melinek 01.04.03, 08:33 W radio podano wiadomosc, ze od przyszlego roku wejdzie w zycie ustawa o poborze do sluzby czynnej, wojskowej Polek powyzej 18 roku zycia. Prace nad ustawa trwaja. Co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muszek0 niby żart... 01.04.03, 08:43 a jednak dlaczego kobieta nie może bronić naszej kochanej ojczyzny, naszej matki, naszej kolebki POLSKI? (trochę patetycznie, nie?) czas zmienić tą seksistowską ustawę, że tylko obowiązek służby wojskowej dotyczy mężczyzn. to wbrew równości płci, to dyskryminacja kobiet. to traktowanie kobiety jako kury domowej, kucharki, sprzątaczki, która nie może iść na wojnę i walczyć ramię w ramię z mężczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
melinek Re: niby żart... 01.04.03, 08:48 Slusznie, i z powodu rozlaki z mezem kobieta by tak nie cierpiala. Moglaby z mezem isc na wojne i sluzyc w tym samym oddziale co on. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: niby żart... 01.04.03, 09:56 tak!tak!tak! lewa!lewa! maszeruje wojsko i tak sobie spiewa! kpt kwik z rezerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
agick tra la la la kpt kwik..! 01.04.03, 12:29 > > kpt kwik z rezerwy. z jakiej tam rezerwy - z demobilu to owszem..:)) :)) Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 :)))) 01.04.03, 12:38 he he he z demobilu!!! no, kwik, to był cios poniżej kostki. nie daj się! powiedz, ze te prelekcje w podstawówkach i wspomnienia z II wojny światowej jak byłaś sanitariuszką to tylko tak dla zgrywy. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik e tam 01.04.03, 12:44 wiesz, jak to jest. ciosy daje ten, kto ma cos do ukrycia/na sumieniu. agick jest w tym demobilu 3 miesiace dluzej ode mnie :P w tajemnicy ci powiem, ze agick - jako zasluzona kombatantka - ma 50 % znizke na szatnie w pobliskich barach mlecznych. dotyczy wejsciowki na 2 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
agick chciałam powiedzieć.. 01.04.03, 13:02 że te 50% mam tylko wtedy gdy kapitan kwik razem ze mną idzie zaszaleć przy leniwych... a jak kwik szpanuje tą swoją legitką to szok - zawsze macha nią przed samymn nosem panu sztaniarzowi i jeszcze się domaga podwójnej porcji kompotu od pani bufetowej.. i taka jest prawda.. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik nie chcialam o tym wspominac ale coz... 01.04.03, 13:17 nasz ostatni wypad do mlecznego..czlapiemy do wyjscia..jakis podejrzany chrzest...bramka do wykrywania metalu "pip, pip"..rewizja..agick ma kieszenie wypchane aluminiowymi sztuccami...i w ryk...ze dla wnusiow...ochroniarz krzyczy "zero litosci!" ..zdjecia z profilu i frontu wisza w gablocie "tych kombatantow nie obslugujemy"...nie tylko w tym jednym...wszystkie mleczne poobrazane..od ursynowa po zoliborz... Odpowiedz Link Zgłoś
agick oczywiście zero reakcji z mojej strony... 01.04.03, 13:30 bo od dawna wiadomo w p[ewnych kręgach, że kapitan kwik oprócz legitymacji kombatnata z demobilu, posiada zółte papiery. To był powód, dla któego ją wylali z Komisji do sprawa zakupów Efów Szesnastych... jest niezrównoważona psychicznie - lekarz kazał przytakiwać. Oczywiście łyżki, widelce i... KANAPĘ buchnął kapitan kwik. ja ratowałam sytuację ale i tak nigdzie nas nie wpuszczają... od ursynowa po żoliborz.. zostaje nam praga.. jutro idziemy do "Szemranej". Odpowiedz Link Zgłoś
kwik przynajmniej bedziesz miala 01.04.03, 13:47 co opowiadac wnusiom. zapisuj, maszynopis do wydawnictwa. zyski do podzialu fifty - fifty i gwizdzemy na emeryture z KRUS'u. Odpowiedz Link Zgłoś
agick zaraz, zaraz... 01.04.03, 13:52 jakie fifty-fifty..? jedna sztaba Kpt Kwik, trzy sztaby Agick, jedna sztaba Kpt Kwik, trzy sztaby Agick, jedna sztaba Kpt Kwik, trzy sztaby Agick - i tak do wyczerpania zapasów... :) pomysł mój, wykonanie moje, zabrałam Cię na leniwe - to trzy. legitka Twoja - to jeden. Klir..? Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: zaraz, zaraz... 01.04.03, 14:12 skoro jestem wszystkiemu winna to jedna sztaba agick, cztery sztaby kwik i tak do wyczerpania zapasów. > pomysł mój, nie przywlaszczaj >wykonanie moje, no raczej nie skoro ja zabralam widelce i kanape > zabrałam Cię na leniwe - to trzy. wzbraniasz sie :P > legitka Twoja - to jeden. jedyne prawdziwe zdanie (za nie masz 1 sztabe :) > Klir..? teraz na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
fjufju dziewczyny, dziewczyny... spokojnie! sztab jest... 01.04.03, 14:16 tyle ze wystarzcy dla nas trojga... no wiec.. jedna sztaba dla bukowskiego, jedna dla agick, jedna sztaba dla fjufju, jedna dla kwika... i znowu: jedna sztaba dla bukowskiego... i tak do wyczerpania zapasów... Odpowiedz Link Zgłoś
agick moment, moment... 01.04.03, 14:30 a bukowski z jakiej okazji ma dostać sztabę..? że już nie wspomnę o fjufju..... tak na krzywy..? nie chcę się mądrzyć ale u mnie każda sztaba na wagę złoyta jest.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
fjufju oj tam agick.. 01.04.03, 14:48 przeszkody pietrzysz... bukowski jest wporzo, a fjufju jest spoko... to mozecei im dac.. co nie? trzeba byc kul i git! Odpowiedz Link Zgłoś
cool_man ej, Ty... 01.04.03, 14:57 jestem managerem agick. I prokurentem w sprawie sztab dzielenia. Podamie, trzy zdjęcia i życiorys. Pomyśli się. Odpowiedz Link Zgłoś
fjufju hehe... normalnie od przyjmowania podan 01.04.03, 15:00 i 3 zdjec, to ja tu jestem i bede... i własciwie to podniosłem w tej chwili poprzeczke... 3 zdjecia nie wystarcza... maja byc 4 zdjecia i kalendarz na cały rok z polnagimi zdjeciami klaudi szifer (dla kfiata)... jak mi sie juz sztabki w szufladzie n askarpet ni ebeda miescic, to sie zastanowimy... nnnno! Odpowiedz Link Zgłoś
agick he he... od kiedy..? 01.04.03, 16:52 fjufjutku..? i jeszcze raz przypominam, że problem sztabek nie istnieje - jest to li tylko mój problem i ewnetualnie kwiczącej...:) Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: zaraz, zaraz... 01.04.03, 14:27 kwik napisała: > skoro jestem wszystkiemu winna to jedna sztaba agick, cztery sztaby kwik i tak > do wyczerpania zapasów. > > > pomysł mój, > > nie przywlaszczaj jakie nie przywłaszczaj..? beze mnie by Cię wpuścili (przypoiminam o zółtych papierach) - legitka to nie wszystko... > > >wykonanie moje, > > no raczej nie skoro ja zabralam widelce i kanape jak najbardziej mje - Ty buchnęłaś ale to ja Cię zabrałam.. > > > zabrałam Cię na leniwe - to trzy. > > wzbraniasz sie :P bo mam program oszczędnościowy...;) > > > legitka Twoja - to jeden. > > jedyne prawdziwe zdanie (za nie masz 1 sztabe :) to właśnie za legitkę Ty masz sztabkę...:) > > > > Klir..? > teraz na pewno. > i żeby mnie to ostatni raz było. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Kobiety do wojska. 01.04.03, 08:58 szkoda ze prace dopiero trwaja jak napisalas bo jekze wspanialym widokiem bylby batalion kobiet wyslany do Iraku wspierac wilekigo brata, matki polki oddjace sie slusznej amerykanskiej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
melinek Re: Kobiety do wojska. 01.04.03, 09:02 Nie wiadomo, ile jeszcze ta wojna potrwa. Sa duze szanse, ze jeszcze sie dziewczyny na nia zalapia. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Kobiety do wojska. 01.04.03, 09:06 a nie watpie, nie watpie, po moim weekendowym pobycie w polsce widze ze propaganda komunistyczna to NIC w porownaniu z amerykanska a polacy kiedys mieli najwiekszego ukochanego brata ze miedza a teraz maja za woda Odpowiedz Link Zgłoś
sagan2 Re: Kobiety do wojska. 01.04.03, 10:16 czy to ma cos wspolnego z faktem, ze dzis jest prima aprilis?... ;) a tak w ogole, to rozumiem, ze ci ustawodawcy za nic sobie maja fakt bardzo kiepskiego przyrostu naturalnego... ... ktory niewatpliwie spadnie lawinowo, gdy 18-latki pojda do wojska, a nie na macierzynski... :) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Kobiety do wojska. 01.04.03, 10:20 sagan2 napisała: > czy to ma cos wspolnego z faktem, ze dzis jest prima > aprilis?... ;) > > a tak w ogole, to rozumiem, ze ci ustawodawcy za nic > sobie maja fakt bardzo kiepskiego przyrostu > naturalnego... > ... ktory niewatpliwie spadnie lawinowo, gdy 18-latki > pojda do wojska, a nie na macierzynski... :) ***************************************************************************** nie widze zwiazku, tu gdzie mieszkam kobiety wedruja do wojska i nie ma to zadnego wiekszego wplywu na przyrost populacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Kobiety do wojska. IP: *.athens.access.acn.gr 01.04.03, 10:21 Faktycznie, tyle tych 18-latek idzie obacnie na macierzynski, ze przyrost rzeczywiscue siądzie calkowicie z powodu ich sluzby wojskowej, nie ma sie co łudzic, wszak przyrost bazuje na 18-letnich matkach, prawda? ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
sagan2 Re: Kobiety do wojska. 01.04.03, 10:28 nawet jesli nie ma duzo matek w tym wieku (a nie wiem, nie znam zadnych statystyk na ten temat, choc nie sadze, by byl to odsetek znikomy), to, z naturalnych powodow, sredni wiek pierwszego dziecka opozni sie o czas sluzby wojskowej, czyz nie? bo kobiety oprocz tego, co robia i chca osiagnac teraz przed "sprawieniem sobie dziecka", beda musialy odbebnic 2(?) lata sluzby wojskowej. i to na poczatku, a nie odlozone "na po dziecku"... Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Kobiety do wojska. 01.04.03, 10:29 a gdzie wojsko trwa 2 lata (ochotnicze!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
sagan2 Re: Kobiety do wojska. 01.04.03, 10:34 a ile trwa? o ile pamietam, w polsce to byly 2 lata albo 1.5? cos sie zmienilo? moze, po prostu nie wiem. w szwajcarii wprawdzie trwa krotko (kolo 2 miesiecy?), ale za to co roku idzie sie na doszkolenie... no ale mowimy o polsce, prawda? ile w polsce strwa sluzba ochotnicza? Odpowiedz Link Zgłoś
pajdeczka Re: Kobiety do wojska. 01.04.03, 10:58 Zawsze uważałam, że urodziłam się co najmniej o 20 lat za wcześnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Re: Kobiety do wojska. IP: *.abo.wanadoo.fr 01.04.03, 10:58 Jestem za! Odpadnie koronny argument niektorych mezczyzn ktorzy glosza za sa jak najbardziej za rownouprawnieniem i rownym podzialem obowiazkow, ale niestety nie moga tego wprowadzic w zycie z przyczyn ideologicznych, tj.dlatego ze oni musza do woja a kobiety nie, co jest jawnie niesprawiedliwe i zycia nie starczy zeby taka niesprawiedliwosc wyrownac :) Co ciekawsze ten poglad glosza rowniez ci mezczyzni korzy z powodu "slabego zdrowia" nigdy w wojsku nie byli...... Natomias tak w ogole jestem przeciw obowiazkowi sluzby wojskowej,wojsko jak dla mnie powinno byc zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWOK Nie wygłupiajcie się IP: 213.241.18.* 01.04.03, 11:12 Sprawa jest poważna. Ponieważ chodzi o pieniądze. Kobieta będzie miała w zyciu przynajmniej dwa tzw. okresy nieskładkowe liczące się do uprawnień emerytalnych (wojsko i urlop - urlopy wychowawcze) na jeden przypadający na mężczyznę (wojsko). Symulacja, która wskazuje na prawie dwukrotnie wyższą emeryturę mężczyzny niż kobiety według nowych zasad, już jest niepokojąca, a po wprowadzeniu służby wojskowej dla kobiet ta dysproporcja jeszcze wzrośnie. Głupotą jest pchać się do wojska teraz, kiedy mężczyzna na urlopie wychowawczym wciąż traktowany jest jak jakiś dziwoląg. Wojsko sprawi, że będziemy jeszcze bardziej dyskryminowane na rynku pracy. Ot i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Re: Nie wygłupiajcie się IP: *.abo.wanadoo.fr 01.04.03, 11:14 Aaaaaaaa tam, wprowadzic obowiazek brania urlopu wychowawczego przez oboje rodzicow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: wojsko jest okresem składkowym n.txt IP: *.desy.de 01.04.03, 13:08 ale niektore studia doktoranckie nie sa... jak jest u Ciebie?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BD Re: wojsko jest okresem składkowym n.txt IP: 195.136.36.* 01.04.03, 14:51 > ale niektore studia doktoranckie nie sa... jak jest u Ciebie?... Eeee, a ze służbą wojskową kobiet to co to ma wspólnego??? Studia doktoranckie to okrest nieskładkowe, chyba, że jest się zatrudnionym na stanowisku asystenta. Ja jestem jak najbardziej "składkowy", ale dlatego, że sobie niezależnie od doktoratu pracuję... pozdrawiam, BD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: wojsko jest okresem składkowym n.txt IP: *.desy.de 01.04.03, 15:33 nic nie ma do sluzby wojskowej kobiet, pytalam sie z ciekawosci ;) a to "u was" mozna jednoczesnie pracowac jako asystent i robic doktorat? dobrze wam... ... chyba ze dorabiasz zupelnie na boku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BD Re: wojsko jest okresem składkowym n.txt IP: 195.136.36.* 01.04.03, 15:47 Gość portalu: sagan napisał(a): > a to "u was" mozna jednoczesnie pracowac jako asystent i > robic doktorat? dobrze wam... Można? Trzeba! Asystent (w sensie funkcji na uczelni, taki gość co np. ćwiczenia prowadzi) musi zrobić dokotrat w ileś tam lat (chyba 7) bo inaczej wylatuje. > ... chyba ze dorabiasz zupelnie na boku? A ja właśnie z tych co "zupełnie na boku" :) (prowadziłem też zajęcia ze studentami, ale dobrowolnie - hobbystycznie, na umowę o dzieło). pozdrawiam, BD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: wojsko jest okresem składkowym n.txt IP: *.desy.de 01.04.03, 15:55 no widzisz, nie wszedzie tak jest. w niektorych miejscach mozna (na przyklad) przez rok zostac na stazu po magisterium, a potem trzeba isc na studia doktoranckie, albo sie zwolnic. a aby za stypendium doktoranckie dalo sie wyzyc, to i tak trzeba prowadzic zajecia ze studentami (za zajecia sie placi dodatkowo do stypendium, ale nie placi zus, wiec to okres nieskladkowy). wiec aby "zarobic na zus" trzeba isc pracowac na boku (tzn tam, gdzie zus zaplaca...) no ale to zapewne zalezy od wewnatrzuczelnianych regulacji. jednym sie udaje, innym nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWOK Re: wojsko jest okresem składkowym n.txt IP: *.acn.waw.pl 01.04.03, 19:13 Masz rację, przepraszam. Księgowa mi tak powiedziała, ale w ustawie 1998 rzeczywiście jest tak, jak mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
charlota Re: Kobiety do wojska. 01.04.03, 11:59 melinek napisał: > W radio podano wiadomosc, ze od przyszlego roku > wejdzie w zycie ustawa o poborze do sluzby czynnej, > wojskowej Polek powyzej 18 roku zycia. Prace nad > ustawa trwaja. > > Co o tym myslicie? > Do armii zawodowej-czemu nie? Ale przymusowo nie chcę,żeby brali. Odpowiedz Link Zgłoś
agick chciałabym powiedzieć, że.. 01.04.03, 12:36 moim skromnym zdaniem to bardzo good idea - były już kobiety na traktorach, to teraz kobiety w armii jak najbardziej. Co prawda armia już miała bataliony żeńskie ale to dawno temu było..:) kontynuując, zastanówmy się nad paroma spektami... otóż taka Negra nikak nie mogłaby do armii być wcielona gdyż: - chodzi bez majtek a jak wiadmo jest kurz na poligonie - podkład + puder + puder rozświetlające jej oblicze byłby z daleka widoczny - pończochy nie są takie praktyczne jak onuce - lśniący, świeżo wymyty porost na głowie ani chybi ściągnąłby czujny wzrok satelity szpiegowskiej przykady można mnożyć..:) Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: chciałabym powiedzieć, że.. 01.04.03, 12:41 a co z asystentem? jak wiadomo sam nie walczy tylko służy do innych celów. jaki to pożytek dla armii oprócz gęby do wykarmienia? Odpowiedz Link Zgłoś
agick ck dezerterów pamiętasz..? 01.04.03, 13:09 może kuferek z kosmetykami mógłby nosić..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Kobiety do wojska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.03, 12:49 Czołem!!! Pamietajcie tylko drogie panie ze jak uslyszycie komende "padnij", to trzeba sie klasc na brzuchu a nie na plecach. A majteczki wkladamy zoltym do przodu,a brazowym do tylu. Odpowiedz Link Zgłoś
fjufju tak jest! kobiety powinny słuzyc w armii.. 01.04.03, 14:07 ...wroga! to tyle na temat... reszta bedzie nie na temat... a własciwie nie bedzie reszty! Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: tak jest! kobiety powinny słuzyc w armii.. 01.04.03, 14:14 bez reszty? to bandytyzm w bialy dzien! oddaj moje 20 gr! Odpowiedz Link Zgłoś
fjufju kwik! nie mam! przepiłem! 01.04.03, 14:18 wiem ze nie uwierzysz, ze 20 groszy mozna przepic, ale to prawda! i tej prawdy bede sie trzymał! jakem jest! Odpowiedz Link Zgłoś
kwik nie wierze 01.04.03, 14:20 za taka kwote to mozna sie napic...w celach leczniczych chyba. no to na zdrowie (tych, ktorzy nie moga)! Odpowiedz Link Zgłoś
fjufju musizsz uwierzyc, bo to prawda... 01.04.03, 14:22 i dysponuje odpowiednia dokumentacja i zaswiadczeniami.. pozatym pokłociłbym sie z kims na forum, bo jestem w formie... nie znasz kogos kwik? Odpowiedz Link Zgłoś
glen.medeiros kwik cos mowila o klotni 01.04.03, 14:27 klotni nie lubie ale mozemy sie sprawdzic na reke, he? Odpowiedz Link Zgłoś
fjufju glen... dzieciaku... 01.04.03, 14:50 żel z włosów by ci spłynał z wysiłku.. no! idz pograj z dzieciakami od pana fasoli (albo od pana japy) w piłke... :) Odpowiedz Link Zgłoś
glen.medeiros ech kabron, fjufju 01.04.03, 14:59 pekasz po prostu. pseudoenteleg...tfu...nawet wymowic tego nie sposob. :P Odpowiedz Link Zgłoś
fjufju glen. no juz dobrze dobrze... 01.04.03, 15:03 w sumie to wyspiewałes wielki przebój.. nie to co ja... wiec troche (minimum) szacunku sie twojej twórczosci nalezy... chodz.. usiadziemy na laweczce, wyciagniemy po butelce i pozalimy sie jaki ten swiat jest zły, a kobiety nieczułe... Odpowiedz Link Zgłoś
glen.medeiros co ty mowisz... 01.04.03, 15:13 kobiet sa yhy yhy gorace! dzieli nas kilka stref klimatycznych wiec i doswiadczenia mamy inne...wspolczuje..:) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella buhehehehehehe 01.04.03, 15:31 Super!!!!! Ja w wojsku zatrudnie sie jako stylistka i bede lansowac rozowe mundury, albo nie, pomaranczowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Kobiety do wojska. IP: *.klaudyny.waw.pl / 10.1.32.* 01.04.03, 17:16 melinek napisał: > W radio podano wiadomosc, ze od przyszlego roku > wejdzie w zycie ustawa o poborze do sluzby czynnej, > wojskowej Polek powyzej 18 roku zycia. Prace nad > ustawa trwaja. > > Co o tym myslicie? > w polsce nigdy nie bedzie takiej ustawy primo - juz brak pieniedzy na poborowych - mezczyzn i kolejne roczniki sa przenoszone do rezerwy secundo - od wiekow wiadomo, ze kobiety slabe istoty i sie nie nadaja (bo nie poradza sprzetu, choc moga dzwigac 20 kilo na brzuchu w czasie ciazy, sa zbyt strachliwe itp) Odpowiedz Link Zgłoś
melinek Re: Kobiety do wojska. 01.04.03, 21:48 Gość portalu: mmm napisał(a): > w polsce nigdy nie bedzie takiej ustawy primo - juz brak pieniedzy na > poborowych - mezczyzn i kolejne roczniki sa przenoszone do rezerwy Znajduja miliardy na samoloty F-16, to na te kilkadziesiat tysiecy dziewczat poborowych nie znajda? Nie chce mi sie w to wierzyc. secundo - > od wiekow wiadomo, ze kobiety slabe istoty i sie nie nadaja (bo nie poradza > sprzetu, choc moga dzwigac 20 kilo na brzuchu w czasie ciazy, sa zbyt > strachliwe itp) Strach to odruch pozadany na wojnie, ratuje skore w wielu wypadkach. ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
melinek Dementi, to byl prima aprilis :)) 02.04.03, 10:25 Sadzac po tresci postow przez wiekszosc :)) tak zostal odebrany. Jesli ktos tego nie spostrzegl ;)) to i tak dziekuje za udzial w zarcie. Bardzo sie ciesze, ze watek mogl posluzyc wesolym konwersacjom towarzyskim. Pozdrawiam :)) Milego dnia :)) Czekam na rewanz ;))za rok. :)) Odpowiedz Link Zgłoś