Dodaj do ulubionych

Trudne pytanie

01.01.06, 19:55
Moja zona wyslala kilka takich maili z zapytaniem do roznych Instytucji Prawnych:

Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze:
1) 16 tygodni przy pierwszym porodzie; (pracownicy, która wychowuje dziecko przysposobione,
przysługuje urlop macierzyński w wymiarze 18 tygodni również przy pierwszym porodzie)
2) 18 tygodni przy każdym następnym porodzie,
3) 26 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.

Witam,
Pracuje w firmie na umowe o prace, pelny etat od 1996 rooku. W 2004 roku urodzilam martwe
dziecko (posiadam akt urodzenia z pieczatka martwo urodzone).
Obecnie jestem w ciazy, termin porodu mam wyznaczony na koniec lutego. Chcialam sie dowiedziec
jaki wymiar urlopu macierzynskiego bedzie mi przyslugiwal ? 16 tygodni czy 18 tygodni?

Z gory dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • fiordilligi Re: Trudne pytanie 02.01.06, 13:00
      Na wstepie prosze przyjąć wyrazy współczucia nad rozstrzyganiem tak smutnej
      kwestii, przywołującej wspomnienia bolesne dla rodziców.
      W Państwa sytuacji przysługuje urlop macierzyński w wymiarze 18 tygodni. Nie
      przeszkadza temu smutny fakt, iz pierwsze dziecko poprzednio urodziło sie
      martwe. od faktu tego zależy bowiem długośc okresu udzielonego po tym fakcie
      urlopu macierzyńskiego.
      Długość zaś kolejnego urlopu macierzyśkiego wyznacza jedynie okoliczność, czy
      jest to poród pierwszy czy kolejny. W Państwa przypadku dojdzie do kolejnego
      porodu co poświadcza wspomniany akt, zatem ma zastosowanie art. 108 par. 1 pkt
      2 Kodeksu pracy.Pozdrawiam życząc udanego i bezkonfliktowego porodu.
    • napoleon_b Re: Trudne pytanie 02.01.06, 13:27
      Przepis art. 180 par. 1 pkt 2 Kodeksu pracy, stanowi, iż pracownicy przysługuje
      urlop macierzyński w wymiarze 18 tygodni, przy każdym następnym porodzie.
      Przykro o tym pisać, ale za "poród" należy uznać także urodzenie martwego
      dziecka. Świadczy o tym chociażby treść art. 180 [1] par. 1 zd. 1 kp.

Zatem,w omawianym przypadku, poród wyznaczony na koniec lutego br., będzie
      "następnym porodem" w rozumieniu przepisu art. 180 par. 1 pkt. 2 Kodeksu pracy,
      a co za tym idzie, pracownicy przysługiwać będzie urlop macierzyński w wymiarze
      18 tygodni.

Serdecznie i ciepło Państwa pozdrawiam. Ja również czekam na okruszka, który
      przyjdzie na świat latem tego roku.
      • wustyle Re: Trudne pytanie 02.01.06, 14:05
        bardzo bardzo dziekuje
        synka spodziewamy sie w lutym i cieszymy sie ze mama bedzie z nim troszke dluzej w domu
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka