anisia25 05.07.08, 10:54 Hej, czy mógłby mi ktoś napisać gdzie w Poznaniu mogę kopić kwiatki w okolicy Starego Rynku. Najlepiej od strony Garbary. Tylko proszę wytłumaczyć jak rasowej wieśniarze. I chodzi mi o kwiaty cięte. Muczjas gracjas :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liisa.valo Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 11:03 Hmm, od strony Garbar... To chyba najbliżej na Placu Wielkopolskim (tak on się chyba nazywa?) Od Śródki trzeba przedostać się tak jakbyś szła w stronę Placu Cyryla Ratajskiego, najlepiej wsiąść na Śródce czy koło katedry w tramwaj, każdy jedzie przez Plac Wielkopolski. Straganów całe mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
anisia25 Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 11:15 Dziękuję, ale mówiłam tłumaczyć jak wiśniarze: nie wiem co to Śródka, nie wiem co to Plac Cyryla Ratajskiego.... ani co to Plac Wielkopolski... Google maps.... :P Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 11:42 Cholerka, nie wiem, czy tak umiem, bo ja się po Poznaniu poruszam na pamięć :) Proponuję tu: poznan.naszemiasto.pl/mapy_google/ Ale właśnie się zorientowałam, że ty chcesz od strony Garbar, a nie Małych Garbar :) Od strony Garbar to Plac Bernardyński, wpisz sobie w mapkę, bo sama ulica Garbary jest długa i nie wiem, z którego ty punktu chcesz iść. A na Stary Rynek to już kawałek. Na Placu Bernardyńskim wtedy wsiądziesz w 16, podjedziesz pod Kupca Poznańskiego (dwa przystanki), tam wysiądziesz, pójdziesz do przodu, zgodnie z kierunkiem jazdy tramwaju, z którego wysiądziesz, skręcisz w pierwszą ulicę w prawo, idziesz długo, długo prosto i jesteś na Starym Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 11:31 Czyżby nie było prawdą że w Poznaniu z produktów roślinnych, sprzedają tylko pyry? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiaczek Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:01 Tak, to jest prawda. Dlatego na śniadanie jadamy placki ziemniaczane, na obiad duszone pyrki a na kolacje ektra fryciochy z keczupem. Sama w pokoju mam bajerancki statyw na komorke wystrugany z pyry, a stoliczek zrobiony z masy ziemniaczanej. W ogrodku oczywisicie zasadzone ziemniaczki. Czasem też suszymy plasterki kartofli, robimy z tego naszyjniki i sprzedajemy po 2 zł od sztuki. To nasz regionalny towar eksportowy. Nie slyszales o tym? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
anisia25 Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:03 Super :D No to ja sobie taki naszyjniczek kupię. Albo sama wystrugam :D A kwiaciarnie znalazłam. Google maps to świetny wynalazek :D Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:03 Tak szczerze... te poznańskie pyry są paskudne w smaku. Ja sobie z domu, z Pomorza przywożę, bo te kupione w Poznaniu kompletnie nie mają smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:20 A ja jestem poznanianka i nie lubię pyr.... Wolę ryże, makarony, z poznańskich potraw pyzy drożowe.... Ewentualnie mogą być młode pyry z gzikiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:26 A ja tylko pomorskie kartofelki... takam przewrotna, że mieszkam, studiuję i pracuję w Pyrlandii, ale Pomorze ciągle ma dla mnie ogromną przewagę nad Pyrlandią :) Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:29 Patriotyzm lokalny :) Tylko tak się zastanawiam, czy w obecnych czasach rzeczywiście kupując np. pyry w zieleniaku osiedlowym kupuje się pyry z danego regionu....Może one sobie jadą przez cała Polskę, albo są co gorsza z Chin? Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:32 No, to w Poznaniu je sprowadzają ze złego regionu Chin w takim razie :D Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:45 kadfael napisała: > Patriotyzm lokalny :) Tylko tak się zastanawiam, czy w obecnych > czasach rzeczywiście kupując np. pyry w zieleniaku osiedlowym kupuje > się pyry z danego regionu....Może one sobie jadą przez cała Polskę, > albo są co gorsza z Chin? Jakiś czas temu, w straganie na bazarku proponowali mi młode kartofle. Zapytałem o pochodzenie... Maroko! Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiaczek Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:08 Stan na rynku pod Pręgieżem (jak nie wiesz co to jest to kazdy jeden ci go wskaże, taki słup przy schodach obok koziołków ) TWARZĄ W STRONĘ APTEKI. Obroc sie w lewo i idz przed siebie, jak skonczy sie mozliwosc dalszego pojscia :) znow obrot w lewo i idz przed siebie. Jak bedzie ulica w prawo, to wejdz w nia, po prawej bedziesz miec sklep z bizyterią, Idz wzdluz tego skelpu az wyjdziesz na przestrzen i dostrzezesz plac wielkopolski. Mnie by taki opis nie pomogl, ale moze jestes bystrzejsza ode mnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:13 Ty, ale ona idzie z Garbar, a nie z Małych Garbar :) Ja żem źle zrozumiała. Więc po te kwiaty to jej bardziej po drodze będzie na Plac Bernardyński, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiaczek Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:24 A no..! Fakt. Ale na szczęście znalazła kwiaciarnie i tak :) Duma mnie rozpiera, że tak sobie gadamy o Poznaniu i nikt nic nie rozumie, a nie jak zwykle o Warszawie gdzie rzucają dzielnicami, nazwami ulic, a reszta Polski sie nie orientuje :P Garbary, Plac Wielkopolski, Plac Bernardyński! Ha! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:27 ...i Żydowska, na niej są moje ulubione knajpy, takie akurat na pozytywną wymianę zdań :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:30 Tez tam chodziłam :) I na Wroniecką :) Na Żydowską chodziłam na spotkania z moim niedoszłym przyszłym i teraz miałam trochę awersję. Tym bardziej, że łatwo go w tych knajpach spotkać, bo niedaleko mieszka, na Piaskowej konkretnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiaczek Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:31 i Zamkowa z wyśmienitą Republiką szczególnie na pięterku ;) Zaraz przyjdzie Pan Jan i nas na forum Poznań przegoni, więc może zamilknę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:35 Tam są te siedziska świetnie, nie? Idealne na randkę :) Poza półleżąco, ćwierćsiedząca... jak w antycznym świecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:29 A wiesz, że mnie też :-) Mnie te warszawskie nazwy ulic nic nie mówią, i teraz mogę sobie odbić :) Ha! Garbary, Małe Garbary, Śródka... A ja tam mieszkam na Wildzie, niedaleko skrzyżowania Rolnej z Hetmańską... a co tam, rzucę jeszcze kilka nazw dla omotania przeciwnika :) To pogadajmy tak ktosiaczku jeszcze :) Może ty znasz w Poznaniu jakiegoś fajnego fryzjera, najlepiej mężczyznę, ale niekoniecznie, w miarę normalnej cenie? Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiaczek Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:36 hahah! :) Pamiętam że moja mam kiedyś chodziła na bodajże Poplińskich na Wildzie, ale chyba już zlikwidowany. Zresztą tam same paniusie były. Za to kiedyś natrafiłam na fryzjera-samca, ktoremu dalabym sie ostrzyc nawet jak bym byla łysa ;) i to było w zapomnianej opuszczonej Victorii Center (przez przypadek sie tam znalazlam, nic tam w sordku nie bylo tylko kilka firm no i ten fryzjer, nie jestem pewna czy tam teraz nie ma czasem jakiegos banku zamiast.) Odpowiedz Link Zgłoś
anisia25 Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:43 A ja studiowałam 2,5 roku w Poznaniu i do dzisiaj tylko wiem jak dojechać do szkoły [ale niedaj Bóg jakiś objazd to doopa] i jak wyjechać z miasta do domu. hyhyhyhyhy :D Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Do ludzi z Poznania 05.07.08, 12:49 Wiesz co, a ja studiuję 4 lata i znam Poznań na takiej zasadzie, że w ogóle nie wiem, jak się dana ulica nazywa, co jest w jakiej dzielnicy, ja po prostu wiem, gdzie to jest. I tak na pamięć łażę/jeżdżę. Odpowiedz Link Zgłoś