ciacho_ania 23.04.06, 11:28 robi wykres temperatury ciała podczas całego cyklu??? co to daje?? jak to odczytywać?? proszę o pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: czy któraś z Was... 23.04.06, 11:53 A po co podczas całego cyklu? Na początku wystarczy obserwacja śluzu. Jak pojawia się śluz płodny, to trzeba zacząć mierzyć. Potem po zaobserwowaniu skoku temperatury w górę można przestać po trzech dniach podwyższonej temperatury . Oczywiście jeżeli chce się wykryć ewentualne nieprawidłowości (na przykład zbyt krótka faza lutealna, co często uniemożliwia zajście w ciążę), to należy mierzyć dłużej. Można w ten sposób wykryć też przypadki, kiedy pęcherzyk rośnie, nie pęka, a potem zaczyna rosnąć drugi. Takie przypadki zdarzają się, później z tych niepękniętych pęcherzyków robią się torbiele na jajnikach. I jeszcze jedno - mierzenie temperatury jest ważne, jeżeli nie chce się zajść w ciążę. A jeżeli się chce, to wystarczy sama obserwacja śluzu płodnego i współżycie w dniach, kiedy jest najobfitszy. Bo po skoku temperatury w górę nie ma już możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
ciacho_ania Re: czy któraś z Was... 23.04.06, 11:56 ale ja slyszalam ze to daje ze cykl jest dwu czy jedno fazowy... a to ma dawac czy jest jajeczkowanie czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
s.pauli Re: czy któraś z Was... 23.04.06, 12:56 A ja slyszalam ze jest to najlepsza metoda na zajscie w ciaze:)) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: czy któraś z Was... 23.04.06, 15:10 To źle słyszałaś. Tyle, że nie wolno posługiwać się żadnym kalendarzykiem, tylko kierować się objawami śluz+temperatura. I nawet przy najbardziej regularnych cyklach trzeba wiedzieć, że zawsze może trafić się inny, niepowtarzalny. I że owulacja, która zawsze była np. 15-go dnia może być 2 tygodnie później. I wtedy taka sirota nie znająca objawów ględzi, że zaszła w ciążę przed samą miesiączką. A to nieprawda, bo gdyby nie zaszła, to miesiączka nie byłaby następnego dnia, tylko za dwa tygodnie. I znając objawy owulacji nie gadałaby takich głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
s.pauli Re: czy któraś z Was... 24.04.06, 08:40 horpyna4 napisała: I nawet przy najbardziej regularnych > cyklach trzeba wiedzieć, że zawsze może trafić się inny, niepowtarzalny. Tak wlasnie to trzeba wiedziec ale takich sierot jest bardzo duzo, ktore tego nie wiedza i niestety jest jak jest, ciaz niechcianych przybywa. Sierotki sa coraz mlodsze bo wiadomo gdzies czegos nie doczyta albo nie zrozumie, albo po protu jeszcze nie jest wystarczajaco rozwinieta na takie zapobieganie ciazy. Dlatego zdecydowanie nie polecam tej metody. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: czy któraś z Was... 24.04.06, 09:25 Przepraszam, kliknęło mi się. Otóż konieczna jest rzetelna informacja na ten temat. Każda dziewczyna, a właściwie dziewczynka, która zaczyna miesiączkować, powinna być na ten temat przeszkolona. Nie ma "za wcześnie", właśnie taka wiedza łącznie z wyjaśnieniem, że absolutnie nie wolno stosować kalendarzyka, zapobiega "ciążom wakacyjnym". A metodę antykoncepcji można sobie wybrać dowolną, ale objawy poszczególnych faz cyklu trzeba znać. Jeżeli istnieją jakieś nieprawidłowości, to wtedy mamy najszybszą informację na ten temat. Zwłaszcza, że częste są przypadki, że się chce zajść w ciążę i nic z tego. A tak poznajemy własny organizm. Odpowiedz Link Zgłoś
s.pauli Re: czy któraś z Was... 25.04.06, 09:39 horpyna4 napisała: Otóż konieczna jest rzetelna informacja na ten > temat. Każda dziewczyna, a właściwie dziewczynka, która zaczyna miesiączkować, > powinna być na ten temat przeszkolona. Nie ma "za wcześnie", właśnie taka wiedz > a > łącznie z wyjaśnieniem, że absolutnie nie wolno stosować kalendarzyka, zapobieg > a > "ciążom wakacyjnym". Zgodze sie z toba ze kazda dziewczynka powinna byc przeszkolona , lecz tu widze najwiekszy problem poniewaz takie dziewcze powiedzmy nasto letnie jedynie taka metoda prubuje zapobiegac ciazy a moim zdaniem jest to niewystarczajace. A metodę antykoncepcji można sobie wybrać dowolną, ale > objawy poszczególnych faz cyklu trzeba znać Roznie to bywa z tym wyborem, niektore dziewczyny o takich rzeczach z rodzicami nie rozmawiaja a niestety antykoncepcjy kosztuje ciekawe czy moga sobie pozwolic dostajac kilka zlotych kieszonkowego na kupno np.tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli istnieją jakieś > nieprawidłowości, to wtedy mamy najszybszą informację na ten temat. Zwłaszcza, > że częste są przypadki, że się chce zajść w ciążę i nic z tego. A tak poznajemy > własny organizm. Dorosla kobieta od razu nieprawidlowosci zauwazy, taka nastolatka niestety nie, zanim sie nauczy minie kilak dobrych cyklow, w wielu przypadkach czasami na nauke jest za puzno. Uwazam ze wiedza o cyklu jest podstawa, dadatkowe zabezpieczenie koniecznoscia, nie chodzi mi tylko o niechciane ciaze coraz czesciej zapominamy o Aids wydaje sie nam ze nas to juz nie dotyczy , problem dosc glosno dyskutowany w latach 80tych niestety teraz zdaje mi sie ze za malo sie o tym mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kar Re: czy któraś z Was... 23.04.06, 20:19 Ja mierzę przez większość cyklu + obserwacje wydzieliny śluzowej. Pozwala mi to określić kiedy jestem w okresie płodnym. Aby nauczyć się jak to odczytywać polecam strony www o NPR. Tam jest wszystko dokładnie napisane www.npr.prolife.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś