Dodaj do ulubionych

pogrzeb maluszków

22.04.04, 21:19
Witajcie,
Przychodzę do Was "po prośbie". Bardzo zależy mi na informacjach na temat
pogrzebu/pochówku dzieci, które zmarły zaraz po urodzeniu. Zależałoby mi na
linkach "do przepisów" lub szczegółowych informacjach. Byłabym bardzo
wdzięczna, gdyby zostały one umieszczone jeszcze na dwóch forach - poronieniu
i chorym dziecku. Obecne tam osoby naprawdę bardzo potrzebują takich
informacji...
pozdrawiam serdecznie,
andzia
Obserwuj wątek
    • mama_kasia Re: pogrzeb maluszków 22.04.04, 22:05
      Tu jest
      Kodeks Prawa Kanonicznego , a w nim przepisy odnośnie pogrzebu. Może znajdę
      coś jeszcze.
      Pozdrawiam, Kasia.
    • piotrsko Re: pogrzeb maluszków 22.04.04, 22:21
      Nie wiem czy tego dotyczy pytanie, ale nie raz rodzice mają problem z pogrzebem
      tzw. "wcześniaków" zwłaszcza gdy było poronienie.
      W szpitalch są różne praktyki: nie raz wydaje się ciało, a nie raz nie.
      W tym ostatnim przypadku zdaża się, że szpitale po prostu wyrzucają szczątki na
      równi z odpadami.

Słyszałem, że w takich przypadkach bracia z naszych wspólnot domagają sie
      wydania ciała dziecka albo upewniają się jak szpital postępuje z zwłokami.
      Jeśli szpital kremuje zwłoki to słyszałem, że bracia raczej nie domagają się
      wtedy wydania ciała. Natomiast gdy szpital traktuje szczątki dziecka jak odpady
      prosza o ich wydanie i starają sie pochować ciało we własnym zakresie ( ale
      chyba nie robi się oficjalnego pogrzebu - nie wiem prawo kościelne przewiduje
      taki pogrzeb dziecka zmałego w okresie płodowym ? ).

Osobiście nie znam takich przypadków. Wiem tylko o jednym małżeństwie, które
      upewniło się od znajomej lekarki, że szpital kremuje ciała takich dzieci i nie
      domagali się wydania zwłok.

Piotr
      • anuteczek Re: pogrzeb maluszków 23.04.04, 07:59
        Dziękuję za szybki odzew,
        W odpowiedzi na post Piotra uściślam pytanie. Chodzi o maluszki urodzone po 22
        tygodniu -czyli w wyniku przedwczesnego porodu "wcześniaki", które czasem rodzą
        się żywe, ale po kilku godzinach, minutach umierają. Często są ochrzczone z
        wody, zawsze jest akt urodzenia i zgonu. Polskie prawo traktuje takie maleństwa
        jak pełnoprawnych obywateli.
        Problem chrztu już został dokładnie wyjaśniony na obu forach, teraz przydałaby
        się wiedza pogrzebie,
        pozdrawiam serdecznie,
        andzia
      • przeciwcialo Re: pogrzeb maluszków 23.04.04, 08:48
        Może to nie bardzo na temat. Ciałka dzieci które się urodziły przed 22 tyg.
        ciąży nie mają z reguły wymaganej wagi. Wydaje sie ciała o wadze ok. kilograma.
        nie pamiętam dokładnie. Obowiązuje pochówek szczątek ludzkich. Koszty ponosi
        szpital. Tak jest w moim szpitalu. A szczątków ludzkich w szpitalu dużo.
        Pracuję w zakładzie Patologii i wszyskie szczątki odbiera od nas prosektorium,
        robi zbiorczy pochówek. Przepraszam jeżeli kogoś uraziłam
    • addria Re: pogrzeb maluszków 23.04.04, 07:59
      Był już kiedyś na forum taki wątek i sporo informacji na ten temat. Poszukaj w
      archiwum.
      Pozdrawiam,
    • grrrrw Re: pogrzeb maluszków 23.04.04, 13:58
      Jest na forum poronienie kilka watków z tą tematyka, udzielałam się tam.
      Poszukaj. Wagą graniczna jest 6oo g. Znalazłam nawet i podałam tam numer
      Dziennika Ustaw, w którym to wszystko jest napisane. Ale samego tekstu
      niestety nie udało mi się odnależć.
      • isma Re: tekst przepisow 23.04.04, 14:43
        Grrrw, chetnie pomoge znalezc tekst, ale, jesli mozesz, sprawdz jeszcze raz
        dane publikacji.
        Na forum Poronienie podajesz MP z 1962 r. - z tego roku obowiazuje juz tylko
        kilka aktow prawnych, ale zaden z nich nie dotyczy pochowkow.
        • grrrrw Re: tekst przepisow 25.04.04, 18:58
          Znalazłam ten Monitor na jakiejs stronie dla prawników. Miałam juz wczesniej
          podany numer kolejny monitora. Ale nie miałam adresu strony, szukałam poprzez
          wyszukiwarkę. Ale na tej stronie (i kilku innych, gdzie próbowałam) był podany
          tylko tytuł, ale nie można było wejść głebiej, do samej treści.

Istnieje na pewno !
          • isma Re: uchylone! 26.04.04, 09:32
            Rzeczywiscie, ta instrukcja istnieje, ale zostala uchylona z dniem 1 lipca 1994
            r.
            Sprobuje tu skopiowac, moze sie na cos przyda.

M.P.62.48.237
            INSTRUKCJA
            MINISTRÓW ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ, OBRONY NARODOWEJ, SPRAW WEWNĘTRZNYCH,
            KOMUNIKACJI ORAZ SPRAWIEDLIWOŚCI
            z dnia 5 maja 1962 r.
            w sprawie stosowania jednolitych pojęć dotyczących porodów i urodzeń.
            (M.P. z dnia 16 czerwca 1962 r.)
            § 1. Przy prowadzeniu dokumentacji medycznej i wystawianiu zaświadczeń
            dotyczących porodów i urodzeń stosuje się jednolite pojęcia, zgodnie z
            definicjami podanymi w załączniku do instrukcji.
            § 2. Zakłady służby zdrowia, lekarze i położne wystawiają zaświadczenia
            dotyczące:
            1) noworodków żywo urodzonych - na formularzach Mz. K-10,
            2) noworodków martwo urodzonych - na formularzach Mz. K-10-a,
            3) noworodków niezdolnych do życia - na formularzach Mz. K-10-b.
            § 3. Instrukcja wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
            ZAŁĄCZNIK
            DEFINICJE POJĘĆ DOTYCZĄCYCH PORODÓW I URODZEŃ
            § 1. 1. Porodem czasowym jest poród następujący w wyniku ciąży, która trwała co
            najmniej 37 tygodni, z której urodził się jeden noworodek o wadze co najmniej
            2.501 g albo dwa lub więcej noworodków, z których chociaż jeden waży co
            najmniej 2.201 g.
            2. Porodem przedwczesnym jest poród następujący w wyniku ciąży, która trwała
            ponad 28 tygodni, a krócej niż 37 tygodni, z której urodził się noworodek o
            wadze co najmniej 1.001 g, a poniżej 2.501 g, w razie zaś urodzenia się
            bliźniąt lub noworodków z porodu mnogiego - jeżeli chociaż jeden z nich waży co
            najmniej 1.001 g, a poniżej 2.201 g.
            3. Porodem niewczesnym jest poród następujący w wyniku ciąży, która trwała
            ponad 16 tygodni, a nie dłużej niż 28 tygodni, z której urodził się noworodek
            lub płód o wadze co najmniej 301 g, a poniżej 1.001 g.
            § 2. Poronieniem jest samoistne lub sztuczne przerwanie ciąży, która trwała do
            16 tygodni, czego wynikiem jest wydalenie lub wydobycie z macicy jaja płodowego
            wraz z płodem ważącym poniżej 301 g.
            § 3. 1. Noworodkiem żywo urodzonym jest taki noworodek, który bezpośrednio po
            wydaleniu lub wydobyciu z ustroju matki wykazuje przynajmniej jedną z oznak
            życia, takich jak: bicie serca, oddychanie, tętnienie pępowiny, skurcze mięśni
            zależnych od woli, jeżeli:
            1) waży co najmniej 1.001 g albo
            2) waży co najmniej 601 g, a poniżej 1.001 g i przeżył co najmniej
            24 godziny.
            2. Noworodkiem żywo urodzonym donoszonym jest noworodek wykazujący w chwili
            urodzenia oznaki życia określone w ust. 1, jeżeli waży co najmniej 2.501 g, w
            razie zaś urodzenia się bliźniąt lub noworodków z porodu mnogiego - jeżeli
            jeden z nich waży co najmniej 2.201 g.
            3. Noworodkiem żywo urodzonym nie donoszonym (przedwcześnie urodzonym) jest
            noworodek wykazujący w chwili urodzenia oznaki życia określone w ust. 1, jeżeli
            waży co najmniej 1.001 g, a poniżej 2.501 g, w razie zaś urodzenia się bliźniąt
            lub noworodków z porodu mnogiego - jeżeli chociaż jeden z nich waży co najmniej
            1.001 g, a poniżej 2.201 g.
            4. Noworodkiem niewcześnie żywo urodzonym jest noworodek żywo urodzony, o
            którym mowa w ust. 1 pkt 2.
            § 4. 1. Noworodkiem martwo urodzonym jest taki noworodek, którego zgon nastąpił
            przed całkowitym wydaleniem lub wydobyciem z ustroju matki i którego waga w
            chwili urodzenia wynosi co najmniej 1.001 g.
            2. Noworodkiem martwo urodzonym donoszonym jest noworodek martwo urodzony (ust.
            1), jeżeli waży co najmniej 2.501 g, a w razie urodzenia się bliźniąt lub
            noworodków z porodu mnogiego - jeżeli chociaż jeden z nich waży co najmniej
            2.201 g.
            3. Noworodkiem martwo urodzonym nie donoszonym (przedwcześnie urodzonym) jest
            noworodek martwo urodzony (ust. 1), jeżeli waży co najmniej 1.001 g, a poniżej
            2.501 g, w razie zaś urodzenia się bliźniąt lub noworodków z porodu mnogiego -
            jeżeli chociaż jeden z nich waży co najmniej 1.001 g, a poniżej 2.201 g.
            § 5. Noworodkiem niezdolnym do życia jest noworodek o wadze co najmniej 601 g,
            a poniżej 1.001 g, który:
            1) w chwili wydalenia lub wydobycia z ustroju matki nie wykazuje
            oznak życia albo
            2) po wydaleniu lub wydobyciu z ustroju matki żył krócej niż 24
            godziny.
            § 6. Płodem niezdolnym do życia jest płód o wadze co najmniej 301 g, a poniżej
            601 g.

• anuteczek Re: uchylone! 26.04.04, 10:28
              Bardzo dziękuję, pół nocy tego szukałam, mam prośbę, czy możesz podać jakieś
              namiary na to? Jeśli zostało to już uchylone, to prosze powiedz, gdzie w necie
              znaleźć obowiązującą ustawę - może tak będzie szybciej ,
              Jeszcze raz dziękuje,
              andzia
              • isma Re: uchylone! 26.04.04, 11:18
                Wlasnie klopot jest taki, ze ta instrukcja zostala po prostu uchylona, zaden
                inny akt wprost jej nie zastapil. Namiary to te cyferki na poczatku
                skopiowanego tekstu - Monitor Polski, 62 r., numer i pozycja. Monitory powiny
                byc dostepne w bibliotekach np. urzedow miejskich. Ja wyciagnelam tekst z
                komputerowego progamu LEX, ktorym posluguje sie wiele urzedow.

Musze znalezc chwile, zeby pokopac i zobaczyc, gdzie mogly znalezc sie podobne
                przepisy (bo moga stanowic czesc jakiegos innego aktu o szerszej tresci) - ale
                mam wrazenie (kiedys tez tego szukalam), ze teraz to jest uznaniowe.
    • anuteczek Re: pogrzeb maluszków 25.04.04, 18:05
      Bardzo dziękuje Wam za wszystkie informacje,
      andzia
    • grrrrw Re: pogrzeb maluszków 25.04.04, 19:06
      Instrukcja Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej, Obrony Narodowej z dnia 5 maja
      1962 w sprawie stosowania jednolitych pojęć dotyczących porodów i urodzeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka