andreas3233 18.01.08, 21:27 Od kiedy ludzie nosza ubrania? A dokladniej: Ile tysiecy lat temu ludzie stworzyli sobie nowa nisze, regularnie ubierajac ubrania??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i.nes Re: Zagadka...? 18.01.08, 21:53 andreas3233 napisał: > ubierajac ubrania??? a nie mam pojęcia ja ubieram siebie a nie moje ubrania Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Zagadka...? 19.01.08, 00:59 ale mówi sie przecież ubieram spodnie, kurtkę, buty Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Zagadka...? 19.01.08, 10:17 lacido napisała: > ale mówi sie przecież ubieram spodnie, kurtkę, buty źle się mówi winno być: wkładam na siebie lub zakładam; ubieram się/siebie lub kogoś Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Zagadka...? 19.01.08, 11:14 kitek_maly napisała: > no! ;-) > wstałaś już, wredoto? ;-)) no :) stęskniłam się za Tobą ;P Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Zagadka...? 19.01.08, 11:15 nie dość, że wredota, to jeszcze żarty jej się trzymają. :-P Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Zagadka...? 19.01.08, 11:27 ehh moim zdaniem to już koło południa jesteśmy. ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Zagadka...? 19.01.08, 16:01 wg mnie wkłada sie co do czegoś a nie na coś włóż kurtkę - dla mnie to źle brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Zagadka...? 19.01.08, 16:42 lacido napisała: > wg mnie wkłada sie co do czegoś a nie na coś też > włóż kurtkę - dla mnie to źle brzmi ale jest poprawne - ubrać - wkładać, pkt.3 - zakładać, pkt.7 Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 19.01.08, 20:39 lacido napisała: > wg mnie wkłada sie co do czegoś a nie na coś Formalnie: masz racje....jak sadze... > włóż kurtkę - dla mnie to źle brzmi Choc jest powszechnie uzywane. Lecz: 'naloz' - moze brzmi lepiej...? Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Zagadka...? 18.01.08, 21:58 A od jakiego czasu ludzie ubierają ubrania? Jak wygląda UBIERANIE UBRAŃ? Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Zagadka...? 18.01.08, 22:05 Ja się z czyms takim, jak ubieranie ubrań osobiście nie zetknęłam, ale parę razy czytałam o tym na forum, więc nie może być to stary obyczaj ;D Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Zagadka...? 18.01.08, 22:08 Ale TO to jest dla mnie zagadką... W co ubiera się na przykład koszulę, spódnicę, majtki? Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Zagadka...? 18.01.08, 22:11 no koszulę można ubrać w krawat a spódnicę w pasek ale majtki... hmmm wiem, ale nie powiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Zagadka...? 18.01.08, 22:14 Jak jest zimno, to ubieram majty w rajstopy, a jak ciepło, to gołe biedactwa chodzą :-D Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Zagadka...? 18.01.08, 22:22 mini_kks napisała: > WRESZCIE się dowiedziałam! :]pp Forum wzbogaca :) szkoda, że kląć za bardzo nie można, bo wtedy wiedza rosłaby w zastraszającym tempie Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Zagadka...? 19.01.08, 12:05 ;) Normalnie czuję się jak jakiś alpinista, który po długim macaniu nogą wreszcie trafia na stały grunt ;]pp Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 18.01.08, 23:33 Gubicie sie w szczegolach.....? Tysiace, tysiace lat temu ludzie nie nosili krawatow, spodnic i itp. Pytanie dotyczy podania daty...kiedy prawdopodobnie zalozyli jakikolwiek stroj...? I w pytaniu..nie ma zadnej pulapki. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Zagadka...? 18.01.08, 23:54 andreas3233 napisał: > kiedy prawdopodobnie zalozyli jakikolwiek stroj...? o, teraz gadasz jak człowiek i może dostaniesz odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 19.01.08, 00:49 i.nes napisała: > andreas3233 napisał: > > > kiedy prawdopodobnie zalozyli jakikolwiek stroj...? > > o, teraz gadasz jak człowiek > i może dostaniesz odpowiedź :) To czekam na odpowiedz. Podpowiem, ze bylo to ponad piecdziesiat tysiecy lat temu. > Odpowiedz Link Zgłoś
duza-zolza Re: Zagadka...? 19.01.08, 00:56 ))) “Spletli więc liście figowe i zrobili sobie przepaski” – 1 Mojż. 3:7. Pan Bóg ubrał co prawda pierwszych ludzi po swojemu: “Uczynił Pan Bóg Adamowi i jego żonie odzienie ze skór, i przyodział ich” – 1 Mojż. 3:21, Niewykluczone, że w pierwotnym stadium prehistorycznym człowiek nosił tylko ozdoby – naszyjniki i bransolety. potem doszły skóry chroni go przed siłami przyrody, przed upałem i chłodem, przed szkodliwym działaniem otoczenia np. przed cierniami 3 tys p.n.e. potrafiono tkac kolorowe tkaniny(Peru) najstarsze ubrania tworzone były ze skór, futer, liści i trawy. Najstarsze odnalezione przez archeologów kościane igły datowane są na 30 tysięcy lat przed naszą erą (znalezisko w Rosji, w roku 1988, blisko Kostenki) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 19.01.08, 11:16 duza-zolza napisała: > ))) > “Spletli więc liście figowe i zrobili sobie przepaski” – 1 Mo > jż. > 3:7. Pan Bóg ubrał co prawda pierwszych ludzi po swojemu: “Uczynił > Pan Bóg Adamowi i jego żonie odzienie ze skór, i przyodział ich” – > 1 > Mojż. 3:21, > > > Niewykluczone, że w pierwotnym stadium prehistorycznym człowiek > nosił tylko ozdoby – naszyjniki i bransolety. > > potem doszły skóry chroni go przed siłami przyrody, przed upałem i > chłodem, przed szkodliwym działaniem otoczenia np. przed cierniami > > 3 tys p.n.e. potrafiono tkac kolorowe tkaniny(Peru) > > najstarsze ubrania tworzone były ze skór, futer, liści i trawy. > Najstarsze odnalezione przez archeologów kościane igły datowane są > na 30 tysięcy lat przed naszą erą (znalezisko w Rosji, w roku 1988, > blisko Kostenki) Nie kwestionuje Twych danych; jednak w wg ostatnich badan /Mark Stoneking, Inst. Maxa Plancka, Niemcy/ prawdopodobny wiek pierwszego stroju czlowieka - jest znacznie starszy. > Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Zagadka...? 19.01.08, 11:19 andreas3233 napisał: > Od kiedy ludzie nosza ubrania? Odkąd zeszli z drzewa i zaczęli się depilować,czyli całkiem niedawno;P Ciągle się depilujemy-to daje do myślenia drogie @ki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 19.01.08, 15:09 wiarusik napisała: > andreas3233 napisał: > > > Od kiedy ludzie nosza ubrania? > > > Odkąd zeszli z drzewa OOOOO, nie..znacznie pozniej. i zaczęli się depilować, ??????/ co to ma wspolnego..? czyli całkiem > niedawno;P Moze..nieco dokladniej: w tysiacach lat temu? > > Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Zagadka...? 19.01.08, 16:06 Depilowali się,by nie gnieździły im się pasożyty,ale przez to zrobiło się im zimno i wynaleźli ciuchy;) A co z tych tysiączków? Człowiek niewiele się od tamtego czasu zmienił;) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 19.01.08, 20:42 wiarusik napisała: > Depilowali się,by nie gnieździły im się pasożyty,ale przez to > zrobiło się im zimno i wynaleźli ciuchy;) Jeden z tropow / ww. /....jest calkiem niezly..... > Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: a co można wygrać w tym konkursie...? 19.01.08, 16:24 już przylazła po nagrody. ;-P a nigdy nie gra. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: a co można wygrać w tym konkursie...? 19.01.08, 16:27 no i dlatego nic w życiu nie mam, bo nie gram[sie gra sie ma] nawet komputera nie mam :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: a co można wygrać w tym konkursie...? 19.01.08, 16:29 to przez komórkę piszesz? masz WAPa? (czy jak to się tam zwie) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: a co można wygrać w tym konkursie...? 19.01.08, 16:32 chyba włapa(ch) :P A tak wogLe, to lubię wiedzieć co jest do wygrania - i tylko brak nagród [lub ich wartość rynkowa ;))] odstrasza mnie od uczestnictwa w grze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: a co można wygrać w tym konkursie...? 19.01.08, 16:34 tylko brak nagród [lub > ich wartość rynkowa ;))] w sensie, że jak są zbyt cenne to odstraszają? ;-) boisz się, że będą w gazetach o Tobie pisać? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: a co można wygrać w tym konkursie...? 19.01.08, 16:37 najpierw to musieli by odnaleźć moja dzielnicę slumsow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: a co można wygrać w tym konkursie...? 19.01.08, 20:36 nuova napisała: > ;] A czy nie mozna grac dla czystej przyjemnosci gry...? Z drugiej strony: co bys chciala wygrac..?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: a co można wygrać w tym konkursie...? 19.01.08, 22:24 budyń malinowy, galaretkę wiśniową i lody waniliowe z polewą ze zmiksowanych truskawek :)) Da się zrobić? :) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: a co można wygrać w tym konkursie...? 20.01.08, 00:15 nuova napisała: > budyń malinowy, galaretkę wiśniową i lody waniliowe z polewą ze zmiksowanych > truskawek :)) > Da się zrobić? :) Da sie zrobic...:))), tyko gdzie wyslac nagrode..?/ jesli wygrasz.. Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: a co można wygrać w tym konkursie...? 20.01.08, 00:17 >>tyko gdzie wyslac nagrode..? do buzi :)) >>/ jesli wygrasz.. no właśnie przeczytałam, że jeszcze nie wygrałam ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: a co można wygrać w tym konkursie...? 20.01.08, 22:24 nuova napisała: > >>tyko gdzie wyslac nagrode..? > > do buzi :)) > > dobrze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: a co można wygrać w tym konkursie...? 21.01.08, 12:55 Podpowiedz że człowieku, skoro przed 50-70 tys. lat. noooo! :) ...głodna już jestem i tyle ;| Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: a co można wygrać w tym konkursie...? 21.01.08, 16:54 Nuova proponuję żebyś znalazła prawidłową odp a nie liczyła na nagrodę pocieszenia :P Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Zagadka...? 19.01.08, 23:06 Jaskiniowcy zaczęli się ubierać w skóry upolowanych zwierząt. Wygrałam? :) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 20.01.08, 00:13 nuova napisała: > Jaskiniowcy zaczęli się ubierać w skóry upolowanych zwierząt. > Wygrałam? :) Hmmmm....jeszcze nie wygralas...:(. Nie wiemy czy taki byl stroj homo erectus /ww/. Pytanie jest inne: Kiedy..? ile tysiecy lat temu..???? Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Zagadka...? 20.01.08, 00:15 Kiedy..? ile tysiecy lat > temu..???? nie wiem:P, zajrzyj do jakiejś książki naukowej albo z historii. Ja tam nie mam pod ręka ksiązek z nielubianych przedmiotów :P Odpowiedz Link Zgłoś
duza-zolza Re: Zagadka...? 20.01.08, 00:46 Pytanie jest inne: Kiedy..? ile tysiecy lat > temu..???? " Antropologowie sądzą, że pitekantrop pojawił się najpierw w Afryce , skąd rozprzestrzenił się na Bliski Wschód w początkach plejstocenu. Od niego właśnie pochodzi człowiek neandertalski i współczesny. W plejstocenie istniało wiele gatunków człowiekowatych i niektóre z nich kontaktowały się między sobą, o czym świadczą współczesne znaleziska w Europie, Azji i Afryce. Niezwykle trudno jest określić początek gatunku homo sapiens. Odkryte przez badaczy czaszki "człowieka rozumnego" pochodzą z okresu sprzed 100 000-250 000 lat. Istnieje nawet hipoteza, że odkryta w Kenii żuchwa, pochodząca sprzed miliona lat, należy do homo sapiens. Najstarszy gatunek pitekantropa znamy jedynie dzięki odnalezieniu kilku fragmentów kości. Można jednak przypuszczać, że grupa ta rozpowszechniła się 500 000 lat temu na znacznych obszarach ówczesnych kontynentów. Dwa główne gatunki ludzkie, czyli człowiek neandertalski i współczesny, wywodzą się prawdopodobnie od niego. Neandertalczycy żyli w grotach w Europie Wschodniej, Azji i Północnej Afryce przed 50-70 tys. lat." Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Zagadka...? 20.01.08, 00:48 Od razu widać, ze kierowałaś sie Moją podpowiedzią :)) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 20.01.08, 22:13 duza-zolza napisała: > Pytanie jest inne: Kiedy..? ile tysiecy lat > > temu..???? > > > " > Antropologowie sądzą, że pitekantrop pojawił się najpierw w Afryce > , skąd rozprzestrzenił się na Bliski Wschód w początkach > plejstocenu. > Od niego właśnie pochodzi człowiek neandertalski i współczesny. > W plejstocenie istniało wiele gatunków człowiekowatych i > niektóre z nich kontaktowały się między sobą, > o czym świadczą współczesne znaleziska w Europie, Azji i Afryce. > > Niezwykle trudno jest określić początek gatunku homo sapiens. > Odkryte przez badaczy czaszki "człowieka rozumnego" > pochodzą z okresu sprzed 100 000-250 000 lat. Istnieje nawet > hipoteza, > że odkryta w Kenii żuchwa, pochodząca sprzed miliona lat, należy do > homo sapiens. > > > Najstarszy gatunek pitekantropa znamy jedynie dzięki odnalezieniu > kilku fragmentów kości. > Można jednak przypuszczać, że grupa ta rozpowszechniła się 500 000 > lat temu > na znacznych obszarach ówczesnych kontynentów. Piekna wypowiedz!!!:)))) > przed 50-70 tys. lat." BARDZO, bardzo cieplo:))) Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: Zagadka...? 20.01.08, 00:31 portalwiedzy.onet.pl/94023,,,,czlowiek_zdolny,haslo.html zwłaszcza w zimniejszych rejonach ;] Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 20.01.08, 21:24 Czyzbysmy mieli zakonczyc ten watek ...bez odpowiedzi..??? Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Zagadka...? 20.01.08, 21:31 Ty, Andre! żeś strzelił jak łysy warkoczami, to co kcesz :P Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Zagadka...? 20.01.08, 21:33 Ludzie nosza ubrania od momentu przeniesienia sie do rejonow w ktorych pojawiaja sie zimy i niskie temperatury... Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Zagadka...? 20.01.08, 21:34 Kontik, obawiam sie, że taka niekompletna odpowiedź nie satysfakcjonuje Andreasa :/ ...albo on myśli jeszcze nad nagrodą ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: pytania pomocnicze 21.01.08, 17:06 za wcześnie czy to ma coś w spólnego z: 1. ochłodzeniem i koniecznością zatrzymywania ciepła 2. poczuciem wstydu <rotfl> 3. względami estetycznymi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Zagadka...? 21.01.08, 17:12 a co Ty na to: "Czego jeszcze można dowiedzieć się analizując genom wszy: na przykład kiedy ludzie zaczęli nosić ubrania.Tego dość karkołomnego zadania podjął się zespół Marka Stonekinga z Instytutu Maxa Plancka w Lipsku w Niemczech. (...) Po porównaniu DNA jądrowego i mitochondrialnego wszy głowowej i odzieżowej niemieccy naukowcy ustalili, że historia ubrań nie jest starsza niż 72 tysiące lat.Dokładnie wtedy nasi przodkowi zaczęli zasiedlać chłodniejsze rejony Ziemi, oddalone od kontynentu afrykańskiego. Wyniki swych badań opublikowali w sierpniowym numerze „Current Biology” w 2003 roku." www.polskieradio.pl/nauka/archiwum/TematTygodnia/art.aspx?aid=142&s=TematTygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 21.01.08, 20:55 Doskonale, Braaaawo!!!!!!:)))) Tak: to jest wlasnie poprawna odpowiedz; ~ 72 000 lat temu. Gratulacje:)))))* Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 21.01.08, 23:09 :))) A jaka nagrode chcialabys dostac..?? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 22.01.08, 22:52 Jeszcze pozostaje pytanie...jak wyliczono te 72 tys. lat? a mianowicie: a/ wiadomo, ze galezie ewolucyjne czlowieka i szympansa rozdzielily sie..ok 6mln lat temu/ znano to wczesniej na podstawie roznic w sekwencjach DNA/. b/ porownano sekwencje DNA wszy glowowej i odziezowej /jasne bylo, ze wesz odziezowa pojawila sie pozniej/. c/ porownano roznice z danymi DNA z pkt a - i obliczono wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Zagadka...? 22.01.08, 23:56 już się nie nabiorę nie ma nagrody nie ma odpowiedzi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 23.01.08, 22:20 Dziekuje serdecznie wszystkim uczestnikom/czkom 'zagadki..?' Na zakonczenie: moja ostatnio ulubiona piosenka.... www.youtube.com/watch?v=orACIBjHuI4 /Kate Nash Odpowiedz Link Zgłoś
butterflymk Re: Zagadka...? 23.01.08, 22:27 heeej, nie kończ jeszcze bo ja coś dodałam :D Odpowiedz Link Zgłoś
butterflymk Re: Zagadka...? 23.01.08, 22:21 .....zupełnie bez sensu że to zrobili... prawda?! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 23.01.08, 23:51 lacido napisała: > <rotfl> to była siła wyższa :P Ale co bylo ta sila wyzsza..?/ moze kto..? Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Zagadka...? 23.01.08, 23:52 siła wyższa w sensie że nie dało rady objeść się bez ubrań :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Zagadka...? 23.01.08, 23:48 butterflymk napisała: > .....zupełnie bez sensu że to zrobili... prawda?! Chyba masz racje....!! Odpowiedz Link Zgłoś