Dodaj do ulubionych

jak znaleźć pracę?

20.11.08, 16:39
od dłuższego czasu szukam, przeglądam i odpowiadam na ogłoszenia,
chodzę na rozmowy kwalifikacyjne.......i nic. przeszkodę
najprawdopodobniej stanowi mój wiek- po 30-tce ale i brak
doświadczenia w zawodach związanych z pracą biurową, której
poszukuję. miałam kilkuletnią przerwę w karierze- poswięciłam się
wychowaniu dzieci. teraz, kiedy podrosły jestem pełna chęci i zapału
do pracy. tylko jak przekonać potencjalnego pracodawcę, że bedę
solidnym i wartościowym pracownikiem? że szybko się uczę, jestem
dokładna, dobrze zorganizowana itd.? wszystko to zawarłam w cv,
jednak , jak widzę to nie wystarcza. coraz bardziej blokuję się na
rozmowach kwalifikacyjnych, coraz słabiej wierzę w sukces, to
napewno również wpływa negatywnie na ocenę mojej kandydatury. robi
się z tego błędne koło. jak to wreszcie przełamać? jak się przebić i
wystartować nawet na początek za niewielkie pieniądze?
Obserwuj wątek
    • joanna182-0 Re: jak znaleźć pracę? 20.11.08, 16:46
      popytaj znajomych może u nich w firmie poszukują kogoś do pracy, a
      co najważniejsze nie poddawaj się. Możliwe, że do tej pory nie
      natrafiłaś na odpowiedniego pracodawcę. Życzę powodzenia w szukaniu
      pracy
      • zapachwiatru Re: jak znaleźć pracę? 20.11.08, 17:09
        pytałam znajomych, niestety, nic z tego. zastanawiam się czy
        wyczerpuję wszystkie mozliwości poszukiwań. być może są inne
        sposoby. zapętliłam się w tym codziennym przeglądaniu ogłoszeń.
        macie jakieś konstruktywne pomysły? podobno wakaty na ciekawych
        stanowiskach nie są obsadzane za pomocą ogłoszeń.czyli jak- tylko
        poprzez znajomości? a jeśli ich nie mam automatycznie nie zdobędę
        też w miarę dobrej pracy?
        • pan_i_wladca_mx Re: jak znaleźć pracę? 20.11.08, 18:59
          no raczej ogloszenia o dobrej pracy nie sa umieszczane jak leci od pracuj.pl po
          inne tego typu. osobiscie olalam te portale bo chyba tam mozna znalezc prace
          wylacznie jako konsultantka avonu :) poszukaj bezposrednio po stronach firm,
          ktore ci interesuja. nawet jak nie prowadza w tym momencie rekrutacji to pewnie
          maja jakis odnosnik `praca, kariera` itp. wysylaj hurtowo cv no i niestety czekaj.

z tymi pracami po znajomosci to nie polecalabym bo atmosfera zageszcza sie
          natychmiastowo.
          • joanna182-0 Re: jak znaleźć pracę? 20.11.08, 19:21
            pan_i_wladca_mx napisała:

> z tymi pracami po znajomosci to nie polecalabym bo atmosfera
            zageszcza sie
            > natychmiastowo.

niby masz racje, ale jak znajomi pracują to czasami słyszy się gdzie
            i kogo do pracy poszukują i w ten sposób można lepszą pracę nieraz
            znaleść.
            • elaola1 Re: jak znaleźć pracę? 20.11.08, 20:33
              Przeczytałam i oczom nie wierzę-piszesz,że przeszkodą jest Twój wiek,że po
              30-tce to już koniec!!!
              Ja straciłam właśnie pracę,a jestem po 50-tce.
              Zgadnijcie jakie propozycje otrzymuję mimo dobrego wykształcenia?
              Sprzątanie powierzchni płaskich / tak się teraz mówi na sprzątaczkę/
              Dziewczyno nie załamuj się tylko ślij CV - czym więcej tym lepiej.
              Ja też mam nadzieję,że mi się uda - nie mam innego wyjścia.
    • ursz-ulka Re: jak znaleźć pracę? 21.11.08, 10:28
      A ja szukam pracy od września, dzień w dzień portale internetowe,
      wyborcza, pytania znajomych. Efekt - cztery rozmowy kwalifikacyjne.
      I co - słyszę że mam za wysokie kwalifikacje, po prostu masakra...
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: jak znaleźć pracę? 21.11.08, 10:54
      Zaloz wlasna dzialanosc gospodarcza. Urzedy pracy daja przeeszkolenie i dotacje.
      Bedziesz sama sobie szefowa i nie bedziesz sie martwic ze Cie zwolnia:)
      • kr_ka_11 Re: jak znaleźć pracę? 21.11.08, 12:17
        to nie jest takie hop-siup, prowadzenie wlasnej dzialalnosci nie jest takie
        proste. dla kobiety z dziecmi wazna jest stabilizacja, a tego czesto wlasna
        firma zwlacza na poczatku nie daje. mam w rodzinie czlowieka ktory swietnie
        prosperuje zarzadzajac wlasna firma ale od 8 lat nie byl ani raz na urlopie bo
        nie moze tego zostawic. praca u kogos ma swoje spore zalety chociazby to, ze
        jednak wracajac do domu o pracy mozesz nie myslec, a bedac szefem samemu sobie
        stres jest permanentny.

co do tematu, tak jak juz ktos napisal, zrob liste firm w ktorych chcialabys
        pracowac, powysylaj cv z listem motywacyjnym i nie trac wiary w siebie. jestes
        bardzo atrakcyjnym pracownikiem dla potencjalnego pracodawcy, dzieci masz juz
        odchowane, wyksztalcenie dobre. napewno sie uda, cierpliwosci.
    • zosia_sa_mosia Re: jak znaleźć pracę? 21.11.08, 18:13
      Trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie: jak?
      Trzeba przede wszystkim odpowiedzieć sobie na pytanie: co pracodawca zyska,
      zatrudniając moją osobę? W czym jestem dobra?
      Jeśli masz lukę w cv, uzupełnią ją informacjami o tym, czego się nauczyłaś w tym
      okresie, co będzie przydatne dla pracodawcy. Z pewnością coś znajdziesz. niech
      cv pokaże, że jesteś tym, za kogo się uważasz: dobrze zorganizowana, sumienna, itp.
      Wysyłaj cv nie tylko na ogłoszenia, ale do firm, które Cię interesują. Kto wie,
      może noszą się z zatrudnieniem kogoś?
      Poszukiwanie pracy jest cholernie ciężką pracą.
      Jakiś czas temu wspierałam mamę w poszukiwaniu pracy - osoba po 50-tce, z
      kilkuletnią przerwą w pracy. Mama bała się szukać pracy, nie zna się dobrze na
      obsłudze komputera, więc wysyłałam za nią cv mailem. Przeedytowałam jej cv,
      wkleiłam zdjęcie, które pokazuje mamę jako dynamiczną osobę, której nie imają
      się stereotypy o "ryczących 50-tkach". Napisałam list motywacyjny w formie
      otwartego listu, który zwraca się bezpośrednio do pracodawcy z prośbą o
      zauważenie jej osoby oraz jej umiejętności.
      Mama dostała propozycję pracy. Ale największą wartością było dla mnie to, że
      część firm, mimo że nie miały propozycji pracy, wysyłały w odpowiedzi życzenia
      powodzenia w poszukiwaniu pracy. Nawet mnie nikt na cv nie odpowiedział:).
      Nie wolno przestać w siebie wierzyć.
      • tel-ma Re: jak znaleźć pracę? 21.11.08, 18:54
        hej!
        ja mam identyczną sytuację!szukam pracy już 2 mies.i nic. jestem
        lekko załamana.chodzę na rozmowy i niby wszystko idzie ok.pracodawcy
        oddzwaniają i mówią że wypadłam super ale...niestety wybrali kogoś
        innego:(
        nie przejmuj się swoim wiekiem.Ja mam 24 i dupa blada!póki co jestem
        bezrobotna. mam już pewne doświadczenie w agencji reklamowej i
        szukam czegoś w tym kierunku.
        przyznam że sytuacja kiedy jesteś pełna chęci i zapału do pracy i
        nie możesz znaleźdź nic dla siebie jest cholernie frustrująca.
        Mój tryb życia rozregulował się drastycznie i kompletnie nie mogę
        sie w tym odnaleźdź. Do tego zauważyłam jeszcze jak to negatywnie
        wpływa na moje relacje z innymi, np. z moim mężem.Moje własne
        poczucie wartości spadło do minimum, powiem nawet, że wstydzę się
        tego że nie pracuje.Życze Ci powodzenia!Mam nadzieję że obu nam się
        uda
        • zapachwiatru Re: jak znaleźć pracę? 21.11.08, 19:02
          to dokładnie tak jak ja. czuje się stara i niepotrzebna. a jeszcze
          niedawno, kiedy nie myslałam o pracy byłam taka szczęsliwa.
          spełniałam się jako matka i zona, czułam się potrzebna i doceniana.
          teraz wszystko się zmieniło. czuję się niezauważana, jakby
          niewidoczna dla swiata....dopadaja mnie stany depresyjne, bronię się
          przed nimi jak mogę, mam swiadomość co i dlaczego się ze mną dzieje,
          ale co z tego, skoro nie potrafię temu zaradzić? nigdy w życiu nie
          byłam tak bezradna jak teraz. a nie cierpię bezradności najbardziej
          ze wszystkich stanów jakie znam...brrr masakra
          • grzeczna_dziewczynka15 Re: jak znaleźć pracę? 21.11.08, 19:47
            Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale ja odbieram Twojego posta w ten sposob, ze
            praca dla Ciebie jest nie tyle koniecznoscia finansowa (bo spedzalas czas w
            domu, wychowujac dzieci) o ile chcesz zaczac sie spelniac. (Znaczy wiadomo,
            pieniadze zawsze sie przydaja, ale jak rozumiem, nie wyladujesz pod mostem jesli
            nie znajdziesz pracy zaraz).
            Mysle, ze to bardzo dobra sytuacja do szukania pracy, ale trzeba sie uzbroic w
            cieprliwosc.

-Tak, jak mowia inni, popytaj znajomych,
            -tak jak mowie ja, zarejestruj sie w URzedzie PRacy, oni tez czasem maja
            propozycje pracy (mowilas o buirowej, moze nawt jak nie bedzie super warto
            podjac prace w charakterze jakim chcialabys pracowac, lub podobym, za nie za
            wielka pensje, ale zeby nabrac dosiwadczenia)
            - Urzad orgenizuje rozne szkolenia, moze jakies przyda sie Tobie
            - pomysl co konkretnie chcialabys robic, i moze najpier zacznij to robic nawet
            za darmo, lub za male pieniadze, w celu zbierania doswiadczenia
            np. Moja znajoma, ktora chciala byc dziennikarka, zaczela od wysylania swoich
            artykulow do roznych gazet liczac, ze gdzies ja wydrukuja, wreszcie wydrukowali
            i zaplacili, teraz drukuja ja regularnie.
            Moja inna znajoma chciala pracowac w wydawnictwie, wiec przetlumaczyla ksiazke i
            wyslala ja do owego wydawnictwa. Zatrudnili ja.

-mozesz tez ten czas wykorzytsac na moze jakies studia podyplomowe? kursy, zeby
            sie doksztalcic, ale i zawrzec znajomosci, ktore moga sie przydac przy szukaniu
            pracy

POmysl o swojej dzialalnosci, mowie na powaznie. Oczywiscie, ze jest to stres,
            ale zalezy tez wiele od charakteru firmy. Prowadzenie np. sklepu z odzieza jest
            na pewno mniej stresujace niz firma uslugowa, ktora ma subkontraktorow i od ich
            pracy i dotrzymywaniu terminow zalezy jej sukces, lub od braku pracownikow o
            wysokich kwalifikacjach.

Pozdrawiam i trzymam kciuki.
        • ursz-ulka Re: jak znaleźć pracę? 22.11.08, 15:55
          Mój tryb życia rozregulował się drastycznie i kompletnie nie mogę
          > sie w tym odnaleźdź. Do tego zauważyłam jeszcze jak to negatywnie
          > wpływa na moje relacje z innymi, np. z moim mężem.Moje własne
          > poczucie wartości spadło do minimum, powiem nawet, że wstydzę się
          > tego że nie pracuje.

Też tak mam, tym bardziej, że co chwile ktoś pyta, czy już mam
          pracę, cyz już coś znalazłam, tak znalazłam, pracę chałupniczą i
          weekendową... Masakra...
    • bertrada Re: jak znaleźć pracę? 21.11.08, 18:49
      Coś mi się wydaje, że te wszystkie ogólnopolskie portale pracowe to zwykła
      ściema. Albo szukają niewykwalifikowanych osób ze statusem studenta, albo osób z
      doświadczeniem zawodowym i konkretnymi praktycznymi umiejętnościami. 30letniemu
      absolwentowi bez doświadczenia jest ciężko. Z tej całej masy ogłoszeniowej
      trzeba jeszcze odjąć fikcyjne ogłoszenia firm zbierających dane osobowe i firm,
      które oficjalnie prowadzą rekrutację a tak na prawdę miejsce jest zarezerwowane
      dla pociotka szefa albo kadrowej. A 90% ogłoszeń jest tego typu.
      Wystarczy regularnie monitorować te ogłoszenia, żeby to zauważyć. Te same firmy
      wrzucają regularnie to samo ogłoszenie od kilku miesięcy. Przecież nie ma cudów,
      żeby ktoś przez ten czas nie znalazł np pomocy biurowej na zastępstwo do
      kancelarii prawniczej.

Słanie ogłoszeń bezpośrednio do firm teoretycznie jest lepszym pomysłem, ale oni
      stawiają głównie na studentów i młodych absolwentów. Albo podbierają
      wykształconą i doświadczoną kadrę innym firmom.

I naprawdę lepiej nie liczyć na cud tylko uśmiechnąć się do znajomych. Bo branie
      jakiejkolwiek pracy też nie załatwi sprawy. Bo pracujesz nie tylko dlatego, żeby
      zarobić na życie i emeryturę ale i dlatego, żeby nabrać doświadczenia
      zawodowego, którego nie zdobędziesz wklepując dane do komputera czy szorując
      gary w McDonaldzie.
      • ursz-ulka Re: jak znaleźć pracę? 22.11.08, 15:59
        To sie zgadza, jest to ściema w wielu przypadkach z tymi
        ogłoszeniami. Non stop się wiele z nich powtarza. Sprawdzam
        większość firm w wyszukiwarkach, jeśli są ok, to wysyłam wtedy cv.
        Bo wiem, że wiele firm szuka tylko naszych danych. Albo piszą że
        szukają młodych ambitnych, lubiących wyzwania, praca adekwatna do
        zaangażowania a jest to zwykła akwizycja... Brak słów.
        • atela Re: jak znaleźć pracę? 22.11.08, 16:10
          Alternatywą dla państwowego "pośredniaka" są prywatne "agencje pracy
          tymczasowej", bo wbrew nazwie pracodawcy szukają poprzez nie najczęściej kogoś
          na stałe. Tam mają prowizję od zatrudnienia, więc chyba bardziej się starają.
          • bertrada Re: jak znaleźć pracę? 22.11.08, 16:35
            Ale oni też szukają najczęściej osób ze statusem studenta i najczęściej oferują
            prace w stylu wklepywanie danych do komputera.

Poza tym teraz można dostać dotacje unijne z tytułu zatrudnienia bezrobotnego w
            wysokości chyba 12tys PLN za osobę. I firmy masowo dają ogłoszenia do urzędów
            pracy, zatrudniają bezrobotnych za najniższe wynagrodzenie i po ustawowych 3
            miesiącach rozwiązują umowę pod byle pretekstem. I potem są kilka tysięcy do
            przodu. I wystarczy, że raz na 3 miesiące zatrudnią kilku albo kilkunastu
            bezrobotnych, żeby mieć z tego niezły biznes.
        • bertrada Re: jak znaleźć pracę? 22.11.08, 16:28
          Bo w Polsce jeszcze jest zbyt wysokie bezrobocie, żeby pracownika musieć szukać
          po urzędach pracy czy ogłoszeniach. Jak ktoś chce kogoś zatrudnić i potrzebuje
          niedoświadczonego woła roboczego do przyuczenia to rekrutuje studentów
          bezpośrednio na uczelniach a potem tym stażystom czy praktykantom daje stałe
          prace, jak się sprawdzą oczywiście. I na każdej uczelni jest cała masa tego typu
          ogłoszeń.
          A jak ktoś potrzebuje wykwalifikowanego specjalisty to korzysta z firm
          headhunterskich albo wysyła na szkolenia już zatrudnione osoby.

A małe, średnie i publiczne firmy szukają pracowników wśród znajomych. Bo po
          pierwsze zawsze lepiej mieć kogoś z polecenia a po drugie albo szef ma
          zobowiązania wobec kogoś albo chce, żeby ktoś miał takowe wobec niego. W tych
          branżach układy bardzo się liczą. A tak na prawdę to wszystko jedno kogo się
          przyjmie, bo do wykonywania prac administracyjnych najniższego rzędu każdy się nada.
          • abeath Re: jak znaleźć pracę? 22.11.08, 17:56
            A może rzeczywiście powinnaś się udać do takiej firmy łowców głów. Z tego, co
            wiem prowadzą oni poszukiwania różnego rodzaju pracowników: od kadry
            kierowniczej, po pracowników magazynów. Co Ci szkodzi "zapisać się" w ich
            systemie, może akurat zgłosi się do nich firma, która będzie potrzebowała kogoś
            takiego jak Ty,a i im bedzie wygodneij, bo nie beda musieli nikogo szykać, tylko
            będziesz już u nich w bazie?
            • bertrada Re: jak znaleźć pracę? 22.11.08, 18:10
              Firmy headhunterskie nie prowadzą rekrutacji z zewnątrz. Oni raczej zajmują się
              szpiegostwem rekrutacyjnym, czyli monitorują firmy pod kątem tego, kto tam już
              jest zatrudniony i co jest wart. Poza tym oni wyszukują doświadczonych
              specjalistów a nie szeregowych pracowników. Rekrutacja na stanowiska
              menedżerskie to zupełnie inna bajka.

Myślę, że dopiero jak Niemcy otworzą swój rynek pracy i koleje 2mln Polaków
              wyjedzie z kraju to zacznie się tu normalizować. A jakby jeszcze USA zniosły
              wizy i reszta studentów załapała, że w Anglii bardziej opłaca się studiować,
              czyli kolejne kilka milionów opuściło kraj, to już byłoby całkiem normalnie. ;)
              • zapachwiatru Re: jak znaleźć pracę? 22.11.08, 18:29
                nie jestem jeszcze specjalistą, za 1,5 roku zrobię magisterkę.
                dokańczam edukację po latach.tylko, z tego co się orientuję-
                specjalista to dziś nie tylko wykształcony człowiek. bez
                doswiadczenia zawodowego odpadam. więc na początek chciałabym
                załapać się do jakiejkolwiek pracy biurowej. o dobrych firmach
                powoli zaczynam zapominać. najgorsze w tym wszystkim jest to, ze mam
                świadomość że byłabym dobra na niejednym z wyższych stanowisk-
                pomagałam mężowi w prowadzeniu jego działalności. sama nie chcę
                zakładać własnej firmy, choćby dlatego, że nie mam dobrego pomysłu
                na biznes. do tego trzeba mieć przekonanie. dałam sobie rok na
                znalezienie pracy, jesli się nie uda- wyjeżdżam. nie przypuszczałam,
                ze kiedyś będę tak pisać. smutne.
                • bertrada Re: jak znaleźć pracę? 22.11.08, 18:39
                  To napisz w CV, że masz kilkuletnie doświadczenie zawodowe, bo współprowadziłaś
                  firmę z mężem. Czyli jesteś doświadczonym i wykwalifikowanym pracownikiem
                  administracji biurowej. Zapewne nie obce ci są również zagadnienia z księgowości
                  i finansów. Umiesz prowadzić negocjacje z kontrahentami i klientami. Znasz się
                  na zarządzaniu zasobami ludzkimi, bo firma zatrudniała pracowników. Itp, itd.

A wykwalifikowany specjalista to na pewno nie magister. To ktoś, kto ma fach w
                  ręku, czyli np zna perfekcyjnie język obcy, ma pakiet office w jednym palcu,
                  jest doskonałym programistą, księgowym, albo webmasterem, grafikiem komputerowym
                  itp. Jak ma jeszcze do tego jakieś uprawnienia, np biegłego księgowego albo
                  przysięgłego tłumacza to już w ogóle jest super. Do tego jeszcze powinny
                  dochodzić udokumentowane sukcesy zawodowe w dotychczasowej pracy. ;D
    • krotochwila_pl Re: jak znaleźć pracę? 23.11.08, 17:41
      spraw sobie kolejne dziecko
      będziesz miała jakieś zajęcie
    • pomdetersote Re: jak znaleźć pracę? 23.11.08, 19:08
      słyszałam, że jest wakat gosposi u zawodowego admina

przy dziecku chyba się nauczyłaś sprzątać, prać i gotować?
    • kasztan.0 Re: jak znaleźć pracę? 23.11.08, 19:36
      Moja rada:

1.Znajdz specjaliste od pisania profesjonalnych CV, zeby sprawdzil, jesli trzeba
      to przerobil Twoje CV, wazne zeby twoje cv mialo odpowiednia forme, zeby
      wyroznialo sie sposrod setek innych cv, zeby bylo takie, zeby pracodawca
      zaprosil cie na rozmowe.

2. Do kazdego stanowiska napisz porzadny list motywacyjny, tak ubierz go w slowa
      zeby z listu wynikalo ze albo robilas rzeczy ktorych wymagaja albo robilas co
      najmniej podobne, uzyj tych samych slow i zwrotow ktore sa wymienione w opisie
      stanowiska i wymaganiach. Piszesz ze nie masz doswiadcznia ale pomagalas mezowi
      w prowadzeniu dzialalnosci wiec spokojnie mozesz napisac ze masz doswiadczenie w
      prowadzeniu biura.

3. Zobacz czego wymagaja na danym stanowisku, skoro szukasz jakiejkolwiek pracy
      biurowej to na pewno wymagaja znajomosci pakietu MS Office (Word, Excel, Access,
      Power Point), jesli nie znasz tych programow to sie ich naucz, watpie zeby
      wymagali wiecej niz MS Office na stanowisko np asystentki.

4. Gdy zostaniesz zaproszona na rozmowe, to sie porzadnie przygotuj do tej
      rozmowy. Dowiedz sie czegos na temat firmy zeby pracodawca myslal ze ta
      konkretna firma Cie interesuje i bardzo chcesz dla tej firmy pracowac, musisz
      byc bardzo przekonujaca. Oczywiscie zastanow sie jak bedziesz odpowiadac na
      typowe pytania ktore zadaja na wiekszosci rozmow, czyli
      - opowiedz cos o sobie - a wiec opowiedz dokladnie co robilas gdy pomagalas
      mezowi prowadzic dzialalnosc, powiedz to w taki sposob zeby wynikalo ze twoj
      zakres obowiazkow pokrywal sie z opisem stanowiska na ktore aplikujesz
      - zastanow sie na swoimi wadami i zaletami
      Najlepiej przegladnij w internecie najczesciej zadawane pytania na rozmowach i
      jak na nie odpowiadac. Wiem ze to glupie ale na takiej rozmowie nie mozna byc do
      konca szczerym i mowic to co rzeczywiscie uwazasz tylko mowic to co pracodawca
      chce uslyszec.
      Po rozmowie wyslij do tej osoby, ktora przeprowadzala z Toba rozmowe list lub
      email z podziekowaniem za rozmowe, za poswiecenie Tobie czasu, napisz ze jestes
      przekonana zeby pasujesz na to stanowisko, bo ....(i przypomnij mu dlaczego
      pasujesz, wymien kilka zalet). Przyklady takich listow znajdziesz w internecie.
      Najwazniejsze to nie dac o sobie zapomiec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka