Dodaj do ulubionych

Akcja "ZNICZ" - skandal

28.10.06, 14:15
W okolicach 12.00 chciałem się przemieścić na ulice Staniewicką celem naprawy
pojazdu samochodowego. Byłem umówiony. Pierwsza nieprzyjemność przy Orlenie
na wysockiego. Zakaz wjazdu. Skręciłem w Syrokomli, potem w Ogińskiego i do
Budowlanej : znów zakaz. Tym razem dogadałem się z Panem Policjantem.
Wjechałem, drugą blokadę ominołem i tak jeszcze 2, aż do Pożarowej. Powrót
jeszcze ciekawszy. Próba przebicia się pod prąd Odrowąża nieudana, z Odrowąża
skręt w Wincentego zabroniony. Jade na prage, skręt w Szwedzką. Korek od
skrętu, skręciłem do jechałem do 11-go Listopada. Pojechałem do Stalowej,
wróciłem pod Tesco i wyjechałem na Radzymińską (zamotałem się myślałem że
zawinę do tyłu) nic dojechałem do Szwedzkiej i pojechałem w strone Żaby.
Zjazd na 11-go zabroniony, poleciałem wiaduktem, Starzyńskiego od basenów
korek. Zawinąłem w Namysłowską (zakaz, ale pani strażniczka zezwalała)
dojechałem przez wał miedzeszyński i nawrót do Targowej, później Białostocką
i Radzymińską do Trockiej. Tam Samarytanki, Rolanda, Gilarska i już prawie w
domu. To co mogłem przejechać w 2 minuty i ok 1 - 1,5 km jechałem ok 45 minut
i z 15 km.
Czy nie mogli zamknąć jednej jezdni, a drugą podzielić dla ruchu ??
SKANDAL i tyle. Totalne odcięcie od świata, a święto dopiero za 4 dni.
Obserwuj wątek
    • indefinite2 Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 28.10.06, 14:57
      niestety zgadzam się !!
      dla mnie to całe zamieszanie uliczne kilka dni przed 1 listopada to wielki
      skandal i jakieś igrzysko mające udowodnićludziom jak to się o nich dba!
      mieszkam tuż obok cmentarza od lat 30 tu i co roku obserwuję to samo

kiedy 1.11 wypada np. we wtorek to już od soboty do (w najlepszym wypadku)
      wtorku wieczorem pozamykane są PRZEZ CAŁĄ DOBĘ WSZYSTKIE ulice w okolicy
      cmentarza..
      nie jest istotne że w tych dniach (sob-pon) do godziny 10 tej i po godzinie 16
      tej nie ma chętnych do chodzenia na cmentarz - ulice mają być pozamykane i
      już!!!
      z pracy wracam ok godziny 22 giej i chociaż o tej porze na cmentarz nikt nie
      chodzi i tak do domu musze wracać objazdami...

kilka lat temu (z tego co pamiętam 3 czy 4 lata temu) jeszcze 2 tygodnie po
      Święcie Zmarłych na ul. Ogińskiego przy Budowlanej stał znak zakazu wjazdu ...
      bo po co go zdejmować??? może przecież do przyszłego roku postać!

dziś (sobota) ruch koło cmentarza był umiarkowany - były wolne miejsca na
      parkingu na Ogińskiego... a ulice faktycznie pozamykane...
      a zapewniam że nieraz np. w niedzielę palmową czy w samą wielkanoc ruch jest o
      wiele większy i kierowcy radzą sobie bez pozamykanych ulic (i to z tego co
      słyszę od znajomych radzą sobie o wiele lepiej)

mam także nadzieję, że w tym roku będzie w miarę sucho 1 listopada bo niestety
      nikt nie bierze pod uwagę tego jak później wyglądają trawniki ...
      harcerze kierują ruchem parkingowym na ul. wysockiego - samochody parkują na
      pasach zieleni pośrodku i przy ulicy, i kiedy trafia się 'mokry' początek
      listopada to później trawniki wyglądają jak zaorane pola... i mieszkańcy muszą
      patrzeć na tę piękną pozostałość poświąteczną aż do późnej wiosny lub lata - aż
      te rozorane pozostałości trawnika zarosną (bo raczej nad nimi nikt się nie
      zlituje).
      Trójkąt trawnika Budowlana/wysockiego przez lata wyglądał jak jedno wielkie
      klepisko - rok temu miasto uporządkowało to miejsce, posiało tam trawę i jak
      będzie deszczowy 1-szy to znowu wszystko powróci do starej normy... niestety...

tak niestety będzie dokąd będzie się planowało w naszym mieście tak duże
      inwestycje jak ogromny cmentarz bez wcześniejszego przemyslenia jak rozwiązać
      problem parkujących samochodów...
      AMEN
      • mooj Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 28.10.06, 21:17
        zgadzam się

poza ostatnim akapitemsmile
        • sinusalfa Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 28.10.06, 22:02
          Niestety ktos zgarnia szmal za parkingi, handlowcow na naszych trawnikach, a
          posprzatac i naprawic znszczenia nie ma komu, policjant na pytanie dlaczego nie
          reaguja na handlarzy wjerzdzajacych na trawniki (spojnie moga zaparkowac na
          ulicy, mialiby metr dalej do samochodu) tylko wzruszyl ramionami.
      • cdsoftware1 Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 29.10.06, 09:08
        A kiedy była planowana ta inwestycja jaką jest cmentarz bródnowski ?? weź
        człowiecze popatrz w historię - bo może był utworzony wtedy kiedy o samochodzie
        to nikt jeszcze nie myślał i tylko jeździło się furmankami tongue_out

Pozdro !!
        • indefinite2 Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 29.10.06, 09:28
          ale chyba 'człowiecze' ludzie są od tego żeby czasami pomyśleć i coś zmieniać
          prawda?
          skoro unowocześniane sa ulice wokół cmentarza to można też unowocześnić całą
          jego infrastrukturę , prawda?
          z jednej strony wzdłuż ul. Odrowąża tworzony jest parking na potrzeby cmentarza
          a z drugiej strony tę ulicę zamyka się właśnie wtedy kiedy parkingi są
          potrzebne - podobnie jest z parkingiem przy ul. budowlanej...
          to jest 'człowiecze' sensowne wg. Ciebie?

poza tym skoro np. centrum handlowe 'Arkadia' udostępnia swoje parkingi dla
          osób odwiedzających cm. powązkowski - dlaczego podobnie nie mozna dogadać się
          z 'Platformą' przy Odrowąża? przeciez tu także jest duży plac parkingowy który
          1 listopada jest kompletnie niewykorzystany?
          ....no ale niestety czasami trzeba ruszyć głową a to już zbyt wielki wysiłek...
          • cdsoftware1 Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 29.10.06, 19:42
            Brawoooo - nadajesz się na politykiera wink
            Masz obiekcje co do zamykania ulic - pisz do ZDM i tam wyżalaj się do woli, co
            Ci w tym poradzą ludzie na forum ?? NIC.

Pozdro !!
            • indefinite2 Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 30.10.06, 18:19
              to po co w ogóle forum?
              jest ono chyba po to, żeby pisać o tym co nas dotyka bo nas dotyczy...
              jeżeli jest kilka osób, które dotyka to samo to uwierz, że naprawdę sporo można
              zrobić!
    • gadek4 Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 28.10.06, 23:23
      no niestety jest jak jest ale gdyby sobie wyobrazić co działo by się gdyby
      dojazd do cmentarzy był bez utrudnień . było by tragicznie ( tak sobie
      wyobrażam smile )
      • indefinite2 Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 29.10.06, 08:13
        oczywiście że powinny być ograniczenia - ale niech one będa w jakimś rozsądnym
        przedziale czasowym - 1 listopada jak najbardziej - jeżeli jest to jakiś
        dłuższy weekend to niech będą ograniczenia tez następnego dnia ale czy muszą
        one być także o 7mej rano i 20? kiedy zainteresowanie cmentarzami jest marne?
        wczoraj (sobota) z pracy wracałem samochodem nie - jak zwykle w soboty 15 min a
        40 minut bo był kompletnie zakorkowany po godzinie 18 tej most grota
        roweckiego - po prostu wszyscy wracali na Bródno i Targówek właśnie tym mostem.
        a na ulicach... jak zawsze szopka - obok siebie ustawione znaki które się
        wykluczają... na ul. Wysockiego przy Syrokomli (przy stacji Orlenu) stoi znak
        nakazujący jazdę prosto a przed nim znak nakazujący skręt w prawo lub w lewo i
        zakaz wjazdu....
        ...czyli nic się nie zmieniło....
    • sibeliuss magoo 29.10.06, 00:04
      Trzeba było wrócić Staniewicką, Oliwską i Syrokomli smile
      • magoo_king Re: magoo 29.10.06, 08:19
        przy wjeździe w Oliwską znak "droga bez przejazdu" był sad
    • brunerherman Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 29.10.06, 07:04
      nie prościej oliwską było?
      • kilovolt Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 30.10.06, 10:54
        Ja mieszkam już kilka lat na Bródnie i doskonale wiem, że zawsze w weekendy w
        okolicach 1.11 są pozamykane ulice. Schemat jest zawsze taki sam, już się do
        tego przyzwyczaiłem i wiem, że w te dni po prostu trzeba unikać tamtego rejonu i
        po prostu nigdy nie planuję w tych dniach wycieczek samochodowych w tamte
        rejony. Mieszkańcy Bródna raczej nie powinni być zaskoczeni bo doskonale wiedzą
        co zawsze jest tam w te dni pozamykane. Tak więc ja nie narzekam, ponieważ
        doskonale wiem czego mogę się spodziewać.
        • sinusalfa Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 30.10.06, 14:19
          Tylko dlaczego od tylu lat popelnia sie te same bledy.
          Dlaczego nie sa wykorzystane parkingi wzdluz cmenatarza , tylko rok w rok
          niszczone sa trawniki, ciekawe kto i na jakiej podstawie pobiera oplaty, pozniej
          zostawia zniszczony teren.
          Dlaczego nie wykorzystac pomyslu indefinite2,tym bardziej, ze na Staniewickiej
          jest jescze jede duzy teren po zajazdni autobusowej
          Moze tematem zainteresuja sie kandydaci na radnych, ktorzy ostatnio gremialnie
          pojawili sie na forum.
        • mazowszanka7 Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 30.10.06, 14:39
          kilovolt napisał:
          Schemat jest zawsze taki sam, już się do
          > tego przyzwyczaiłem i wiem, że w te dni po prostu trzeba unikać tamtego
          rejonu
          > i
          > po prostu nigdy nie planuję w tych dniach wycieczek samochodowych w tamte
          > rejony.

A ja jakoś nie mogę sie przyzwyczaić, ale to może dlatego że mieszkam akurat w
          tym rejonie który tobie udaje się unikać.
          Szlak mnie trafia jak widzę samochody parkowane na trawnikach i guzik mnie
          obchodzi czy to z okazji takiej czy innej. To my później zostajemy z totalnie
          zdewastowaną okolicą. Nie mówię już o tych paru dniach obcowania z ludźmi
          którzy zachowują się tak jak by im rozumy odebrano.
          Mój mąż także jest bojowo nastawiony i powiedział że jak w tym roku ktoś
          zastawi nam wyjazd, to przebije wszystkie opony, a ja mu w tym pomogę.....
          • indefinite2 Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 30.10.06, 18:26
            mazowszanka7 napisała:

> kilovolt napisał:
            > Schemat jest zawsze taki sam, już się do
            > > tego przyzwyczaiłem i wiem, że w te dni po prostu trzeba unikać tamtego
            > rejonu
            > > i
            > > po prostu nigdy nie planuję w tych dniach wycieczek samochodowych w tamte
            > > rejony.
            >
            > A ja jakoś nie mogę sie przyzwyczaić, ale to może dlatego że mieszkam akurat
            w
            > tym rejonie który tobie udaje się unikać.
            > Szlak mnie trafia jak widzę samochody parkowane na trawnikach i guzik mnie
            > obchodzi czy to z okazji takiej czy innej. To my później zostajemy z totalnie
            > zdewastowaną okolicą. Nie mówię już o tych paru dniach obcowania z ludźmi
            > którzy zachowują się tak jak by im rozumy odebrano.
            > Mój mąż także jest bojowo nastawiony i powiedział że jak w tym roku ktoś
            > zastawi nam wyjazd, to przebije wszystkie opony, a ja mu w tym pomogę.....

to ja także chętnie się przyłącze smile
            może zrobimy jakąś zbiorową 'AKCJĘ' obrony zieleni smile
          • ciposz Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 02.11.06, 20:11
            No tak mentalnosc troglodyty (albo jakiegos platformersa):
            bo nieważna tradycja, nieważne święto, nie ważni ludzie pielęgnujący groby
            bliskich, ważny jest tylko.... MÓJ WYJAZD przed MOIM Car'em!!!
            I dalej tak, jakis troglodyta razem z żonką przebijają mi opony, co
            powinienem zrobić - to proste kupić se dwururkę, załadować podwójną breneką i
            odstrzelić głupków w puste potylice... W następnej kolejności ja znajdę się na
            czyimś celowniku, ale nic to jestem piękny, szybki i gibki...

A tak w ogóle koleżanko "ekolog" (che che - domorosła!) biadolisz nad
            zdewastowaną trawą 1-go listopada??? Dzis spadl snieg - co z tą trawą, a ile
            spalin wytwarza Twoj car (którego wyjazdu strzeżesz tak zazdrośnie?)????????
            • sinusalfa Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 02.11.06, 21:10
              ciposz napisała:
              " ...bo nieważna tradycja, nieważne święto, nie ważni ludzie pielęgnujący groby..."
              A co ma niszczenie trawnikow do tradycji?
              Swiadczy tylko o bezmyslnosci Polakow.
            • mazowszanka7 Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 03.11.06, 14:20
              ważny jest tylko.... MÓJ WYJAZD przed MOIM Car'em!!!

MOŻE NIE WAŻNY, ale wyjazd z posesji to miejsce gdzie się nie parkuje prawda?
              Chyba że to u Ciebie normalne! to się później nie dziw że ktoś kto nie może
              wydostać się z własnego domu przez parę godzin zrobi tak a nie inaczej...Tylko
              nie pisz że można piechotką, bo czasami nie można, a osoba która zastawia
              wyjazd nie będzie decydowała kiedy i czym mam się poruszać.
              I jeszcze jedno śnieg nie rozjeżdża trawników więc nie widzę związku, w Polsce
              na pojazdy mówimy samochody i tylko mohery we wszystko mieszają politykę. Tak
              więc zapraszam na mój wyjazd/wjazd to Ci platformers*, komuch*, mason*, żyd*,
              sb*, liberał*, ekolog*, rowerzysta*(nie potrzebne skreślić) przebije opony.
            • indefinite2 Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 04.11.06, 14:47
              tradycja i kultura osobista to troszkę dwie różne sprawy...
              mieszkam na Bródnie lat 30-ci - opony póki co jeszcze nikomu nie przebiłem choć
              co roku mam na to większa ochotę
              a trawniki co roku przed domem mam rozjechane a moja mentalność troglodyty
              nakazuje mi wewnętrznie dbać o nie przez pozostałą część roku

..miłego strzelania z dwururkismile
        • indefinite2 Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 30.10.06, 18:23
          super...
          tylko że ja nie 'planuję' wycieczek w te okolice, tylko mieszkam w linii
          prostej jakies 200 m od muru cmentarza i MUSZĘ tu normalnie funkcjonować

i naprawdę nie jestem zaskoczona zamykaniem ulic i nie mam nic przeciwko takim
          praktykom ale... wtedy kiedy jest to potrzebne...
          i jedynie apeluję o ODROBINĘ LOGICZNEGO MYŚLENIA

kilovolt napisał:

> Ja mieszkam już kilka lat na Bródnie i doskonale wiem, że zawsze w weekendy w
          > okolicach 1.11 są pozamykane ulice. Schemat jest zawsze taki sam, już się do
          > tego przyzwyczaiłem i wiem, że w te dni po prostu trzeba unikać tamtego
          rejonu
          > i
          > po prostu nigdy nie planuję w tych dniach wycieczek samochodowych w tamte
          > rejony. Mieszkańcy Bródna raczej nie powinni być zaskoczeni bo doskonale
          wiedzą
          > co zawsze jest tam w te dni pozamykane. Tak więc ja nie narzekam, ponieważ
          > doskonale wiem czego mogę się spodziewać.
    • kriss67 Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 30.10.06, 15:11
      Heloł Magoosmile
      Rzeczywiście skandal. To jakis idiota wymyslił.
      Za to niezmotoryzowani mają lepszą sytuacje. Taką ilośc komunikacji miejskiej
      puścili na nasze Bródzienko że az miłosmile

Pozdro
      Krzysztof
      • magoo_king Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 30.10.06, 16:52
        Wierz mi Krzysztofie, że gdybym nie musiał tam odstawić samochodu to by mnie
        tam nawet końmi nie zaciągnęli smile)
        • kriss67 Re: Akcja "ZNICZ" - skandal 31.10.06, 09:36
          Magoo Kingu, a ja sie wyrwałem przed orkiestre z kolei. Dzis rano do pracy
          jechałem w takim tłoku, jakiego dawno nie byłosad Do 25 ludziki ledwo sie
          wpychalisad
          Pozdro
          Krzysztof

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka