Dodaj do ulubionych

Terapeutyczna rola forum

IP: 212.253.25.* 09.05.01, 13:55
Pısze tu duzo fajnych ludzı, ale nıektore wypowıedzı np. Peda, Mumy to belkot ı
zenada. Stare ramole wymadrzaja sıe na tematy seksu, paskudna sprawa. Wszedzıe
ıch pelno, slowotok nonstop, zaınteresowanıa szerokı bo ı koscıola bronıa, ı
ludzı pouczaja. Mam nadzıeje , ze tylko ja przez pomylke ıch przeczytalem, bo
nıe bylo warto.
Obserwuj wątek
    • mary_z_danii Re: Terapeutyczna rola forum 09.05.01, 15:16
      Pozdrawiam :))
    • Gość: ira Re: Terapeutyczna rola forum IP: 192.77.198.* 09.05.01, 15:21
      Gość portalu: gomezar napisał(a):

> Pısze tu duzo fajnych ludzı, ale nıektore wypowıedzı n
      > p. Peda, Mumy to belkot ı
      > zenada. Stare ramole wymadrzaja sıe na tematy seksu, paskudna sprawa. Wsze
      > dzıe
      > ıch pelno, slowotok nonstop, zaınteresowanıa szerokı bo 
      > 05; koscıola bronıa, ı
      > ludzı pouczaja. Mam nadzıeje , ze tylko ja przez pomylke ıch prz
      > eczytalem, bo
      > nıe bylo warto.

Popieram w 100 %. Jak chca terapii niech nam placa !
    • Gość: motek Re: Terapeutyczna rola forum IP: *.BrockU.CA 09.05.01, 15:37
      Z drugiej strony - jak chcesz przeczytac zawsze _swoje_ poglady, to po co
      wogole zawracac sobie glowe internetem.

Pozdrawiam,

-m-
      • Gość: ira Re: Terapeutyczna rola forum IP: *.pfizer.com 09.05.01, 15:51

Bez sensu. Tzn. jak Pedowi sie nie podobaja np. moje poglady to tez ma sie
        nie zajmowac internetem ? Dobrze by bylo..
        Moim pogladem jest to ze nie gustuje w pewnej grupie pogladow i mam chyba prawo
        to wyrazic. A to ze kazdy by wolal czytac "zawsze swoje poglady" jest chyba
        oczywiste.

Gość portalu: motek napisał(a):

> Z drugiej strony - jak chcesz przeczytac zawsze _swoje_ poglady, to po co
        > wogole zawracac sobie glowe internetem.
        >
        > Pozdrawiam,
        >
        > -m-

• Gość: motek Re: Terapeutyczna rola forum IP: *.BrockU.CA 09.05.01, 16:01
          Nie zrozumialas (les). Sprobuje jeszcze raz, tym razem bardziej opisowo. Ludzie
          na forum wyrazaja rozne poglady. Obrazanie sie na ten fakt nie ma sensu. Jesli
          ktos oczekuje, ze wszyscy beda sie wypowiadac w Twoim pojeciu 'rozsadnie' jest
          w gruncie rzeczy oczekiwaniem, ze wszyscy beda mieli poglady albo sposob
          dyskusji podobne do Twoich.
          To nie jest 'forum ludzi podobnie myslacych' i rozne poglady sie tu wyraza. Nie
          sugeruje, zeby ktokolwiek z przedmowcow sie stad wyniosl. Ale obrazanie sie na
          czyjes poglady 'hurtowo' - a'la 'ten i ten belkoce' jest moim zdaniem bezcelowe
          i jakby zalosne.
          Co do Twojej koncowej uwagi: towarzystwo, w ktorym wszyscy maja takie poglady
          jak ja doprowadza mnie do nudnosci. W 20 minut.

Pozdrawiam,

-m-

• Gość: ira Re: Terapeutyczna rola forum IP: *.pfizer.com 09.05.01, 16:34

> Nie zrozumialas (les). Sprobuje jeszcze raz, tym razem bardziej opisowo. Ludzie
            >
            > na forum wyrazaja rozne poglady. Obrazanie sie na ten fakt nie ma sensu. Jesli
            > ktos oczekuje, ze wszyscy beda sie wypowiadac w Twoim pojeciu 'rozsadnie' jest
            > w gruncie rzeczy oczekiwaniem, ze wszyscy beda mieli poglady albo sposob
            > dyskusji podobne do Twoich.
            > To nie jest 'forum ludzi podobnie myslacych' i rozne poglady sie tu wyraza. Nie
            >
            > sugeruje, zeby ktokolwiek z przedmowcow sie stad wyniosl. Ale obrazanie sie na
            > czyjes poglady 'hurtowo' - a'la 'ten i ten belkoce' jest moim zdaniem bezcelowe
            >
            > i jakby zalosne.
            > Co do Twojej koncowej uwagi: towarzystwo, w ktorym wszyscy maja takie poglady
            > jak ja doprowadza mnie do nudnosci. W 20 minut.
            >
            > Pozdrawiam,
            >
            > -m-
            >

No i to jest wlasnie to. Ja mam inny poglad i od razu jestem LES i do tego glupia
            (zrozumialam podtekst chcesz mi to bardziej opisowo wyjasniac). Ja nie jestem
            przeciw wymianie pogladow (nawet tych najbardziej krancowych) ale dlaczego
            przy tym ktoras ze stron ma byc obrzucana epitetami (jak to juz zrobiles) ?
            Zrozum ze MAM INNE POGLADY NA PEWNE SPRAWY I TO TEZ JEST POGLAD (i mam prawo to
            wyrazic).
            • Gość: motek Re: Terapeutyczna rola forum IP: *.BrockU.CA 09.05.01, 16:44
              Gość portalu: ira napisał(a):
              > No i to jest wlasnie to. Ja mam inny poglad i od razu jestem LES i do tego glup
              > ia
              > (zrozumialam podtekst chcesz mi to bardziej opisowo wyjasniac). Ja nie jestem
              > przeciw wymianie pogladow (nawet tych najbardziej krancowych) ale dlaczego
              > przy tym ktoras ze stron ma byc obrzucana epitetami (jak to juz zrobiles) ?
              > Zrozum ze MAM INNE POGLADY NA PEWNE SPRAWY I TO TEZ JEST POGLAD (i mam prawo to
              > wyrazic).
              No i mam za swoje. Czy ja uzylem jakichkolwiek slow uznawanych powszechnie za
              obrazliwe? Jakiekolwiek epitety? Sens mojej calej wypowiedzi (od poczatku) mial
              byc taki, ze 'lubie wasze popglady tylko tych dwoch jest 'be' jest tak zalosne,
              ze as smieszne.
              Co do tego 'LES' (kapitalizacja Twoja) Mam nadzieje, ze zartujesz, ale dla tych,
              ktozy nie biora udzialu w konwersacji i moga zgubic kontekst, wyjasniam:
              Poniewaz nie bylem pewien Twojej plci (nie wynikalo to w zaden sposob z postu, bo
              nie bylo rodzajnikow), napisalem: napisalas (les), gdzie -les jest alternatywna
              koncowka, stosowna dla plci zenskiej. Nie mam niestety polskich liter.
              I nie krzycz juz na mnie wiecej, prosze.

Szczerze rozbawiony Twoim zartem,

-m-
              • Gość: ira Re: Terapeutyczna rola forum IP: *.pfizer.com 09.05.01, 16:51

> Gość portalu: ira napisał(a):
                > > No i to jest wlasnie to. Ja mam inny poglad i od razu jestem LES i do tego
                > glup
                > > ia
                > > (zrozumialam podtekst chcesz mi to bardziej opisowo wyjasniac). Ja nie jes
                > tem
                > > przeciw wymianie pogladow (nawet tych najbardziej krancowych) ale dlaczego
                > > przy tym ktoras ze stron ma byc obrzucana epitetami (jak to juz zrobiles)
                > ?
                > > Zrozum ze MAM INNE POGLADY NA PEWNE SPRAWY I TO TEZ JEST POGLAD (i mam pra
                > wo to
                > > wyrazic).
                > No i mam za swoje. Czy ja uzylem jakichkolwiek slow uznawanych powszechnie za
                > obrazliwe? Jakiekolwiek epitety? Sens mojej calej wypowiedzi (od poczatku) mial
                >
                > byc taki, ze 'lubie wasze popglady tylko tych dwoch jest 'be' jest tak zalosne,
                >
                > ze as smieszne.
                > Co do tego 'LES' (kapitalizacja Twoja) Mam nadzieje, ze zartujesz, ale dla tych
                > ,
                > ktozy nie biora udzialu w konwersacji i moga zgubic kontekst, wyjasniam:
                > Poniewaz nie bylem pewien Twojej plci (nie wynikalo to w zaden sposob z postu,
                > bo
                > nie bylo rodzajnikow), napisalem: napisalas (les), gdzie -les jest alternatywna
                >
                > koncowka, stosowna dla plci zenskiej. Nie mam niestety polskich liter.
                > I nie krzycz juz na mnie wiecej, prosze.
                >
                > Szczerze rozbawiony Twoim zartem,
                >
                > -m-

HAHAHA !..Sorry ale jestem przewrazliwiona poniewaz takie epitety tutaj nagminnie
                padaja za samo wyrazenie odmiennych pogladow.
          • mary_z_danii Re: Terapeutyczna rola forum- Motek 09.05.01, 16:39
            Motek, ale namotales :)))
            Tu nie chodzi o roznice pogladow, i wlasnie po to zostaly fora stworzone, zeby
            o tych roznych pogladach spokojnie i rzeczowo podyskutowac ( a czasem moze i
            pozartowac;).
            Glownie chodzi o FORME, w jakiej te poglady sa wyrazane (czesto bez
            najmniejszego szacunku dla przedmowcow, a ostatnio nawet i w formie osobistych
            wycieczek - a przeciez nie chodzi chyba o to, by sobie wzajemnie dokopywac?).
            Jak Ty w takim razie nazwiesz nieustanne atakowanie innych forumian: ze
            kobieta, ze feministka,ze zdzira, ze lesbijka, ze mieszka zagranica itd. Czy
            sam nazwiesz to rzeczowa wymiana pogladow? Bo ja nie, dla mnie jest to
            leczeniem wlasnych problemow - czyli tytul watka zgadza sie - forum ma wyraznie
            role terapeutyczna (dla niektorych jego uczestnikow)
            Pozdrawiam :)
            • Gość: motek Re: Terapeutyczna rola forum- Motek IP: 139.57.232.* 09.05.01, 16:56
              mary_z_danii napisał(a):

