Dodaj do ulubionych

praca na zlecenie

04.09.06, 20:38
Dostałam propozycję pracy - jak lektor ang w przedszkolu. Jestem jeszcze na
studiach i bardzo pasowałaby mi praca w niewielkim wymiarze godzin. Ale mam
obawy - umowa jest podpisywana na okres 8 miesięcy i jeżeli w tym czasie
zrezygnuję - płacę karę. W przedszkolu nie ma żadnych ferii i zastanawiam
się, czy jeżeli np. przyniosę zwolnienie lekarsie - czy bedzie ono
honorowane? Pracował tak ktoś???
Obserwuj wątek
    • 83kimi Re: praca na zlecenie 05.09.06, 12:08
      Dziewczyny, żadna z Was nie pracowała na zlecenie?
      • alpepe Re: praca na zlecenie 05.09.06, 12:14
        dziecko, zlecenie, to zlecenie, jak zachorujesz, to nie dostaniesz kasy i tyle.
        W przedszkolu nie ma ferii. Są wakacje letnie, dwa tygodnie ale ferii nie.
    • yagiennka Re: praca na zlecenie 05.09.06, 13:16
      Karę????????????? Nie ma takiej możliwości, to sa jakies machlojki, żadne prawo
      pracy czegoś takiego nie przewiduje :D Jeśli się zrezygnuje z pracy conajwyżej
      pracodawca może nie wypłacić premii ale musi zapłącić pensję i nie ma prawa
      naliczać żadnych kar. Spytaj o to jakiegos prawnika, są mozliwości bezpłatnych
      porad, może np w urzędach pracy albo w fundacjach pomagających kobietom, i idź z
      taka opinia prawnika do pracodawcy i mu pokaż że nie ma racji i że przyjmiesz ta
      pracę ale nie ma mowy o żadnej karze.
      • yagiennka Re: praca na zlecenie 05.09.06, 13:22
        Aha, jeszcze zastanawiam się jaka to jest umowa? Bo jesli umowa zlecenie albo
        umowa na czas okreslony to jest tak jak pisałam. Jeśłi umowa o dzieło to musisz
        wywiązać się z pracy do jakiej się zobowiążesz czyli jesli pracodawca napisze ci
        ilość przepracowanych godzin czy inne wymogi to musisz się wywiązać bo
        faktycznie może ci nie zapłacic. Ale nadal nie ma mowy o żadnej karze. I
        niezależnie od wszystkiego musi ci zapłacić za każą przepracowaną godzinę, nawet
        jak wcześniej zrezygnujesz.
        • annubis74 Re: praca na zlecenie 05.09.06, 13:28
          myślę, że w kontrakcie można zastrzec karę na wypadek gdyby pracownik chciał
          zrezygnować z pracy na własną prośbę (powinny być tak dodatkowe warunki
          dotyczące zasad rezygnacji). Przedszkole chce zabezpieczyć sie na ewentualność
          gdyby w środku roku dziewczyna zrezygnowała z pracy (być moze są opisane
          warunki, kiedy rezygnacja pociaga za sobą karę a kiedy nie)
          ale rzeczywiście warto by takie dyskusyjne punkty przeczytał prawnik
          • yagiennka Re: praca na zlecenie 05.09.06, 18:59
            Mi się to wydaje niezgodne z prawem pracy. Jakby była taka możliwość to
            stosowana byłaby nagminnie.
    • annubis74 Re: praca na zlecenie 05.09.06, 13:24
      prawdopodobnie masz w tej umowie określoną liczbę godzin tygodniowo dla każdej
      grupy z jaką pracujesz, za te godziny Ci płacą, jeśli masz zwolnienie to nie
      płacą, ale pewnie będziesz musiała odpracować godz. w terminie późniejszym, co
      czasami bywa upierdliwe, bo wiadomo, ze z maluchami nie mozesz jakoś skumulować
      czasu pracy (np 2 godzx pod rząd zamiast jednej)
      skoro w umowie zaznaczone jest że zapłacisz karę w przypadku rezygnacji to
      przemyśl to dobrze, czy będziesz w stanie pogodzić to ze studiami dziennymi -
      takie zajecia odbywają sie od rana do południa.
      • 83kimi Re: praca na zlecenie 05.09.06, 13:42
        Jestem już na V roku i nie mam dużo zajęć, a pracować można nawet tylko 2 h
        tygodniowo (ilość godzin i terminy zajęc z dziećmi można dopasować do swojego
        planu na uczelni), więc o to się nie martwię. Nie ma stałej pensji, tylko jest
        płacone za każdą przepracowaną godzinę (np. podczas świąt nie ma zajęć, wtedy
        nikt mi nie zapłaci, nawet jeżeli w ten dzień normlanie wypadłaby lekcja). Karę
        musiałabym zapłacić, jeżeli w ciągu roku bym zrezygnowała. Nie wiem, czy w
        pracy na zlecenie honorowane są zwolnienia lekarskie - wiem, że wtedy mi nie
        zapłacą, ale czy nie zmuszą mnie do przyjścia do pracy pod groźbą jakiś
        sankcji???
        • kadfael Re: praca na zlecenie 05.09.06, 14:08
          dziwczyno spokojnie nie wariuj. Po pierwsze na razie jeszcze wszelki legalne
          formy pracy reguluje kodeks pracy. Pracodawca nie może sobie wymyślać jakichś
          swoich zasad. jeśli zachorujesz możesz iść na zwolnienie. Sankcja karna wydaje
          sie co najmniej dziwna. Nie jestem prawnikiem, ale jak poprzednicy twierdzę, że
          jest to mało prawdopodobne. I jak oni radzę-skontaktuj sie z prawnikiem.
          • ladyinblack Re: praca na zlecenie 05.09.06, 14:29
            pracuje i pracowałam na zlecenie - nie panikuj z chorobą. Płacą ci za godziny
            efekywne - tzn te które naprawdę przepracujesz. Jeżeli zachorujesz lub z innego
            powodu nie będziesz mogła przyjść to najlepiej jest znaleść zastępstwo
            (większość umów które ja miałam właśnie tego wymagała) albo odpracować później
            bo zapewne umowę masz na określoną liczbę godzin i musisz i przepracować.
            Co do kar - jest opcja, że zastrzegli sobie niemożliwość rozwiązania umowy przed
            czasem. Ale sankcje mogą być co najwyżej za rezygnację z pracy, nie za chorobową
            nieobecność.
        • annubis74 Re: praca na zlecenie 05.09.06, 16:17
          zmusić Cię nie zmuszą, ale prawdopodobnie będziesz musiała odpracować te godziny
          myśle, że jeśli masz wątpliwości co do jakichś punktów umowy (np. co w
          przypadku choroby) powinnaś dopytać dyrektora przed podpisaniem umowy
    • 83kimi Re: praca na zlecenie 05.09.06, 15:21
      Dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka