raziel24 07.10.11, 15:34 Hej macie jakies ulubione ksiazki? Jezeli tak to jakie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panna.m.igotka Re: Ksiązka 07.10.11, 15:54 Ja te o górach, w szczególności o wielkich wyprawach w góry wysokie; no i w Pamir, czy Tien - Shan obowiązkowo Wciągają bez reszty. Mało czytam książek, ale ostatnio postanowiłam sięgnąć i ta tematyka wyjątkowo mnie "opętała". Wracam dalej do lektury Odpowiedz Link
retro.girl Re: Ksiązka 07.10.11, 20:15 Może to śmiesznie zabrzmi na tym forum, ale naprawdę mi się podobało "Sto lat samotności" . Poza tym lekkie i zabawne felietony Eco "Zapiski na pudełku od zapałek" oraz "Imię Róży", "Dziewczyna z Pomarańczami" Gaardera, niemal wszystkie kryminały Agathy Christie, reportaże Kapuścińskiego. Czasem wpadnie mi w rękę coś sensacyjnego, np Pattersona, a czasem tomik poezji. Wszystko zależy od aktualnego nastroju, ilości dostępnej herbaty i rodzaju ciastek Ogólnie uważam, że reading is for awsome people Odpowiedz Link
retro.girl Re: Ksiązka 07.10.11, 21:33 Ja przeczytałam wszystkie w gimnazjum, wychodziły wtedy co tydzień z jakąś gazetą. Teraz przerzuciłam się na Caroline Graham, która napisała m.in. serię "Morderstwa w Midsommer". Też dobre, ale trochę inny klimat. Odpowiedz Link
raziel24 Re: Ksiązka 07.10.11, 22:01 Nie znam tworczosci Caroline Graham ale szczerze mowiac nie przepadam za kryminalami Agatha to wyjatek Odpowiedz Link
retro.girl Re: Ksiązka 07.10.11, 22:11 To co tak naprawdę lubisz? Ja właściwie czytam wszystko, ostatnio nawet nieco fantastyki, za którą kiedyś nie przepadałam. Odpowiedz Link
raziel24 Re: Ksiązka 07.10.11, 22:28 Lubie ksiazki odrealnione z ukrytym przeslaniem np "Maly Ksiaże", "Wielki marsz" i wiele innych tak naprawde to chyba wiecej zalezy od pisarza niz gatunku np lubie sage o Wiedzminie czyli powinienem byc fanem fantasy ale ni cholery nie widze geniuszu we "Wladcy pierscieni" Odpowiedz Link
retro.girl Re: Ksiązka 07.10.11, 22:36 Ja właśnie jestem na 61 stronie Wieży Jaskółki . Ale miejscami trochę zbyt krwawe dla mnie. Odpowiedz Link
raziel24 Re: Ksiązka 07.10.11, 22:56 Co prawda to prawda Wiedzmin to fantasy dla doroslych w sumie myslalem ze to saga raczej dla mezczyzn a tu prosze mile zaskoczenie Odpowiedz Link
retro.girl Re: Ksiązka 07.10.11, 23:12 Literatura nie dzieli się na męską i damską, tylko na dobrą i marną . Troszkę mnie dziwi okrucieństwo w tej książce, piszesz, że dla dorosłych, ale chyba nikt o tym nie wie. Przecież dzieci też to czytają. W każdym razie, za moich czasów czytały... Odpowiedz Link
raziel24 Re: Ksiązka 08.10.11, 09:21 Czytaja czytaja Nie dziwie sie 10 lat temu czytalem z wypiekami na twarzy o Jaskrze postrachu dziewic Nie no ksiazka rewelacyjna do tego stopnia ze moj sasiad 12 letni ministrant nawet przeczytal Odpowiedz Link
desper.atka Re: Ksiązka 10.10.11, 21:59 jak zwykle nie przytoczę, żadnych mało znanych tytułów, nie pasjonuje mnie szukanie zakurzonych tomów. "Kod Leonarda da Vinci", "Anioły i demony", "Wywiad z wampirem", "11 minut". a z nieco innej pułki - podręczniki do historii, "Boże Igrzysko" Odpowiedz Link
zuza_m_zuza_m Re: Ksiązka 13.10.11, 17:06 Dużo jest dobrych książek. Może zacznę od "Mistrza i Małgorzaty" M. Bułhakowa - klasyka! Rozbrarający humor. Wariactwo "Alicji w Krainie Czarów" L. Carrolla. "Podróże z Herodotem" R. Kapuścińskiego... Odpowiedz Link
john_lennon Re: Ksiązka 13.10.11, 17:19 Ha, gdybym miał wybrać "jedną" książkę na bezludną wyspę to byłyby to - Mistrz i Małgorzata - Wahadło Foucaulta - Rękopis znaleziony w Saragossie - Paragraf 22 - Baśnie Tysiąca i Jednej Nocy Odpowiedz Link