krwawabestia 16.08.06, 22:44 nie mam a naciskaja zebym zrobił wiecie moze jak to mozna w wawie załatwic bezbolesnie? nie chce mi sie łazic na jakies kursy 2 miesieczne najlepiej chciałbym miec papier od reki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania.downar Re: bierzmowanie 16.08.06, 22:49 Na Spoleczenstwie zapytaj :-) powaznie, tam wiedza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: bierzmowanie 16.08.06, 23:00 Weź sobie oszczędź człowieku tej szopki i nie rób siary. Matko, co za żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
krwawabestia Re: bierzmowanie 16.08.06, 23:18 najlepiej zeby była szopka bo mnie z ta religia nic nie łaczy Odpowiedz Link Zgłoś
anulenka7 Re: bierzmowanie 16.08.06, 23:14 Słyszałam kiedyś, że w kosciele na pl. Trzech Krzyży. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawabestia Re: bierzmowanie 16.08.06, 23:15 tez słyszłam ze tam kiedys biskup rezydował i co 2 tygodnie było ale trzeba miec papier Odpowiedz Link Zgłoś
anulenka7 Re: bierzmowanie 16.08.06, 23:18 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10607 Tutaj jeszcze spróbuj. Jaki papier masz na myśli? Świadectwo chrztu? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawabestia Re: bierzmowanie 16.08.06, 23:20 podobno trzeba miec papier ze sie przeszło jakis kurs przed bierzmowaniem i on ponoc trwa 2 miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
anulenka7 Re: bierzmowanie 16.08.06, 23:27 Dorosłych obowiązują nieco inne zasady niż małolatóW. A po co Ci bierzmowanie? Rodzicem chrzestnym chcesz zostać? Bo do zawarcia ślubu kościelnego z tego co pamiętam nie jest potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawabestia Re: bierzmowanie 16.08.06, 23:33 do slubu mi potrzebne wiem ze da sie i bez ale mam naciski zeby szopek nie odstawiac i bierzmowanie zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
anulenka7 Re: bierzmowanie 16.08.06, 23:40 Nie wiem jaki ma sens bierzmowanie osoby, która w ogóle nie "czuje bluesa" (nie ma nic wspolnego z religią i ma przyjąc sakrament dojrzałości chrześcijanskiej). To faktycznie szopka będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.downar Re: bierzmowanie 16.08.06, 23:33 Po prostu "rodzicem" :-) i nie jestem pewna, ale mam wrazenie ze jednak "chce" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nieodpowiedzialna Re: bierzmowanie 16.08.06, 23:41 Na Pl. Trzech Krzyży jest raz w miesiącu (chyba ostatni piątek). Idź na plebanię i sie dogadaj... Ale po co robić coś bez przekonania?? Tylko przez "naciski" rodziny?? Wiesz, że to bez sesnu bestio? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawabestia Re: bierzmowanie 16.08.06, 23:53 dla mnie bez sensu ale jak moja ukochana a takze rodzina tak tego pragna to moge zrobic - ja na tych pogadankach moge sie wyłaczyc i polatac w chmurach:) najwuzej uznaja mnie za przygłupa - ale takim chyba bierzmowanie tez daja :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulenka7 Re: bierzmowanie 17.08.06, 00:10 To im wytłumacz, że jesteś niewierzący i namawianie Cię do tego sakrametu to najzwyklejsza farsa. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawabestia Re: bierzmowanie 17.08.06, 00:12 jestem wierzacy :) np wierze w smoki eheheh Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: bierzmowanie 17.08.06, 08:32 niepotrzebne jest do ślubu kościelnego. Poskarż się w kurii, że cię ktoś naciąga. Odpowiedz Link Zgłoś
bez.wyksztalcenia Re: bierzmowanie 17.08.06, 10:19 rzeczywiscie na Pl. Trzech Krzyzy jest bierzmowanie dla doroslych calkiem fajni ksieza, bylam tam 3 mies temu jako swiadek bierzmowania Odpowiedz Link Zgłoś
marta.pio Re: bierzmowanie 25.08.06, 10:55 ja idę dziś się wybierzmować właśnie na pl. trzech krzyży. Teraz bierzmują w każdy piątek miesiąca. Zbiórka o 18 w dolnym kościele. Mam pytanko do osób, które były tam niedawno bierzmowanie - ile orientacyjnie trwa takie bierzmowanie? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawabestia Re: bierzmowanie 25.08.06, 11:33 2 dni siedzisz z jakimis prykami a potem kładziesz lache na wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
marta.pio Re: bierzmowanie 25.08.06, 13:37 kurs juz mam zrobiony, chodziło mi o czas trwania samego bierzmowania - mszy:) Odpowiedz Link Zgłoś
cala_w_kwiatkach Re: bierzmowanie 25.08.06, 13:41 moj facet nawet chrztu nie ma, a ja marze o pieknej sukni;) wszystko da sie zalatwic dzis bez bolu, ale czy warto oklamywac przede wszystkim siebie samego? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawabestia Re: bierzmowanie 25.08.06, 13:43 to nie okłamywanie to wyrachowanie Odpowiedz Link Zgłoś
cala_w_kwiatkach Re: bierzmowanie 25.08.06, 13:44 krwawabestia napisał: > to nie okłamywanie to wyrachowanie aaa, ze niby taki 'przebiegly' jestes?;) Odpowiedz Link Zgłoś
krwawabestia Re: bierzmowanie 25.08.06, 13:52 gadasz tak jakbys była w ciazy robiłas sobie ostatnio test? Odpowiedz Link Zgłoś
cala_w_kwiatkach Re: bierzmowanie 25.08.06, 14:44 krwawabestia napisał: > gadasz tak jakbys była w ciazy > robiłas sobie ostatnio test? gadasz jak glupek robiles sobie ostatnio test?;p Odpowiedz Link Zgłoś
progtom Re: bierzmowanie 25.08.06, 14:50 Nie wiesz na którą umówić się na imprezę? Odpowiedz Link Zgłoś
progtom Re: bierzmowanie 25.08.06, 14:53 krwawabestio, cienki jesteś. Nie potrafiłeś swoje piękniejszej połowy przerobić na swoje poglądy. Bierzmując się okazujesz swoją słabość i zakłamanie. Jak dalej będziesz żył? Czarno widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: bierzmowanie 25.08.06, 15:38 Przerobić na swoje poglądy? A po co, nie lepiej, jak każde zostaje przy swoich? Przecież do ślubu w kościele wystarczy, jak tylko jedna ze stron jest wyznania katolickiego. Dziwię się też narzeczonej, dlaczego wymaga takiej obłudy. No, chyba że to całe gadanie jest tylko dla szpanu, bo wypada popsioczyć, żeby nie być posądzonym o wstecznictwo. A w gruncie rzeczy chłop chce naprawdę uładzić swoje sprawy z kościołem, tylko wstydzi się do tego przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: bierzmowanie 25.08.06, 14:57 A kto naciska? Bo jesli potrzebujesz do zawarcia zwiazku malzenskiego, to wiedz ze NIE MUSISZ BYC BIERZMOWANY. Mialam ten sam problem z moim mezem, i wszyscy "znajomi" ksieza mowili ze absolutnie musi miec. A wiem ze w innych krajach Europy nie musi. Zdezorientowana udalam sie ostatecznie do zrodla, czyli do Kurii w Warszawie na Florianskiej i tam otrzymalam informacje ze nie bierzmowanie do slubu jest wskazane ale NIE obligatoryjne, oraz PAPIER dla ksiedza z mojej parafii z taze informacja, bo "nie dowierzal". Odpowiedz Link Zgłoś
adzik22 Re: bierzmowanie 25.08.06, 16:01 a jak jest z podawaniem dziecka do chrztu? potrzebuje bierzmowania? Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: bierzmowanie 25.08.06, 16:02 Tego to juz nie wiem, ale pewnie tez nie, mimo ze wszedzie mowia ze tak. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: bierzmowanie 25.08.06, 16:05 Jeszcze jedno mi sie przypomnialo: w Polsce wszyscy mowia ze zeby przystapic do slubu trzeba odbyc dwie spowiedzi, obie podpisane i podstemplowane na specjalnej karteczce, ktora potem jest pieczolowicie kontrolowana przy "zdaniu dokumentow" (wiem, bo moja siostra niedawno wychodzila za maz, a ja bylam swiadkiem i bylam przy tym jak siostra zakonna wpatrywala sie pod swiatlo czy podpis jest aby prawdziwy, koszmar!). Otoz to tez jest bzdura ktora sobie wymyslaja proboszcze, wbrew przepisom plynacym z Watykanu, poniewaz podczas slubu w ogole nawet nie trzeba isc do komunii. Oczywiscie spowiedz i komunia sa WSKAZANE ale niekonieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: bierzmowanie 25.08.06, 16:34 Dlatego dobrze jest znać prawo, żeby nie dać się robić w jajo. I nie tylko prawa kościelnego ta zasada dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś