzialku do piatku dostaje 500zl
      • eszi miesięcznie? 08.07.05, 11:48
        to wychodzi jakieś 3 zł za godzinkę.. i to w Toruniu, a nie w jakimś
        miasteczku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka