Dodaj do ulubionych

dziecko nieslyszace??

04.03.11, 23:08
czy ktos slyszal o przypadkach dzieci zdiagnozowanych jako nieslyszace ktore jednak slyszaly??
w obu przypadkach dzieci zdiagnozowane w szpitalu jak nielsyszace a majac okolo rok slyszaly i mowily (bez pomocy techniki).tlumacza to tak ze ta czesc mozgu odpowiedzialna za slyszenie nie dziala poprawnie (wiec badania wychodza negatywnie)ale jej funkcje przejmuje inna czesc mozgu.
Sama juz nie wiem co robic.nietorzy mowia zeby poczekac bo sie jeszcze poprawic moze -i bedzie zdrowe dziecko?
ale z drugiej strony czekac...?termin wszczepienia implnantu mamy na kwiecien.
A swoja droga na gorsze uszko bedzie aparat a na lepsze implnat-nie powinno byc odwrotnie??
Obserwuj wątek
    • Gość: tokareczek Re: dziecko nieslyszace?? IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.11, 23:15
      dodam jeszcze ze czasami mam wrazenie ze laura(80-90Dcb) slyszy grzechotki z odleglosci oolo pol metra a czasami dre sie jak glupia wchodzac do pokoju i nic-dopiero jak mnie zobaczy to sie przestraszy...
    • tataantosi Re: dziecko nieslyszace?? 04.03.11, 23:40
      Tak, jest to możliwe przy niektórych postaciach neuropatii i jest związane z olbrzymią elastycznością mózgu dziecka oraz jego umiejętności naprawczych. Te przypadki najczęściej dotyczą wcześniaków.
      Nie wiem jaki jest rodzaj niedosłuchu u twojego dziecka ale jeżeli uszkodzone są struktury ucha a nie nerwu lub mózgu to poprawa słyszenia jest rzadka, aczkolwiek też się zdarza.
      A jeśli chodzi o reakcje na grzechotkę to, ciężko to pisać, ale jest to pewnie reakcja na ruch powietrza wywołany machaniem. Nasza Tosia reagowała jak ktoś wchodził do pokoju i myśleliśmy, że jednak słyszy, dopiero lekarz audiolog nas uświadomiła, że dzieci niesłyszące są niesamowicie spostrzegawcze oraz wyczuwają najdrobniejsze ruchy powietrza i drżenie podłogi, mebli. Stąd reakcje dzieci i niemowląt są bardzo mylące i dopóki nie wymyślono sprzętu do badania słuchu u niemowląt odkrywano głuchotę bardzo późno, ok. 2-3 roku życia (a nawet później) jak dziecko nie zaczynało mówić.
      A co to znaczy gorsze-lepsze? Masz na myśli ucho z większym lub mniejszym niedosłuchem?
      • Gość: tokareczek Re: dziecko nieslyszace?? IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.11, 13:04
        tak mialam na mysli ucho z wiekszym i mniejszym niedosluchem-roznica jest okolo 5-10 Dcb.Moze masz racje...
        U nas sa resztki nerwow sluchowych-a uszko jest rozwiniete prawidlowo.I wlasnie zeby zachowac te resztki poradzono nam Implent medel bo elektroda nie uszkadza tego co jest dobre.
        19 kwietnia mamy zabieg.Chce juz to miec za soba i slyszec jak pieknie mowi moja kochana laurkasmile
        • tataantosi Re: dziecko nieslyszace?? 05.03.11, 13:44
          Tak naprawdę to czy elektroda uszkodzi czy nie resztki słuchowe zależy od lekarza. A tak poza tym to na pewno wszystko się uda i jeszcze nie raz usłyszysz pyskówkę tak jak my wink
    • Gość: a Re: dziecko nieslyszace?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 13:16
      Nas zapytano które uszko chcemy implantować,Z reguły implantuja prawe, ale jeżeli jest różnica w niedosłuchu i reakcje w aparaciku na któreś uszko jest lepsza to implantuje sie "gorsze".Prawda jest tez taka ze na badaniu ABR róznica 10 decybeli jest podobno marginesem błędu, wiec dla lekarzy nie jest to decydujące.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka