izabellaz1 16.01.08, 14:22 "Każda praca jest dobra, o ile jest dobrze wykonywana". — Albert Einstein Tak sobie przeczytałam i mi się skojarzyło z co ciekawszymi zawodami wykonywanymi przez ludzi ;D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lupus76 Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 14:25 izabellaz1 napisała: > "Każda praca jest dobra, o ile jest dobrze wykonywana". > > — Albert Einstein > > Tak sobie przeczytałam i mi się skojarzyło z co ciekawszymi zawodami > wykonywanymi przez ludzi ;D > > Czy "Sprzątacz" w wykonaniu Leona Z. - to też dobra praca? Wszak wykonywał ją bez zarzutu. I wywiazywał się z zawartych kontraktów - zawsze w terminie :) Odpowiedz Link Zgłoś
rasgeea Re: Każda praca jest dobra... 17.01.08, 13:26 lupus76 napisał: > Czy "Sprzątacz" w wykonaniu Leona Z. - to też dobra praca? Wszak > wykonywał ją bez zarzutu. I wywiazywał się z zawartych kontraktów - zawsze w terminie :) Nawiązałeś do mojego ulubionego filmu i Pana: ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 15:30 Obawiam się, że obecnie w naszym kraju (również na tym forum) panuje tendencja oceniania pracy przez pryzmat zapłaty. Oczywiście im wyższa zapłata tym lepsza praca - bardziej szanowany człowiek. Nieważne na czym ta praca polega, jak ją dana osoba wykonuje. Uwielbiam opowieści moich kolegów informatyków o tym, jak to roboty w ogóle nie mają i cały dzień się obijają - a forsa (i to nie mała) płynie! I o dziwo, taka praca jest postrzegana jako jeszcze lepsza! Odpowiedz Link Zgłoś
ewik_75 Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 15:58 bo jest lepsza ! nie stresuje, nie wpada się w pracoholizm, nie psuje się oczu przy monitorze, pracującym przy nim po kilkanaście h/dobę a źródło utrzymania a i dobrobytu - jest i to niezłe. IMHO jest dobra. A nawet lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 16:32 obawiam się jednak, że Einstein miał na myśli nie pracę jako "miejsce pracy" tylko wykonywanie pracy... ------------------- SuDoKu... wciąga :) Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 16:41 preferujesz interpretacje typu: co poeta miał na myśli :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 17:59 Poeta gda zwykle metaforami... Einstein powiedział coś wprost.. więc nie chodzi o interpretację ale o zrozumienie tekstu :P ------------------- SuDoKu... wciąga :) Trochę myślenia Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 23:11 że Einstein miał na myśli tego sie czepiłam :P > Poeta gda zwykle metaforami aż się prosisz zeby sie czepić <rotfl> Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Każda praca jest dobra... 17.01.08, 00:47 sie nie czepiaj tyle bo Ci znowu rebusa zadam i będzie łyso :P ------------------- SuDoKu... wciąga :) Trochę myślenia Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Każda praca jest dobra... 17.01.08, 09:20 jak to znowu? nie wiem komu ma niby być łyso :P Odpowiedz Link Zgłoś
ewik_75 Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 17:02 ;)) Nawiązałam nie do Einsteina tylko do justysialek ;) A jeśli akurat zadan brak, ale jest sie w kazdej chwili do dyspozycji, gdyby istniała taka potrzeba - to wykonuje się pracę dobrze czy źle ? Ot, zagadka. Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 17:56 To się jej nie wykonuje, tylko się obija. Tamta, opisana przeze mnie sytuacja dotyczyła tego, że jak ktoś nic w pracy nie robi, a dużo dostaje to i tak cieszy się większym szacunkiem niż ten co robi dużo i dobrze, ale mało mu płacą. Wg mnie jest to co najmniej chore. Odpowiedz Link Zgłoś
ewik_75 Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 18:21 a według mnie nie. Jeśli ktoś dużo i ciężko pracuje, a jest kiepsko wynagradzany, to znaczy że jest co najmniej mało zaradny lub daje się wykorzystywać. Pewnie jak szef nie słyszy, to marudzi, że mało płacą, ale poszukac nowej pracy nie chce albo się boi. A to raczej nie jest IMHO powód do jakiegoś specjalnego szacunku. Obijanie się jest wtedy, kiedy jest praca, ale się jej nie wykonuje, ewentualnie robi to po łebkach lub zrzuca na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 18:38 Ja to widzę inaczej. Są zawody źle opłacane. Jeśli ktoś dobrze wykonuje swój zawód, jednak małą zapłątę dostaje (bo w tym zawodzie mało się płaci) to nie jest to dowód jego niezaradności, tylko chora sytuacja, którą trzeba zmienić. Pomyśl o lekarzach, pielęgniarkach - typowe przykłady. Dobry lekarz, który pomaga wielu ludziom ale mało dostaje za to, jest wg mnie wart więcej szacunku niż dobry informatyk, który większość czasu w pracy spędza w necie, a dostaje krocie - to jest chore. Powinniśmy dostawać płacę za pracę, nie za potencjał. Informatycy to specyficzna grupa. Na temat ich pensji krążą legendy. Są więc bardzo szanowani. A przecież nie każdy informatyk dobrze wykonuje swoją pracę. Jak napisałam, nie zawsze w ogóle wykonuje swoją pracę, a pensję dostaje. Twoje podejście jest typowe i dokładnie pokazuje to, o co mi chodziło (bez przytyków). > Obijanie się jest wtedy, kiedy jest praca, ale się jej nie wykonuje, > ewentualnie robi to po łebkach lub zrzuca na innych. Mamy inne zdaenie. Dla mnie, jak ktoś dostaje kasę za "nicnierobienie" to ją dostaje za obijanie się w pracy! Samo siedzenie w pracy to jeszcze nie "praca". To tylko potencjał. I jak przyrównać 8h siedzenia w pracy do 8h harowania w pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
ewik_75 Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 19:18 justysialek napisała: > Są zawody źle opłacane. Oczywiście że są. Lekarze to dobry przykład. wyjątek - podobnie, jak nauczyciele. Miałam jednak na myśli coś innego. Nie zgadzam się, ze lekarz jest mniej szanowany niż informatyk. Chyba, że jest przykładem skorumpowanego konowała - i tacy bywają, i co najgorsze - jak ze wszystkim - zło widać najbardziej, a potem ludzie na podstawie jedngo przypadku wyraviają sobie opinię o wszystkich. Co do zasady jednak - w mojej opinii tak nie jest. Porównajmy jednak dwie osoby pracujące w tej samej branży na podobnych stanowiskach - jedna pracuje dużo i mało zarabia, drugo mało pracuje, zarabia dużo. Która jest bardziej godna szacunku? >Powinniśmy dostawać płacę za pracę, nie za potencjał. A to już jest postulat dla pracodawców. Jeśli pracodawca dopuszcza do sytuacji, kiedy pracy jest dla x osób, a on zatrudnia to 2 razy tyle, to jest zwyczajnie nieefektywny. Taki postulat mógłby jednak doprowadzić do wzrostu bezrobocia. > Informatycy to specyficzna grupa. Na temat ich pensji krążą legendy. Żartujesz. Krążyły. Kilka lat temu. Teraz jest ich znacznie więcej i ich płące spadły. Sama znam kilku, kroci nie zarabiają. Są więc > bardzo szanowani. Z tym też się nie spotkałam. > A przecież nie każdy informatyk dobrze wykonuje swoją pracę. A jak ma to ocenić ktoś, kto informatykiem nie jest? > Jak napisałam, nie zawsze w ogóle wykonuje swoją pracę, a pensję > dostaje. To jest sprawa tylko między nim i jego pracodawcą. > Mamy inne zdaenie. > Dla mnie, jak ktoś dostaje kasę za "nicnierobienie" to ją dostaje za obijanie > się w pracy! Szczęściarz.... Samo siedzenie w pracy to jeszcze nie "praca". To tylko potencjał. > I jak przyrównać 8h siedzenia w pracy do 8h harowania w pracy? Normalnie. HR-y mają na to swoje sposoby ;) Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 19:57 ewik_75 napisała: > > Nie zgadzam się, ze lekarz jest mniej szanowany niż informatyk. W sumie to dobrze. Może jest jeszcze nadzieja. Ja się z tym spotykam dość często. > Porównajmy jednak dwie osoby pracujące w tej samej branży na > podobnych stanowiskach - jedna pracuje dużo i mało zarabia, drugo > mało pracuje, zarabia dużo. Która jest bardziej godna szacunku? Wg mnie ta, która więcej pracuje - ta druga to sprytny leniuszek ;-)) Jednak masz rację, w takiej sytuacji pierwszej można tylko zarzucić brak obrotności, którego drugiej nie brakuje. > > A przecież nie każdy informatyk dobrze wykonuje swoją pracę. > > A jak ma to ocenić ktoś, kto informatykiem nie jest? A jak ocenia konowała? Jak ocenia złą pielęgniarkę czy nauczyciela? - jak źle wykonuje swoje obowiązki, nie potrafi czegoś choć powinien. Oczywiście do końca tego się nie da sprawdzić, tak samo jak nie można kompetentnie ocenić lekarza, jak się lekarzem nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Każda praca jest dobra... 17.01.08, 08:52 justysialek napisała: > ewik_75 napisała: > > > > > Nie zgadzam się, ze lekarz jest mniej szanowany niż informatyk. > > W sumie to dobrze. Może jest jeszcze nadzieja. Ja się z tym spotykam dość częst > o. > > > Porównajmy jednak dwie osoby pracujące w tej samej branży na > > podobnych stanowiskach - jedna pracuje dużo i mało zarabia, drugo > > mało pracuje, zarabia dużo. Która jest bardziej godna szacunku? > > Wg mnie ta, która więcej pracuje - ta druga to sprytny leniuszek ;-)) A według mnie ta, która wykona swoją pracę efektywnie. Nad tym samym zadaniem jedna osoba może spędzić dwie godziny a druga osiem i nie zrobi tego dobrze. I co? Ta, która spędziła 8 h ma dostać więcej niż taka, która uporała się z tym w dwie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Każda praca jest dobra... 17.01.08, 08:48 justysialek napisała: > dobry informatyk, który większość czasu w pracy spędza w necie, a > dostaje krocie - to jest chore. To nie jest chore tylko niezgodne z prawdą. Środowisko informatyków i tych zarabiających lepiej i gorzej jest mi świetnie znane. Informatyk, który zarabia krocie - jak to ujęłaś - ma bardzo odpowiedzialną pracę i nie spędza całego dnia w necie. > Informatycy to specyficzna grupa. Na temat ich pensji krążą legendy. Chętnie posłucham:) > Są więc bardzo szanowani. Kurczę, muszę im to koniecznie powiedzieć! :P > A przecież nie każdy informatyk dobrze wykonuje swoją pracę. Tak samo jak nie każdy lekarz itd. > Jak napisałam, nie zawsze w ogóle wykonuje swoją pracę, a pensję dostaje. Tak jak lekarze itd. A każde zaniedbania rodzą konsekwencje zarówno w pracy lekarza, informatyka i wielu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 18:40 A co z pasją, rozwijaniem się, wkładem w społeczeństwo, przydatnością danej pracy? Uważasz, że to się nie liczy w obliczu dużej zapłaty za "nicnierobienie" lub wykonanie jakichś mechanicznych czynności raz na jakiś czas? Odpowiedz Link Zgłoś
ewik_75 Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 19:23 justysialek napisała: > A co z pasją, rozwijaniem się, wkładem w społeczeństwo, A jednak - jesteś socjalistką... Uomatko... Zatrudniony ma mieć wkład w rozwój pracodawcy/firmy, w której pracuje - nie społeczeństwa. Pasje można rozwijać po godzinach. przydatnością danej pr > acy? Gdyby nie była przydatan, nie zostałby zatrudniony. Jeśli został, a nie ma dla niego pracy - to jest to problem pracodawcy. > Uważasz, że to się nie liczy w obliczu dużej zapłaty za "nicnierobienie" lub > wykonanie jakichś mechanicznych czynności raz na jakiś czas? Liczy, jak już napisałam wcześniej. Pasje i rozwój własny - po godzinach, wkład w społeczeńśtwo - podatki od pracy i ewentualna działalność, jeśli ktoś czuje taką potrzebę - też po godzinach. Praca typu "nicnierobienie" ma też swoje zalety. Można się na przykład dodatkowego jezyka nauczyć albo rozwijać w tym czasie pasje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 22:39 Ja nie mogłabym iść na 8h dziennie do pracy, która nie dawałaby mi satysfakcji, poczucia spełnienia, poczucia, że moja praca daje coś więcej, niż zysk mojego szefa. Ogólnie nie imponują mi ludzie, którzy wykonują jakąś wirtualną pracę (typu analizy, podliczanie słupków cyfr) niezależnie od wysokości ich pensji. Za to imponują mi ludzie, którzy żyją pracą, a nie tylko traktują jako źródło kasy. Jest ona również źródłem szczęścia. No chyba, że komuś prawdziwe szczęście daje podliczanie słupków ;-) Poza tym fajnie, jeśli ktoś dobrze robi, to co robi - wtedy jego praca daje większe korzyści wszystkim. Praca tylko dla kasy byłaby zbyt przygnębiająca i szybko bym się wypaliła. Stąd moje poglądy. ewik_75 napisała: > justysialek napisała: > > > A co z pasją, rozwijaniem się, wkładem w społeczeństwo, > > > A jednak - jesteś socjalistką... Uomatko... Piszesz, jakby to było coś złego. Odpowiedz Link Zgłoś
orellanina money has no skills 16.01.08, 23:08 moze i jest jak piszesz ale to tylko udowadnia, ze Polska jest 100 lat za murzynami. dla pieniedzy mozna dyplomy pochowac w kieszen i z drugiej strony - pieniadze wcale niekoniecznie lgna do talentow, jezeli nie jest to talent do pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
modliszka24 Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 15:51 dobre stwierdzenie az sobie zapisze Odpowiedz Link Zgłoś
wielo-kropek Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 23:03 Einstein mial na mysli te dobre (potrzebne) prace i ja sie z tym jego stwierdzeniem zgadzam. Dobrze wykonuje czasem swoja prace np. zawodowy morderca. Czy jego praca tez jest dobra? Sa tez zawodowi zlodzieje. Ci dobrze wykonuja to zajecie glownie wtedy, kiedy duzo kradna (duzo zysku maja) i kiedy oczywiscie nie wpadna.Czasem np.polityk skorumpowany do tej grupy sie zalicza. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 23:10 idac dalej tym tropem NKWD i SS wykonalo kawal dobrej roboty a juz nie wspominajac Aleksandra Wielkiego Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 23:12 no tak dobrej w sensie ze przyłozyli sie do niej i dali z siebie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 23:14 e tam wszystko, gdyby dali wszystko to dzisiaj bylby spokoj w Palestynie Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 23:18 oj ale to jest Twoja subiektywna ocena na ogół tak jest że cz-k robi co może a inni oceniają, że się nie bardzo wysilił - to abstrahując od Palestyny Odpowiedz Link Zgłoś
wielo-kropek Re: Każda praca jest dobra... 16.01.08, 23:18 I nie tylko w Palestynie. Odpowiedz Link Zgłoś