veroniq 12.06.06, 09:58 jaką obrać strategię, aby skutecznie przygotować się, w ciągu 4 tyg., do egzaminu na aplikację radcowską? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fiordilligi Re: JAKA STRATEGIA...? 12.06.06, 12:28 Witam Miesiąc to nie jest zbyt wiele. Ale zakładam, ze nie zaczynasz calkowicie od początku.W tej sytuacji wyłacznie przepisy, żadnych komentarzy itp o podręcznikach nawet nie wspominam. Uczyć się na przemian wszystkich dziedzin a nie po kolei, bo to zbyt schemtyczne. Czyli: kc, kpc, rodzinne, koszty, prawo pracy i ubezpieczeń ( głównie :system, renty i emerytury z FUS,) kk, kpk - trudno doradzić w jakim zakresie ale z pewnością trzeba znac przepisy ogólne, kpa, zamówienia publiczne, prawo wodne, ksh, działaność gospodarcza, upadłościowe i naprawcze, kks ,ustawy podatkowe - zasady, stawki i reguły podstawowe organy ochrony prawnej to powyżej to taka zasadnicza podstawa , która zapewne znajdzie się na teście.I chyba najlepiej po prostu otoczyć się przepisami i je zgłębić :-) Ale są tu ci, co zdali w ubiegłym roku i pewnie poradzą coś bardziej pocieszającego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
veroniq Re: JAKA STRATEGIA...? 12.06.06, 13:47 Witam, bardzo dziękuję za cenne wskazówki, w tamtym roku niestety zbrakło mi punktów... bardzo proszę o kolejne inspiracje, z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam Weronika Odpowiedz Link Zgłoś
ant25 Re: JAKA STRATEGIA...? 12.06.06, 14:05 Ja po pewnych emocjonalnych bojach podchodze do egzaminu i teraz "obrabiam" tylko pytania testowe, czyli szufladkuje swą wiedzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: JAKA STRATEGIA...? 12.06.06, 19:40 Hej, ja uczyłam się 2 tygodnie, ale na urlopie, czyli intensywnie: Konstytucja, ustawa o radcach, a potem przeczytałam wszystkie kodeksy - oprócz prawa karnego i europejskiego. Dostałam 188, a po weryfikacji 194. Gdybym ruszyła karne, to dostałabym się odrazu :) Odpowiedz Link Zgłoś
veroniq Re: JAKA STRATEGIA...? 13.06.06, 10:20 no no no !!! motywacja mi skoczyla! :D dzięki!:D Odpowiedz Link Zgłoś