stokrotka_beauty 23.02.09, 20:13 z wada genetyczna. co o tym myslicie? jakie szanse ma taki zwiazek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jane-bond007 Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 20:18 raczej tak ale nie wiem jaka to jest wada i o jakim nasileniu, objawia sie anatomiczne czy fizjologicznie czy psychicznie? czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 20:23 jane-bond007 napisała: > raczej tak ale nie wiem jaka to jest wada i o jakim nasileniu, > objawia sie anatomiczne czy fizjologicznie czy psychicznie? czy jak? slabo widzi. jak wytlumaczyc rodzicom, ze nasze dzieci nie musza miec tej wady. moga sie urodzic zdrowe. jak wytlumaczyc, ze taka osoba nie musi byc calkowicie ode mnie zalezna? Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 20:29 nie wiem jak to powiedziec, najlepiej chyba zwyczajnie tak jak rozmawiacie - sama wiesz najlepiej, ale przygotuj sie do tej rozmowy bo wiadomo ze beda sie o Ciebie martwic a to moze przybierac rozne formy ;) to ze ma obnizona sprawnosc tego akurat zmyslu nie absolutnie nie przekresla szansy na uczucie miedzy Wami oraz na na wspanialy zwiazek, takie moje zdanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 20:48 jane-bond007 napisała: > nie wiem jak to powiedziec, najlepiej chyba zwyczajnie tak jak > rozmawiacie - sama wiesz najlepiej, ale przygotuj sie do tej rozmowy > bo wiadomo ze beda sie o Ciebie martwic a to moze przybierac rozne > formy ;) > to ze ma obnizona sprawnosc tego akurat zmyslu nie absolutnie nie > przekresla szansy na uczucie miedzy Wami oraz na na wspanialy > zwiazek, takie moje zdanie :) moje tez takie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_cukru_tak_jak_lubisz Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 21:24 a to rodzice za nego wychodza? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 22:52 bez_cukru_tak_jak_lubisz napisała: > a to rodzice za nego wychodza? jasne, ze nie, ale to przykre jak musisz wybierac pomiedzy ukochanymi ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
naparstnica_purpurowa Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 21:34 stokrotka_beauty napisała: > slabo widzi. Ale to jest dziedziczne? Co to za wada? Ma jakąś nazwę? Co to znaczy "słabo widzi"? Krótkowzrocznosc? > jak wytlumaczyc rodzicom, ze nasze dzieci nie musza miec tej wady. Iść z ukochanym do poradni genetycznej, spytać o dziedziczenie wady i powiedzieć rodzicom. wiesz, ja nie wiem, co to znczy słabo widzi". Moj ojciec zdecydowanie "słabo widzi" a jego praca polega na śleczeniu przed komputerem i czytaniu książek. Zadne z nas, jego dzieci nie odziedziczyło tak dużej wady wzroku, choć np. ja mam krótkowzrocznośc (niewielką, -4D). Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 22:46 naparstnica_purpurowa napisała: > stokrotka_beauty napisała: > > > slabo widzi. > > Ale to jest dziedziczne? Co to za wada? Ma jakąś nazwę? > Co to znaczy "słabo widzi"? Krótkowzrocznosc? > > > jak wytlumaczyc rodzicom, ze nasze dzieci nie musza miec tej wady. > > Iść z ukochanym do poradni genetycznej, spytać o dziedziczenie wady > i powiedzieć rodzicom. > > wiesz, ja nie wiem, co to znczy słabo widzi". Moj ojciec > zdecydowanie "słabo widzi" a jego praca polega na śleczeniu przed > komputerem i czytaniu książek. > Zadne z nas, jego dzieci nie odziedziczyło tak dużej wady wzroku, > choć np. ja mam krótkowzrocznośc (niewielką, -4D). jest osoba niedowidzaca. ma ograniczone pole widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
naparstnica_purpurowa Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 22:56 stokrotka_beauty napisała: > jest osoba niedowidzaca. ma ograniczone pole widzenia. Zadałam Ci masę pytań,a odpowiedzi brak. Skąd wiesz,że to (jak piszesz), "wada genetyczna"? Byliscie w poradni genetycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 23:00 naparstnica_purpurowa napisała: > stokrotka_beauty napisała: > > jest osoba niedowidzaca. ma ograniczone pole widzenia. > > Zadałam Ci masę pytań,a odpowiedzi brak. > Skąd wiesz,że to (jak piszesz), "wada genetyczna"? > Byliscie w poradni genetycznej? > jako dziecko mial badania. dawno juz. oprocz niedowidzenia ma tez ubytek sluchu. > Odpowiedz Link Zgłoś
naparstnica_purpurowa Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 23:07 stokrotka_beauty napisała: > > jako dziecko mial badania. dawno juz. oprocz niedowidzenia ma tez ubytek > sluchu. Jeśli te badania JEDNOZNACZNIE stwierdzają wade genetyczną, to warto pójśc jednak do poradni i porozmawiać z lekarzem o posiadaniu dzieci. Może strach ma wielkie oczy? A moze to jednak wada rozwojowa a nie genetyczna? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 23:10 naparstnica_purpurowa napisała: > stokrotka_beauty napisała: > > > > > jako dziecko mial badania. dawno juz. oprocz niedowidzenia ma > tez ubytek > > sluchu. > > Jeśli te badania JEDNOZNACZNIE stwierdzają wade genetyczną, to warto > pójśc jednak do poradni i porozmawiać z lekarzem o posiadaniu dzieci. > Może strach ma wielkie oczy? > A moze to jednak wada rozwojowa a nie genetyczna? > genetyczna, tyle tylko, ze nasze dzieci wcale nie musza tego miec. Odpowiedz Link Zgłoś
naparstnica_purpurowa Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 23:16 stokrotka_beauty napisała: > genetyczna, tyle tylko, ze nasze dzieci wcale nie musza tego miec. Ale mogą. O prawdopodobieństwie dziedziczenia tej wady ukochany coś wie? Moze sam uspokoi Twoich rodziców? Jak się nazywa ta wada? Może jakiś "zespół czegośtam" "zespól Kogośtam"? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 23:25 naparstnica_purpurowa napisała: > stokrotka_beauty napisała: > > > genetyczna, tyle tylko, ze nasze dzieci wcale nie musza tego miec. > > Ale mogą. O prawdopodobieństwie dziedziczenia tej wady ukochany coś > wie? Moze sam uspokoi Twoich rodziców? > Jak się nazywa ta wada? Może jakiś "zespół czegośtam" "zespól > Kogośtam"? > "zespol kogos tam" - pelnej nazwy podac nie moge. prawdopodobienstwo dziedziczenia jest nie wielkie. > Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy [...] 23.02.09, 20:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ldmochowski Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 22:54 Romek pisze: "Przy okazji chciałbym zaproponować jeden temat do Twojego bloga. Piszesz w rozbrajająco szczery sposób o wielu sprawach, co bardzo cenię u Ciebie. Jedna sprawa nie daje mi spokoju. Zastanawiam się co na ten temat sądziłby Romek, kierowca tira. Związek osoby pełnosprawnej z niepełnosprawną (mężczyzna jest pełnosprawny, a ona byłaby niepełnosprawna - nie mówię tu nagłym wydarzeniu, ale z rozmysłem o wybraniu kogoś na partnerkę osobę niepełnosprawną. Ewentualnie również w drugą stronę.). Może się nie nadaje na Twojego bloga, ale zastanawiam się jakie wynikają z tego przemyślenia." Romek: Pytasz się bracie, co sądzę o związku osoby pełnosprawnej z osobą z niepełnosprawnością (fizyczną). Jeżeli jest to decyzja świadoma, poparta nie tylko odruchem serca, ale i rozwagą, to czemu nie? Są wprawdzie pewne ograniczenia związane np. z niemożnością wykonania niektórych pozycji seksualnych, ale to żaden problem, bo tak naprawdę tylko nasza wyobraźnia może być ograniczeniem w wyborze fantazji łóżkowych. Ja powiem Ci, bracie, nigdy nie dokonuję podziału na ludzi pełnosprawnych i z niepełnosprawnością. Dla mnie najważniejsze, aby dana osoba nie była zwykłą cipą czy zwykłym ch...em. Cóż z tego, że zwiążę się z kimś o zdrowych nogach, jeżeli moje życie będzie pełne psychicznych udręk, bo akurat trafiłem na taką zwykłą cipę? Poczytaj sobie różne blogi, zobaczysz jak wiele osób skarży się na swoich pełnosprawnych partnerów. Tak więc patrz nie na ciało i jego ograniczenia ale na to, jaka jest dana osoba. Czy wybrać kobietę pełnosprawną czy z niepełnosprawnością, na partnerkę swego życia, jeżeli obie są wspaniałymi kobietami? Ja Romek, powiem Ci - wybierz tę, która jest dziewicą. To wielki dar, dla prawdziwego mężczyzny, mieć za żonę kobietę, której w intymny sposób nie dotykał żaden pies. Jeżeli żyjesz z osobą z niepełnosprawnością, szybko się do jej niepełnosprawności przyzwyczajasz. Po pewnym czasie, zaczynasz jej niedostatków ruchowych, nie dostrzegać. Ale tego, że Twoja kobieta nie była dziewicą - nie zapomnisz nigdy. Przy każdym kryzysie, konflikcie będzie Cię to kłuło w serce. Wybierając rozdziewiczoną kobietę, nigdy nie wiesz ile psów ją jebało. Kto wie, może nawet ja pieprzyłem Twoją obecną kobietę, a po wszystkim splunąłem jej w twarz. Dasz głowę, że nie? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 23.02.09, 20:56 no nie zly jest to tekst:). Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy [...] 23.02.09, 21:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nerri Ehhhh...dziewczyno... 23.02.09, 23:01 Musisz być pewna tego,że sama tego chcesz inaczej nie dasz rady...uwierz mi. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 24.02.09, 07:20 piszcie co wiecie o tej sytuacji. moze sa tu osoby bedace w mojej sytuacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: kobieta zdrowa + niepelnosprawny 24.02.09, 07:31 stokrotka_beauty napisała: > piszcie co wiecie o tej sytuacji. moze sa tu osoby bedace w mojej sytuacji?? Nikt Ci nie odpowie, skoro na pytanie o rodzaj wady piszesz: "zespol kogos tam" - pelnej nazwy podac nie moge." Być może któras z nas ma w rodzinie kogoś z taka przypadłością,ale nie wiemy, co to za przypadłosc. Odpowiedz Link Zgłoś