sumna 20.04.08, 17:31 Hej!Kto był w Pradze,bo zastanawiamy się z chłopakiem nad weekendem Majowym. Co trzeba wiedzieć jadąc tam? Gdzie najlepiej się zakwaterować? itd. :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polla.k Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 17:34 właśnie chciałam założyć watek w tym temacie :) Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 17:34 Ja byłam, ale 7 lat temu i nie miałam zakwaterowania w Pradze. Byłam po prostu na obozie letnim w Czechach. Piękne miasto. Być może najpiękniejsza europejska stolica, więc na pewno jest to miejsce warte zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ex_on Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:04 avital84 napisała: > Ja byłam, ale 7 lat temu i nie miałam zakwaterowania w Pradze. Byłam po prostu > na obozie letnim w Czechach. Piękne miasto. Być może najpiękniejsza europejska > stolica, więc na pewno jest to miejsce warte zobaczenia. Piękniejsza dajmy na to od Wiednia, Budapesztu, Madrytu, Paryża? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:27 bylas we wszytskich...zazdroszcze;] Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: Kto był w Pradze????? 21.04.08, 00:06 Ja bylam w tych wyzej wymienionych miastach, i trudno wpiedziec, od madrytu piekniejsza moim zdaniem, a od paryza i budapesztu nie, zreszta trudno tak powiedziec, kazde miasto ma ina atmosfere i charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
podla_renata Re: Kto był w Pradze????? 21.04.08, 14:10 Zgadzam sie w 100% :). Zwiedzilam juz kazda stolice europejska i musze powiedziec, ze Praga wcale nie jest taka piekna. Ja bym pomyslala raczej o czym cieplejszym, zwlaszcza w weekend majowy... Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 17:37 Jadąc tam nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Miasto Was same "poprowadzi", ale warto zejść z najbardziej obleganych szlaków czasem :) Poczytać coś wcześniej, o Pradze są setki stron www. Jest spory wybór miejsc noclegowych, ale nie wiem, jak to wygląda w długi weekend. Wszystko da się wyguglać. My korzystaliśmy ze strony www.hostelworld.com/index.php?source=googleadwordshostels&gclid=CMj3wIf86ZICFQxtQgodMiHR3w Uwielbiam Pragę :) Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Kto był w Pradze????? JA bylam 20.04.08, 17:40 polecam: www.google.cz Odpowiedz Link Zgłoś
lilian101 Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 17:41 Wprawdzie bylam tylko na kncercie. napewno warto zobaczyc i pozwiedzac. Dogadacie sie spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
2szarozielone Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 17:50 Jak nie jedziecie samochodem, tylko pociągiem - to nie kupujcie biletu bezpośrednio do Pragi - tylko polskiej stacji granicznej - tam od czeskiego konduktora (albo na dworcu) tzw. przejściówkę do czeskiej stacji granicznej, i potem w Czechach od konduktora bilet do Pragi. Konduktorzy są przyzwyczajeni, w dodatku w Czechach istnieje coś takiego, jak bilety grupowe (spora zniżka) - a grupa to już chyba 2 osoby. Zresztą można kupić razem ze współpasażerami z przedziału ;) Tym systemem płaci się kilka razy mniej, niż kupując jeden bilet na polskim dworcu - mimo, że się jedzie tym samym pociągiem i nawet z niego nie wysiada po drodze :/ Zakwaterowanie - poszukajcie faktycznie hosteli przez internet. Na miejscu - najfajniej jest się włóczyć bez celu, włazić w małe uliczki, zadzierać głowę do góry i podziwiać kamienice, wchodzić w bramy i w pasaże handlowe przy Placu Wacława (świetne wnętrza tam są, a w jednym z nich pod sufitem wisi odwrócony pomnik Wacława na koniu ;) ). Koniecznie iść nocą na Hradczany - tam jest wtedy pusto, klimatycznie, magicznie. Do knajp wchodzić tych, gdzie słychać czeski język, a nie japońsko-niemiecko-angielski miks turystyczny - będzie sympatyczniej i taniej ;) Kocham Pragę :) Odpowiedz Link Zgłoś
sumna Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:15 Szanowna 2szarozielone,już drugi raz baaardzo mi pomogłaś :)Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
2szarozielone Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:20 Nie ma sprawy - jeśli chodzi o Pragę, to ja zawsze chętnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 17:53 przed wyjazdem należy obejrzeć ten film. Dużo atrakcji w pradze życzę :-P Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 17:58 przed wyjazdem należy obejrzeć ten film. Dużo atrakcji w pradze życzę :-P Odpowiedz Link Zgłoś
2szarozielone Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:00 Po pierwsze - to w Słowacji się dzieje, a po drugie - to raczej tobie się przyda, jak będziesz prowadził badania nad namiętnością naszych południowych sąsiadek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:02 I po trzecie: nędzny ten film :) Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:07 a ile jest z bratysławy do pragi sądzisz że obyczaje ludowe tak bardzo sie tam różnią? pare japonek także występuje we wspomnianym przez mnie filmie. no ale jeśli komuś to za mało to zawsze moze obejrzec hostel 2 Czeszki są za drogie by na nich prowadzic badania :P Odpowiedz Link Zgłoś
2szarozielone Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:10 Obyczaje ludowe się bardzo różnią, Czesi i Słowacy to dwa różne narody, połączone kiedyś na siłę. A z Bratysławy zdecydowanie bliżej jest do Wiednia, niż do Pragi. Bzdury gadasz :) Już pomijam fakt, że czerpiesz wiedzę o świecie z wyjątkowo nędznych filmów :) Wyniki badań będziesz miał mocno skrzywione, jeśli cie tak koszty krępują :( Może sponsorów poszukaj? Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:19 mnie się ten film podobał. Podobaja mi sie filmy quentina tarantino a ten był bardzo podobny do jego filmow był nawet sygnowany jego nazwiskiem i jak wszystkie jego filmy jego akcja nie była tak przewidywalna jak filmy z van damme-m :-) > Wyniki badań będziesz miał mocno skrzywione, jeśli cie tak koszty krępują :( > Może sponsorów poszukaj? jedna czeszka to co najmniej 500€ - za tyle to w polsce mozna mieć klasę maturalną licelistek razem z nauczycielką wf-u ;D Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:30 a widziales przedwczoraj na TVP ten z Tarantino i Clooneyem o wampirach i wilkolakach..to byl film;] Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:31 Było "Od zmierzchu do świtu"??? Qrcze i nie oglądałam, a film jest świetny :) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:38 tak...to byl film z typu "szok" poprostu szok...te wilkolaki to byl pierwszy szok...drugi to wampiry...no i to ze pokolei wypadali z kupy Ci dobrzy..a na koniec to ze Clooney i ta siksa nie pocalowali sie aaa i jeszcze ten motyw z ogladaniem telewizji z zakladniczka;] super film..tak pomieszany konwekcyjnie,ze az super;] Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:41 zwłaszcza pierwsze kilka minut - zapowiada się na porządna, mocną, sensację, a potem to przeniesienie do tego "przybytku" :D powalające Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:45 lubie takie filmy w ktorych jest element zaskoczenia...ze niby wiem jak sie skonczal a konczal sie inaczej;] za to wczoraj znow nie udalo mi sie obejrzec "Dnia Szakala"...a tak chcialabym obejrzec do konca...tylko,ze chamy poszczaja to tak cholernie pozno Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 19:46 takie są wszystkie filmy tarantino. Nigdy nie wiadomo jak rozwinie sie akcja Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 19:31 przedwczoraj nie widziałem ale widziałem wszystkie jego filmy wiec ten pewnie już kiedyś obejrzałem Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 19:57 a ten mial jakies meksykanskie nazwisko jako rezysera;] ale sie nie znam;] Odpowiedz Link Zgłoś
2szarozielone Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:31 Musisz naprawdę wyglądać tak: tinyurl.com/4dooo7 , skoro Ci nie przychodzi do głowy, że czasem da się uwieść kobietę, zamiast jej płacić. Smutne to. Też lubię Tarantino - ale w przypadku Hostelu, to mam wrażenie, że go firmował, w ogóle go nie oglądając. Bardzo fajny koncept na film, ale zupełnie zmarnowany. Gdyby to robił Tarantino, to zupełnie inaczej porozkładałby akcenty - tak podejrzewam - i wyszłoby coś fajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:41 blad logiczny... diably tasmanskie nie musza ani placic ani uwodzic;] a Diabelek wyglada tak: www.p70.qdnet.pl/img/devil.gif Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 19:47 co ty wiesz o diabłach tasmańskich ? :P Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 19:59 wiem,ze biegaki wymieraja.. Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 19:44 no co nie podoba ci sie ten zwierzak? Z wyglądu przypomina psa i gdyby nie to że diabły tasmańskie są bardzo agresywne można by go nawet pogłaskać nie ryzykując tego że odgryzą ręke przy samej d... :-p czasem można uwieść innym razem nie. Czasem to trochę za mało. Dostawanie kosza także jest smutne, ale takie jest życie. Płatny sex ma i zalety i wady. co do filmu to rzeczywiście brakuje w nim komizmu jaki jest w filmach tarantino - chyba jedyna taka komiczna scena to gdy dzieciaki załatwiają gangsterów. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 18:35 Ja byłam w zeszłym roku,mieszkaliśmy w hostelu Levir,polecam Pragę gorąco! Jest pięknie! Zajrzyj też na forum Czechy,Słowacja,węgry:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewilek2 Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 19:40 Byłam w Pradze dwa lata temu właśnie w okresie 1-3 maja. Pogodę mieliśmy nawet niezłą (choć dość chłodno było) ale ci turyści... Trudno było przejść , ścisk, tłok, jednym słowem makabra. A..i przeważał język polski :). Drugie co zapamiętałam to to , że Polaków tam zbyt nie lubią. Lepiej już próbować porozumieć się łamaną angielszczyzną niż pokazać że jest się Polakiem (szybciej obsłużą w knajpce, będą milsi itp) Ale faktem jest że Praga jest cudowna. Chociaż nie zgodzę się że piękniejsza od Paryża. Tak może napisać tylko ten kto nie był nigdy w Paryżu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
2szarozielone Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 20:04 Byłam w Paryżu - i zdecydowanie wole Pragę. Ale kwestia gustu :) Co do turystów - fakt. Ja gdybym miała tam teraz pojechać na 3 dni, to odpuściłabym sobie takie typowe zwiedzanie, z biletami (drogie są zresztą), przewodnikami itd. Wolałabym się posnuć po Małej Stranie, Starym Mieście, Hradczanach i podziwiac :) I troszkę uciec tłumom. Byłam kiedyś 2 tygodnie w Pradze - i nie spotkałam się z ani jednym przejawem braku sympatii - wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: Kto był w Pradze????? 21.04.08, 00:04 > zapamiętałam to to , że Polaków tam zbyt nie lubią. Lepiej już próbować > porozumieć się łamaną angielszczyzną niż pokazać że jest się Polakiem (szybciej > obsłużą w knajpce, będą milsi itp) no nie wiem, z tym sie nie zgodze. ja bylam tam z niemcami i bylo roznie, obsluga byla mila, ale i niemila, takze dla naszego kolegi czecha. ja natomiast nigdy nie odczulam jakiejs specjalnej antypatii od ludzi, gdy mowilam do nich po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
kanapony Praga to najpiękniejsze miasto na świecie 20.04.08, 20:06 i warto tam pojechac nawet z zakwaterowaniem pod mostem ;D Odpowiedz Link Zgłoś
e1982 Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 21:41 Byłam w Pradze ze swoim M. w wakacje zeszłe. Pięknie miejsce! Polecam! :) My zakwaterowaliśmy się w hotelu / ośrodku (?) w dzielnicy Troja, niedaleko zamku Troja. Nie pamiętam ceny, ale wiem, że jakos drogo strasznie nie było. My akurat dostalismy pokoj 4-osobowy (łózka piętrowe..porażka;) ), pokój nie był super-hiper piękny,. ale ogólne warunki spoko. Łazienki (prysznice) i toalety na korytarzu,zadbane. dostęp do kuchni. Przy tym ośrodku jest tez pole namiotowe i parking. Stamtad do centrum dostawaliśmy się tramwajem (bilety można bylo nabyc w recepcji, tak samo mapy i rozklady jazdy w wazniejsze miejsca). W centrum wszedzie praktycznie na pieszo doszlismy:) Byliśmy tam 3dni...za mało na zwiedzenie:) Jak dojedziecie do wiezy TV (krizikowa), to...wjedzcie tam:) I zdajcie relacje:) nam sie nie udalo (za duzo kasy za sam wjazd...) Ale wieza robi wrazenie:) Zamek Troja tez sobie zobaczcie:) Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: Kto był w Pradze????? 20.04.08, 23:58 Ja bylam w Pradze w marcu. Moje osobiste rady: Jesc chodzcie raczej na Nowe Miasto, niedaleko od centrum a mniej tloczno od turystow i taniej. Uwazajcie na barmanow, czesto wyludzaja napiwki od turystow. W wiekszosci przypadkow nie sa tez zbyt uprzejmi, ale to podobno normalne w Pradze - tak mi powiedzial moj znajomy prazanin. Poza tym miasto piekne, idzcie koniecznie na wieze widokowa na Malej Stranie, na ktora wjezdza sie kolejka. Aha, uwazajcie przy wymianie waluty w kantorach, bo roznice w cenach za korony nawet w sasiadujacych kantorach potrafia byc ekstremalnie rozne! Z potraw - koniecznie sprobujce czeskiej specjalnosci o nazwie "svíčková" - poledwicy ze smietana i zurawina. No i pijcie duzo piwa:) Odpowiedz Link Zgłoś
wilk11 Re: Kto był w Pradze????? 21.04.08, 08:56 Praga - najbardziej przereklamowane miejsce, w którym zdarzyło mi się być (wybaczcie). Nawet nie ma co porównywać do Madrytu i Paryża. Jeśli nie masz parcia na wyjazd zagraniczny, daleko bardziej polecam Łódź i Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Kto był w Pradze????? 21.04.08, 10:23 Wybacz ale jakieś bzdury piszesz. Jestem Łodzianką ale nie przyrównywałabym Łodzi do Pragi - w życiu!!! Do Łodzi to można sobie jechać na zakupy do Manufaktury i przy okazji obejrzeć pałac Poznańskiego i jakieś domy fabrykantów - poza tym nie ma tam zbyt wiele poza atrakcjami typowymi dla wielu miast: parki, ogród botaniczny, zoo. Natomiast Praga to historia! Piękne miasto pełne ciekawych miejsc, zabytków, malutkich uroczych uliczek, posiadające Hradczany - co porównywalnego ma wg ciebie Łódź?! Poza tym spotkasz się tam z innym językiem,troszke inna kulturą od naszej, wspaniałą miejscową kuchnią! Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: Kto był w Pradze????? 21.04.08, 13:26 Ze wspanialoscia miejscowej kuchni bym nie przesadzala - z reszta sie zgodze. Odpowiedz Link Zgłoś
sumna Re: Kto był w Pradze????? 21.04.08, 10:50 wilk11 napisał: > Praga - najbardziej przereklamowane miejsce, w którym zdarzyło mi się być > (wybaczcie). Nawet nie ma co porównywać do Madrytu i Paryża. > Jeśli nie masz parcia na wyjazd zagraniczny, daleko bardziej polecam Łódź i Wro > cław. Mieszkam we Wrocku:) Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Kto był w Pradze????? 21.04.08, 09:42 Mój przyjaciel jedzie w ten weekend już któryś raz. Jak wróci z pracy, to Ci napiszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
portobello_belle Re: Kto był w Pradze????? 21.04.08, 10:16 Uwielbiam Prage, bylam tam dobrych pare razy. W porzadku jest hostel Orlik przy stacji metra Dejvicka. Stamtad prosta droga na Malostranska i Staromestska. Fajnie sie powloczyc w okolicach tych stacji - szczegolnie kolo pomnika Husa. Tam nieopodal jest knajpa z genialnym klimatem - "Marquis de Sade" :) Jedzcie koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Kto był w Pradze????? 21.04.08, 13:32 Jeśli jedziecie samochodem - nie pchajcie sie absolutnie do centrum - zostawcie wehikuł gdzies na obrzeżach. W Pradze jest dobrze funkcjonująca komunikacja publiczna, ale jazda samochodem - to koszmar. Co do noclegów - jak pisali powyzej - warto poguglać. Warto też popytać o kwatery na obrzezach - za 200 CSK od osoby powinno już dać radę :) Powodzenia i gratuluję Wam wyboru miejsca do zobaczenia, bo jest przepiękne :) Odpowiedz Link Zgłoś