> Jak Ty w takim razie nazwiesz nieustanne atakowanie innych forumian: ze
              > kobieta, ze feministka,ze zdzira, ze lesbijka, ze mieszka zagranica itd. Czy
              > sam nazwiesz to rzeczowa wymiana pogladow?
              Ja nie oceniam osob przez Internet. To uluda. Byl kiedys taki zart, dawno temu, w
              New York Timesie, z dwoma psami. Jak nie znasz to moge opisac (to rysunek).
              Staram sie oceniac poglady i ich argumentacje. Co do *formy* to masz racje, bywa
              zalosna. Tylko co z tego. Bardzo duzo osob tutaj (ty tez) mylnie bierze 'mily
              ton' za przejaw inteligencji.
              Np. moim zdaniem 'Ped' ma czasem cos ciekawego do powiedzenia. Moim zdaniem myli
              sie czasem gleboko, ale nie zmienia to faktu ze *miewa* cos ciekawego do
              powiedzenia.

Pozdrawiam

-m-
              • mary_z_danii Re: Terapeutyczna rola forum- Motek ponownie 09.05.01, 17:04
                Wiesz, ja caly czas mowie o *formie*, bo jak pisalam wczesniej, o tresci zawsze
                mozna na spokojnie porozmawiac i to bez wyrzucania wlasnego blota i
                obrzucania nim innych... I nawet po wymianie zdan rozstac sie w spokojnej
                niezgodzie.
                Po prostu dlatego, ze mamy prawo miec rozne poglady, ale nie mamy prawa, by
                obrazac innych.
                I oto, wydaje mi sie, mym przedmowcom chodzilo.
                Pozdrawiam tez :)
                • Gość: ira Re: Terapeutyczna rola forum- Motek ponownie IP: *.pfizer.com 09.05.01, 17:31

Chcialam tez dodac ze podobnie jak obrzucanie epitetami jest nie na miejscu,
                  tak tez dawanie upustu swojej nienawisci do jakiejs grupy (np. kobiet w
                  przypadku Peda). Wiadomo ze jesli ten osobnik nie jest wstanie sie powstrzymac
                  przed wyglaszeniem jakiegos stereotypowego farmazonu, to obraza tym
                  automatycznie wszystkie kobiety.
                  • mary_z_danii Re: Terapeutyczna rola forum- do Ira 09.05.01, 17:42
                    Nic dodac, nic ujac :)))
                    Dla orientacji -Obecnie ped nazywa sie "Gucio" (to chyba z tej serii dla
                    dzieci "Cezar i Gucio", nie zmienilo to jednak jego image, vide np. watek o 100%
                    kochance na forum Mezczyzna). A i sam ex-ped ma ten sam IP numer ;)
                    • Gość: motek Re: Terapeutyczna rola forum- do Ira IP: *.BrockU.CA 09.05.01, 18:06
                      No juz nie sledz tak tych numerkow. Naprawde nie warto.

Pozdrawiam,

-m-
                  • Gość: L. Re: Terapeutyczna rola forum- Motek ponownie IP: *.mpip-mainz.mpg.de 09.05.01, 17:44
                    To fakt, ze spokojna dyskusja jest rzadka na tym
                    forum. Najczesciej, jak sie nie zgadzasz, to zostaje
                    wytoczony argument w postaci epitetow. Ale czasami
                    naprawde mozna kulturalnie podyskutowac nawet gdy sie
                    ma zupelnie przeciwstawne zdanie. Tematy gdy wszyscy
                    ze wszystkimi sie zgadzaja gina bardzo szybko, bo jak
                    dlugo mozna prawic sobie komplementy, to poprostu
                    NUDNE. Ale znalezc przeciwnika, ktory podejmie
                    wyzwanie i wymieni z toba konkretne, rzeczowe
                    argumenty, to prawdziwa przyjemnosc. Przynajmniej dla
                    mnie. I bardzo wiele uczy, bo mozna spojrzec na sprawe
                    z innej strony, a to zawsze wzbogaca. I wiecie co, dla
                    tych dyskusji warto przejsc przez to cale bagno obelg
                    i 'dyskutantow', ktorzy jedyne co potrafia napisac to
                    obrzucic cie wyzwiskami i to w dodatku z bledami.

A co do terapeutycznej roli forum, to moze lepiej, ze
                    sie wyladuja tutaj, zamiast wyjsc na ulice. Jesli to
                    im faktycznie pomaga!?
                    • mary_z_danii Re: Terapeutyczna rola forum- do L. 09.05.01, 18:03
                    • mary_z_danii Re: Terapeutyczna rola forum- do L. 09.05.01, 18:20
                      Sorki, wyslalam za wczesnie,potem byly problemy z wyslaniem, dlatego powyzszy
                      post jest pusty ;)
                      A widac niektorym pomaga wyladowanie sie tutaj, na forum, zamiast na ulicy - o
                      czym zreszta swiadczy natychmiastowa odpowiedz tak wielu osob ;)
                      I zgadzam sie, niech sie odreaguja, ale nawet to mozna robic w troche lepszym
                      (czytaj bardziej inteligentnym stylu), nieprawdaz? A jesli nie - to moze lepiej
                      isc na spacer zamiast zalewac wlasnym kwasem innych? Swieze powietrze tez na
                      ogol pomaga na przeciazone nerwy ;)
                      Podziwiam Skandynawow, ktorzy godzinami potrafia dyskutowac o samych pogladach,
                      bez osobistych wycieczek do dyskutantow (juz widze kolejne kamienie rzucane na
                      moja emigrancka glowe lol)
                  • Gość: motek Re: Terapeutyczna rola forum- Motek ponownie IP: *.BrockU.CA 09.05.01, 17:46
                    Jak mozna obrazic 'wszystkie kobiety' przy pomocy 'farmazonu' i to
                    jeszcze 'stereotypowego'. Chyba bede potrzebowal niezaleznej opinii.

Pozdrawiam

-m-
                    • Gość: motek Re: Terapeutyczna rola forum- Ira IP: *.home.cgocable.net 09.05.01, 23:57
                      Z przykroscia (lub zadowoleniem) zawiadamiam, ze Twoje stwierdzenie
                      jakoby 'stereotypowe farmazony' pisane przez Ped'a obrazaly wszystkie kobiety
                      jest formalnie nieprawdziwe. Zapytalem mojej Zony (czytujacej forum GW) i
                      dowiedzialem sie, ze wprawdzie Ped ja czasem irytuje, ale nie czuje sie
                      obrazona. Moja Zona jest bez watpienia kobieta i zna poglady, ktore Ped wyraza.
                      Zatem: 'close, but no cigar'.

Z szacunkiem, zawsze Wasz,

-m-
                      • Gość: ira Re: Terapeutyczna rola forum- Ira IP: *.pfizer.com 11.05.01, 17:07

> Z przykroscia (lub zadowoleniem) zawiadamiam, ze Twoje stwierdzenie
                        > jakoby 'stereotypowe farmazony' pisane przez Ped'a obrazaly wszystkie kobiety
                        > jest formalnie nieprawdziwe. Zapytalem mojej Zony (czytujacej forum GW) i
                        > dowiedzialem sie, ze wprawdzie Ped ja czasem irytuje, ale nie czuje sie
                        > obrazona. Moja Zona jest bez watpienia kobieta i zna poglady, ktore Ped wyraza.
                        >

Ok. Nie lapmy sie za slowka. Moze slowo "obraza" jest malo adekwantne. "Irytacja"
                        jest o wiele tutaj wlasciwsza bo tak samo mozna sie irytowac brzeczaca mucha.
                        Z tym ze oczywiscie subiektywne odczucia czytelniczek moga byc rozne.
                        Pozdr
                        > Zatem: 'close, but no cigar'.
                        >
                        > Z szacunkiem, zawsze Wasz,
                        >
                        > -m-

• Gość: Gucio Re: Terapeutyczna rola forum- Do Motka IP: 212.191.70.* 09.05.01, 17:49
                Dzieki za slowa poparcia. Pokaz miejsca w ktorych sie
                myle . Niektorzy przypisuja mi poglady rodem ze
                Sredniowiecza.
                • Gość: motek Re: Terapeutyczna rola forum- Do Motka IP: *.BrockU.CA 09.05.01, 17:51
                  OK. Pokaze. Ale to bedzie wymagac wiecej pisania. W pracy nie moge ;-(. Ale
                  napisze w domu, wieczorem.

Pozdrawiam,

-m-
                  • Gość: Gucio Re: Terapeutyczna rola forum- Do Motka IP: 212.191.70.* 09.05.01, 18:00
                    Dziekuje i czekam .Moze wreszcie bedzie z tego
                    przyzwoita dyskusja na poziomie. Bo dotad nieustannie
                    czytam albo pochwaly albo znacznie wiecej obelg i
                    epitetow. A tak naprawde nie cierpie wszelkiej
                    mnipulacji jaka ludzie wzgledem siebie ciagle stosuja .
                    Moim zdaniem jest to przyczyna wszystkich nieporozumien
                    i wrogosci pomiedzy ludzmi.
                    • muma Re: Terapeutyczna rola forum- Do Motka 10.05.01, 00:27
                      Problem Sary, Mary z DK i kilku podobnych osób polega
                      na tym, że one nie są w stanie zaakceptować ludzi o
                      takich poglądach, jak ja. Wkurwia je maksymalnie, że
                      ktoś śmie mieć takie poglądy i w dodatku je wygłasza
                      na równi z ich poglądami. Stąd właśnie reakcja: "Zaraz
                      Cie stąd usuną, Psycholu". Niech do cholery jasnej te
                      panie nie wciskają ciemnoty, że ja pierwszy
                      kogokolwiek obraziłem czy wyraziłem się za ostro. To
                      właśnie wątek o ww tytule był pierwszym atakiem z moim
                      biernym udziałem - wcześniej ja sam do NIKOGO żadnych
                      wycieczek osobistych nie robiłem.
                      Prawdziwość moich słów można sprawdzić po datach
                      odpowiednich postów.
                      Te wycieczki osobiste są wciąż - te panie nie
                      odróżniają twardej dyskusji od obrzucania się błotem.
                      Właśnie o to chodzi, że ja akceptuję ich obecność na
                      forum z definicji!
                      Chodzi o to, że gdybym ja miał wejścia u
                      administratora tego forum, to one by bez przeszkód
                      pisały, co chcą (jak teraz), natomiast one
                      wypieprzyłyby mnie w pierszym możliwym terminie, gdyby
                      tylko mogły. O to chodzi!!!
                      • Gość: Ped Re: Terapeutyczna rola forum- Do administratora! IP: 212.191.70.* 10.05.01, 07:38
                        Swoja droga , jak to jest , ze wypowiedzi sa niby
                        anonimowe a zostalem wysledzony i szantazowany .? Czy
                        to jest w porzadku ?
                        • Gość: motek Re: Terapeutyczna rola forum- Do administratora! IP: *.BrockU.CA 10.05.01, 19:08
                          nslookup + 5 minut czasu + zbieg okolicznosci. Swoja
                          droga zastanawiam sie dlaczego oprogramowanie portal
                          podaje ten kawalek adresu, ktory podaje.

-m-
                      • mary_z_danii Re: Terapeutyczna rola forum- muma 11.05.01, 09:45
                        Acha, zaczynam troche rozumiec twoj tok wypowiedzi: czyli wyzywanie dyskutantow
                        od zdzir, lesbijek, cwokow itd to po prostu "twarda dyskusja" (coz za
                        eufemizm ;), na ktorej my - z definicji- glupsze jako kobiety po prostu sie nie
                        poznalysmy.
                        Wiesz, nawet nie chce w takim razie slyszec jak wyglada obrzucanie blotem wg
                        twojego pojecia.
                        I oczywiscie po raz kolejny przypisujesz innym nieistniejace slowa i czyny.
                        A poza tym zapomniales juz chyba o swoich obscenicznych watkach pisanych pod
                        innym nickiem m.in. psychol (bardzo symptomatyczne, malo sympatyczne btw), do
                        czego sie zreszta potem sam przyznales. I te wlasnie watki wzbudzily pierwsze
                        protesty innych dyskutantow.
                        Nazwales siebie potem muma, ale agresywny i pelen blota styl pozostal. Nie rob
                        wiec z siebie niewinnej ofiary dwoch pan -Sary i Mary, bo jest to smieszne i
                        zalosne.
                • Gość: motek Rozbieram Gucia... IP: *.home.cgocable.net 11.05.01, 05:26
                  ...czyli dlaczego Ped mylil sie gleboko.

Mialem napisac juz wczoraj, ale inne obowiazki (i przyjemnosci) nie pozwolily
                  mi poswiecic wystarczajaco duzo na wysmazenie przyzwoitej wypowiedzi.
                  Zwlaszcza, ze piszesz tak plodnie, ze przeczytanie i zanalizowanie chocby
                  czesci 'zrodel' musialo zajac pewien czas. Jak sie juz nawet takie zestawienie
                  zrobi, to odniesienie sie do tresci bywa ciezkie.
                  Wezmy na przyklad stwierdzenie, ze "mezczyzna jest istota skomplikowana i to
                  dzieki plci meskiej dokonuje sie ewolucja gatunku. A plec zenska (..) pelni w
                  ewolucji role zachowawcza". Co to jest, do licha? Poglad Twoj, czy figura
                  retoryczna? Bo jesli to retoryka tylko, to nie ma z czym dyskutowac. Z drugiej
                  strony, takie 'wycieczki' a'la Lysiak robisz na tyle czesto, ze zaczynam
                  wierzyc, ze to poglad. Rownie dobrze mozna by napisac, ze plec meska usiluje
                  zniszczyc Ziemie, a kobiety usiluja planete ocalic. W obu przypadkach to
                  bzdura, bo po pierwsze prawidla ewolucji sa raczej 'statystyczne' i w tym
                  sensie zachowanie konkretnej osoby (np. to, czy ta osoba stapa twardo i nisko,
                  czy buja wsrod oblokow) nie maja tu nic do rzeczy; po drugie zas,
                  rozgraniczenie miedzy podlymi i szlachetnymi, madrymi i glupimi, tymi co burza
                  czy buduja nie pokrywa sie z podzialem na plcie. Ani z zadnym innym.
                  Potem jeszcze, zeby rozsmieszyc mnie jeszcze bardziej odwolujesz sie do 'badan
                  naukowych', gdzie 'rozklad cech fizycznych i psychicznych u samic i samcow jest
                  gaussowski' itd. Guciu, jako osoba parajaca sie nauka scisla powinienes
                  wiedziec, ze kreslone przez biologow, psychologow, epidemiologowy itp. diagramy
                  nalezy traktowac z przymruzeniem oka. Oni z reguly spali na tym wykladzie i to
                  potem widac.
                  Drugi przyklad to watek o 'wychowaniu bezstresowym'. Zaczynasz od stwierdzenia,
                  ze wychowanie bezstresowe rozumiane jako wychowanie bez autorytetu jest
                  szkodliwe. Rozsadnie. Potem jednak przytaczasz Singapur, jako miejsce, w ktorym
                  chuligani nie bazgrza na murach bo grozi za to chlosta. Z tego zas wyciagasz
                  wniosek, ze kara cielesna jest potrzebna w procesie wychowania. Moze i w
                  Singapurze nie ma napisow na murach. Moze nawet z uwagi na kare chlosty. Ale to
                  nie uprawnia wniosku, ze kary cielesne powstrzymuja pisanine na murach i ze
                  czyste mury sa warte wprowadzenia kary chlosty.
                  Przyklad 'schoolyard lawyers' tez o niczym nie swiadczy - co proponujesz -
                  sprac dzieciaka? Istnieje spory repertuar metod 'przymusu posredniego', ktore
                  mozna wykorzystac, aby dziecku narzucic swoj autorytet. Nie trzeba
                  lac.Generalnie wniosek, ze rozpanoszenie chamstwa i agresji w Polsce
                  zawdzieczamy spaczonym metodom wychowawczym zaimportowanym z USA jest falszywy.
                  Co nie znaczy, ze metody sa OK. Tylko Polska ich nie zaimportowala,
                  wypracowalismy je sami.

Na razie na tyle. Zreszta - i tak nikt nie czyta takich dlugich postow.

Pozdrawiam,

-m-
                  • Gość: L. Re: Rozbieram Gucia... IP: *.mpip-mainz.mpg.de 11.05.01, 13:18
                    Ja czytam dlugie posty, choc musze sie przyznac, ze
                    braklo mi zaciecia zeby przestudiowac posty Peda.
                    Jesli po trzech zdaniach nie rozumiem o co autorowi
                    chodzi, to daje sobie spokoj. Twoja wypowiedz
                    zrozumialam w calosci i brzmi nader logicznie.
                    Pozdrawiam.
                  • Gość: ira Re: Rozbieram Gucia... IP: 192.77.198.* 11.05.01, 16:48

Tu akurat nasze poglady sie zbiegaja. Wlasnie to o czym napisles najbardziej
                    razi mnie u tego czlowieka. I naprawde wspolczuje jego studentkom. Sa zmuszone
                    tego sluchac obowiazkowo. (Kiedy wreszcie bedzie weryfikacja kadr w Polsce!)
                    Ale nie chce byc nudna i przytaczac dalszych cytatow z wypowiedzi Peda (poza
                    tym mam ciekawsze zajecia w chwili obecnej). Robilam to juz zreszta na innych
                    watkach

Pozdrowienia
                  • Gość: ira Re: Rozbieram Gucia... IP: 192.77.198.* 11.05.01, 16:49

Tu akurat nasze poglady sie zbiegaja. Wlasnie to o czym napisles najbardziej
                    razi mnie u tego czlowieka. I naprawde wspolczuje jego studentkom. Sa zmuszone
                    tego sluchac obowiazkowo. (Kiedy wreszcie bedzie weryfikacja kadr w Polsce!)
                    Ale nie chce byc nudna i przytaczac dalszych cytatow z wypowiedzi Peda (poza
                    tym mam ciekawsze zajecia w chwili obecnej). Robilam to juz zreszta na innych
                    watkach

Pozdrowienia
                  • Gość: Ped Re: Odpowiedz do Motka i innych. IP: 212.191.70.* 11.05.01, 18:03
                    Odpowiem w punktach . Rozklad cech : dotyczy wzrostu ,
                    wagi , inteligencji zaburzen mowy , dyslekcji i innych
                    . U kobiete cechy te sa blizej sredniej , tj .
                    normy.Wsrod mezczyzn spotyka sie wiecej geniuszy ale
                    i niedorozwinietych , wieksza smiertelnosc noworodkow,
                    dewiacji psychicznych i seksualnych . W efekcie doboru
                    naturalnego do rozplodu dopuszczani sa osobnicy z
                    cechami najlepszmi - to oczywiscie dotyczy dzikich
                    zwierzat. Fakty stwierdzone bezspornie.2. Plec zenska
                    dobiera partnera nie urodziwego ale pelnego wigoru i
                    energii, czyli najlepszego ojca dla potomstwa . U ludzi
                    - gruby portfel i wiek niekoniecznie rowiesnicy, czesto
                    mezczyzna starszy , jako sprawdzony . to odnosnie
                    "chodzenia po ziemi ".4. Male dziecko wychowuje sie
                    najskuteczniej metodami stosowanymi przez zwierzeta ,
                    czyli odmiane "tresury" .Nazywa sie to "wpajaniem" . Ta
                    metoda psy tresuja szczeniaka jesli "podskakuje"
                    przeciw doroslemu. Pozniej juz nie trzeba takich kar
                    stosowac , i nie nalezy , bo dzieciak jest juz za duzy
                    i moze oddac . Za mojego dziecinstwa bicie linijka w
                    "lape" stosowano do klasy czwartej. Pozniej juz tylko
                    stanie w kacie lub kleczenie. Nikt nie smial odmowic
                    podddania sie karze. I nikt z uczniow nie mial
                    pretensji do nauczyciela. Bardzo mile wspominam szkole
                    podstawowa pomimo tych kar. W modelu wychowawczym
                    obecnym nauczyciel nie ma mozliwosci ukarania ucznia
                    agresywnego w sposob dla tego ucznia przekonujacy ,
                    czyli przez skore. Bezkarnosc sprawcow sprzyja agresji
                    w stosunku do mlodszych i slabszych. Moje tu postawione
                    tezy oparte sa na faktach z badan nad zachowaniem sie
                    zwierzat ( etologii ) - ksiazki np . Konrada Lorenza ,
                    Droschera Eibl- Eibelsfeldta i inn. Co do zachowan
                    ludzi , sytuacji w szkole i inn wystarczy poczytac
                    prase Polityke , magazyn Gazety Wyborczej _ najnowsze
                    i poprzednie. Rozplenienie sie przestepczosci ,
                    bazgranie murow itp. To problem swiatowy z wyjatkiem
                    z krajow azjatyckich ( rasa zolta) i muzulmanskich .
                    Ogolna moja opinia : zbyt tolerancyjne wychowanie ,
                    seks nastolatkow , narkotyki , prostytucja , dewiacje
                    seksualne , spadek rozrodczosci i starzenie sie
                    spoleczenstwsa objawem dekadencji kultury rasy bialej i
                    wroza niechybny upadek tej cywilizacji . Trzyma sie ona
                    jeszcze tylko dzieki postepowi technologicznemu . W USA
                    rasa biala wypierana jest na stanowiskach
                    inteligenckich ( nauka , kultura , medycyna, prawo )
                    przez rase zolta. Twe same zjawiska dekadencji
                    towarzyszyly upadkom cywilizacji starozytnych. W POlse
                    objawy rozprzezenia mlodego pokolenia obserwuje sie
                    chocby na 1-szym roku studiow w postaci katastrofalnego
                    obnizenia poziomyu wiedzy i umiejetnosci studentow. Sa
                    oglupieni grami komputerowymi , telewizja i seksem. A i
                    na Foru prosze poczytac wypowiedzi pelne wulgaryzmow i
                    pyskowek. A przeciez piszacy tutaj nie pochodza z
                    marginesu spolecznego , ale z rodzin zamozniejszych ,
                    ktore stac na komputer i oplaty telefoniczne.
                    • mary_z_danii Re: Odpowiedz do Motka i innych-do peda 11.05.01, 19:12
                      No i znow brak spojnosci w twym - jak zwykle przydlugim - elaboracie.
                      Czyli co - ciebie "tresowano" przy pomocy kar cielesnych, a i tak sam
                      wypisujesz wulgaryzmy i obsceniczne teksty na forum. Czyli to walenie linijka
                      nie bardzo poskutkowalo w twoim wypadku ...
                      A oburzasz sie mimo to na takie teksty - czyzby brakowalo ci samoakceptacji
                      wlasnych dzialan?
                      I poza tym tez chyba ci sie niezle powodzi i stac na oplaty telefoniczne, skoro
                      tak czesto i tak wiele jest ciebie na forum.
                      • Gość: Ped Re: Odpowiedz do Motka i innych-do peda IP: 212.191.70.* 11.05.01, 20:08
                        Przenosze sie na Forum Nauka . Jestem rozczarowany
                        poziomem odpowiedzi . Bardzo malo jest rozsadnych
                        wypowiedzi kobiet . Za to bardzo cenie teksty Apsary
                        i Piotrka.To prawdziwe diamenty znajdowane na
                        zakurzonym goscincu ! Koledzy z pracy tez je czytali i
                        byli zachwyceni.Sa to naprawde glebokie przemyslenia .
                        Zegnam. Ped.
                        • sara Re: do peda vel gucia vel 100 innych nickow 14.05.01, 20:07
                          Gość portalu: Ped napisał(a):

> Koledzy z pracy tez je czytali i
                          > byli zachwyceni.Sa to naprawde glebokie przemyslenia .
                          > Zegnam. Ped.

A czy twoja szefowa tez je czytala i tez byla zachwycona? Wg mnie podlegasz
                          wlasnie kobiecie i to rodzi twoja frustracje i niechec do naszej plci. Czy bardzo
                          sie pomylilam? Wiem, ze juz sie pozegnales, lecz robiles to juz wielokrotnie i
                          nieskutecznie. Mysle, ze czasem tu zagladasz. Ale nie namawiam cie do aktywnego
                          powrotu. Moze tym razem bedziesz wreszcie konsekwenty. Ten jeden jedyny raz.
                    • Gość: ira Re: Odpowiedz do Motka i innych do Peda. IP: *.pfizer.com 11.05.01, 19:58

A poza tym przestan sie zaslaniac statystyka. Niby co chcesz przez to
                      powiedziec ? Ze prawdopodobienstwo ze jestes geniuszem jest wieksze niz
                      ktorejs z tych "paskudnych" bab, ktore cie "przesladuja".
                      HaHa, kon by sie usmial.
                    • Gość: motek Re: Odpowiedz do Motka i innych. IP: *.BrockU.CA 11.05.01, 21:01
                      Za chwile pewnie ktos napisze, ze nikomu nie zal, ze przenosisz sie gdzie
                      indziej etc. Mnie jednakowoz bedzie Cie brakowalo (mimo, ze Twoje posty sa
                      zwykle zbyt dlugie). No, ale przyznaj sie, odpowiedzi na ostatnia wiadomosc
                      przeczytasz ;-)
                      Wykorzystam zatem te okazje, aby Ci wytknac, ze:
                      1. Ewolucja jest teoria. Ja jej nie podwazam wcale, ale jest to teoria, a nie
                      fakt.
                      2. Zalozmy, ze teoria ewolucji jest prawdziwa. Nawet jesli, to nie mozna na jej
                      podstawie wysnuwac wnioskow nt. poszczegolnych jednostek. Nasze srodowisko
                      zmienia sie szybciej niz niegdys i zmiany na poziomie instynktow sa zbyt wolne.
                      Musimy sobie pomagac mozgami. Dam przyklad: instynkt mowi na, ze tluszcz jest
                      super - bo przez tysiace lat ludzie zyli w 'stresie energetycznym'. Teraz juz
                      nie, ale chec do zjadania tlustych rzeczy pozostala. Niemniej jednak, zdajac
                      sobie sprawe, ze nie mozna z tym przesadzac, spora czesc jednostek sporzycie
                      tluszczu ogranicza. tak wiec jesli nawet Twoj (2) jest prawdziwy, nie mozesz na
                      podstawie tego zalozyc, ze konkretna osoba zachowa sie wlasnie tak.
                      3. Nie jestem nauczycielem. Jestem natomiast rodzicem. Jako taki nie zycze
                      sobie, aby moje dziecko bylo bite przez nauczyciela w szkole. To takie proste.
                      Ja chce miec ostateczny glos. Uwaga: nie jestem za karaniem rodzicow za
                      umiarkowane uzycie sily wobec dziecka. Nie chce rowniez, aby w szkole nie bylo
                      dyscypliny. Szkole wspominam milo mimo braku takich kar.
                      4. Czy masz jakies dane poza 'anecdotal evidence' na poparcie twierdzenia o
                      wypieraniu rasy bialej przez zolta. Jestem ciekaw. Bo widzisz, to moze wynikac
                      z tego, o czym piszesz, ale tez i z tego, ze ludzi ras azjatyckich dopuszczono
                      do udzialu w zyciu publicznym i naukowym w USA i w Kanadzie dopiero po wojnie
                      (na zyczenie sluze faktami). Teraz bylby mniej wiecej czas, aby ich wyedukowane
                      dzieci gdzies sie dostaly.

Upadek cywilizacji - chyba rzeczywiscie mozemy liczyc juz tylko na postep
                      techniczny.
                      Co do wulgaryzmow na forum - to rzeczywiscie zalosne. Jedyne co mozemy zrobic,
                      to sami wulgarnych i obrazliwych wypowiedzi nie pisac. Tylko ci, co sa bez
                      grzechu, moga rzucic ten pierwszy kamien.

Zegnam z prawdziwym zalem,

-m-

• Gość: Msych Re: Terapeutyczna rola forum- Motek IP: 192.168.3.* / *.uznam.net.pl 14.05.01, 23:55
              Sama kobieto belkoczesz i krytykujesz inteligentnych ludzi. Po postach peda od
              razu widac ze gosc mysli czego nie mozna powiedziec o co poniektorych. Jestes
              nietolerancyjna i zamiast dyskutowac na temat to przechodzisz na jego osobe.
              Pozdrawiam
    • Gość: lalka Re: Terapeutyczna rola forum IP: *.home.cgocable.net 10.05.01, 19:05
      Jako osoba spedzajaca duza czesc dnia w domu i w dodatku w innym panstwie forum
      jest jedna z niewielu form rozmowy z rodakami i mozliwoscia porownania opinii.
      Szanuje ludz, ktorzy mimo ze urzywaja ostrych slow potrafia cos sensownego z
      siebie dac. Wkurza mnie bezmyslne obrzucanie blotem aby tylko zaznaczyc swa
      obecnosc.
      PED- cenie sobie watek o wychowaniu bezstresowym, ale nie lubie ,ze wszystkie
      kobiety uogolniasz i traktujesz z gory. Mysle ,ze na to nie zasluzylam.
      Lubie nie tylko loda :))
      A tak po za tematem polecam slonce , truskawki, szampana i duuuze wyro.
      (o towarzystwie nie wspomne)
      pozdrawiam

• Gość: Ped Re: Terapeutyczna rola forumDo Lalki IP: 212.191.70.* 10.05.01, 20:06
        Przepraszam , czasami ponosza mnie emocje . Linia
        podzialu nie przebiega na granicy plci. Ciagle ta
        sklonnosc do przedwczesnych uogolnien opartych na zbyt
        malej statystyce , a moze skutek czytania roznych
        poradnikow typ " Kobiety s z Wenus..." itp . Coz ,
        bije sie w piersi i prosze o rozgrzeszenie.
        • Gość: lalka Re: Terapeutyczna rola forumDo Lalki IP: *.home.cgocable.net 10.05.01, 20:29
          Rozumiem
          Co sie tyczy poradnikow, to o ile nie sa to ksiazki kucharskie, to znam tylko
          jedno dobre zastosowanie ...(miekki papier i duze strony).
          pozdrawiam
    • sara Re: Terapeutyczna rola forum 16.05.01, 17:43
      Ich nie mozna nie przeczytac, bo sa wszedzie, doslownie wszedzie. Przybyli,
      zobaczyli , zwyciezyli.
      • sara Re: powyzsze bylo do gomezara 16.05.01, 17:44
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka