palya 26.02.08, 18:26 jak w temacie: francuski czy rosyjski...mam dylemat ktory jezyk wybrac... studia podyplomowe i nowy jezyk, nie wiem ktory wybrac.. na razie jestem blizej francuskiego, ale głównie przez pewne łóżkowe skojarzenia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
disa Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 18:29 rosyjski - przyda sie ;] francuski jest piekny, ale wez pod uwage, ze coraz wiecej pracodawcow docenia ten jezyk. Ja sie musze nauczyc bo meczy mnie fakt iz znam tylko podstawy i czytanie po rosyjsku mnie wrecz BOLI, a z samego ogladania zdjec z ich gazet czlowiek nie wyzyje Odpowiedz Link Zgłoś
snowbabe Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 18:41 Ja bym powiedziała francuski, ale to dlatego, że ostatnio bardzo mi się przydaje (nie.. ja nie o tym ;)), I Francuzi praktycznie nie znają języków obcych. Pytanie, z kim masz większe szanse mieć kontakt w swoim zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu obydwa są wstrętne 26.02.08, 18:51 wnioskuję, że angielski masz obtrzaskany? no to w takim razie wybierz hiszpański, gdyż to piękny język jest. no i będziesz mogła oglądać almodovara w oryginale Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ksiezniczka2 Re: obydwa są wstrętne 26.02.08, 18:53 a co ma hiszpański do rosyjskiego i francuskiego...? rosyjski łatwiejszy, ale fakt faktem, zastanów się, który z nich bardziej ci się przyda w przyszłości, biorąc pod uwagę np Twój zawód :) Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: obydwa są wstrętne 26.02.08, 19:54 Hiszpanski jest trzecim co do rozpowszechnienia (po chińskim i angielskim) językiem świata. Poza tym tak się jakoś składa, że kraje roboty mówią po angielsku, a kraje do balangi po hiszpańsku... Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: obydwa są wstrętne 26.02.08, 21:02 jak to co? teza, antyteza, synteza! tamte są wstrętne (co zostało już ustalone), hiszpański jest piękny, a więc zapisała się na hiszpański! gdzie dostrzegasz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: obydwa są wstrętne 26.02.08, 21:10 s wzajemnością, funny! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: obydwa są wstrętne 26.02.08, 21:13 no, ich liebe dich, ewętualnię Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: obydwa są wstrętne 26.02.08, 21:13 Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: obydwa są wstrętne 26.02.08, 21:14 uff, bo już się bałam, ze ty made in germany ;D Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: obydwa są wstrętne 26.02.08, 21:03 a ty głupia. wolę być wstrętna, niż głupia Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: obydwa są wstrętne??? 26.02.08, 20:39 uczylas sie ktoregos z nich?Watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: obydwa są wstrętne??? 26.02.08, 21:05 owszem. moja matka jest pół-rosjanką. z matką w czasie wojny wylądowałyśmy na syberii. mam emocjonalny, nie ukrywam, stosunek do rosyjskiego, dlatego napisałam, że są mi wstrętne. a z francuskim sprawa ma się... ale to nie czas i miejsce. książkę mogłabym napisać. chyba że interesują cię losy wojenne i powojenne moje i mojej rodziny - to pisz na priv! Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 19:02 francuski jest piekny, ale podły, jeśli chodzi o łatwośc opanowania. Z tych dwoch wybrałabym rosyjski. A tak na prawde to wzielabym niemiecki, ktory jest pieknym językiem, pod warunkiem, że angielski juz znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
tartaluga Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 19:10 Ja bym wybrala rosyjski. Prostsza gramatyka, wymowa i slownictwo ( studenci nie maja zwykle duzo czasu na nauke jezykow, gdy sesja sie zaczyna) W dzisiejszych czasach z tych dwoch rosyjski wydaje sie byc bardziej cenionym na rynku pracy Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 19:43 wybierz ten który ci sie przyda ew. w zawodzie jezeli zaden ci sie nie przyda albo nie wiesz jeszcze to wybierz rosyjski, jest łatwiejszy jezeli masz minimum talentu jezykowego i nie boisz sie umiarkowanych trudnosci to wez francuski, jest ładniejszy, iopanowanie go daje sporą frajde i bardziej ci sie przyda pozazawodowo bo z Rosjanami to sie dogadasz po polsku a z Francuzami niekoniecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 19:51 Wybierz hiszpański. Ani z ruskimi ani z francuzami biznesu sie nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 20:41 cloclo80 napisał: > Ani z ruskimi (...) biznesu sie nie zrobi. co za bzdura.Tak sie sklada, ze Rosja, Ukraina to zyla zlota w wielu branzach. Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 21:02 w biznesie najprosciej [hehehe] porozumieć sie po ang :D Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 20:32 Weź pod uwagę który będzie Ci potrzebny w zawodzie. Fakt faktem radziecki ponoć łatwiejszy. Nie wiem. Z dwóch przez Ciebie wymienionych znam franc. - polecam, bo piękny choć trudny :) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_powolny12 Re: francuski czy rosyjski? dylemat 01.03.08, 01:24 Nie i nie było języka radzieckiego. NIE MA i NIE BYŁO. Rosyjski to język nie tylko państw WNP ale także Bałkanów, Chin. To język dużego biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: francuski czy rosyjski? dylemat 02.03.08, 11:25 No język ang też jest językiem biznesowym. A użyłam "radziecki" dla przekory, nie musisz od razu krzyczeć na mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 20:51 Oba języki piękne, rosyjski nieco bardziej :) zwłaszcza w muzyce... jak dla siebie to wybrałbym rosyjski a jak w celach zawodowych to... też rosyjski bo czasy takie że raczej Francuz bedzie zmuszony do nauki rosyjskiego niż Rosjanin do francuskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu czyli kolektywnie większością ustaliliśmy 26.02.08, 20:59 że zapisujesz się na hiszpański! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: czyli kolektywnie większością ustaliliśmy 26.02.08, 21:01 widać, że masz cos ze wzrokiem... Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: czyli kolektywnie większością ustaliliśmy 26.02.08, 21:05 nuova napisała: > widać, że masz cos ze wzrokiem... ja mysle, ze i z glowa rowniez na bakier... Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: czyli kolektywnie większością ustaliliśmy 26.02.08, 21:06 szkoda czasu [na forumowanie] :D Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: czyli kolektywnie większością ustaliliśmy 26.02.08, 21:07 oczy mam niczem jastrząb Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: czyli kolektywnie większością ustaliliśmy 26.02.08, 21:09 Mówi i pisze się: jaszczomp! Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: czyli kolektywnie większością ustaliliśmy 26.02.08, 21:11 trak by to szliafił! sękju za wyczucie orta. fstyt (pąs) Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: czyli kolektywnie większością ustaliliśmy 26.02.08, 21:16 Dobra, na szczęście tylko ja zaówarzyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: czyli kolektywnie większością ustaliliśmy 26.02.08, 21:04 ksieni_smutnego_pierdofonu napisała: > że zapisujesz się na hiszpański! :-) chyba cie pogielo. Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: czyli kolektywnie większością ustaliliśmy 26.02.08, 21:07 ależ ty nie musisz się zgadzać, możesz wnieść protest. na piśmie Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 21:06 francuski-bardziej przyszłościowy Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: ale ona już wybrała hiszpański nt 26.02.08, 21:20 powyżej Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 21:10 z jakiego powodu przyszłościowy? bo to ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 21:14 trypel napisał: > z jakiego powodu przyszłościowy? bo to ciekawe tez mnei to zaintrygowalo...jako przyszlosciowy to raczej rosyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
boruta_wwa Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 21:10 francuski, chyba najładniejszy język w Europie.... b. Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 21:11 nie zgadzam siem s Tobom ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 21:14 no to podaj piękniejszy! Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 21:15 ksieni_smutnego_pierdofonu napisała: > no to podaj piękniejszy! hiszpanski?Co wygralam? Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 21:17 Co wygrałaś? Worek ziemniaków :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 21:18 Powiedz to po włosku. Też piękny jęzor :) Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 21:20 worko e ziemniako ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 21:56 Bolsa de patatas brzmi znacznie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 22:15 Włosi CHYBA nie jedzą ziemniaków ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 21:22 rękodzieło artystyczne. reflektujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 21:16 A choćby włoski. Z resztą polski jest bardzo ładnym jezykiem. Znany od jakiegoś czasu nawet na Wyspach ;D Rozprzestrzenia się, nie ma co! Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 22:09 Ale niekompatybilny z hiszpańskim. Odpada... Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 22:13 Jesuuu, aleście sie na tego hiszpana uparli... masakra Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 22:17 No to proszę. Z urodzenia Egipcjanka, po rodzicach Włoszka, duchem Francuzka a śpiewa po hiszpańsku, włoską piosenkę (w oryginale po francusku) www.youtube.com/watch?v=7eRGmDDtWws Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: francuski czy rosyjski? dylemat 26.02.08, 22:26 Obojetnie jaki jezyk wybierzesz i tak zrobisz dobrze, bo jak twierdzi Michel Bouthot: "Apprendre une autre langue, c'est comme le commencement d'une autre vie." (Nauczenie sie innego jezyka, to tak jak rozpoczecie innego zycia) Bardzo subiektywnie popieram wybor francuskiego :)) Trudny ale za to jaka frajda ! Odpowiedz Link Zgłoś
xevvelineczkax Re: francuski czy rosyjski? dylemat 28.02.08, 21:59 Ja bym wybrała rosyjski :) Odpowiedz Link Zgłoś
modliszka24 Re: francuski czy rosyjski? dylemat 29.02.08, 18:44 ja uczylam sie francuskiego 4 lata i nawet dobrze mi sie kojarzy i nie tylko chodzi o sprawy lozkowe Odpowiedz Link Zgłoś
palya Re: francuski czy rosyjski? dylemat 29.02.08, 19:01 na razie ucze sie rosyjskiego...przewazylo to, ze wiekszosc opisow w necie nt szydełkowania jest po rosyjsku :D:D francuski poczeka...ale tez zamierzam sie nauczyc ;) dzieki wszystkim za opinie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: francuski czy rosyjski? dylemat 02.03.08, 11:27 ...a ja słyszałam tu i tam, że ty wybrałaś hiszpana ?! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nutopia Re: francuski czy rosyjski? dylemat 01.03.08, 01:26 i bardzo dobrze kojarzysz:) Odpowiedz Link Zgłoś