8n 06.08.08, 12:42 słuchamy w pracy super muziczki, co chwię ktoś bez skrępowania śpiewa, ja tez bym bardzo chciala, ale sie wstydze. jak mam sie przelamac? oni tez nie potrafią spiewac i sie nie wstydzą :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tora83 Re: jak się przełamać? 06.08.08, 12:43 8n napisała: > słuchamy w pracy super muziczki, co chwię ktoś bez skrępowania śpiewa, ja tez > bym bardzo chciala, ale sie wstydze. jak mam sie przelamac? oni tez nie > potrafią spiewac i sie nie wstydzą :( Nie łam sie - przelam sie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
tora83 Re: jak się przełamać? 06.08.08, 12:43 8n napisała: > słuchamy w pracy super muziczki, co chwię ktoś bez skrępowania śpiewa, ja tez > bym bardzo chciala, ale sie wstydze. jak mam sie przelamac? oni tez nie > potrafią spiewac i sie nie wstydzą :( A co spiewaja? Odpowiedz Link Zgłoś
cala_w_kwiatkach Re: jak się przełamać? 06.08.08, 12:45 wyciagnij dezodorant albo szczotke do wlosow i jazda! mozesz udawac ze grasz na gitarze niczym rockman z rozwianymi wlosami, albo dotykac klawiatury jakbys grala na pianinie a jak sie towrzystwo rozkreci to wskakuj na biurko.... spiewaj tylko do utworow, ktorych tresc znasz;) Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: jak się przełamać? 06.08.08, 12:47 ne, ne, ne. musze mieć obie ręce na klawiaturze. kurka. Odpowiedz Link Zgłoś
gupijasio Re: jak się przełamać? 06.08.08, 12:48 tego sie nie da zafałszować więc se zrób podkład i jazda www.youtube.com/watch?v=qB9uG5Zx-qU Odpowiedz Link Zgłoś
cala_w_kwiatkach Re: jak się przełamać? 06.08.08, 12:51 pewnie nikt nawet nie zauwazy ze podspiewujesz, wiec w czym problem? najwyzej poznaja sie, ze nie masz talentu;p Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: jak się przełamać? 06.08.08, 12:55 wlasmie tak super cicho ze nie slyszą, to czasem sobie pozwalam, ale ja bym chciala z nimi glosno, zeby poczuc pełnię integracji, ale nie mogę ;( to jest taka blokada jak w podstawowce, przed zrobieniem tam kupy, po prostu sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
magiczna_marta Re: jak się przełamać? 06.08.08, 13:04 jak tacy rozbawieni to w ramach integracji po pracy idzcie na karaoke po paru glebszych moze i ty sie przelamiesz, a w pracy jak sobie przypomnisz to tak dasz czadu ze kapcie im ospadaja Odpowiedz Link Zgłoś
feilundbogen Re: jak się przełamać? 07.08.08, 08:17 poćwicz w domu przed lustrem. można pokrzyczeć lub śpiewać w ramach ćwiczeń np. w lesie lub na polanie gdzi nie ma ludzi, żeby sie odblokować. a potem przy ludziach jakoś już pójdzie. też miałam taki problem w podstawówce same dwóje z muzyki bo nigdy nie chciałam śpiewać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: jak się przełamać? 07.08.08, 08:30 ja szóstki bo kochałam, ale jak spiewam w odmu to mama ciagle krzyczy "NIE WYJ!", a tata "PRZESTAń WYć!" i mnie zablokowali :( Odpowiedz Link Zgłoś
staryigruby Re: jak się przełamać? 07.08.08, 09:47 Zacznij śpiewać w chórze :). Ja tak zrobiłem - chciałem śpiewać, interesuję się emisją głosu i w ogóle głosem jako instrumentem. Wiesz dlaczego piszę o chórze? Bo po pierwsze ktoś oceni jak ci to idzie, po drugie pomoże ci w praktyce i pokaże gdzie robisz błędy. Nabierzesz pewności siebie, kontroli nad emisją głosu. Będziesz...bardziej świadomie emitować dzwięki, zaczniesz zastanawiać się nad frazowaniem i wieloma innymi elementami śpiewu. W domu są słabe warunki, chyba, ze inni członkowie rodziny tez mają podobne zamiłowania... Śpiewanie wymaga skupienia, relaksu, atmosfery odprężenia i przyzwolenia na bycie naturalnym. Najlepiej się spiewa dla kogoś :), albo razem z kimś :). Trochę rozumiem twoich rodziców, ze im przeszkadzasz, jesli np. chcą oglądac TV. Z tym, ze nie trzeba śpiewac głośno. Nawet jak sie spiewa ciszej, to jest to precyzyjniejsze i łatwiej kontrolowalne. Nie da się nagle, bez cwiczeń, bez wielokrotnych prób zaspiewac z taka dynamiką, dykcją, melodyką jak ulubiony wykonawca. To niemożliwe. Zapisz się do chóru, zwykle początek próby to cwiczenia oddechowe i rozśpiewanie, które poszerza skalę głosu i ma cel jak rozgrzewka przed wysiłkiem sportowym - zapobiega kontuzjom. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: jak się przełamać? 07.08.08, 09:58 myslisz ze na poczatek chor akademicki jest ok? myslalam kiedys o nim.. Odpowiedz Link Zgłoś
staryigruby Re: jak się przełamać? 07.08.08, 10:03 Raczej kieruj się reperuarem, który Ci sie podoba. Ja śpiewam w chórze gospelowym, ale nie ze wzgledu na kwestie religijne, tylko jest to najbardziej zbliżone do jazzu i swingu i po angielsku :). Gdybym mógł w chórze, który wykonuje standardy jazzowe, to wolałbym taki. Ale za to mamy w programie też kolędy, piesni adwentowe i różne okolicznościowe, więc muzycznie to rozwija...:) Tyle, ze trzeba mieć swiadomosc wygospodarowania na to czasu. Próby sa 2 x w tygodniu po 3 godziny, plus w weekendy - na szcdzęscie nie kazdy - koncery. Jezeli nie znajdziesz odpowiedniej ilości czasu, to nie ma sensu, bo będziesz odbiegać od innych i będzie to słychać. Chór to jednak gra zespołowa. Ale za to jak się złapie harmonię, albo postawi akord wielogłosowy....mmmmm - miodzio ! No - miód w uszach normalnie :DD Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: jak się przełamać? 07.08.08, 10:22 a masz w komputerze jak spiewacie? poka. Odpowiedz Link Zgłoś
staryigruby Re: jak się przełamać? 07.08.08, 10:26 Nie mam, ale niestety ze względów sprzętowych nie mamy żadnego porządnego nagrania. To jest chór amatorski. Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: jak się przełamać? 07.08.08, 10:28 :( trudno, będę dalej słuchała chóru kontika. Odpowiedz Link Zgłoś
staryigruby Re: jak się przełamać? 07.08.08, 11:08 Masz też alternatywę, o ile jesteś z W-wy lub okolic....zdaje sie, ze o niebo lepszą. Jest w weekend koncert (chyba wstęp wolny) - nie pamietam czy w sobotę, czy niedzielę, ale polecam ci Anię Serafińską: www.lastfm.pl/music/Anna+Serafi%C5%84ska "W lipcu 2004 zdobyła pierwszą nagrodę oraz nagrodę publiczności na prestiżowym międzynarodowym konkursie dla wokalistów jazzowych w ramach Montreux Jazz Festiwal." - podaję za jej stroną :). To ogromny prestiż :). Trudno sobie wyobrazić lepsze miejsce na sukces dla debuitantki. Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: jak się przełamać? 07.08.08, 11:59 mam tez alternatywe bo jestem znad morza, zeby splynac na dno i tam robic proby, to nikt nie uslyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
staryigruby Re: jak się przełamać? 07.08.08, 12:08 Nie rób tego tej nędznej resztce ryb, co jeszcze w Bałtyku ledwo dycha....nie mają głosu, ale mają słuch ;PPP. To sobie możesz do Gdyni na E. Claptona zapodać....:) We Szczecinie (mieście ;;;;) też czasem coś zagra, oprócz wiatru na wantach :) Odpowiedz Link Zgłoś
5er Re: jak się przełamać? 07.08.08, 09:55 8n napisała: > słuchamy w pracy super muziczki, co chwię ktoś bez skrępowania śpiewa, ja tez bym bardzo chciala, ale sie wstydze. jak mam sie przelamac? Popracuj nad nowym repertuarem Odpowiedz Link Zgłoś
tora83 Re: jak się przełamać? 07.08.08, 12:00 Nie chce mi chyba powiedziec, ze wciaz sluchacie i ... wciaz nie mozesz sie przelamac? :D Odpowiedz Link Zgłoś
staryigruby Re: jak się przełamać? 07.08.08, 12:24 Wiesz co .... w spiewaniu chodzi o to, zeby mieć z tego fun - nie? Poszukaj sobie ludzi, którzy też chcą śpiewac, bo lubią. Just do it ! :)) Odpowiedz Link Zgłoś