Dodaj do ulubionych

Biblijne hity

10.11.06, 18:32
Czy Wasze dzieci mają fragmenty Biblii, których słuchają najchętniej ?
Dziewczynki (obie) lubiły Arkę Noego, historię Jonasza, opisy Raju.
Małego zaś te fragmenty mniej interesują. Za to każe mi czytać o Józefie i
jego braciach. Przypwieść o domu na skale też okazała się hitem.
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Biblijne hity 10.11.06, 18:43
      Mój Synek lubi najbardziej Mękę Pana Jezusa, nie wiem, czy to dobrze. A potem
      jeszcze lubi jak Maria Magdalena płacze, bo Jezus umarł, a on już wie, że zaraz
      Go spotka.
      Ale co tam dzieci - co my lubimysmile
      Ja najbardziej lubię jak Apostołowie próbują łowić ryby (kolejny nieudany
      ewangeliczny połów), a na brzegu w oddali widać Postać rozpalającą ognisko na
      piasku. Uwielbiam ten moment, widzę niemalże żar ogska, widzę jak Postać
      patyczkiem przerusztowuje ognisko... I widzę, jak na hasło "To Pan!" Piotr
      rzuca się w wodę. Cudowna scena, dla mnie najpiękniejsza.
      Lubię też jak Jan i Piotr biegną do pustego grobu - ale to już raczej za sprawą
      pięknego obrazu Burnanda, no i tak ogólnie dlatego, że Piotr jest moją ulubioną
      postacią biblijną
      • mader1 Re: Biblijne hity 10.11.06, 19:00
        Piotr.. jest także moją ulubioną postacią smile Cała jego historia jest dla mnie
        wielką nadzieją smile
        I jeszcze te fragmenty, gdzie kobiety pierwsze widzą Zmartwychwstałego Pana. Bo
        kobiety często pierwsze widzą smile
        Te wszystkie momenty,w których mowa o tym, że Bóg się o nas troszczy i
        najpiękniejszy spośród nich fragment Ewangelii Mateusza smile
        • mamalgosia Re: Biblijne hity 10.11.06, 19:01
          mader1 napisała:

Bo
          >
          > kobiety często pierwsze widzą smile
          Zawsze, moja droga, zawszesmile
          • mader1 Re: Biblijne hity 10.11.06, 19:18
            seksizm ? wink)))
            • mamalgosia Re: Biblijne hity 11.11.06, 12:26
              jaki seksizm, zwyczajny obiektywizm i realizm
    • maadzik3 Re: Biblijne hity 10.11.06, 21:08
      Przypowiesci o tredowatym i o sparalizowanym. Historia Jozefa. Historia Mojzesza
      (na razie troszke przeze mnie cenzurowanasmile), uzdrowienie coreczki Jaira. Nie
      pozwala mi czytac historii Jonasza (od poczatku jej nie znosi - czegos sie
      przestraszyl).
      Magda
      • mamalgosia Re: Biblijne hity 11.11.06, 12:27
        a, tak, u nas uzdrowienia też są lubiane
    • mama_kasia Re: Biblijne hity 11.11.06, 15:36
      Dzieci to nie wiem, a ja w zależności od sytuacji. Nie mam
      ulubionego fragmentu. Dla mnie to Słowo żyje i codziennie przynosi
      coś innego. Ostatnio "łzy Piotra", po zdradzie.
    • lolinka2 Re: Biblijne hity 15.11.06, 14:07
      Mamy na CD "Mój Zbiór Opowieści Biblijnych". Od 2 tygodni gra niemal 24 na dobę,
      a Natalka zna całe połacie tekstu na pamięć i opowiada je każdemu kogo spotka,
      robi rysunki z postaciami biblijnymi itp. Zdecydowanych faworytów brak, ale
      ostatnio częściej pojawiała się Jezebel (bo miała makijaż) i Eutychus, który
      wypadł z okna i został wskrzeszony przez Pawła.
      • nulleczka Re: Biblijne hity 15.11.06, 18:34
        Dzieci lubią opowieści z "Księgi Rodzaju" i historię Mojżesza , a z Nowego
        Testamentu opowieść o ZAcheuszu.
        jeśli o mnie chodzi, to mam dużo ulubionych fragmentów:modlitwa Mojżesza
        podczas walki Izraelitów z Amalekitami- "Dopóki Mojżesz trzymał swoje ręce
        podniesione do góry, miał przewagę Izrael, a gdy opuszczał ręce, mieli przewagę
        Amalekici.
        Lecz ręce Mojżesza zdrętwiały . Wzięli więc kamień i położyli pod niego, i
        usiadł na nim;Aaron zaś i Chur podpierali jego rece ,jeden z tej, drugi z
        tamtej strony.I tak ręce jego były stale podniesione aż do zachodu słońca." -
        ten fragment niezmiennie przypomina mi o mocy wytrwałej modlitwy .Bardzo lubię
        też historię Abrahama, księgę wyjścia, walkę Dawida z Goliatem.
        A W Nowym Testamencie historię kobiety cierpiącej na krwotok, który wyzdrowiała
        dotknąwszy się Jezusa, uzdrowienie trędowatego, uciszenie burzy na jeziorze....
        I oczywiście pierwszy list św. Jana.
    • jusiadyk Re: Biblijne hity 17.11.06, 00:15
      Jędrus zaczytuje się na razie w Biblii dla dzieci Vocatio. Najbardziej lubi
      historyjkę o małym Mojżeszu ( a najbardziej obrazek gdzie niemowle Mojżesz tak
      ryczy, że żaby wyskakują przerażone) i historyjki jak ktoś nie miał dziecka a
      potem miał (Anna i Sara) i wtedy pyta czy on tez jest darem Bożym. Oczywiście,
      że jest.
      • mader1 Re: Biblijne hity 17.11.06, 08:47
        smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka