martini.martini 08.08.06, 10:40 Robiłyście to kiedyś? bo a niemam bladego pojęcia...wie ze robi sie taką marynate ale hehe niewiem czy przed smażeniem je sie obiera?czy smaży w tych skorupkach-tylko prosze sie nieśmiać:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magnusg Re: Jak usmażyć krewetki? 08.08.06, 10:41 Najpierw musisz zabic, bo beda uciekaly z patelni:))) Odpowiedz Link Zgłoś
martini.martini hehe kupie zamrożone ...ale ja nigdy krewetek 08.08.06, 10:45 z bliska niewidziałam hahah a moze one zamrozone sa juz bez skorupek....ech no ja dopiero zaczynam przygode z gotowaniem:) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: hehe kupie zamrożone ...ale ja nigdy krewetek 08.08.06, 10:47 bywają już obrane i w pancerzykach. ee... forum Kuchnia? Odpowiedz Link Zgłoś
martini.martini niechce mi sie wchodzic na Kuchnie bo tu tak 08.08.06, 10:51 fajnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: Jak usmażyć krewetki? 08.08.06, 10:50 do marynaty na kilka godzin - ale nie na dwa dni:) marynata moze to być białe wino, moze byc oliwa z czosnkiem, sos sojowy. co komu smakowo pasuje. ja osobiście lubię oliwę z oliwe, czosnek świeży plus ocet balsamiczny - i w tym krewetki. a potem na patelnię, podsmażyć ale nie usmazyć. aż mieso bedzie białe. do tego białe wino (chociaż czerwno tez można), krwetki na ryz z szafranem lub sałacie i do tego grzanki czosnkowe. :) Odpowiedz Link Zgłoś
martini.martini dzięki za pomysł na marynate,ale heh powiedz 08.08.06, 10:52 przed`smazeniem trzeba je obrac jesli w sklepie kupie w skorupkach? Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: dzięki za pomysł na marynate,ale heh powiedz 08.08.06, 11:09 nie obieraj ze skorupek. dokładnie umyj ale smażyć nalezy w skorupkach. smazysz (a własciwie dusisz) aż im zrózowieją skorpuki. Odpowiedz Link Zgłoś
martini.martini no kurcze jedni pisza ze obierac a inni ze nie hm 08.08.06, 11:13 apotem da sie je spokojnie zdjąć?jak przez skorupke zobacz zy mieso jest białe? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: no kurcze jedni pisza ze obierac a inni ze n 08.08.06, 11:16 nieśmiało sugerowałabym wybrać prostszy przepis, zwłaszcza jeśli komuś chcesz zaimponować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
martini.martini nio chce zrobic to dla chłopaka:) ale jak sie 08.08.06, 11:22 nieuda to on to zrozumie:) wie ze to mje początki:) a moze lepiej razem to przygotujemy:)jak cos to wina bedzie obojga hehe Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: no kurcze jedni pisza ze obierac a inni ze n 08.08.06, 11:23 wystraczy, ze zobaczysz że skorupka z takiej beżowo brazowej zrobi się czerwono rózowa. wtedy one są ok:) pamiętaj tez że po rozmrozeniu i umyciu koniecznie je trzeba odsaczyć. sumire ma rację, moze lepiej łuskane? nie zapomnij o cytrynie serwując je. fajnym pomysłem może być masło czosnkowe:) kurde, jestem czosnkowym potworem. Odpowiedz Link Zgłoś
annik Re: Jak usmażyć krewetki? 08.08.06, 10:51 Tutaj cos moze znajdziesz. www.przepisy.org/kategoria29_30.html Odpowiedz Link Zgłoś
martini.martini ale w przepisach pisze-opłukac i smazyc krewtki a 08.08.06, 10:53 ja jak mam przepis to juz zrobie tylko niewiem hahaha samej podstawy smazy sie je w skorupach czy"nago" hehe Odpowiedz Link Zgłoś
mala_mee Re: ale w przepisach pisze-opłukac i smazyc krewt 08.08.06, 10:58 No przecież w tym (jednym z) przepisie z linka powyżej jest żeby obrać. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: ale w przepisach pisze-opłukac i smazyc krewt 08.08.06, 11:00 w paru innych też ;) Odpowiedz Link Zgłoś
martini.martini akurat w tym przepisie ktory czytam niebylo, ale 08.08.06, 11:00 dzieki.heh dziwne bo pisz b nie smazyc zbyt długo a jedni pisz za 5-6 min a innni 1 a jeszcze innni 15 hehe Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: akurat w tym przepisie ktory czytam niebylo, 08.08.06, 11:27 martini.martini napisała: > dzieki.heh dziwne bo pisz b nie smazyc zbyt długo a jedni pisz za 5-6 min a > innni 1 a jeszcze innni 15 hehe Im większa krewetka tym dłużej smażysz, chociaż 15 minut to chyba za dlugo nawet na te największe. Odpowiedz Link Zgłoś
parsnip Re: akurat w tym przepisie ktory czytam niebylo, 08.08.06, 17:05 polecam nastepujacy przepis: mrozone krewetki (obrane i ugotowane) oliwki bez pestek (przekroic na pol) makaron swiderki czosnek (2-3 zabki) smietana przyprawy- sol, pieprz, ziola prowansalskie albo oregano makaron ugotowac, a w miedzyczasie rozmrozic krewetki. Podgrzac krewetki na patelni, dodac smietany, czosnku, przypraw i na koniec oliwki. Jak oliwki sie podgrzeja wylaczyc i zmieszac z makaronem. voila Odpowiedz Link Zgłoś