obserwator-rzeczy-ulotnych 23.10.18, 16:07 Powiedzcie co rozumiecie pod powyższym pojęciem : Ale tak na serio - kto jak by odebrał takie sformułowanie ? No tak chciałem trochę o tym jak to się bardzo różnie odbieramy.... Wyjawię oczywiście skąd taki wątek, ale nie od razu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolores2222 Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 16:14 Ja tak mówię do Młodej, jak coś na maxa zawali Z tym że słowo na 5 liter zastępuję krótszym. Odpowiedz Link
po-ranna-kawa Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 16:17 Zrąbać tyłek/dupę - dla mnie to oznacza jednoznacznie "bardzo wyraźnie kogoś pokonać" - np. Polska reprezentacja zrąbała tyłek drużynie niemieckiej. I raczej to właśnie dotyczy zawodów sportowych, jakiejś rywalizacji a nie np. chuligańskiego pobicia. Odpowiedz Link
bunt_jest_moim_obowiazkiem Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 16:18 Jeśli: Lekko żartobliwe powiedzenie do dziecka, że "jak się nie będziesz słuchał to ci zrąbię tyłek"... czyli lekkie postawienie delikwenta do pionu, ale bez agresji - to jeśli powiedziane przez rodzica z czułością w głosie. Jeśli powiedziane przez rodzica ze złością, podniesionym tonem, zmrużone oczy, rozszerzone nozdrza - to niefajny pokaz agresji wobec dziecka (czyli też bezsilności, braku kompetencji rodzicielskich)... Także wszystko zależy do kontekstu i sposobu, w jaki się coś wypowiada... Odpowiedz Link
dolores2222 Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 16:21 Jak ja tak mówię, to nie muszę ani podnosić tonu, ani mrużyć oczu. Do późnego wieczora nic nie muszę dodawać, a robota się Młodej pali w rękach Agresja? Nie. Stanowczość. Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 16:26 Mi to się kojarzyło.... no sami wiecie jak... (czerwienię się z lekka) Odpowiedz Link
dolores2222 Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 16:40 Że co? W życiu mi się tak nie kojarzyło. Jak mówię np. "ale jestem zrąbana" to padam na pysk. Jak mówię do Młodej "jak ci zrąbię dupsko" to raz zobaczysz, co mamusia potrafi (hehe ))) to Młoda wie, że koniec pieśni i bierze się za tyły w szkole. Ale innych znaczeń nie znam Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 16:43 Zrąbana to ja jestem non stop. dolores2222 napisała: > Że co? > W życiu mi się tak nie kojarzyło. > Jak mówię np. "ale jestem zrąbana" to padam na pysk. > Jak mówię do Młodej "jak ci zrąbię dupsko" to raz zobaczysz, co mamusia potrafi > (hehe ))) to Młoda wie, że koniec pieśni i bierze się za tyły w szkole. > Ale innych znaczeń nie znam Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 16:45 Nie mam w swojej towarzyskiej orbicie gejów, więc powiem tylko, że moje skojarzenie było raczej hetero Odpowiedz Link
dolores2222 Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 16:58 Szkoda, że pan nie odpowie samodzielnie. A ile ci płaci za prowadzenie sekretariatu? Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 17:03 Jaki sekretariat? Rzecznik prasowy w wolontariacie. Zara idę to se wyjaśnicie do konca Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 21:15 Samodzielnie tom przecież odpowiedział 😆 zabrakło litery W pomiędzy dwoma słowami w tytule. Czy trzeba było jeszcze doslowniej? 😮 Odpowiedz Link
dolores2222 Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 21:18 Ty nam kelnerów szykuj Że o szampanie nie wspomnę Odpowiedz Link
roman_to_ja Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 16:29 Ja rozumiem tak jak Poranna. Na moje wyczucie (z zastrzeżeniem, że z mową potoczną jest bardzo różnie nie tylko w różnych regionach ale i środowiskach), to do dziecka agresywnie czy nieagresywnie powiedziałoby się raczej "zleje ci tyłek", stłukę cię w tyłek" albo "dostaniesz w tyłek". "Zrąbanie" zawiera w sobie konieczność włożenia większego wysiłku i w kontekście łatwej czynności zbicia dziecka raczej mi nie leży. Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 16:47 Ale że tak od razu na to wpadłaś .... ??? www.youtube.com/watch?v=Mz1_MSGqDG8&list=RDMz1_MSGqDG8&start_radio=1 Inspiracja dosyć melodyjna i wizualnie atrakcyjna była Odpowiedz Link
dolores2222 Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 17:14 Możesz niedelikatnie Wiesz, że ja nieczuła na to Odpowiedz Link
dolores2222 Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 17:39 Czyli należy mi zrąbać tyłek Oby Młoda nie miała zdolności telepatycznych Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 18:20 dolores2222 napisała: > Jaką nagrodę przegrałam? Ja nie wiem co przegrałaś, ale zastanawiam się co ja wygrałam ))) Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 18:40 No niby tak, ale dopiero Twój tekst mi to uświadomił w pełni Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 18:45 Wiesz to mogę się z Tobą podzielić, ale co sobie zażyczymy, jak myślisz? Odpowiedz Link
dolores2222 Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 20:34 Widząc po odzewie autora, guzik lub inne słowo na G. Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 21:04 a bo mogłyśmy sobie chociaż pomarzyć, wiesz jakieś 10-dniowe SPA na Helu albo Sylwestra w NY czy coś takiego Odpowiedz Link
dolores2222 Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 21:14 O to, to... I szampan na śniadanie, obiad i kolację Że o kelnerach nie wspomnę Odpowiedz Link
dolores2222 Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 21:19 A ja normalnie: ciemne długie włosy, po 40, z oczami Basseta i może mieć gitarę pod bokiem. Żadne tam wymagania Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 21:28 Ja się rozmarzyłam bo se dzisiaj wspominałam takie super zjawisko z techno parade )) no boski był Odpowiedz Link
dolores2222 Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 21:37 Ja tam wierna jestem. Tom i już. Tzn. może wyglądać jak on, a resztę sobie domarzę... ech..... Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 21:42 👮😎 Mulat 😚🌷🌸🌹🍀🌼 obsypuje koleżankę kwiatami , taki gentleman w każdym calu. Ilość cali niech dyktuje wyobraźnia. .. Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 21:23 👮👼💂🎷🎹🎻🎺🎶🎵to są ci kelnerzy, a raczej czipendelsi tańczący jak im drogie koleżanki zagracie 😆😗 acha byłbym zapomniał o drinkach 🍷🍹🍸to tak dla wygranej i przegranej w ramach nagrody; -) Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 21:36 Może ciut niecierpliwa jest. To jest chłopak z gitarą plus basset 🐶🎸👤 Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 21:53 No tajemniczy jest gość, taka lekka aura niedostępności zmieszana z wodą kolonską. Przecież na oczach koleżanek nie rozbiore Ci go na części pierwsze to w końcu Twoja nagroda 😉 Odpowiedz Link
dolores2222 Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 22:14 Ja chcę Toma! I rób co chcesz, ale ma być on. Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 22:28 Who the f...k is Tom ? Bo nie przeczytałem wszystkich wątków, za krótko tu jestem. Zakładam że nie jest to Tom of Finland... Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 21:27 Skoro to SPA to raczej fragmenty z Magic Mike się nadają - no chyba że ma być Golo i Wesoło. .. Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 21:37 MAgic Mike to byłoby zarówno gołe jak też wesołe Odpowiedz Link
roman_to_ja Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 19:28 Czyli w tym wypadku (nagranie trupy Malickiego) chodziło o odpiwednik określenia "obrobianie tyłka/dupy". Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 19:09 Najbliższe temu jakie słyszałem, to: skopać albo zerżnąć. Pierwsze o podtekście muzycznym albo sportowym, drugie - romantycznym > Ale tak na serio - kto jak by odebrał takie sformułowanie ? Niuchałbym z kontekstu, która z ww wersji jest bliższa Odpowiedz Link
sowa.zagrodowa Re: ZRĄBAĆ TYŁEK 23.10.18, 22:09 Dla mnie brzmi jednoznacznie (jak u Porannej)- spektakularnie pokonać (zwykle sportowego) przeciwnika. Każdy inny kontekst będzie wybrzmiewał pejoratywnie Odpowiedz Link