Dodaj do ulubionych

ile się teraz daje pieniędzy na wesele?

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.04.03, 15:04
Obserwuj wątek
    • Gość: m24 Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? IP: *.dialup.medianet.pl 22.04.03, 16:54
      200-300 pln
      • anahella Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 22.04.03, 16:59
        Gość portalu: m24 napisał(a):

> 200-300 pln

Hm... w watku, w kotrym autorka pytala ile sie daje na
        komunie padla kwota 500. Mi sie wydaje ze na slub chyba
        powinno sie dawac wiecej niz na komunie, chocby ze wzgledu
        na wyzsze koszty przyjecia weselnego. to jak to w koncu
        jest? Bo bede miec w rodzinie niedlugo i komunie i slub. A
        moze jednak dawac nie pieniadze tylko cos, co mloda para
        chcialaby miec? Mysle o obrazie lub rzezbie - chodzi o
        konkretne. Wiem, ze jedno i drugie podoba sie przyszlym
        malzonkom. Ale z drugiej strony oni naprawde wykosztuja
        sie na przyjecie weselne. Co radzicie?
        • aankaa Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 22.04.03, 17:02
          są ludzie, którzy sporządzają listę "chcianych" prezentów, puszczają ją w obieg
          i każdy odhacza co przyniesie; inni chętnie zobaczą kopertę.
          Najlepiej byłoby spytać (jeśli wypada)
          • anahella Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 22.04.03, 17:05
            aankaa napisała:

> są ludzie, którzy sporządzają listę "chcianych" prezentów, puszczają ją w obieg
            >
            > i każdy odhacza co przyniesie; inni chętnie zobaczą kopertę.
            > Najlepiej byłoby spytać (jeśli wypada)

a wiec. oni chcieliby rzezbe lub obraz. Rzezba jest bardzo
            droga (7 tys zl) wiec sama jej nie zafunduje, wiec
            skladkowo - uda sie zebrac okolo 10 osob, ktore sie
            doloza. Obraz jest duzo tanszy - 2 tys i tu skladkowych
            bylo by mniej. Ale mama mojej kolezanki postanowila
            urzadzic bardzo huczne wesele i woli zeby to byly
            pieniadze. Ja uwazam ze to slub mlodych. No ale przeciez
            wesele robi sie dla rodziny a nie mlodych. Wiec kogo
            posluchac?
        • capa_negra To zależy 23.04.03, 13:56
          jesli to moj chrzesniak to 500 - ja tak dałam, ale jesli ide na wesele do
          znajomych czy dalszej rodziny to 200 - 300 powinno wystarczeć.
          Czyli kwota zalezy od tego czy jest sie "funkcyjnym" czy nie:-))
        • Gość: .................. Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 23.04.03, 23:38
          anahella napisała:

> Gość portalu: m24 napisał(a):
          >
          > > 200-300 pln
          >
          > Hm... w watku, w kotrym autorka pytala ile sie daje na
          > komunie padla kwota 500. Mi sie wydaje ze na slub chyba
          > powinno sie dawac wiecej niz na komunie, chocby ze wzgledu
          > na wyzsze koszty przyjecia weselnego. to jak to w koncu
          > jest? Bo bede miec w rodzinie niedlugo i komunie i slub. A
          > moze jednak dawac nie pieniadze tylko cos, co mloda para
          > chcialaby miec? Mysle o obrazie lub rzezbie - chodzi o
          > konkretne. Wiem, ze jedno i drugie podoba sie przyszlym
          > malzonkom. Ale z drugiej strony oni naprawde wykosztuja
          > sie na przyjecie weselne. Co radzicie?
          >
          >
          Daj i jedno i drugie, ale nie wszystko co masz.
        • Gość: Żaaba Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? IP: 217.96.18.* 30.04.03, 13:32
          anahella napisała:

> Gość portalu: m24 napisał(a):
          >
          > > 200-300 pln
          >
          200-300 zł to stawka dla koleżanki-kolegi, w rodzinie wypada dać 500, chyba,
          że jest się przypadkiem chrzestnym, albo jest to bardzo bliska rodzina (np
          brat).
    • tralalumpek Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 22.04.03, 17:24
      aktualny dla mnie temat....właśnie w najbliższą sobotę mam wesele
      z tego co wiem to młodzi zażyczyli sobie tylko pieniądze, żadnych prezentów
      ale też nie za bardzo wiem ile się daje młodym.
      z jednej strony nie chce dać za mało ale i w drugą skrajność nie chcę popaść
      z drugiej strony w mojej sytuacji oboje pracują a mimo to rodzice im robią
      wesele ...
      chętnie posłucham typów na rozmiar (grubość) koperty
    • tralalumpek Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 23.04.03, 13:37
      ..temat umarł?
    • charlota Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 23.04.03, 13:47
      minimum tyle,ile wynosi opłata za jedną osobe,
      czyli jezeli para mloda musi za mnie zaplacic
      150 zl to daje 150
      jezeli wiecej to wiecej
      • Gość: Gucwa Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 23.04.03, 13:49
        na moim średnia była 100zł :)))) tylko rodzinka nie poskapiła i średnią
        podniosła, koszty jednak absolutnie się nie zwracaja, to już nie te czasy :))))
        • matka11 Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 24.04.03, 03:09
          Gość portalu: Gucwa napisał(a):

> > koszty jednak absolutnie się nie zwracaja, to już nie te czasy :))))

a kto powiedzial , ze maja sie zwrocic ?
    • Gość: frytka Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? IP: *.gd.pl 23.04.03, 13:52
      dobrze jest sie zorientowac, gdzie mlodzi robia wesele i ile tam placa za
      osobe... jesli robia w ekskluzywnej restauracji, gdzie koszt za osobe
      przekracza Twoje mozliwosci, to sa dwa wyjscia: nie isc na wesele - jakos sie
      wykpic (komunia w rodzinie itp.) lub dac mniej... jesli jednak zaprosili Ci na
      tak ekskluzywna impreze, znaczy, iz uwazaja Cie za tak wyjatkowego goscia...
      wiec moze warto tyle dac?
      pozdrawiam
      • tralalumpek Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 23.04.03, 14:19
        Gość portalu: frytka napisał(a):

> dobrze jest sie zorientowac, gdzie mlodzi robia wesele i ile tam placa za
        > osobe... jesli robia w ekskluzywnej restauracji, gdzie koszt za osobe
        > przekracza Twoje mozliwosci, to sa dwa wyjscia: nie isc na wesele - jakos
        sie
        > wykpic (komunia w rodzinie itp.) lub dac mniej... jesli jednak zaprosili Ci
        na
        > tak ekskluzywna impreze, znaczy, iz uwazaja Cie za tak wyjatkowego goscia...
        > wiec moze warto tyle dac?
        > pozdrawiam

rodzice robią młodym wesele w drogim lokalu, nie wiem ile tam płacą za osobę i
        w gruncie rzeczy nie interesuje mnie to.
        nie sądzę żeby przekraczało to moje możliwości ale nie mam zamiaru wychylać
        się poza normę tylko dlatego że mnie na to stać, szastanie pieniędzmi na
        zasadzie muszę przebić wszystkich jest nie w moim stylu, z pewnościa nie będą
        mnie bardziej kochać jeżeli im najwięcej rzucę
        przed nimi całe życie niech się powoli dorabiają (z biednych rodzin nie
        pochodzą tak poza tym)
        chciałam tylko wiedziec jaka jest NORMALNA stawka a resztę sobie juz
        dopasuję...
        tx za podpowiedzi
        • ashanti5 Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 23.04.03, 14:42
          Właśnie mam podobny problem, a raczej ma go moja mama. Niedługo się żeni jej
          chrzesniak (stary juz chłop), którego zreszta nie widziała z 10 lat albo
          wiecej. Poniewaz mama zarabia mało, a ojciec nie pracuje, jest to problem,
          który spędza sen z powiek. Wszystko wskazuje na to, że wypadałoby, aby mam
          oddała całą swoją pensję.
        • wiedzma_ple_ple Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 23.04.03, 15:10
          poruszyłam ten sam temat na innym forum - sama idę na wesele i tez nie
          wiedziałam "ile". Ale po tych odpowiedziach zastanawia mnie jedno - po co się
          wyprawia wesele??? Czy po to żeby podzielic się radością z bliskimi czy też bo
          tak wypada i właściwie to każdy powinien "zwrócić" w prezentach czy kasie to co
          młoda para wydała. To jest jakis obłęd. To tak jakby zaprosić znajomych na
          urodzinowe piwo a potem kazać im za to zapłacić. Przecież prezent daje się z
          serca i kalkulowanie ile to para wydała na "łep" jest dla mnie jakimś absurdem.
          A już komentarz że teraz "i tak się wesele nie zwraca bo to nie te czasy" ( w
          domyśle ludzie się zchytrzyli) to po prostu mi ręce opadły. To co? To w związku
          z tym nie warto robić wesela?
        • Gość: frytka Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? IP: *.gd.pl 23.04.03, 15:14
          wlasnie norma jest taka, zeby zwrocilo sie wesele, czyli ile placi para mloda
          za osobe! przeciez nie musisz wiedziec, czy wesele robi mama, czy moze brat,
          czy sami mlodzi!! wg mnie wlasnie taka jest miara kasy, jaka daje sie na
          prezent!!
          jezeli chcesz uslyszec, ze NORMA JEST 150zl na glowe (od pary 300zl), TO OK!!
          prosze bardzo, ale zaraz pojawi sie ktos, kto powie, ze norma jest 100zl na
          glowe! a nastepny, ze 200zl... co chcesz uslyszec?
          w zeszlym roku bylismy z mezem na czterech weselach i kazde sobie tak
          przeliczylismy, wszyscy nasi znajomi dawali podobne kwoty, jesli byly to
          pieniadze, ale i prezenty byly za podobna kase...
    • Gość: gada Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 14:56
      Dajemy tyle ile mamy, choć głupio, kiedy wszyscy daja więcej
      • Gość: imperia Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.03, 15:14
        wsrod moich znajomych panuje przekonanie , ze nalezy dac dwa razy tyle co
        oplata za goscia na weselu czyli np. mlodzi zaplacili za osobe 100zl to nalezy
        im dac od paru 400zl.
        ja osobiscie kieruje sie wlasnymi odczuciami...i sympatia do danej osoby!

• Gość: tralalumpek Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? IP: 217.13.182.* 23.04.03, 15:21
          no to mam rzeczywiscie problem, bo:
          nie bede dochodzic ile ten lokal kosztuje
          nie ide na wesele dla pani mlodej tylko przez szacunek dla jej rodzicow (oni w
          zasadzie zapraszaja), niestety, jakkolwiek to glupio brzmi
          nie mam zamiaru sie wychylac ponad "przecietna krajowa", jakkolwiek byla by ona
          liczona (uparta ze mnie bestia), tak dla zasady
          ale mysle ze jakos wybrne z tego problemu...
      • aguszak Gada 23.04.03, 16:30
        Gość portalu: gada napisał(a):

> Dajemy tyle ile mamy, choć głupio, kiedy wszyscy daja więcej

A skąd o tym wiesz, ile dają inni...? Nie zauważyłam, żeby goście weselni
        opowiadali, ile włożyli do koperty...
    • aguszak Daje się tyle na ile nas stać... 23.04.03, 16:27
      ... oczywiście też bez przesady...
      Myślę, że 200-300 PLN jest w sam raz i nie ma dla mnie większego znaczenia ile
      na zorganizowanie wesela przeznaczyli rodzice tudzież para młoda, bo jeżeli tak
      kalkulują, to po co wogóle wyprawiać wesele - po to, żeby zaraz po nim, albo
      jeszcze najlepiej w trakcie wesela, przeliczać zawartość kopert...?
      • Gość: bydlaku... Re: Daje się tyle na ile nas stać... IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 23.04.03, 16:32
        aguszak napisała:

> ... oczywiście też bez przesady...
        > Myślę, że 200-300 PLN jest w sam raz i nie ma dla mnie większego znaczenia
        o ..!!!! banie buczku!!! aż tyle? 300 zł ? Jestem w szoku,człek się uczy całe
        życie a i to bez skutku. ja dałam 100. sępisko_bydlak
        • aguszak Re: Daje się tyle na ile nas stać... 23.04.03, 16:34
          Gość portalu: bydlaku... napisał(a):

> aguszak napisała:
          >
          > > ... oczywiście też bez przesady...
          > > Myślę, że 200-300 PLN jest w sam raz i nie ma dla mnie większego znaczenia
          >
          > o ..!!!! banie buczku!!! aż tyle? 300 zł ? Jestem w szoku,człek się uczy
          całe
          > życie a i to bez skutku. ja dałam 100. sępisko_bydlak

Dodam, że na parę (idziemy razem z mężem ;)
          • ashanti5 Re: Daje się tyle na ile nas stać... 23.04.03, 18:51
            ja w tamtym roku dawałam 150 lub 100 (ode mnie i mojego chłopaka). Nie mogłam
            od wesel się wymigać, po żenili się nasi najlepsi przyjaciele. Bylismy
            zaproszeni na 3 wesela w ciągu lata, a żyliśmy z kredytów studenckich (400 zł
            na głowę misięcznie) + małe chałturki. Mimo całej sympatii nie moglismy dac
            więcej. Przyjaciele to zrozumieli. Maja mama, która będzie musiała teraz
            wyłozyć szmal to inne pokolenie, podobnie jak zapraszająca rodzina. Zaraz
            pewnie obgadają jesli nie spełni pewnej normy. Poza tym nie jest biedną
            studnetką, a to że mało zarabia to nikogo nie obchodzi, bo przecież można dac
            chrzesniakowi raz w zyciu!A propos, ile dają chrzesni na wesele?
            • Gość: bydlaku... Re: Chrzest-ni a nie chrzesni IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 23.04.03, 20:56
              ashanti5 napisała:

>
              > A propos, ile dają chrzesni na wesele?

CHRZESNI ( he he he) nie dają nic, bo nieistnieją
              Chrzestni - to mogą dać tak z pięc stówek, chyba, że są skromnie sytuowani, to
              daczą 5 zł. ale po co komu źle sytuowani chrzest-ni ??
    • popiolkowa co strona to obyczaj 23.04.03, 22:32
      W mojej rodzinie chrzestni dają około 800 lub prezent mniej więcej tej
      wartości. Goście różnie, ale w granicach 100 od osoby. Dlatego każde wesele w
      rodzinie oznacza zwykle kredycik lub ciężkie oszczędzanie(każdy orze jak może).
    • anahella podjelam decyzje - ide pod prad 23.04.03, 23:02
      Jak znajde tylu chetnych zeby kupic rzezbe to bedzie rzezba, a jak mniej to
      bedzie obraz. To moi znajomi i im zycze wszystkiego najlepszego. Przynajmniej
      ode mnie beda mieli pamiatke tego dnia.
      • tralalumpek Re: podjelam decyzje - ide pod prad 23.04.03, 23:11
        anahella napisała:

> Jak znajde tylu chetnych zeby kupic rzezbe to bedzie rzezba, a jak mniej to
        > bedzie obraz. To moi znajomi i im zycze wszystkiego najlepszego.
        Przynajmniej
        > ode mnie beda mieli pamiatke tego dnia.
        >

dobry pomysł, moje "weselne" obrazki wiszą na ścianie...
        a tak swoja drogą to ja jestem za listą zakupów do wskazanego paluszkiem
        sklepu
        nie podoba mi sie często spotykany zwyczaj : my (nowożeńcy) życzymy sobie
        tylko pieniądze, jest to dla mnie dość prymitywne postępowanie ale cóż , na
        szczęście każdy z na s jest inny i ma prawo widzieć świat swoimi oczkami i
        mierzyć według swojej miarki
        • melba76 Re: podjelam decyzje - ide pod prad 24.04.03, 20:20
          He he, sama niedługo się zaślubię, to podliczę ;)))))
          Nie, żartuję, ale słyszałam, że niektórzy goście dają PUSTE KOPERTY i to jest
          dkla mnie już przejaw paranoi...coś się poplątało ludziom w głowach...to nei
          można dać tylko kwiatków??? Ja bym się nie obraziła, przecież nie o operty w
          tym dniu chodzi!
          • losiu4 Re: podjelam decyzje - ide pod prad 24.04.03, 20:43
            melba76 napisała:

> He he, sama niedługo się zaślubię, to podliczę ;)))))
            > Nie, żartuję, ale słyszałam, że niektórzy goście dają PUSTE KOPERTY i to jest
            > dkla mnie już przejaw paranoi...coś się poplątało ludziom w głowach...to nei
            > można dać tylko kwiatków??? Ja bym się nie obraziła, przecież nie o operty w
            > tym dniu chodzi!

oj tak, tak. Z doswiadczen rodzinnych wiem , ze puste koperty zdarzaja sie dosc
            czesto, i po co... wszak starczylby bukiet kwiatow i obecnosc...

Pozdrawiam

Losiu
        • aga_ko Re: podjelam decyzje - ide pod prad 25.04.03, 13:45
          "nie podoba mi sie często spotykany zwyczaj : my (nowożeńcy) życzymy sobie
          tylko pieniądze, jest to dla mnie dość prymitywne postępowanie..."

To wcale nie jest prymitywne tylko praktyczne. Na moim przykładzie- po co mi
          czajniki, zelazka, sztućće itp, skoro po slubie sytuacja zmusza mnie do
          mieszkania przez pewien czas z rodzicami? Tych sprzętów u mnie w domu nie
          brakuje więc prezenty zapakuje i schowam do szafy ( jeśli uda sie upchnąć). A
          staram sie o własne mieszkanie i to czego potrzebuję, to pieniądze... Załóżmy
          że za dwa lata będę miała swoje mieszkanie- wtedy te prezenty mogą stracić na
          wartości i użyteczności biorąc pod uwagę rozwój techniki. Mam nadzieję że nikt
          nie posądzi mnie o materializm i wyrachowanie ;-)
    • losiu4 Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 24.04.03, 20:39
      4 lata temu przy zawieraniu zwiazku malzenskiego przez siostre dalem 500 PLN.

Losiu
    • bizka Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 26.04.03, 00:20
      rok temu na naszym weselu nie było mniej, niż 300.Jeśłi kogoś nie było stać na
      tyle, to dawał prezent. Nie zastrzegaliśmy-tylko gotówka. Z prezentów też
      bardzo się cieszyliśmy. Spotkałam się z opinią, że chrzestni dają min. 1000 zł.
      To dużo, ale ktoś musi nadrobić gości, którzy wkładają do koperty 50 zł(bo nie
      chciało im się poszukać za tą sumę prezentu), albo dają ... pustą kopertę(sama
      nie dostałam, ale moi znajomi tak). Ja uważam, że 300 zł to minimum ( ceny
      warszawskie.Na prowincji chyba taniej, ale z kolei na wsi podobno więcej).
      • ipt.aol.com Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 26.04.03, 00:38
        bizka napisała:

>Ja uważam, że 300 zł to minimum ( ceny
        > warszawskie.Na prowincji chyba taniej, ale z kolei na wsi podobno więcej).

No ale pierdolnelas kawal .gdzie takie prostackie wiesniary sie rodza?
      • dorenia20 Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 26.04.03, 09:04
        bizka napisała:

> ...chrzestni dają min. 1000 zł.
        > To dużo, ale ktoś musi nadrobić gości, którzy wkładają do koperty 50 zł...

ZENUJACE !!! "Nadrobic gosci", ha, ha, ha dobre sobie!

Ja uważam, że 300 zł to minimum ( ceny
        > warszawskie.Na prowincji chyba taniej, ale z kolei na wsi podobno więcej).

A moim zdaniem nie ma minimum, dajesz tyle ile mozesz. I najwazniejsze nie ma
        podzialu na Warszawe, prowincje i wies!
    • Gość: ankaaa Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 26.04.03, 09:00
      ehhh te wesela ja ide w lipcu na wesele i tze powoli zastanawiam sie ile dac w
      koperte ale mysle ze jest to akurat malo wazne grunt zebym tam byla i ceszykla
      sie razem z panstwem mlodym ich szczesciem
      niedlugo ( z2 latka) :) mam sama zamiar stanac na slubnym kobiercu i razem z
      moim mezczyzna powoli zaczelismy myslec co bysmy woleli prezenty czy kkase i
      jest to dla nas objetne zamierzamy poscic liste prezentow jakie byslmy
      ewentualne chceilei i jezeli ktos ma ochte kupic prezent to odchaczy gfo z
      listy nikog nie ograniczamy
      • carmella Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 26.04.03, 11:14
        ja w zeszlym roku dalam mojej kolezance 500 zl (za pare) i tyle mniej wiecej
        rosztowala ich para w lokalu (ze wszystkim) na 2 dni.
        W sierpniu wychodzi za maz moja nastepna kolezanka i dam jej chyba 300 zl (ja +
        towarzysz)
        A dla mojego brata mam zamar uzbierac 1000 zl

Zdziwilam sie, ze wy tak malo dajecie (np chrzestni 500 zl). Ale ja ze Slaska
        jestem i u nas rodzina hojna z reguly jest (ja ma oczywiscie z czego
        oszczedzac).
        • Gość: Anja Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.03, 13:34
          DOstaliśmy na ślub różne kwoty, zależne od sytuacji osoby dającej. I tak
          koleżanki dawały po 100 zł, rodzina po 300-500 zł, cały zespół z pracy
          przekazał 1000 zł, a już wszystkich przebiła babcia z kwotą 3000 zł.
          I nikt nie dał pustej koperty.
    • Gość: aneta Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 17:36
      5 lat temu miałam własne wesele od chrzestnych ze strony męża po 1500zł od
      mojej chrzestnej serwis obiadowy na 12 osób,pozostali goście różnie sztućce ,
      żelazko,od teściów pralka i kasa,złote pieniążki(taki pieniążek to około 120zl
      a fajny prezent) i tym podobne prezenty się nie dublowały.Kasa najmniej 100zł.W
      sumie gości 120 osób pieniędzy dostaliśmy 15 tysięcy.Ja daję róznie , w
      ubiegłym roku było wesele brata mojego męża daliśmy 600zl.a dalszym znajomym
      200zl, albo jakiś fajny prezent.W tym roku czekają nas 3 wesela.
    • iza76 Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? 27.04.03, 18:01
      Ja wolałabym dostać jakieś ciekawe prezenty. Coś czego sama bym sobie nie
      kupiła. Zrobiliśmy wstępną listę prezentów i w zasadzie niewielu gości się o
      nią pytało. Może nie chcą chodzić po sklepach, wolą odwiedzić tylko
      bankomat? :)
      Najmniej dawaliśmy 200zł ( za parę)
    • Gość: kiwi Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? IP: *.cst.tpsa.pl 30.04.03, 10:24
      Uważam, że daje się tyle ile się uważa za stosowne. Jeżeli ktoś robi wesele po
      to żeby zarobić, to go na nie stać. Jeżeli ktoś liczy na pieniądze to w
      zaproszeniach niech napisze "impreza płatna - proszę przynieść nie mniej
      niż...".A ja nie zamierzam się wykosztowywać, tylko dla tego, że większość
      postępuje wg zasady "zastaw się, a postaw się".
    • Gość: małgosia Re: ile się teraz daje pieniędzy na wesele? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 13:34
      To chyba zalezy od tego, kim się jest dla młodej pary
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka