Dodaj do ulubionych

Jak usmażyć krewetki?

08.08.06, 10:40
Robiłyście to kiedyś? bo a niemam bladego pojęcia...wie ze robi sie taką
marynate ale hehe niewiem czy przed smażeniem je sie obiera?czy smaży w tych
skorupkach-tylko prosze sie nieśmiać:)
Obserwuj wątek
    • magnusg Re: Jak usmażyć krewetki? 08.08.06, 10:41
      Najpierw musisz zabic, bo beda uciekaly z patelni:)))
      • martini.martini hehe kupie zamrożone ...ale ja nigdy krewetek 08.08.06, 10:45
        z bliska niewidziałam hahah a moze one zamrozone sa juz bez skorupek....ech no
        ja dopiero zaczynam przygode z gotowaniem:)
        • sumire Re: hehe kupie zamrożone ...ale ja nigdy krewetek 08.08.06, 10:47
          bywają już obrane i w pancerzykach.
          ee... forum Kuchnia?
          • martini.martini niechce mi sie wchodzic na Kuchnie bo tu tak 08.08.06, 10:51
            fajnie:)
    • agick Re: Jak usmażyć krewetki? 08.08.06, 10:50
      do marynaty na kilka godzin - ale nie na dwa dni:)
      marynata moze to być białe wino, moze byc oliwa z czosnkiem, sos sojowy. co
      komu smakowo pasuje. ja osobiście lubię oliwę z oliwe, czosnek świeży plus
      ocet balsamiczny - i w tym krewetki.
      a potem na patelnię, podsmażyć ale nie usmazyć. aż mieso bedzie białe.
      do tego białe wino (chociaż czerwno tez można), krwetki na ryz z szafranem lub
      sałacie i do tego grzanki czosnkowe.
      :)
      • martini.martini dzięki za pomysł na marynate,ale heh powiedz 08.08.06, 10:52
        przed`smazeniem trzeba je obrac jesli w sklepie kupie w skorupkach?
        • agick Re: dzięki za pomysł na marynate,ale heh powiedz 08.08.06, 11:09
          nie obieraj ze skorupek.
          dokładnie umyj ale smażyć nalezy w skorupkach.
          smazysz (a własciwie dusisz) aż im zrózowieją skorpuki.
          • martini.martini no kurcze jedni pisza ze obierac a inni ze nie hm 08.08.06, 11:13
            apotem da sie je spokojnie zdjąć?jak przez skorupke zobacz zy mieso jest białe?
            • sumire Re: no kurcze jedni pisza ze obierac a inni ze n 08.08.06, 11:16
              nieśmiało sugerowałabym wybrać prostszy przepis, zwłaszcza jeśli komuś chcesz
              zaimponować ;)
              • martini.martini nio chce zrobic to dla chłopaka:) ale jak sie 08.08.06, 11:22
                nieuda to on to zrozumie:) wie ze to mje początki:) a moze lepiej razem to
                przygotujemy:)jak cos to wina bedzie obojga hehe
            • agick Re: no kurcze jedni pisza ze obierac a inni ze n 08.08.06, 11:23
              wystraczy, ze zobaczysz że skorupka z takiej beżowo brazowej zrobi się czerwono
              rózowa. wtedy one są ok:)
              pamiętaj tez że po rozmrozeniu i umyciu koniecznie je trzeba odsaczyć.
              sumire ma rację, moze lepiej łuskane?
              nie zapomnij o cytrynie serwując je.
              fajnym pomysłem może być masło czosnkowe:)

kurde, jestem czosnkowym potworem.
              • martini.martini dziękuje za rady:) 08.08.06, 11:28
    • annik Re: Jak usmażyć krewetki? 08.08.06, 10:51
      Tutaj cos moze znajdziesz.
      www.przepisy.org/kategoria29_30.html
      • martini.martini ale w przepisach pisze-opłukac i smazyc krewtki a 08.08.06, 10:53
        ja jak mam przepis to juz zrobie tylko niewiem hahaha samej podstawy smazy sie
        je w skorupach czy"nago" hehe
        • mala_mee Re: ale w przepisach pisze-opłukac i smazyc krewt 08.08.06, 10:58
          No przecież w tym (jednym z) przepisie z linka powyżej jest żeby obrać.
          • sumire Re: ale w przepisach pisze-opłukac i smazyc krewt 08.08.06, 11:00
            w paru innych też ;)
          • martini.martini akurat w tym przepisie ktory czytam niebylo, ale 08.08.06, 11:00
            dzieki.heh dziwne bo pisz b nie smazyc zbyt długo a jedni pisz za 5-6 min a
            innni 1 a jeszcze innni 15 hehe
            • asienka32 Re: akurat w tym przepisie ktory czytam niebylo, 08.08.06, 11:27
              martini.martini napisała:

> dzieki.heh dziwne bo pisz b nie smazyc zbyt długo a jedni pisz za 5-6 min a
              > innni 1 a jeszcze innni 15 hehe

Im większa krewetka tym dłużej smażysz, chociaż 15 minut to chyba za dlugo
              nawet na te największe.
              • parsnip Re: akurat w tym przepisie ktory czytam niebylo, 08.08.06, 17:05
                polecam nastepujacy przepis:
                mrozone krewetki (obrane i ugotowane)
                oliwki bez pestek (przekroic na pol)
                makaron swiderki
                czosnek (2-3 zabki)
                smietana
                przyprawy- sol, pieprz, ziola prowansalskie albo oregano

makaron ugotowac, a w miedzyczasie rozmrozic krewetki. Podgrzac krewetki na
                patelni, dodac smietany, czosnku, przypraw i na koniec oliwki. Jak oliwki sie
                podgrzeja wylaczyc i zmieszac z makaronem. voila

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka