tutul 27.04.14, 10:04 Zaczęły się konsultacje.Może warto wziąć w nich udział. www.ztm.waw.pl/?c=632&l=1 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bziszek Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 27.04.14, 15:03 Propozycja ZTM ma istotne luki. Co z częstotliwościami linii 500 i 169 po otwarciu M2C? Co z zawieszoną linią 506? Wydaje mi się, że powinna zostać uruchomiona szczytowa linia 469 wspomagająca 169 na trasie Łabiszyńska (pętla: SUWALSKA)-Łojewska-Chodecka-Matki Teresy-Św. Wincentego i dalej tak jak 169 tyle, że do Dw. Wileńskiego (powrót: Chodecka-Kondratowicza-Łabiszyńska (pętla: SUWALSKA)). Taka linia stanowiłaby atrakcyjną czasowo alternatywę dla 169 dla dużej części Bródna nie objętej komunikacją tramwajową i omijałaby korkogenne skrzyżowanie Św. Wincentego/Kondratowicza. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 27.04.14, 21:42 Linia 506 i pętla Suwalska uległy likwidacji. Odpowiedz Link
bziszek Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 27.04.14, 23:22 Zdaje mi się, że linia 506 ma w dalszym ciągu status "zawieszona" (od 11.06.2011 r.), chyba że coś się ostatnio zmieniło. Pętla SUWALSKA nie została zlikwidowana, tylko opatrzona informacją "przystanek czasowo skasowany", czy coś w tym rodzaju - w każdej chwili może zostać reaktywowana. Odpowiedz Link
tutul Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 28.04.14, 06:29 No to chyba mamy okazję powalczyć o 506.I nie tylko.Częstotliwość kursowania komunikacji też by się przydało zmienić.Przecież bezpośrednio do śródmieścia chyba tylko 227 kursuje i to dość rzadko.No,118 jeszcze,ale to bokiem ,nad Wisłą.Jak na tak duże osiedle to niewiele.I cztery linie tramwajowe,bo 26 zabierają.... Odpowiedz Link
drtm Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 28.04.14, 10:11 A po co Ci autobus bezpośrednio do Śródmieścia skoro obecnie zamiast biletu jednorazowego masz bilet przesiadkowy ? Tak, więc jaka by nie była trasa autobusu na linii Bródno <-> Śródmieście to zawsze najszybciej będzie dojazd autobusem lub tramwajem do Gdańskiego i następnie metrem do Śródmieścia. Odpowiedz Link
mmagi Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 28.04.14, 11:52 jak to grfa po co?? po to żeby sie nie przesiadac!!!!!!!!!!!!! z Bródna mam jechać na Gdański i potem sie przesiadac na metro?? np z wielka torbą podróżną???? skad Ty jestes ??? Odpowiedz Link
sibeliuss Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 28.04.14, 12:57 Ludzie chcą jechać szybko, reszta ich nie interesuje. Jestem stałym pasażerem 227, jeździ nas co raz mniej, i to nie jest problem w częstotliwości, bo przy obecnej jeździłby nabity po dach. 506 nie wróci z prostej przyczyny - jechałby od Powiśla na zachód nad metrem. Ja należę do tych, którzy wolą wyjść wcześniej z domu, ale jechać bez przesiadki - zdaję sobie sprawę, że takich jak ja jest margines. A co do jazdy z wielką torbą - dlaczego nie korzystasz z dworca Wschodniego? ps. uprzedzam, nie atakuj mnie, tylko odpisuj merytorycznie. Odpowiedz Link
martishia7 Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 28.04.14, 13:06 > Ja należę do tych, którzy wolą wyjść wcześniej z > domu, ale jechać bez przesiadki - zdaję sobie sprawę, że takich jak ja jest ma > rgines. A co do jazdy z wielką torbą - dlaczego nie korzystasz z dworca Wschodn > iego? Nie wydaje mi się, żebyś był "na marginesie". Też wolę jechać trochę dłużej, ale spokojnie usiąść przy pętli i wyciągnąć lekturę A co do dworca, to powiem szczerze, że nie wiem jak będzie wyglądać komunikacja po zakończeniu objazdów (mieszkam na Bródnie od 2010 i większość mojej rezydentury przypada właśnie na okres objazdów, a wcześniejszej komunikacji nie znam tak dobrze), ale obecnie dojazd na dw. Wschodni jest mało atrakcyjny. Poza tym weź poprawkę na fakt, że czasami, w okresach okołoświątecznych i długoweekendowych wzmożonego ruchu, zależnie od kierunku w jakim podróżujesz, wsiadanie na wschodnim może Ci dawać tylko miejsce stojące w korytarzu a i to nie jest pewne. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 28.04.14, 13:11 Mamy od "zawsze" 169, jedzie najkrótszą możliwą do przejechania dla autobusu trasą. Te krótkie wozy nie wzięły się z powietrza, a z malejącej ilości pasażerów Odpowiedz Link
martishia7 Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 28.04.14, 16:32 Właśnie właśnie. Widzisz, problem polega na tym, że ja mieszkam nieco bliżej Wysockiego, "moje" przystanki to Bazyliańska, Św. Hieronima, Kondratowicza. Nie twierdze, że to nie jest kwestia mojego lenistwa, ale jazda z przesiadką wgłąb osiedla pozostaje jazdą z przesiadką, na Wschodni nadal średnio mi po drodze. Ale może powinnam nieco popracować nad pogłębieniem wiedzy o lokalnej komunikacji. Nie ukrywam, że czasami udaje mi się zapolować na pociąg z PKP Toruńska i to jest dla mnie najlepszy dojazd na Wschodni/centralny. Jednak niestety ze względu na częstotliwość kursowania pociągów (lokalnych) nie zawsze da się je dobrze skorelować z odjazdem z większego dworca. Odpowiedz Link
tom_aszek 506 30.04.14, 15:26 sibeliuss napisał: > 506 nie wróci z prostej przyczyny - jechałby od Powiśla na zachód nad metrem. Nie mówię że całą poprzednią trasę... ale może włodarze komunikacji ścierpieliby 506 nad metrem na odcinku Powiśle - pół Świętokrzyskiej, z pętlą np. na pl. Powstańców Warszawy? > A co do jazdy z wielką torbą - dlaczego nie korzystasz z dworca Wschodniego? Wschodni to przekleństwo dla podróżnych z dużym bagażem z powodu schodów - chyba gorszych niż przedtem. Zachciało się kolejarzom "estetyzacji" dworca zamiast remontu, żeby uniknąć montażu ruchomych schodów. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: 506 30.04.14, 16:18 Jestem częstym gościem dworca w Poznaniu, tam schody ruchome są tylko w górę - też budzi to mój zachwyt. Odpowiedz Link
tom_aszek Re: 506 05.05.14, 10:58 sibeliuss napisał: > Jestem częstym gościem dworca w Poznaniu, tam schody ruchome są tylko w górę A u nas ani w górę ani w dół, czyli Warszawa przewyższyła Poznań w oszczędności. A o to trudno, przecież to podobno poznaniacy wynaleźli radio, żeby zaoszczędzić na kablach do telegrafu. A co do meritum (506) to proponuję jej przywrócenie na trasie Bródno - Powiśle - Świętokrzyska - pl. Powstańców Warszawy (pętla na przebudowanym placu). Cała trasa Bródno - Śródmieście - Wola - Górczewska jest za długa i wg mnie nie bardzo ma sens z powodu korków ale uważam, że Bemowo powinno mieć jakieś przyśpieszone połączenie z centrum; a takiego od czasu śp. 422 nie ma. Odpowiedz Link
drtm Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 28.04.14, 14:31 @mmagi, odpowiadając na Twoje pytanie jestem z Bródna (rodowity Warszawiak) i nie muszę jak Ty wozić torby podróżnej ze słoikami do ojców na wieś Niektórzy cenią swój czas i jeśli korzystam z komunikacji miejskiej to wolę zaoszczędzić czas. W przypadku dojazdu do Śródmieścia w godzinach szczytu najszybsze rozwiązanie z Bródna według mnie: tramwaj 1 do Gdańskiego + metro. Autobus bezpośredni z Bródna będzie stał w korku już po skręcie z Kondratowicza w Św. Wincentego. Odpowiedz Link
mmagi Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 29.04.14, 12:13 pudło,nie trafiłes z celna odpowiedzią słoki targam z Pelcowizny moze ty wyjezdzasz o jednycgh gaciach na wakacje,ja zwykle zabieram pare rzeczy,stad torba ja tez cenie swoj czas i nie chce jezdzic z przesiadkami i koniec! o ile sie orientuje to słoki sie przywozi od ojców a nie zawozi Odpowiedz Link
mmagi Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 28.04.14, 11:52 och 506 moja ukochana linia Odpowiedz Link
martishia7 Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 28.04.14, 13:08 Moja też Jeździłam nią przez 5 lat na uczelnię, tyle że wtedy mieszkałam na jej drugim ogonku. Odpowiedz Link
mmagi Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 28.04.14, 11:59 nie podobaja mi sie te zmiany,zabierają mi 26 i 41 Odpowiedz Link
sibeliuss Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 28.04.14, 12:58 41 nie ulegnie zmianie, w miejsce 26 będzie 4 przez Wileniak i być może 25. Odpowiedz Link
lavelial Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 28.04.14, 21:57 169 zmniejszyli chyba tylko po to by kazdy pasażer mógł czuc smrod od bezdomnych którzy uwielbiają tę linię. W ogole to nie wiem kto pracuje nad tymi zmianami ale pewne jest ze sam komunikacją nie jeździ a na pewno nie z brodna. A dojazd do tramwaju z chodecka przy komendzie to też cud biorac pod uwagę ze 3 linie odjeżdżają z przystanku w tym samym czasie. Odpowiedz Link
mmagi Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 29.04.14, 12:17 Łojewska róg Chodeckiej to samo, w jednym czasie podjeżdzają 112.118 i 156...............potem sie stoi i czeka jak palant Odpowiedz Link
mmagi Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 29.04.14, 12:14 jak nie,wg ich propozycji ma jezdzic z pętli przy FSO Odpowiedz Link
sibeliuss Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 29.04.14, 13:16 mmagi napisała: > jak nie,wg ich propozycji ma jezdzic z pętli przy FSO ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=1150&c=100&l=1 Odpowiedz Link
mmagi Re: komunikacja po otwarciu II linii metra 29.04.14, 16:05 a to moze żle spojrzałam Odpowiedz Link