Dodaj do ulubionych

kobieca gehenna

10.03.09, 18:14
www.polityka.pl/kobieca-gehenna/Lead30,1143,284023,18/
Znalazłam artykuł z Polityki. Nawet nie wiem co napisac... Poruszył
mnie ogromnie.
Filmy epatują podobnymi scenami ale jakoś tak nie wprost. Relacje
wojenne omijają temat - a artykuł mówi jasno i wyraźnie o skali
zjawiska.
Obserwuj wątek
    • kam-ka Re: kobieca gehenna 10.03.09, 19:22
      Za to w moich stronach (przed II wojną światową były w granicach RP, nie III
      Rzeszy) tak dramatycznie postrzegani są żołnierze Niemieccy. Armia sowiecka w
      relacjach tych, którzy przeżyli była wybawicielem (niestety zanim dali radę
      wypchnąć Niemców, Niemcy zrobili swoje :( Nie tylko na kobietach, ale też na
      starcach, dzieciach, dobrze to wiemy ).

Ot wojna to okropieństwo. Niby po doświadczeniach II wojny światowej mówimy
      nigdy więcej, a tak naprawdę teraz cały czas w różnych rejonach świata cierpią
      cywile. A my tu sobie spokojniutko siedzimy na forum i zabawiamy się dyskusjami
      typu "co to mogło znaczy, że on powiedział, że ...".
      • jagoda_pl Re: kobieca gehenna 10.03.09, 20:53
        > Za to w moich stronach (przed II wojną światową były w granicach RP, nie III
        > Rzeszy) tak dramatycznie postrzegani są żołnierze Niemieccy. Armia sowiecka w
        > relacjach tych, którzy przeżyli była wybawicielem (niestety zanim dali radę
        > wypchnąć Niemców, Niemcy zrobili swoje :( Nie tylko na kobietach, ale też na
        > starcach, dzieciach, dobrze to wiemy ).

W moich stronach tak postrzegani byli Ukraińcy... Pisałam kiedyś pracę o UPA i wolę zapomnieć o materiałach, które wpadły mi w ręce...

> Ot wojna to okropieństwo. Niby po doświadczeniach II wojny światowej mówimy
        > nigdy więcej, a tak naprawdę teraz cały czas w różnych rejonach świata cierpią
        > cywile. A my tu sobie spokojniutko siedzimy na forum i zabawiamy się dyskusjami
        > typu "co to mogło znaczy, że on powiedział, że ...".

Najlepszym tego przykładem jest wojna w byłej Jugosławii. Widziałam dwa filmy poświęcone tej sprawie i m.in. losom kobiet... Lata 90., Europa, a sytuacje jak z przytoczonego artykułu (którego nie mam zamiaru czytać do końca - wystarczy mi to co wiem, na film też się nie wybiorę).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka