Dodaj do ulubionych

Jakie są wspólnoty w KK?

16.06.05, 09:52
Od jakiegoś czasu szukam z mężem wspólnoty. Jestem katoliczką, ale po pewnych
doświadczeniach w Odnowie w Duchu Świętym boję się trochę zaangażować tak bez
rozeznania. Miałam nadzieję, że dołączymy do duszpasterstwa rodzin, które dba
o msze, na które chodzimy z córą. Ale okazało się, że nie są wspólnotą, że
spotykają się owszem, ale nie w takim sensie wspólnotowym. Może zbyt
pochopnie zrezygnowałam z tych spotkań, bo może faktycznie choć w ten sposób
zbliżać się do Boga.
W każdym razie - nie wiem, jakie wspólnoty, takie rodzinne funkcjonują w
Kościele. Wiem, że są kościoły domowe, ale zdaje się, że są dość "zamknięte" -
jak tam trafić i czy w ogóle można? Neokatechumenat, na który na pewno nie
jestem gotowa.
Nie wiem, jak i gdzie szukać. A przede wszystkim czego. Jeśli możecie mi
służyć radą, będę bardzo wdzięczna.
Joanna
P.S.
Jeśli to post nie na to forum, to proszę o przeniesienie lub skasowanie.
Jednak wiem, że znajdę tu życzliwe dusze, które mogą mi pomócsmile
Obserwuj wątek
    • aka21 Re: Jakie są wspólnoty w KK? 16.06.05, 11:03
      No cóż nie wiem czy już totalnie wyeliminowaliście Odnowę, ale jeśli nie to
      proponuję przyjrzeć się Wspólnocie Emmanuel. Jest to Międzynarodowe Prywatne
      Stowarzyszenie Wiernych na prawie papieskim. Z ostatecznie zatwierdzonym
      Statutem. Więcej o niej i jej założycielach na stronie
      www.emmanuel.info.pl
      Nie wiem gdzie mieszkacie, ale ta wspólnota funkcjonuje już w paru miastach
      Polski. Serdecznie polecam. Jeśli chcesz o coś więcej zapytać to chętnie
      odpowiem zarówno na forum jak i priva.
      • wiga1968 Re: Jakie są wspólnoty w KK? 16.06.05, 12:18
        www.dk.oaza.pl/
        To adres internetowy wspólnoty, w której sama uczestniczę oczywiście razem z
        mężem. Jest to Ruch na bazie Ruchu Światło-Życie. Spotkania są raz w miesiącu,
        trwają ok. 3 godz., więc nie są zbyt czasochłonne. Podstawowa praca, to jest
        wprowadzanie Światła w życie, czyli wprowadzanie w życie tego, czego uczymy się
        na spotkaniach, a przez to rozwijanie duchowości małżeńskiej. Owocuje taka
        praca nad małżeństwem i można spokojnie powiedzieć, że nasza miłość jest
        większa, bardziej świadoma niż ta na początku małżeństwa. Ruch nie jest
        zamknięty, tylko poszczególne grupy tworzą tzw, krąg, czyli coś zamkniętego.
        To, co mówi sie na spotkaniach nie może być wynoszone na zewnątrz. Jeżeli taka
        grupa pracuje razem już od kilku lat, to przyznasz sama, że trudno byłoby im
        dorównać, dlatego co jakiś czas tworzą się nowe grupy, często po rekolekcjach
        ewangelizacyjnych. Taka grupa jest na podobnym etapie rozwoju duchowego, więc
        łatwiej jest razem pracować.
        A tak wogóle, to skąd jeteś?
        • franula Re: Jakie są wspólnoty w KK? 16.06.05, 12:39
          ja tez polecam DK - wart zglosic sie do pary diecezjalnej i dowiedziec sie
          gdzie sie tworzy krag a skad jestes?
        • sion2 Re: Jakie są wspólnoty w KK? 16.06.05, 12:45
          Ta ja zareklamuję Ruch Rodzin Nazaretańskich - załozony w 1985 roku przez ks.
          Tadeusza Dajczera, autora bestselleru "Rozważania o wierze". W tej chwli jest na
          całym swiecie, poza Polską najprężniej rozwija się w Meksyku i na Filipinach.

Jego duchowośc jest oparta na duchowości św. Tereski z Lisieux, na jej "małej
          drodze", dodatkowo wzbogaconej przez rozwijanie osobistej więzi z Matką Bożą.
          Nie polga ona w naszym ruchu na zewnętrznych praktykach ale na duchowym
          zawierzaniu Maryi na drodze do zjednoczenia z Bogiem, na otwieraniu sie na Jej
          pomoc duchową w naszym nawracaniu się.
          Ruch jest skierowany specjalnie do całych rodzin, dzieli sie na kilkanaście grup
          (dzieci małe, duże, młodzież, studenci, młode małżeństwa, itd), raz w tygodniu
          mamy spotkania centralne w dwóch miejscach w Warszawie, wielkie rekolekcje raz w
          roku w górach itd.
          Nasza droga szczególnie akcentuje darmowośc Bożej miłosci (Bóg kocha cię takim
          jakim jesteś) oraz poleca się korzystanie z duchowego kierownictwa przez całe
          rodziny. Jakbyś chciała coś wiedzieć wiecej napisz na priv
          Kasia
          • glupiakazia Re: Jakie są wspólnoty w KK? 20.06.05, 12:45
            Kasiu, moglabys podrzucic jakis link do RRN w W-wie (jak wrzucilam w
            wyszukiwarke, to mi dalo cale mnostwo linkow, ale do przeroznych parafii w
            calym kraju). dzieki. m
            • sion2 przepraszam! 20.06.05, 14:34
              przepraszam ale nie mogę zdobyć info czy jest w Szczecinie RRN czy nie, ale na
              90% jest
              teraz zaczęły sie u nas wyjazdy rekolekcyjne letnie, od 29 lipca jest wielki
              zjazd rekolekcyjny w okolicach Zakopanego i ja nie mogę znaleźć nikogo kto by mi
              info udzielił.... pamiętam i jak zdobęde to wkleję natychmiast

glupiakazia co do warszawy to ja mam wszelkie info ale linku tez poszukam smile
              • sion2 mam ! 20.06.05, 15:54
                www.draw.warszawa.opoka.org.pl/teksty/ruchRN.htm
                to jest do warszawy
                ale adresy moderatorów są tam nieaktualne bo ks. Piłat jest już propboszczem w
                parafii św. Zygmunta w Warszawie i tam mamy spotkania cotygodniowe archidiecezji
                warszawskiej
    • mamaemilii Re: Jakie są wspólnoty w KK? 16.06.05, 15:27
      Dziękuję bardzo za pomoc. Jestem ze Szczecina.
      Wydaje mi się, że Emmanuel też tu gości, oczywiście sprawdzę na stronach.
      Wiga1968 i Franula - DK też brzmi zachęcająco. Ale co to jest para (jeśli
      dobrze zrozumiałam) diecezjalna?
      Sion2 - czy Ruch Rodzin jest też w Szczecinie?
      Jeśli wolicie - możecie pisać od razu na priva.
      Jeszcze raz serdeczne dzięki. A może ktoś jeszcze może coś polecić?
      • franula Re: Jakie są wspólnoty w KK? 16.06.05, 20:22
        na stronie wyzej podanej znajdziesz namiary na pary bedace odpowidzialne za
        dany obszar (pod diakonie) moze tam Ci pomoga znalezc tworzace sie kregi
        • franula Re: Jakie są wspólnoty w KK? 16.06.05, 20:22
          jest i Szczecin
      • wiga1968 Re: Jakie są wspólnoty w KK? 17.06.05, 09:41
        Para diecezjalna odpowiada za całą diecezję. Jak napisała juz franula, na
        stronie Domowego Kościoła możesz znaleźć nr. telefonu do pary odpowiedzialnej
        za Waszą diecezję. Oni skontaktują Was z para rejonową , czyli parą
        odpowiedzialną za kilka parafii. A może w Twojej parafii jest Domowy KOścióŁ,
        wtedy wystarczy iść do proboszcza. W czasie wakacji nie ma jednak spotkań, ale
        kontakt można już nawiązać.
        Najlepiej byłoby, gdybyście mogli pojechać na I stopień 15 dniowych rekolekcji
        (adresy, miejsca i telefony na stronie DK). Mogą tam jeździć nie tylko
        małżonkowie (a raczej całe rodziny) ze wspólnoty, ale także ci, którzy chcą
        dowiedzieć się, co to za wspólnota. Takie rekolekcje to Domowy Kościół w
        pigułce. Na pewno nie będziecie żałować, a po takich rekolekcjach możecie
        zdecydować, czy interesuje Was dalsza już systematyczna praca nad sobą i swoim
        małżeństwem w kręgach, czy pozostajecie na dotychczasowym etapie .

Zapomniałam o jednej bardzo ważnej rzeczy, o jakiej mówią nam w Domowym
        Kościele. Istnieje jedyny dozwolony trójkąt małżeński /_\, na którego szczycie
        stoi Bóg, a po obu bokach małżonkowie. Jeśli są coraz bliżej Boga, to
        automatycznie są coraz bliżej siebie, a jeżeli są coraz bliżej siebie, to
        automatycznie coraz bliżej Boga. Jeśli któreś z małżonków idzie wolniej, to
        drugie musi po niego wrócić, bo inaczej będą się od siebie oddalać.

Domowy Kościół to wspólnota, gdzie małżonkowie muszą być razem na spotkaniach,
        na rekolekcjach itd. U nas, jeżeli nie może przyjść na spotkanie jedno z
        małżonków, to spotkanie przekłada się na inny termin, tak, aby wszyscy mogli
        być razem (chyba, że sytuacja jest naprawdę wyjątkowa). Na każdym spotkaniu
        powinien być obecny też ksiądz odpowiedzialny za wspólnotę.
    • herbarium Jeśli w Szczecinie... 18.06.05, 00:08
      ... to jest też miejscowa Wspólnota Miłości Ukrzyżowanej. Tzn. sama wspólnota
      jest raczej zamknięta, bo jest dla rodzin i celibatariuszy, którzy żyją
      wspólnie, ale ma też (nie wiem dokładnie, na jakich zasadach) grono
      współpracowników i przyjaciół.
      Tutaj link:
      www.wmu.pl/index.htm
      • herbarium Dodam jeszcze... 18.06.05, 12:51
        Ze pomyliło mi się z Emmanuelem. Tzn. członkowie WMU nie muszą żyć wspólnie,
        ale spotykają się na spotkaniach. Na tej stronie możesz sobie ściągnąć MP3 z
        muzyką nagrywaną przez tę wspólnotę, w księgarniach są też ich kasety -
        mają "artystyczny" charyzmat.
        • wiga1968 Re: Dodam jeszcze... 20.06.05, 15:51
          Pieśni Wspólnoty Miłości Ukrzyżowanej słucham zawsze, gdy nie mogę poradzić
          sama ze sobą, gdy chodzę "podminowana" i byle drobna sytuacja wyprowadza mnie z
          równowagi. Zawsze mnie uspokajają, wprowadzają trochę ładu.
          • herbarium Re: Dodam jeszcze... 21.06.05, 23:16
            No, ja też je lubięsmile Sporo jest "śpiewających" wspólnot - "pustynia w mieście"
            chociażby. No a poza tym, WMU w Szczecinie organizuje różne rekolekcje, sesje
            itp., więc nie ma problemu z wyjazdami - wszystko na miejscusmile
        • aka21 Re: Dodam jeszcze... 21.06.05, 10:44
          Dla małego wyjaśnienia dodam tylko, że członkowie Wspólnoty Emmanuel też nie
          żyją wspólnie. Z wyjątkiem sióstr konsekrowanych, którym zaleca się, w miarę
          możliwości życie wspólne. Wszyscy prowadzą "normalne" życie, a tylko raz w
          tygodniu spotykają się w ramach tzw. domostwa i rozmawiają o własnym
          doświadczeniu obecności Boga w życiu codziennym. Są też otwarte (dla wszystkich
          chętnych) spotkania modlitewne, "akcje" ewangelizacyjne i weekendy formacyjne.
          Wszystko w pełnej wolności. Zobowiązania wynikające ze statutów (np. codzienna
          Eucharystia, poranna radosna modlitwa uwielbienia) nie obowiązują pod grzechem.
          Wszystkie zobowiązania wypełnia się na miarę swoich możliwości zawsze z
          założeniem, że na uczestnictwie we wspólnocie nie może cierpieć rodzina
          (oczywiście ta najbliższa). Zaangażowanie we wspólnocie odnawia się co roku.
          Członkami wspólnoty są zarówno osoby samotne, małżeństwa (zawsze całe), księża,
          siostry konsekrowane, a także stali diakoni (jeszcze nie w Polsce). Serdecznie
          pozdrawiam!
          • herbarium Re: Dodam jeszcze... 21.06.05, 23:14
            A czy we Francji, przynajmniej częściowo, nie zyją wspólnie? Jest tyle tych
            wspólnot, że cięzko się połapać w ich trybie życiasmile
            • aka21 Re: Dodam jeszcze... 22.06.05, 10:13
              We Francji też żyją osobno, i sami zarabiają na swoje utrzymanie. Takie jest
              założenie Wspólnoty Emmanuel. Razem mieszkają i utrzymują się z datków oraz
              wspólnie podejmowanych prac członkowie Wspólnoty Błogosławieństw (też
              francuskiej). Dla ciekawości dodam, że dla młodych małżeństw, po ślubie
              wspólnota wynajmujmuje mieszkanie, żeby przez rok inwestowali jedynie w
              tworzenie małżeńskiej jedności, bo i tam jest ona najważniejsza. Serdecznie
              pozdrawiam!
              • herbarium Re: Dodam jeszcze... 22.06.05, 11:13
                Co do Wspólnoty Błogosławieństw, to trochę lepiej się orientuję, bo wspólnota
                ogromnie mi się podoba - i bardzo żałuję, że jak dotąd nie ma jej w Polsce. No,
                i oprócz tego jest trochę innych współzamieszkujących wspólnot (obie Arki,
                Chleb Życia itd.), ale Mamie Emilii chyba nie o to chodzismile))
                Również pozdrawiamsmile
                • aka21 Re: Dodam jeszcze... 22.06.05, 12:24
                  Też tak myślęsmile))), że nie o to! A co do Wspólnoty Błogosławieństw to nie ma
                  jej w Polsce prawdopodobnie dlatego, że tu są inne potrzeby ewangelizacyjne, a
                  i taki, jak oni prowadzą styl życia chyba byłby trudny do realizacji w naszym
                  kraju. Tak przynajmniej uważają moi znajomi którzy dosyć często wyjeżdżają do
                  tej Wspólnoty. Ja znam ich tylko z opowieści i prowadzonych przez nich,
                  kilkukrotnie w Polsce rekolekcji. Były super!smile))
    • neogobbo Re: Jakie są wspólnoty w KK? 21.06.05, 10:35
      Daj szansę Bogu - dlaczego zakładasz, że nie jesteś gotowa na neokatechumenat?
      A może Bóg jest gotowy na Ciebie. Z postu wynika, że szukasz wspólnoty, a nie
      znam głębszego doświadczenia wspólnoty, jak właśnie we wspólnocie neo.
      Oczywiście nie od razu, tylko po kilku(nastu) latach, ale jest to doświadczenie
      niezwykłe.
      • piotrsko Re: Jakie są wspólnoty w KK? 21.06.05, 12:09
        Poza tym, neokatechumenat nie wymaga żadnej gotowości. W neokatechumenacie
        zakłada się, że wszyscy zaczynają "od zera".
        Skąd zatem te uprzedzenia ?
        Zgadzam się z neogobbo, że doświadczenie drogi neokatechumenalnej okazuje się
        naprawdę niezwykłe.
        Pozdrowienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka