19.09.06, 12:54
kobietki, jakie bierzecie pigułki antynkoncepcyjne ? czy pomagaja wam zredukowac bole menstruacyjne i czy te tabletki ktore bierzecie na bole sa refundowane??

z gory dzieki za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • lina37 Re: 3 pytania 19.09.06, 13:01
      minipile Monostep i nie mam boli
    • nikita696 Re: 3 pytania 19.09.06, 13:10
      Femoden, nie mam już bóli(a miałam duże),nie są refundowane;
    • kaktusik0 Re: 3 pytania 19.09.06, 13:28
      Cilest, statystycznie mniej boli, ale tylko statystycznie :/
      Chyba żadne nie są refundowane decyzją ministra zdrowia aktywnie wspieranego
      przez dzialaczy pewnego znanego radia.
      • saskiaplus1 Re: 3 pytania 19.09.06, 13:38
        I bardzo dobrze, nie mam chęci wam finansować bzykania na boku.
        • nikita696 Re: 3 pytania 19.09.06, 13:41
          a dlaczego na boku??
        • kaktusik0 Re: 3 pytania 19.09.06, 13:41
          wam, na boku?
          a wolisz finansować dzieci w domach dziecka, albo oglądać w TV że kolejny
          konkubent razem z konkubiną popili i pobili dziecko jak co drugi dzień, tyle że
          tym razem nie przeżyło?
          problem jest bardziej złożony niż tylko jak to ładnie określiłaś "bzykanie na boku".
        • alpepe Re: 3 pytania 19.09.06, 13:58
          Popieram.
    • kuba12312003 Re: 3 pytania 19.09.06, 13:42
      Diane 35..refundowane cena około 11 zł..
      • zarazmama Re: 3 pytania 19.09.06, 15:23
        Diane nie jest tabletką antykoncepcyjną a lekiem, który ze względu na swoje
        działanie zawiera w sobie składniki antykoncepcyjne. NIE JEST TABLETKĄ !!!
        • aiczka Re: 3 pytania 19.09.06, 15:26
          Kremem? Syropkiem? ^_^ Zartuję. Rozumiem, że to skrót myślowy.
    • kuba12312003 Re: 3 pytania 19.09.06, 13:43
      bóle zostały bardzo zredukowane...a okres skrócony..ogólnie nie czujesz że masz
      okres..cera pięknie poprawiona..bo ogólnie to pigułki bardziej lecznicze..ale
      jako "uboczny efekt" to antykoncepcja
      • kaktusik0 Re: 3 pytania 19.09.06, 13:47
        ja na dianie miałam najboleśniejszy okres mojego życia. Ale w ogóle nie leżały
        mi za bardzo, musiałam poszukać lepiej tolerowanych przez mój organizm.
        • poznanoc Re: 3 pytania 19.09.06, 14:03
          Yasmin.
          Nie sa refundowane.Czuje sie po nich swietnie,mysle,ze jestem uzalezniona od
          pigul...o ile takie uzaleznienie istnieje:) Gdy tylko odstawiam mam duze bole
          przy okresie i wogole jestem rozdrazniona,mam gorszy nastroj!Za kazdym razem gdy
          z jakis powodow przerywalam branie pigul moj facet nastawial sie na...czestrze
          suszenie glowy:(
          Moja domowa teoria(z przymruzeniem oka:))jest taka,ze chyba bez pigul z aduzo we
          mnie...z mezczyzny he,he:)
          Piguly polecam,mimo skutkow ubocznych.
          Zycie tez przynosi ze soba skutki uboczne.A najwazniejszym z nich jest to,ze sie
          konczy:):)
          Bardzo podobaja mi sie wypowiedzi niektorych dziewczyn,ze dajemy sie TRUC dla
          jakis kretynow(czytaj facetow...)
          Ja im proponuje zeby przeszly na glodowke,bo jedzenie tez truje.A kto wie co
          bardziej:)
          • powodzenie eeeech 19.09.06, 14:10
            A ktore tabletki redukujace bole sa refundowane poza diana? bo tego swinstwa brac napewno nie bede, a nie stac mnie np na jasmin...
            • kaktusik0 Re: eeeech 19.09.06, 14:22
              to nie jest kwestia tego na które Cię stać, tylko tego które Twój organizm
              będzie dobrze znosił. Ja po Dianie co miesiąc miałam ochotę ubić mojego faceta,
              byłam rozdrażniona, płaczliwa, zestresowana itp. W takich warunkach człowiek nie
              myśli o tym żeby się kochać. Cały czas się zastanawiam jak on ze mną wtedy
              wytrzymywał. Potem brałam Mercilon, ledwie wytrzymałam 3 miesiące na nim.
              Dostałam jakiś stanów depresyjnych, miałam non-stop krwawienia itp. Teraz jest
              Cilest i czuję się "jak nowa". pigułki różnią się rodzajem jednego z hormonów
              ale przede wszystkim ilością hormonów. Niektóre kobiety potrzebują ich więcej
              żeby dobrze się czuć (np. ja), a inne mniej (dla nich jest np. Mercilon).
              No i te nieszczęsne badania co rok :/ Trzeba je robić, niestety (a może raczej
              na szczęście).
              • kaktusik0 Re: eeeech 19.09.06, 14:24
                pigułki nie są jedyną metodą antykoncepcyjną. Globulki+gumki też są bardzo
                skuteczne. gumki+naturalne metody określania dni płodnych też...
                • powodzenie !!!!!! 19.09.06, 15:17
                  ale ja pytam o pigulki na bole menstruacyjne bo leki na recepte zadne na mnie nie dzialaja
                  nie pytaalm o antykoncepcje(choc to dodatkowy plus) tylko o tabletki antykoncepcyjne ktore beda refundowane i zredukuja bole np. microgynium 21, czy ktoras z was je bierze i bole ustepuja?
                  • kaktusik0 Re: !!!!!! 19.09.06, 15:50
                    sorry, rzeczywiście nie pisałaś nic o zastosowaniach antykoncepcyjnych.
                    Czytałam o tych przeciwbólowych właściwościach pigułek, ale jakoś ich
                    szczególnie wyraźnie nie zauwazyłam. I jedyne co jako tako mi pomaga to gorąca
                    kąpiel :]
                    Nawet nie biorę przeciwbolowych bo to nie ma sensu.
              • zarazmama Re: eeeech 19.09.06, 15:25
                ŻEBYŚ POTRZEBOWAŁA tabletek o większej zawartości hormonów to brałabyś właśnie
                Diane a nie Cilest, który ma jedną z mniejszych dawek ww składniku-nie
                wprowadzaj koleżanki w błą!!!
                • kaktusik0 Re: eeeech 19.09.06, 16:02
                  fakty są takie:
                  po Mercilonie myślałam że umrę od pierwszego dnia brania (ma o ile pamiętam
                  najmniejszą ilość hormonów z tabletek jakie są dostępne na rynku)
                  Dianę brałam przez 3 lata i jakoś z nią żyłam. Skutki uboczne zaczęły się
                  nasilać po 1,5 roku. Wcześniej było OK.
                  Cilest (który ma więcej hormonów niż Mercilon) jest narazie dla mnie super.

• aserath Re: 3 pytania 19.09.06, 15:44
      MErcilon - zmniejszają bóle, nie są refundowane, jestem z nich zadowolona
    • kowianeczka Re: 3 pytania 19.09.06, 16:04
      Ja nie biore zadnych. Mam w domu kalendarzyk. Wisi na scianie w kuchni, tuz
      obok witryny na kieliszki, po lewej stronie.
      k.
    • wish83 Harmonet 19.09.06, 17:32
      Harmonet - nie jest refundowany
      Ja jestem bardzo zadowolona, biorę je od dwóch lat, nie mam już problemów z
      bólami menstruacyjnymi, porblemów z cerą, nie przytyłam. Dają mi niesamowity
      komfort psychiczny i nie zamieniłabym ich na inne.
      Ale to lekarz decyduje, jakie tabletki komu wypisać.
    • kotbehemot6 Re: 3 pytania 19.09.06, 17:36
      teraz nie biorę,niestety problemy z wątrobą...jak brałam faktycznie nie miałam
      dolegliwości związanych z menstruacją,
    • bezchmurne_niebo Re: 3 pytania 19.09.06, 18:54
      Ja biore Microgynon21. Nie wiem czy jest refundowany czy nie, ale za jedno
      opoakowanie płace ok 15,50. Wczesniej miałam tak silne bóle, że nie mogłam
      wstac z łóżka pierwszego dnia, a teraz w ogóle nie czuje ze mam okres, wiec
      polecam :)
    • anexie Re: 3 pytania 19.09.06, 19:16
      JA za dwa opakowania Microgynom płace coś koło 18, i sa to tabletki refundowane
      a poza tym biorąc je czuje się świetnie. Mam o 3 dni krótsze krwawienie i nie
      mam zespołu napięcia przedmiesiączkowego
    • lupus48 Re: 3 pytania 21.09.06, 21:51
      na bóle pomaga wiekszość,niektóre sa refundowane np.stediril który po obnizce
      kosztuje
      w granicach 4 zł
    • salsa.loca Re: 3 pytania 22.09.06, 20:46
      tak, tak , nIe
      • polla4 Re: 3 pytania 23.09.06, 01:54
        Stosowałam diane35, nie odczuwałam objawów typowych dla napięcia
        przedmiesiaczkowego, są refundowane (normalna cena 21 -25 zł, z refundacją ok. 12zł)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka