Dodaj do ulubionych

Wczesne wspomaganie

IP: *.ip.netia.com.pl 02.09.11, 14:25
Mam takie pytanko. Czy może ktoś załatwiał logopedę w ramach wczesnego wspomagania. W rozporządzeniu ministra jest nawet napisane że takie zajęcia mogą być odbywane nawet w miejscu zamieszkania dziecka. Problem tkwi w naszym przypadku w tym , że nasza gmina nie zatrudnia logopedy w ramach wczesnego wspomagania, a ja za zajęcia z logopedą 2 razy w tygodniu muszę płacić. Może ktoś wie jak to dobrze załatwić?
Obserwuj wątek
    • Gość: asiczak Re: Wczesne wspomaganie IP: *.ip.netia.com.pl 02.09.11, 21:13
      I jeszcze jedno mam pytanko, mianowicie ostatnio zauważyłam że mała wcale nie wymawia ani K ani U, nie wiem czy tak może być, może ona tych głosek nie słyszy? Oto przykłady OTO- OKO TOT- KOT, pić- pit, U jeśli próbuje wymówić to jakoś dziwnie przez nos z L też są problemy lala -nana, może jeszcze jest za mała(14 mcy) ? Już sama nie wiem, proszę podpowiedzcie jak było z rozwojem mowy u waszych dzieci?
      • pestka_w_pestce Re: Wczesne wspomaganie 02.09.11, 21:44
        temat wczesnego wspomagania też mnie interesuje... mamy w pobliżu szkołę dla niesłyszących i wiem, że tam się takowe odbywa dla dzieci od 1 rż. Ale co i jak się do tego zabrać? Pewnie się tam udam i zapytam, ale to już po porodzie, bo ten bliżej niż dalej smile

Asiu mój słyszący bratanek też tak przekręca a ma już ponad 2 lata. Nie wiem sama... ja też mam wrażenie, że Miki pewnych głosek nie słyszy, a w każdym razie nie wymawia. Ale uważam, że młody ma czas... u nas ginie J i CH (daj, bach). Ostatnie osiągnięcie roczniaka to "daj cześć" które w jego wykonaniu brzmi "da te!"
        Nie wspominając o tym, że nie mogę się doprosić "mama"... ostatecznie bywam "tama" albo "bama" wink
        • Gość: asiczak Re: Wczesne wspomaganie IP: *.ip.netia.com.pl 02.09.11, 22:00
          No chyba coś w tym jest bo mała zamiast miś mówi mich J też jeszcze u niej nie słyszałam i co dziwne dla mnie osobiście to bardzo nakręca ja rrr ,a L jak większość dzieci mowi zamiast R ani widu ani słychu Może za bardzo się przejmuję, a to wszystko przez tę wakacyjną przerwę bo ostatni raz logopede widziałam w lipcu sad
          • tataantosi Re: Wczesne wspomaganie 03.09.11, 09:52
            W życiu wszystkiego się trzeba nauczyć, także usłyszenie i wymawiania niektórych głosek, szczególnie bezdźwięcznych (t, h, ch, f) oraz głosek występujących na końcu wyrazów, które wymawiamy niechlujnie i cicho i one ich po prostu nie słyszą. Nasze dzieci mają z nimi szczególnie wiele problemów ale dzieci słyszące też. Tylko systematyczne ćwiczenia pozwolą im się z nimi osłuchać i nauczyć wymawiać. A poza tym problem z tymi dźwiękami mają także dzieci w szkole podstawowej (chociaż to już wynika z olbrzymiego niechlujstwa wymowy u współczesnej młodzieży oraz w niektórych stacjach radiowych i telewizjach wink)
            My mieliśmy zajęcia z wczesnego wspomagania w Ośrodku Wczesnej Interwencji do czasu pójścia do przedszkola. Teraz mamy takie zajęcia w przedszkolu.
            Pozdrawiam,
    • Gość: agnieszka79 Re: Wczesne wspomaganie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 10:37
      Witam.My mamy realizowane wczesne wspomaganie córeczki od 7 miesiaca życia-logopedka przyjezdzała do domu, teraz mała poszła do przedszkola i bedzie sie to odbywać w przedszkolu, lub nadal w domku...Z orzeczeniem poszłam do wójta, powiedziałąm że dziecko wymaga takiej pomocy.W gminie jest zatrudniona logopedka, ale sama powiedziałą że nie zna sie na rehabilitacji dzieci z niedosłuchem(wspomniała nawet, że jak głuchy może mówić smile ) Sami znależliśmy surdologopedkę , która podpisałą z gminą umowe zlecenie...Potem nasza Pani wyszła za mąz i wyjechała, poszukaliśmy innej ...Może być tak , że w poblizu jest ośrodek realizujący wczesne wspomaganie i tam Wam wyznaczą uczęszczac, ale jeżeli cos Was bedzie niepokoić, będziecie uważać , ze dziecko nie ma właściwej rehabilitacji, nie obawiajcie sie o tym porozmawiać i szukać czegoś innego....I jeszcze jedno-nie jest to dobra wola wójta czy gminy-to jej obowiązek nałożony rozporządzeniami Ministra...nie mogą wykręcać sie że nie mają pieniędzy, surdologopedy itp. Ja zawsze staram sie najpierw delikatnie narysowac problem i poprosić (ostatnio jedna mama powiedział mi że mam postawe proszącą a powinnam mieć roszczeniową bo to sie naszym dzieciom nalezy i na to sa osobne pieniądze w budżecie gminy-oswiatowe i unijne)...Chętnie odpowiem Ci na jakieś dodatkowe pytaniasmile Pozdrawiam
      • Gość: agnieszka79 Re: Wczesne wspomaganie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 10:39
        I jeszcze na szybko dodam że takie wspomaganie do 3 r. ż może odbywac sie w domu, lub w najbliższej jednostce przedszkolno-szkolnej...żeby nie kazali Wam dojezdzać niewiadomo gdzie...smile
      • nova21 Re: Wczesne wspomaganie do agnieszka 79 i innych 06.09.11, 11:22
        Witam,
        Mam dosyć istotne pytanie jeśli chodzi o wczesne wspomaganie. Streszczę jak się da wink, otóż : moja gmina nie realizuje zajęć z wczesnego wspomagania, w kuratorium oświaty polecono mi udać sie do gminy i złożyć wniosek o wskazanie najbliższego ośrodka i podpisanie z nim umowy. Papiery zaniosłam, jednak Pani juz coś przebąkiwała, że to pierwszy taki wniosek, że nie ma pieniędzy, że wójt musi zadecydować itd. Czy gmina może odmówić mi realizacji wczesnego wspomagania w innym mieście? Przekopałam rozporządzenia, ale nie widzę nigdzie żeby jasno było napisane, ze gmina ma obowiązek, ale wszędzie, że "powinna" i "może". Czy możecie wskazać mi takie przepisy?? bardzo proszę o pomoc
        • Gość: agnieszka79 Re: Wczesne wspomaganie do agnieszka 79 i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.11, 12:40
          OOOOO, jak ja dobrze znam teksty "nie ma pieniędzy, MY nie realizujemy"... Nasza Agatka tez była pierwszym dzieckiem w gminie, ja nie miałam pojecia jak to ma wyglądac, na szczęście oni chyba tez nie....smile Poszukam tych rozporządzeń, poniewaz powoływałam sie na te przepisy juz bardzo dawno...Pomin jednak urzędniczki po drodze i idz bezpośrednio do wójta.Jedna mama ostatnio na turnusie opowiadała jak jedna Pani w urzędzie tez mówiła ze dziecku sie nie nalezy, że oni nie mają pieniędzy itd.-mama powiedziałą: Przyjdę jutro i prosze żeby pani sobie doczytała, douczyła i przygotowała sie na rozmowe ze mną...smile nastepnego dnia wszystko sie jakoś dało załatwicwink To gminy powinny kombinowac jak nam pomóc, a nie my, jak taką pomoc otrzymać...!!!
          • nova21 Re: Wczesne wspomaganie do agnieszka 79 i innych 06.09.11, 14:22
            dzięki za odpowiedzi. wiadomo, będę walczyła jak lwica wink, ale zawsze warto się do takiej rozmowy przygorowaćwink pozdrawiam serdecznie
    • thea19 Re: Wczesne wspomaganie 06.09.11, 12:35
      zapytaj w fundacji Dzwieki Marzen. oni dojezdzaja do dzieci, ktore mieszkaja powyzej 20km od najblizszego logopedy (czy jakos tak) - my sie nie lapiemy wiec nie interesowalam sie dokladnie.
      • pestka_w_pestce Re: Wczesne wspomaganie 06.09.11, 15:33
        DM to jedno, a wczesne wspomaganie to drugie - Asia chyba jest w DM z tego, co kojarzę. Ale jeśli można dziecku załatwić coś jeszcze, co się mu należy to trzeba działać smile
        • eelenaa Re: Wczesne wspomaganie 06.09.11, 18:05
          Pytałam dziś panią z którą moja córka ma zajęcia w ramach wczesnego wspomagania i powiedziała,że jeśli dojazdy do domu to tylko z fundacji DM ale jest wtedy jakiś limit wieku dziecka,a jeśli w gminie nie ma powołanego zespołu wczesnego wspomagania to można taki zespół powołać składając wniosek do 30 września,ale czasami jest tak,że musi być określona ilość dzieci,żeby taki zespół powołać.
          Angelika ma opinię psychologiczno-pedagogiczną i na podstawie tej opini ma zajęcia z wczesnego wspomagania.
          Pozdrawiamwink
          • Gość: asiczak Re: Wczesne wspomaganie IP: *.ip.netia.com.pl 07.09.11, 08:17
            W DM jesteśmy ale musimy za nie płacić 1400 zł za 3 miesiące zajęć. Mam takie pytanie : jak sformułować takie podanie do wójta i jakie dokumenty trzeba złożyć? Czy można zacząć od stycznia, bo już zapłaciliśmy za DM?
            • eelenaa Re: Wczesne wspomaganie 07.09.11, 10:09
              Znalazłam coś takiego,mam nadzieję,że się przydawink
              www.znp.edu.pl/element/382/System_edukacji_-_akty_prawne
              (Dz. U. z 2009 r. Nr 23, poz.133 ustawa piąta licząc od dołu wzwyż)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka