Dodaj do ulubionych

UL niedosłuch

06.09.10, 22:55

Witam,jestem mamą 4 latka.2 tyg temu dowiedzieliśmy się że nasz synek ma niedosłuch na lewe uszko.Wyszło to w sumie przez zabawę w "głuchy telefon".Gdy szeptaliśmy do lewego uszka to nie słyszał.Udało nam się szybko (na drugi dzień)załatwić wizytę w poradni audiologicznej.Pan doktor zrobił mu kilka badań.Najpierw zbadał go laryngologicznie (bo też jest laryngologiem),następnie wsadził mu do ucha coś w rodzaju słuchawki i odczytywał coś na tym urządzeniu.Potem zatykałam mu jedno ucho i powtarzał co pan doktor mówi za zwierzątka.Później nasz synek poszedł do takiej kabiny,gdzie założono mu słuchawki i musiał podosić rączkę,gdy usłyszy jakiś dźwięk.I na koniec wyciągnął takie urządzenie,które przykładał mu do głowy i kazał wskazać gdzie słyszy dźwięk.Nie umiem jakoś konkretnie opisać tego urządzenia,kojarzy mi się z tym urządzeniem,co pomaga nastroić jakiś instrument.
Po tych badaniach stwierdził że prawe ucho słyszy prawidłowo,a na lewe ma niedosłuch,a w praktyce to go wcale nie używa.Powiedział że narazie nie trzeba aparatu i kontrola raz w roku.Najprawdopodobniej jest to wada wrodzona.Dostaliśmy zaświadczenie o niedosłuchu do np.przedszkola.Problem w tym że ja nie umiem tego zaświadczenia doczytać.Jedynie co tam się domyślam że pisze to Up w normie,UL...........50-70dB.

Proszę sprowadźcie mnie na ziemie i powiedzcie jak się fachowo nazywają te badania?Co oznacza taki niedosłuch? Jest duży?Czuję się bardzo zagubiona i dużo jeszcze nie rozumiem.Proszę wytłumaczcie mi wszystko.
Obserwuj wątek
    • patrycja22wiosny Re: UL niedosłuch 06.09.10, 23:00
      Dodam jeszcze że nasz synek normalnie rozmawia,śpewa....my nawet do tej pory nie domyślaliśmy się o tym niedosłuchu.JEdyne co teraz wydaje mi się niepokojące,to to że czasami głośno mówi i miał małe nieprawidłowości logopedyczne,które już nadrobił.
      • Gość: mama ewy Re: UL niedosłuch IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 10:28
        spokojnie taki niedosłuch nie zaburza prawidłowego funkcjonowania
        nie przejmuj się nawet nie zwracaj uwagi bo się zamartwisz .
        • patrycja22wiosny Re: UL niedosłuch 09.09.10, 20:16

Dzięki..... jednak nie mogę przestać o tym myśleć.
    • Gość: logopeda Re: UL niedosłuch IP: *.wroclaw.mm.pl 11.09.10, 00:34
      Witam, jestem logopedą pracującym w ośrodku dla dzieci z wadą słuchu. Często moimi pacjentami są dzieci z jednostronnym niedosłuchem. W dużym skrócie mówiąc, osoby słyszące jednostronnie mają problemy z rozumieniem mowy w hałasie, z lokalizacją dźwięku, mogą pojawić się zaburzenia równowagi. Piszesz, że Twój synek ma niedosłuch lewego ucha. Badania prowadzone przez prof.Kurkowskiego pokazują, że u osób z lewostronnym niedosłuchem może pojawić się trudność w kotrolowaniu emocji. Dziecko może nie zrozumieć przekazu emocjonalnego, zawartego w wypowiedziach innych osób (ma to związek z różnym sposobem przetwarzania informacji przez obie półkule mózgu- poszukaj artykułów prof. Cieszyńskiej), a to doprowadzić może do rozdrażnienia, płaczliwości itp.
      Z praktyki wiem, że osoby z jednostronnym ubytkiem słuchu powinny być rehabilitowane, tzn. powinny mieć prowadzony regularny trening słuchowy obu uszu. Ważna jest higiena uszu, dbałość o prawidłowe oczyszczanie nosa podczas katarów (trzeba dbać szczególnie o ucho "zdrowe"). Oczywiście, mowa się rozwija, bo jest drugie ucho, które stara się "nadrobić", ale wymaga to dużo większej pracy, wysiłku, jaki trzeba włożyć w to, by usłyszeć i zrozumieć świat. No i pozostają emocje.
      Proponuję, byście poszukali logopedy, który pokieruje Was i powie, jak prowadzić trening i co robić, by mowa się dobrze rozwijała.
      Oczywiście w przypadku Twojego Synka nie muszą się pojawić problemy, o których napomknęłam, to są sprawy bardzo indywidualne, ale myślę, że trening słuchowy, który tak naprawdę jest niezłą zabawą dla dziecka, nie zaszkodzi, a może bardzo pomóc. Życzę powodzenia.
      Acha, pytasz o badania. Prwdopodobnie była to: otoemisja (badanie, które wykonuje się na oddziałach noworodkowych) i badanie audiometryczne. Być może lekarz sprawdził tympanometrę, by upewnić się, czy w uszach jest prawidłowe ciśnienie, czy nie ma płynu w jamie bębenkowej. Wynik 50-70 dB to umiarkowany niedosłuch. Co do tego, czy to wada jest wrodzona, to sprawdź w książeczce zdrowia synka, czy ma niebieską naklejkę z oddziału noworodkowego z przesiewowego badania słuchu. Niebieska oznacza, że podczas tego badania wszystko było ok. Pozdrawiam, Alina
      • patrycja22wiosny Re: UL niedosłuch 12.09.10, 10:39
        ranyyyy,dziękuję ci ślicznie za tak szczegółowe wyjaśnienia.Od razu mi lżej....dzięki smile
        Na szczęście mój synek nie ma trudności z kontrolowaniem emocji,ani z zaburzeniem równowagi.Chodzimy do logopedy,ale pani jeszcze nie wie że synek ma niedosłuch.Na następnej wizycie poproszę o specjalne ćwiczenia,o których mi napisałaś.Poszukam trochę w internecie art.prof.Cieszyńskiej i może przekażę to pani w przedszkolu.
        Jeszcze raz baaardzo dziękuję i pozdrawiam.
      • papryka77_beauty Re: UL niedosłuch 30.09.10, 01:20
        Witam smile
        Całkiem przypadkiem weszłam na ten wąteczek, ale cieszę się, że że Ciebie tu znalazłam.
        Jestem mamą 10 - cio miesięcznej Dominiki.
        Od początku chodziliśmy z małą na badanie słuchu.
        W Poznaniu na ul. Szpitalnej robiono jej badania (opieka lekarska zostawia duuużo do życzenia)
        Pierwsze nie wyszło, ponieważ mała nie dała sobie włożyć do uszek.
        Drugie BERA wyszło UP 20 DB, UL 70 DB
        Po pół roku robiliśmy kolejne badania we wrześniu br. przyszły wyniki pocztą i jestem załamana UP 20 dB UL brak fali V. Zalecili kontrolę za 3 miesiące!!
        Jestem załamana, bo jak to możliwe że przez pół roku słuch zanikł??!!
        Napewno jeszcze w październiku umówię się na diagnozę do lekarza, który robił opis, i ponownie dam dziecko na badanie, bo spędza mi to sen z powiek, jak mogłabym tak długo czekać??
        Wydawało mi się, że córeczka słyszy na oba, kiedy wchodzę do domu, odzywam się pół szeptem mała patrzy w moją stronę, grzechotką operuję wokół jej główki, jak leży na jednym uszku i później na drugim (na boczku z uszkiem na materacu)
        Mówi "mama", "gaga", "ach" kiedy coś jej się uda, albo chce zwrócić na siebie uwagę "ej" kwiczy ze mną, krzyczy, ma różne poziomy wydawania dźwięku od cichego po głośny, reaguje na szepty, śmiechy, imię...
        Jak mogę się jeszcze upewnić czy te badania były przeprowadzone prawidłowo?? czy to możliwe, że aż tak to uszko źle wyszło przy badaniu??
        Czy będzie potrzebny jej aparacik??
        Czy up 20 db będzie jakimś niedosłuchem??
        Gorąco proszę o odpowiedź, za którą bardzo z góry dziękuję.
        • Gość: logopeda Re: UL niedosłuch IP: *.wroclaw.mm.pl 03.10.10, 00:19
          Witam, pytasz, czy słuch się mógł pogorszyć? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, najlepiej przeprowadzić kolejne badanie, ale w innym miejscu, na innym sprzęcie. Co do aparatów, lekarze nie są zgodni, zależy od ośrodka akademickiego i od lekarza. Najczęściej dzieci, które znajdują się w okresie rozwijania mowy (a więc Twoja córcia) są aparatowane. I tu potrzebna jest pewność co do stopnia niedosłuchu, ponieważ przy uszkodzeniach do 90dB można założyc "zwykły" aparat na przewodnictwo powietrzne. Gdy jest większy niedosłuch, proponuje sie aparat typu Cross, bo przy "zwykłych" dochodzi do zjawiska przesluchu i dziecko czuje dyskomfort, nosząc klasyczny aparat. Zaaparatowanie dziecka jednousznego pozwala na obuuszne słyszenie, dzięki czemu będzie lepsza lokalizacja dźwięku, dziecko będzie odczuwało mniejszy hałas. Lewe ucho to prawa półkula mózgu, która odpowiada min. za emocje; ucho lewe dominuje w przypadku dźwięków niewerbalnych (melodii wypowiedzi, akcentu, intonacji, dźwięków otoczenia). Ważna jest stumulacja nerwu słuchowego, dlatego skontaktuj się z logopedą, który poprowadzi terapię słuchu i mowy (spytaj w Poznaniu na ul. Polnej, albo wpadnij na badania do nas do Wrocławia, ośrodek na Braniborskiej).
          Pytasz o prawe ucho: 20dB to norma słuchowa.
          pozdrawiam, alina
          • papryka77_beauty Re: UL niedosłuch 03.10.10, 02:53
            Jesteś cudowna, strasznie dziękuję za odpowiedź smile
            Mała nigdy nie miała problemów z uszkami, żadnego zapalenia itp. Więc dlatego martwię się o brak fali w UL.
            Napewno posłucham Twojej rady i udam się do innego lekarza, jak również udamy się do logopedy.
            Jeśli nie można, mam pytanie....
            Czy słysząc na jedno uszko i niedosłysząc na drugie, czy będzie mogła funkcjonować bez aparatu??
            Jeśli będzie konieczność oczywiście założymy, ale pytam z ciekawości i ... nie ukrywam z troski...
            Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i radę.
            • Gość: logopeda Re: UL niedosłuch IP: *.wroclaw.mm.pl 03.10.10, 11:54
              W mojej poradni mam dzieci z jednostronnym ubytkiem i takie, które mają aparat i takie, które go nie noszą. Mowa rozwija się lub zaczyna się rozwijać i u tych i u tych. Aparat na uszkodzonym uchu pozwala na zachowanie symetrii słyszenia, na lepszą stymulację półkuli mózgu przeciwległej do ucha uszkodzonego. Wiele zależy od możliwości intelektualnych dziecka, od jego uporu, siły, pracy (oczywiście rodzice muszą nim pokierować). Nawet dzieci z dużym obustronnym niedosłuchem są w stanie normalnie mówić, chodzić do masowej szkoły, studiować. Ale są i takie, które mimo niewielkiego niedosłuchu uczęszczają do szkół integracyjnych. Rozumiem niepokój o losy dziecka, każda matka chce jak najlepiej dla swojej pociechy. Zamartwianie się jednak nic nie przyniesie (no, może poza kolejnym skurczem w żołądku). Najlepiej skonsultuj córkę z logopedą, powtórz badanie słuchu (jeśli dopiero za 3 miesiące, to nic, w międzyczasie możesz już prowadzić trening słuchu i stymulować nerw słuchowy) i patrz optymistycznie w przyszłość. pozdrawiam, alina
    • Gość: mama ewy Re: UL niedosłuch IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.10, 10:36
      do zmartwionych mam

moja córka właśnie poszła do 1 klasy jak każda mama jestem pełna niepokoju niedosłuch stopnia umiarkowanego na obydwa uszy.
      poszliśmy do poradni psychologiczno pedagogicznej wystarać się o dodatkowe godziny zajęć

po badaniach zaproponowano nam ZAJĘCIA DLA DZIECI ZDOLNYCH w poradni a nie zajęcia dorównujące innym dzieciom w klasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka