tapatik 21.07.16, 21:50 Co sądzicie o afirmacjach? Spotkałem się z różnymi opiniami od entuzjastycznych po bardzo negatywne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heniek.8 Re: Afirmacje 21.07.16, 23:00 zwolennikiem afirmacji jest np. Scott Adams, ten gość który rysuje Dilberta ileś tam razy dziennie pisze swoje cele na karteczkach, i wiele z tych celi mu się udało osiągnąć on uważa że nie ma w tym jakichś czarów - po prostu kiedy masz jasno zdefiniowane ponumerowane cele, to łatwiej dostrzegasz okazje które się pojawiają i omijasz sytuacje które do niczego nie prowadzą Odpowiedz Link
santi_ago_live Re: Afirmacje 30.07.16, 15:44 Działają. Jednak trzeba w nie włączyć uczucia i wyobraźnię. To nie ma być klepka. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Afirmacje 21.07.16, 23:52 Na mnie kompletnie takie rzeczy nie działają. Dopóki sam wewnętrznie nie jestem do czegoś przekonany i nie mam własnej energii do działania, żadne zewnętrzne źródła nie pomogą. Sprawa jest prosta - każdy człowiek jest inny, na jednych to działa, na innych nie. Jak ze wszystkim... Odpowiedz Link
yzek Re: Afirmacje 22.07.16, 10:11 Raczej negatywnie (ale zaskoczenie, co?). Generalnie: jak ktoś ma obniżoną samoocenę to próba jej korekty przez siłowe przerzucenie wajchy w drugą stronę musi w końcu doprowadzić do jakiegoś pęknięcia w psychice; żeby dalej kontynuwać "afirmowanie" dana osoba musi się nauczyć ignorować przeciwne temu wyobrażeniu sygnały z zewnątrz i od wewnątrz. Produktem afirmacji jest moim zdaniem niesławny Elliot Rodger Odpowiedz Link
yzek Re: Afirmacje 22.07.16, 11:34 Za Wikipedią: "It was reported in 2009 that a study had found Positive affirmation to have a detrimental effect on those who need it the most, because people with low self-esteem will perceive the affirmation as so unbelievable that it strengthens their negative mindset. Those who already have high self-esteem feel slightly better, and those who don't will feel worse than if they had been allowed negative thoughts. When people with high self-esteem uses positive affirmation, it acts as a buffer for constructive criticism that goes against the self-perception, and when people with low self-esteem uses positive affirmation, it rings untrue and therefore brings to mind exactly how they are not successful, loved, etc." Odpowiedz Link
lilith45 Re: Afirmacje 22.07.16, 18:03 Dobre są. Mi pomogły. Nic nie masz do stracenia. Możesz spróbować.to nic nie kosztuje. Wymaga tylko regularnosci. Odpowiedz Link
dziewczyna.briana Re: Afirmacje 30.07.16, 12:19 Działają. Zawsze. Jeśli ktoś twierdzi ze nie dzialaja, to zwyczajnie nie potrafi ich używać. Moje życie jest w tej chwili dokładnie takie jakie sobie wymyśliłam. Afirmacje pozwalają trzymać się obranego celu i zmierzać tam gdzie chce się być. I mowię o związkach, pieniądzach, karierze, itp. Afirmacje to cześć procesu, ale bardzo istotna cześć. Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Afirmacje 30.07.16, 13:57 Jeśli ktoś twierdzi ze nie dzialaja, to zwyczajnie nie potrafi ich używać. Wyobraź sobie że każdy człowiek jest inny i na jednych to działa, a na innych nie. Podobnie jest np. z hipnozą, są osoby bardzo na nią podatne i łatwo zapadają w głęboki stan, a także osoby przy których nawet najwięksi mistrzowie się poddadzą. Odpowiedz Link
dziewczyna.briana Re: Afirmacje 30.07.16, 17:06 Nie, nie mogę sobie wyobrazic, ze na jednych to działa a na drugich nie. Jeśli Ty rozumiesz grawitację to działa na Ciebie, ale na mnie nie działa bo jej nie rozumiem? Działa na wszystkich! Jedynie w grawitację nie muszę wkładać wysiłku, a w afirmacje trochę jednak tak. Przy hipnozie rownież trzeba trochę popracować, nikt nie zrobi tego za Ciebie w 100%. Proste. Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Afirmacje 30.07.16, 21:34 Jak mocno będę machał skrzydłami, to się uniosę w powietrze, przecież grawitacja działa tak samo na mnie jak i na ptaki, wystarczy trochę wysiłku z mojej strony i będę latał Odpowiedz Link
tapatik Re: Afirmacje 31.07.16, 10:27 O, i takie podejście mi się podoba. Jak przypomnę sobie hasło na ftp to ci podeslę latanie Tapatika. Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Afirmacje 31.07.16, 22:32 "Latanie Tapatika" - hmmm... brzmi intrygująco Odpowiedz Link
jovian Re: Afirmacje 31.07.16, 11:02 A to co cytował yzek zaledwie jeden post wyżej to już umknęło, czy też zostało starannie pominięte? Odpowiedz Link
noajdde Re: Afirmacje 31.07.16, 23:05 Ja to widzę inaczej. Kiedy ktoś ma warunki ku temu by dany cel osiągnąć, to prędzej czy później go osiągnie. Powie, że metoda działa. Innymi słowy, kiedy ładna dziewczyna za cel przyjmie sobie znaleźć bogatego i przystojnego faceta, prędzej czy później (po drodze odrzucając wszystkich innych) cel ten osiągnie. Kiedy brzydki facet przyjmie za cel znaleźć przeciętną dziewczynę, choćby się zesrał... Odpowiedz Link
noajdde Re: Afirmacje 31.07.16, 23:09 Ale jak przyjmie za cel coś bardziej realnego to wypisywanie głupot może i mu pomoże. Odpowiedz Link
m.a.l.a_syrenka Re: Afirmacje 31.07.16, 07:31 Wbić sobie realne cele do głowy, żeby nie jechać całe życie w tych samych koleinach - pożyteczne. Tylko jak wbić sobie do głowy systematyczność, gdy jest się niebieskim ptakiem? Odpowiedz Link
santi_ago_live Re: Afirmacje 31.07.16, 12:47 Sam umysł jest regularny, systematyczny. Celujac afirmacjami w podświadomość, ćwiczymy nasze piękne narzędzie. Pojedyncze słowa są afirmacjami. Możesz powtarzać: systematyczność bądź synonim; a najlepiej dołączyć doń inne słowa. Niebieski ptak to skrajność. Pomysl, jaka jest przyczyna takiego postępowania. Skąd się ono bierze, znajdź korzeń. Afirmacje programuja nasz umysł. Są proste, jednak nie do końca skuteczne, bo nasza podróż jest nieskończona a ta metoda to tylko raczkowanie Pozdrawiam Odpowiedz Link